Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chudy beton pod fundamenty?

Gari

Recommended Posts

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

^^

ale to nie zmienia faktu, ze Wy elektrycy nie potraficie sie w tej kwestii dogadać....

o i tu masz pełną rację, co elektryk co fachowiec to inna opinia i jeden na drugiego, że on to fuja wie, tak się nie robi, że to partactwo, że to wybuchnie, że się zagotuje, wykipi czy jeszcze coś gorszego ;). Wielu robi ów uziom a czy ktoś to mierzy i sprawdza, wątpię. Nawet elektryk pomiarowiec papier podpisuje a jak mu każesz sprawdzić to będzie mruczał pod nosem.

Ja nie docenię bo mam płytę fundamentową na styrodurze i tak szpilki musze wbijac i tak, ale to nie zmienia faktu, ze Wy elektrycy nie potraficie sie w tej kwestii dogadać....

Ja też będę miał płytę i w projekcie mam napisane "uziom otokowy lub szpile". Zupełnie się na tym nie znam. Co będzie lepsze?

Prąd też jest suchy a jednak płynie. :)

[ATTACH=CONFIG]407247[/ATTACH]

Jak więc zauważyłeś wypadkowa rezystancja jest zależna od długości i powierzchni kontaktowej uziemienia.

Mając więc wyłącznik różnicowo prądowy RCD 30mA i napięcie dopuszczalne jakie może się pojawić np. na obudowie w sieci napięcia przemiennego na poziomie 50V spełniamy wymogi instalacji już na poziomie 1660 Ohm

Owe 30 Ohm wynika z pozostałych wymagań i czasów zadziałania .

A jeszcze dodam, że wg tej tabelki (z błędami w nazwie - nie ma czegoś takiego jak glina pylista jest glina pylasta) w przypadku piasków i żwirów ta rezystywność jest mniej więcej od 10 do 25 razy gorsza , czyli dla mnie jako laika w tych sprawach wynika, że taki sam uziom w fundamencie w glinach może spełniać warunki ale już w piaskach niekoniecznie, może się okazać, że uziom szpilkowy będzie dużo skuteczniejszy i tak go będzie trzeba wykonać wbijając szpilki aż do warstwy nawodnionej ( z elektrolitami - bo przecież w ziemi nie ma wody destylowanej ). Czyli w tym przypadku uziom w fundamnecie będzie sztuką dla sztuki. Ale jak prawda objawiona głosi, ten heretyk co bednarki w fundamencie nie zatopi i jeszcze jej do zbrojenia nie przyspawa!!

Kto Wam ludzie każe robić uziomy fundamentowe? :) (poza WT oczywiście i normami). Nie róbcie i tyle, Wasz dom Wasza sprawa. Dziwię się, że Mareks77 tutaj tłumaczy to bo jest to bezsensowne jak widać, strata czasu i nerwów. Jak ktoś jest anty to będzie tą jałową dyskusję ciągnął przez 100 stron, widocznie ma czas i chęci.

^^

Nie manipuluj, gdzie jest napisane, że ma to być uziom fundamentowy ? Wiesz w czym problem, w tym, że traktujecie ludzi jak idiotów i wmawiacie im pewne rzeczy jako prawdy objawione! Ja jestem anty takim stwierdzeniom jakie prezentujesz, ale na pewno nie jestem anty uziomowi fundamentowemu.

Jest zapewne wiele rozwiazań i uziom fundamentowy nie jest jedynym i to, że ktoś nie zaleca spawania bednarki do zbrojenia nie jest karygodnym błedem !!

^^

Nie manipuluj, gdzie jest napisane, że ma to być uziom fundamentowy ? Wiesz w czym problem, w tym, że traktujecie ludzi jak idiotów i wmawiacie im pewne rzeczy jako prawdy objawione! Ja jestem anty takim stwierdzeniom jakie prezentujesz, ale na pewno nie jestem anty uziomowi fundamentowemu.

Jest zapewne wiele rozwiazań i uziom fundamentowy nie jest jedynym i to, że ktoś nie zaleca spawania bednarki do zbrojenia nie jest karygodnym błedem !!

Nikt nikomu nic nie wmawia, ani nie sądzi że taki uziom jest panaceum na wszelkie zło.

Jest po prostu tani i łatwy do wykonania bez dodatkowych prac polowych.

To raczej Ty się uparłeś aby udowadniać teorie przeciwne.

Nie wiem czy to jakiś typ przekory , i po Twoich wpisach można posądzić Cię wręcz o jakąś obsesję w temacie uziomów fundamentowych.

Tu może troszkę zboczę z tematu chudziaka ale jeśli chodzi o obsesję i paranoje to przychodzi mi na myśl tylko polityk o imieniu Antoni.

Te wszystkie teorie spiskowe o elektrykach można równie dobrze zastosować do każdego innego zawodu.

Możesz także odebrać telefon i pójść na ponoć refundowane przez Unię EU darmowe badania, ale pierw będziesz musiał wysłuchać darmowej pogadanki w której prowadzący sprzeda Ci komplet garnków za kilka tyś. i w promocji rozłoży na raty.

I w ten sposób tak oplatają Cię te sieci pajęcze :)

Zawołaj sobie hydraulika to także stwierdzi że poprzednik spartolił instalację.

To tak samo jak byśmy opierali leczenie o diagnozy kilku lekarzy pierwszego kontaktu.

Bez dodatkowych badań każdy postawi trochę inną .

Ten zawód ma jednak taką wyższość że może wykonywać badania, testy i dopiero o nie opierać jak to określiłeś prawdy wyzwolone.

W innych zawodach czasem testy nie pomagają bo to zwykła złośliwość rzeczy martwych.

Temat chudziaka pod fundamentami jest dla mnie zamknięty.

Edytowane przez Mareks77

w wt §184.

Przecież jest tam jasno napisane, że dopuszcza się wykonanie uziomu instalacji elektrycznej poprzez wykorzystanie metalowych przewodów sieci wodociągowej!!

Tak więc nawet sam ten głupi paragraf nie nakazuje wykonania bezwglednego uziomu w postaci uziomu fundamentowego.

Paragraf wyjątkowo niedopracowany, zresztą jak wiele w polskich przepisach, ktoś sobie wymyślil, że tylko tak ma być i koniec kropka.

Edytowane przez jacentyy

Jak już coś cytujesz to w całości a nie wybiórczo. Sens mojej wypowiedzi jest jasny.

Przecież jest tam jasno napisane, że dopuszcza się wykonanie uziomu instalacji elektrycznej poprzez wykorzystanie metalowych przewodów sieci wodociągowej!!

"Dopuszcza się wykorzystywanie jako uziomy instalacji elektrycznej metalowych przewodów sieci wodociągowej, pod warunkiem zachowania wymagań Polskiej Normy dotyczącej uziemień i*przewodów ochronnych oraz uzyskania zgody jednostki eksploatującej tę sieć.

"

No jak dla Ciebie to jest jasne to gratuluje :) Nie znasz norm, nie znasz WT jak się okazuje, nie wiesz nic, a bezsensu dyskutujesz jak zwykły internetowy trol.

Dla mnie również się kończy dyskusja w tym temacie :)

Edytowane przez marcin225

Nikt nikomu nic nie wmawia, ani nie sądzi że taki uziom jest panaceum na wszelkie zło.

Jest po prostu tani i łatwy do wykonania bez dodatkowych prac polowych..

No do końca łatwy skoro jest tyle różnych zdań na jego temat i różnych zaleceń, a dodatkowo pojawiają sie rozwiązania przy których głupie zapisy z WT w ogóle nie mają sensu , np izolowane płyty fundamentowe, a i ławy czasem wykonuje się w styrodurze , z róznymi foliami pe pod.

Powiedz mi czy w przypadku suchych piasków i wody na 3-4 m dla typowego budynku wyjdzie czy nie wyjdzie pomiar ? A jak wyjdzie to w jakim przedziale ?

Czy jest to lekko ponizej tych 30 ohmow czy grubo ponizej 30 ohmow?

To raczej Ty się uparłeś aby udowadniać teorie przeciwne.

Nie wiem czy to jakiś typ przekory , i po Twoich wpisach można posądzić Cię wręcz o jakąś obsesję w temacie uziomów fundamentowych.

Tu może troszkę zboczę z tematu chudziaka ale jeśli chodzi o obsesję i paranoje to przychodzi mi na myśl tylko polityk o imieniu Antoni...

Prosiłem Cie waż słowa, czy ja Ci robie odrazu wycieczki osobiste, typu beton itd ?

No jak dla Ciebie to jest jasne to gratuluje :) Nie znasz norm, nie znasz WT jak się okazuje, nie wiesz nic, a bezsensu dyskutujesz jak zwykły internetowy trol.

Dla mnie również się kończy dyskusja w tym temacie :)

Buraczku, akurat norm elektrycznych nie znam, WT w całości też nie znam bo i po co , ale wkurw... mnie takie Twoje.. pier...że nic nie wiem...

Cel stosowania podkładu z chudego betonu pod fundamenty.

• jego zadaniem jest uniemożliwienie wycieku tzw. zaczynu cementowego podczas wylewania właściwego betonu.

• chroni podłoże przed zmianą stanu plastyczności (im większy stopień plastyczności tym gorsze warunki),

• chroni pręty zbrojeniowe przed zabrudzeniem gliną (zbrojenie musi być w otulinie betonowej, a pręty zabrudzone łatwiej korodują)

• 2 weeks później...
  • 1 year później...

A co zrobić gdy koparka wykopała nierówno wykop? Chce zrobić płytę 20 cm pod zejście piwnicy, na równi z ławami piwnicy. Ale wykop jest jak na zdjęciach poniżej - w jednym miejscu jest na głębokość 20 cm czyli tyle co płyta a w pobliżu ław domu 35-40 cm, a drugim końcu jest 10-15 cm. Jest tam glina więc teoretycznie mógłbym lać płytę bezpośrednio na glinie, ale jak mam takie nierówności to muszę je wypełnić chudziakiem, czy gruzem? I w miejscu gdzie jest za płytko muszę na te 10 cm wybrać dodatkowo?

2e2fe7458c26ec2agen.jpg

a5dfacbba1a6a637gen.jpg