Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

maksymalna powierzchnia zabudowy na działce

Recommended Posts

Witam,

Jesteśmy na etapie zakupu działki, mamy ofertę gdzie działka ma 840m2 i pozwolenie na miejscowym zagospodarowania, który przewiduje tu zabudowę jednorodzinną (min. pow. biol. czynna - 60%; max. pow. zabudowy - 30%; wiz. 0,01-0,7; max. wys. budynku mieszkalnego, - 12,5m; do 3 kondygnacji nadziemnych).

Proszę o potwierdzenie czy dobrze to rozumiem że liczy się tu powierzchnię domy przez działkę ? 283,46/840 - co daje nam 0,33.

Interesuje mnie głównie to czy będę mógł na niej ulokować dom parterowy szkieletowy o powierzchni pow. użytkowa: 180 m2 pow. zabudowy: 283.46 m2

Z góry dziękuje za pomoc

Pozdrawiam

Nie mamy jeszcze MPZP.

Mamy ogłoszenie ofertę sprzedaży działki z takim własnie zapisami (działka ma 840m2 i pozwolenie na miejscowym zagospodarowania, który przewiduje tu zabudowę jednorodzinną (min. pow. biol. czynna - 60%; max. pow. zabudowy - 30%; wiz. 0,01-0,7; max. wys. budynku mieszkalnego, - 12,5m; do 3 kondygnacji nadziemnych).)

Projekt domu którym jesteśmy zainteresowani ma 283,46 m2 powierzchni zabudowy z wyliczę wychodzi mi że maksymalny dom parterowy to 252m2

Rozumuje to tak że liczy się dom przez działke co daje nam 0,33 czyli mieści się ale nie może przekroczyć 30% działkii czyli 252m2 ??

Spoko luz. Na fragmencie płaskiego dachu lub zbędnej powierzchni tarasu projektujesz zieloną powierzchnię i po problemie. Wymaga to staranniej izolacji, lecz jest wykonalne i spotykane dosyc często. Widziałem takie nad otwartym, ale zadaszonym parkingiem. Rósł tam jakis rozchodnik, który przeżyje na cienkiej warstwie gruntu. Oczywiście są to jakieś koszta, ale trudno. Tanie mięso psy jedzą, a nie powinny.

Tak, dobrze to liczysz, do powierzchni zabudowy wliczą ci też taras, schody itp itd także trzeab dostosować projekt żeby sie zmiescić. Po odbiorze domu zrobisz sobie taras i podjazd jaki ci sie spodoba. I tak masz szczęśliwie dużą powiechnie zabudowy - 30%. Bardzo często jest 20% np w miastach i budowa domu parterowego domu jest wykluczona w warunkach gdzie drogie działki miejskie mają rzadko powyzej 600m2.

Nie mamy jeszcze MPZP.

Co znaczy "nie macie MPZP"? Nie jest jeszcze uchwalony czy nie znacie go? Istotą MPZP jest to, że jest jawny i musi być na stronie Biuletynu Informacji Publicznej (BIP) gminy. Jeśli z jakichś powodów nie ma go na stronie (zdarza się), to jest dostępny do wglądu w gminie, bo to jest Uchwała Rady Gminy. Nie musisz mieć "wypisu z MPZP", bo to, co dostaniesz na płatnym wypisie jesteś w stanie za darmo odczytać z MPZP. Tylko przy "wypisie" dostajesz pieczątki (to taki zwyczaj biurokratyczny, bo jedna instytucja nie umie ściągnąć jawnych danych z drugiej instytucji).

Edytowane przez Lew2

Dziękuje wszystkim za pomoc.

Podsumowując rozumiem to tak - jesli jestem w błędzie to prosze mnie poprawić:

Przy budowie piętrowego możemy pozwolić sobie na dom o łącznej wielkości ok 580m2 czyli 0,69 wiz. nie przekraczającej 12,5m wysokości zabudowy i 30% pokrycia powierzchni działki.

a

Przy budowie parterowego domu mamy do wykorzystania 252m2 które dają nam 0,33 wiz. i pokrycie dakijki nie większe niż 30%.

Dziękuje również za wskazówkę co do tarasu i podjazdu faktycznie można zyskać tu parę M :)

Dziękuje wszystkim za pomoc.

Podsumowując rozumiem to tak - jesli jestem w błędzie to prosze mnie poprawić:

Przy budowie piętrowego możemy pozwolić sobie na dom o łącznej wielkości ok 580m2 czyli 0,69 wiz. nie przekraczającej 12,5m wysokości zabudowy i 30% pokrycia powierzchni działki.

a

Przy budowie parterowego domu mamy do wykorzystania 252m2 które dają nam 0,33 wiz. i pokrycie dakijki nie większe niż 30%.

Dziękuje również za wskazówkę co do tarasu i podjazdu faktycznie można zyskać tu parę M :)

Od czego skrótem jest "wiz."?

Witam,

Jesteśmy na etapie zakupu działki, mamy ofertę gdzie działka ma 840m2 i pozwolenie na miejscowym zagospodarowania, który przewiduje tu zabudowę jednorodzinną (min. pow. biol. czynna - 60%; max. pow. zabudowy - 30%; wiz. 0,01-0,7; max. wys. budynku mieszkalnego, - 12,5m; do 3 kondygnacji nadziemnych).

Proszę o potwierdzenie czy dobrze to rozumiem że liczy się tu powierzchnię domy przez działkę ? 283,46/840 - co daje nam 0,33.

Interesuje mnie głównie to czy będę mógł na niej ulokować dom parterowy szkieletowy o powierzchni pow. użytkowa: 180 m2 pow. zabudowy: 283.46 m2

Z góry dziękuje za pomoc

Pozdrawiam

840m2 - tj. 100% powierzchni działki

pow. biol. czynna - 60% , tj. minimum 504m2

max. pow. zabudowy - 30% , tj. max 252m2

pozostała część ( 84m2 ) stanowi powierzchnię utwardzoną ( dojazd do budynku, chodniki itp )

intensywność zabudowy to iloraz PC ( powierzchni całkowitej budynku ( wszystkich kondygnacji ) / do powierzchni działki

i tak ( przykładowo )

- budynek parterowy o pow. zabudowy 252m2 ( PC = 252m2 ) , to : 252/840 daje intensywność = 0,3

- budynek piętrowy o pow. zabudowy 252m2 ( PC = 504m2 ) , to : 504/840 daje intensywność = 0,6

... a max. ma być 0,7, czyli jw spełnia warunek

budynek o pow. zabudowy 283.46 m2 nie spełnia warunku jw ( max PZ = 252m2 )