Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylemat i rozterki w wyborze technologii.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja nie rozumie ludzi którzy budują dom dla siebie, na pokolenia, a jednym z kryteriów jest jego szybkość budowy. Dom budujemy realizując swoje marzenie przy dostępie określonej kasy, a czy powstanie wcześniej przykładowo 2 miesiące to to jest takie ważne? Nie rozumiem tego.

Jak się co miesiąc płaci czynsz za wynajem mieszkania i nagle trzeba jeszcze zacząć spłacać raty kredytu wziętego na budowę domu to ten czas budowy to są już konkretne kwoty miesięcznie. Nawet te dwa miesiące (dwa czynsze w dużym mieście) są odczuwalne. A przynajmniej dla mnie były.

Wg mnie wartą przemyślenia jest technologia prefabrykatów betonowcyh, które wyraźnie zyskują na popularności i w budownictwie wielomieszkaniowym i jednorodzinnym. To dobre rozwiązanie, jeśli zależy Ci na czasie (3-4 miesiące i dom gotowy), na większej powierzchni użytkowej czy w końcu - na kosztach. Sama budowa to wydatek porównywalny z tradycyjną, ale oszczedności związane z ogrzewaniem (tudzież chłodzeniem w lecie) są zuważalne.

Wg mnie wartą przemyślenia jest technologia prefabrykatów betonowcyh,

Ja tam bym nie chciał mieszkać w cegle żerańskiej czy wielkiej płycie. A czemu beton miałby przynieść oszczędności w ogrzewaniu w porównaniu z betonem komórkowym?

Rozumiałbym takie opiewanie izodom2000 czy m3system. Ale prefabrykaty betonowe?

Kaizen - myślisz, że jest jakakolwiek różnica klimatu mieszkania w domu z płyty betonowej, betonu komórkowego czy silikatów, że się tak odżegnujesz od tej technologii?

Niemniej promowanie tej technologi jako energooszczędnej jest...kuriozalne, bo to nie beton odpowiada za oszczędność tylko warstwa ocieplenia.

Bardzo dziękuję:) .

Niestety oboje pracujemy i wiemy, że w naszym przypadku metoda tradycyjna odpada, chociaż mamy do niej największe zaufanie a innych metod dobrze nie znamy.

Dlatego ten dylemat...co wybrać?

Nie rozumiem, w czym praca przeszkadza technologii murowanej ?

Niemal kazdy bucujacy pracuje.

Jesteśmy umówieni na rozmowę z firmą Abakon. Dosyć rozsądnie i sympatycznie nam się rozmawiało przez telefon.

Jest też możliwość zamówienia u nich projektu indywidualnego.

Nawet nie sądziłam, że aż tyle budują w Polsce. W tamtym roku dzięki nim powstało ok 150 domów, to mam nadzieję, że pomacam" jakiś domek na żywo.

Zobaczymy co z tego wyniknie....

Ale jaka to róźnica, ile h na dobę ?

Nadal nie rozumiem tego, co praca, lub jej brak zmienia, jeśli cbodzi o technologię ?

A o Abakonie warto poczytac opinie. Kiedy ja wybierałem technologię, nie były ciekawe

Masz rację, tylko jak na razie widziałam same pochlebne opinie.

Praca powoduje, że nie ma się siły i czasu na doglądanie ekip, bo przy budowie metodą murowaną, raczej ciężko o ekipę specjalizującą się we wszystkim.

A jak już takowe są, to bardzo bardzo się cenią lub mają terminy pozajmowane.

Moja znajoma buduje dom metodą murowaną, ma kasę ...tylko nie może dobrych ekip zebrać w jednym ciągu i budowa trwa już 2 rok.

Nawet ostatnio narzekała, że niektóre rzeczy musi już wymienić, bo są poniszczone a najgorzej ma z ogrzewaniem, bo pan który jej to montował umarł i nikt teraz nie chce się podjąć po nim pracy.Nota bene pan przyjeżdżał do niej ok 300km, bo tu fachowca nie było.

Dlatego nie chcemy tego doświadczyć i szukamy rozwiązań szybkich i mniej stresowych, bo marzymy o tym by uciec stąd jak najdalej....i mieć swoją odskocznie by móc zregenerować siły.

Kiedyś myślałam, że praca w miejscu zamieszkania to super sprawa, ale w naszym przypadku nie!...Nawet jak jest zamknięte, to ktoś się dobija.

Poza tym nasz dom, jest godny pożałowania( przerobione pomieszczenia socjalne) , miał być tylko tymczasowy na 2-3 lata, ale jak czegoś nie zrobi się porządnie od początku, to potem się nie chce lub się nie opłaca przebudowywać.

Mieszkamy tak już ponad 15 lat i właśnie w tym momencie nasza cierpliwość jest na granicy wytrzymałości . Kupiliśmy piękną działkę obok lasu i marzymy by już tam mieszkać a tu zostawić firmy i przyjeżdżać tylko do pracy.

Gość Arturo72
Jesteśmy umówieni na rozmowę z firmą Abakon. Dosyć rozsądnie i sympatycznie nam się rozmawiało przez telefon.

Jest też możliwość zamówienia u nich projektu indywidualnego.

Nawet nie sądziłam, że aż tyle budują w Polsce. W tamtym roku dzięki nim powstało ok 150 domów, to mam nadzieję, że pomacam" jakiś domek na żywo.

Zobaczymy co z tego wyniknie....

Jeśli nie zależy Wam na kasie to Abakon jest dobrym rozwiązaniem.

Mój projekt u nich był wyceniany na 370tys.zl czyli o ok.150tys.zl więcej niż w rzeczywistości wyszedł w takim standardzie jaki sobie zyczylem.

Jeśli nie zależy Wam na kasie to Abakon jest dobrym rozwiązaniem.

Mój projekt u nich był wyceniany na 370tys.zl czyli o ok.150tys.zl więcej niż w rzeczywistości wyszedł w takim standardzie jaki sobie zyczylem.

Proszę rozwiń...

A na ile się umawiałeś? Ile masz metrów?

Pan mi powiedział, że stan deweloperski bez udziwnień kosztuje 2100 +8%vat dodatkowo rekuperacja 15 000, kominek 7 000 + koszty logistyczne do omówienia.

ceny netto

U mnie z udziwnień będą tylko attyki.

Zaczęłam czytać Twój dziennik i już rozumiem...miałeś tylko ich wycenę a budowałeś ekipami.

Jak długo budowałeś?

Edytowane przez ciężkiprzypadek

Gość Arturo72
Proszę rozwiń...

A na ile się umawiałeś? Ile masz metrów?

Pan mi powiedział, że stan deweloperski bez udziwnień kosztuje 2100 +8%vat dodatkowo rekuperacja 15 000, kominek 7 000 + koszty logistyczne do omówienia.

ceny netto

U mnie z udziwnień będą tylko attyki.

Zaczęłam czytać Twój dziennik i już rozumiem...miałeś tylko ich wycenę a budowałeś ekipami.

Jak długo budowałeś?

Na kwotę się nie umawialem,rzuciłem projekt do wyceny po adaptacji czyli z izolowana płyta z izolacja 20cm,z U sciany pon.0.15 i U stropu 0.10,okna wiadomo,ze 3 szyby.

Budowalem na luzie bez spinki czasowej rok czasu,gdyby zależało mi na czasie wybudowalbym dom pon.roku ale 150 klocków brutto mam w kieszeni.

Koszt wykończony do wprowadzenia się z garażem czyli 145m 22zl/m2 czyli 320tys.zl.

Jak znajdę wycenę to wrzucę

Edytowane przez Arturo72

Teraz podobno ta metoda potaniała, ale muszę przyznać, że jak za dużo policzą, to pójdziemy do innych firm budujących w tej metodzie po wycenę.

Koło nas są jeszcze 3.

A jak będzie nieduża różnica w wycenie, to z nimi będziemy budować...przynajmniej te najgorsze etapy o których nie mamy pojęcia.

To ich przykładowe wyceny:

http://www.abakon.com/projekty-i-ceny

Nie wyglądają fatalnie jak na komfort psychiczny , jaki możemy mieć. A to kosztuje dużo:)

hehehe realistka ze mnie:)

Mam podobny metraż ok 150m2:) zobaczymy jak wycenią

Gość Arturo72
Teraz podobno ta metoda potaniała, ale muszę przyznać, że jak za dużo policzą, to pójdziemy do innych firm budujących w tej metodzie po wycenę.

Koło nas są jeszcze 3.

A jak będzie nieduża różnica w wycenie, to z nimi będziemy budować...przynajmniej te najgorsze etapy o których nie mamy pojęcia.

To ich przykładowe wyceny:

http://www.abakon.com/projekty-i-ceny

nie wyglądają fatalnie jak na komfort psychiczny , jaki możemy mieć

hehehe realistka ze mnie:)

Szczerze,obok mnie budował Abakon,nie wiem w jakim koszcie ale wiem,że inwestor nie był zbytnio kumaty pozwalając sobie na taką budowę...

Pod względem logistycznym ok ale pod względem technologicznym poniżej zera.

Przynajmniej ja bym sobie na takie coś nie pozwolił ale może zbyt dużo wiem i dlatego ;)

Szczerze,obok mnie budował Abakon,nie wiem w jakim koszcie ale wiem,że inwestor nie był zbytnio kumaty pozwalając sobie na taką budowę...

Pod względem logistycznym ok ale pod względem technologicznym poniżej zera.

Przynajmniej ja bym sobie na takie coś nie pozwolił ale może zbyt dużo wiem i dlatego ;)

To znaczy na co? Co było nie tak?

bo my też niekumaci i to właśnie ich technologia nam się spodobała

Gość Arturo72
To znaczy na co? Co było nie tak?

bo my też niekumaci i to właśnie ich technologia nam się spodobała

Płyta fundamentowa bez izolacji czyli mostki termiczne do gruntu,izolacja na ścianach chyba 10cm czyli niedbalosc o rachunki za ogrzewanie,okna standard,paliwo stałe i kominy ale to wymysl chyba inwestora.

Za taki standard nie powinni zadać więcej niż 15zl/m2 przynajmniej mi by tyle wyszlo.

To pewnie wszystko wymysł inwestora.

Tu masz trochę parametrów.

http://www.abakon.com/!data/attachments/prafea_w_pigulce.pdf

http://www.abakon.com/!data/attachments/prafea_jednorodzinny.pdf

http://www.abakon.com/!data/attachments/prafea_katalog.pdf

A czytałam chyba 3 dzienniki budowy, gdzie ludzie są zadowoleni z kosztów za ogrzewanie.

np.dom ok 120m2 sezon grzewczy 1500zł ( ogrzewanie podłogowe)

Ale wszystkiego się dowiem na miejscu i poinformuję. Możliwe, że masz rację...nie przeczę.