szulckuba 06.02.2018 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Witam, Nabyłem działkę o powierzchni 2300m2 III klasa ziemi z dostępem do drogi publicznej bez mpzp. Kupując miałem nadzieję, że będę mógł postawić na niej dom - jak się okazuje nie... po złożeniu dokumentów o wydanie warunków zabudowy okazało się że działka spełnia wszystkie warunki aby dostać decyzję poza jednym - grunty III klasy. Co mogę z tym zrobić, odwołać się ? Czy na tej działce mogę postawić chociaż domek letniskowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.02.2018 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 musisz zmienić jej przeznaczenie, inaczej odrolnić. Grunty tej klasy "odralnia" minister rolnictwa. Jak już to załatwisz, to póxniej zostanie Ci tylko budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 06.02.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 (edytowane) Ja mam działkę z gruntem klasy RIIIa. Ponieważ znajduje się w sąsiedztwie budynków, poprzedni właściciel dostał na nią WZ. Potem wszedł plan MPZP, w którym działkę przeznaczono pod zabudowę MN. Edytowane 6 Lutego 2018 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.02.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 skasowano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.02.2018 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Tak koło tematu odrolnij tylko tą część działki gdzie jest dom. Podatek rolny jest dużo niższy niż za ziemię budowlaną.Ja ma odrolnione ok 600-700m a pozostał 1300 to rola klasy 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.02.2018 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Tak koło tematu odrolnij tylko tą część działki gdzie jest dom. Podatek rolny jest dużo niższy niż za ziemię budowlaną. Ja ma odrolnione ok 600-700m a pozostał 1300 to rola klasy 5. to nie ma nic do rzeczy. zmiana przeznaczenia gruntu(potocznie-odrolnienie) dotyczy zawsze całej działki. Ta zmiana nie jest tożsama ze zmiana klasyfikacji gruntu. Jeśli autor ma klasę gruntu np. RIIIa, to po "odrolnieniu" dalej to będzie klasa RIIIa. Ty nie masz "odrolnione" 600-700m2 tylko masz zmienioną klasyfikacje gruntu. Poza tym masz grunty klasy V, a to zupełnie inna bajka niz grunty klsa I, II i III podsumowując: Zmiana przeznaczenia gruntu zwana potocznie "odrolnieniem" nie zmienia klasyfikacji gruntu. To są zupełnie dwie całkiem inne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 07.02.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 (edytowane) to nie ma nic do rzeczy. zmiana przeznaczenia gruntu(potocznie-odrolnienie) dotyczy zawsze całej działki. Ta zmiana nie jest tożsama ze zmiana klasyfikacji gruntu. Jeśli autor ma klasę gruntu np. RIIIa, to po "odrolnieniu" dalej to będzie klasa RIIIa. Nieprawda, że dotyczy zawsze całej działki. Ja mam działkę, która wcześniej była jako "rolna". W MPZP zmieniono przeznaczenie i część tej działki przeznaczono pod zabudowę MN, a niewielki paseczek pod drogi wewnętrzne KDW. Ty nie masz "odrolnione" 600-700m2 tylko masz zmienioną klasyfikacje gruntu. Poza tym masz grunty klasy V, a to zupełnie inna bajka niz grunty klsa I, II i III podsumowując: Zmiana przeznaczenia gruntu zwana potocznie "odrolnieniem" nie zmienia klasyfikacji gruntu. To są zupełnie dwie całkiem inne rzeczy. Słowa "odrolnienie" nie ma w przepisach. Są dwie różne procedury (obie są mylnie nazywane "odrolnieniem"): Zmiana przeznaczenia gruntu Zmiana sposobu użytkowania gruntu (np. wyłączenie z produkcji rolnej) A zmiana klasy bonitacyjnej gruntu jest robiona na podstawie badań gruntu i nikt tego nie nazywa "odrolnieniem". Powtarzam jeszcze raz z własnego doświadczenia: poprzedni właściciel mojej działki nie występował do ministerstwa, a dostał zgodnie z prawem na gruncie RIIIA "wuzetkę" na dom jednorodzinny. Chyba jeszcze ma znaczenie czy to jest miasto czy wieś, ale niech ktoś sprawdzi w przepisach... Ja natomiast niedawno dokonywałem "wyłączenia z produkcji rolnej", bo na gruncie użytkowanym jako rolny będę budował dom. Polegało to na tym, że część działki przewidziana pod dom i podjazd zmienia "sposób użytkowania" z rolniczego na nierolniczy. Będzie inny podatek od tego fragmentu nieruchomości (bo do tej pory był rolny). Edytowane 7 Lutego 2018 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.02.2018 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 1Nieprawda, że dotyczy zawsze całej działki. Ja mam działkę, która wcześniej była jako "rolna". W MPZP zmieniono przeznaczenie i część tej działki przeznaczono pod zabudowę MN, a niewielki paseczek pod drogi wewnętrzne KDW. Słowa "odrolnienie" nie ma w przepisach. Są dwie różne procedury (obie są mylnie nazywane "odrolnieniem"): Zmiana przeznaczenia gruntu Zmiana sposobu użytkowania gruntu (np. wyłączenie z produkcji rolnej) 2A zmiana klasy bonitacyjnej gruntu jest robiona na podstawie badań gruntu i nikt tego nie nazywa "odrolnieniem". Powtarzam jeszcze raz z własnego doświadczenia: poprzedni właściciel mojej działki nie występował do ministerstwa, a dostał zgodnie z prawem na gruncie RIIIA "wuzetkę" na dom jednorodzinny. Chyba jeszcze ma znaczenie czy to jest miasto czy wieś, ale niech ktoś sprawdzi w przepisach... 3Ja natomiast niedawno dokonywałem "wyłączenia z produkcji rolnej", bo na gruncie użytkowanym jako rolny będę budował dom. Polegało to na tym, że część działki przewidziana pod dom i podjazd zmienia "sposób użytkowania" z rolniczego na nierolniczy. Będzie inny podatek od tego fragmentu nieruchomości (bo do tej pory był rolny). Ad3. samo wyłączenie z produkcji rolniczej nie zmienia klasyfikacji gruntu. Aby wyłączyć z produkcji rolniczej najpierw trzeba zmienić przeznaczenie gruntu. teraz masz RIIIa, i nie zdziw sie, jak wybudujesz dom i zrobisz inwentaryzację geodezyjną, że gmina zmieni Ci cały teren Twojej działki na klasyfikacje B, noćhyba, ze masz ponad 2000m2 wtedy możesz wystąpić o zmianę tylko kawałka, ale nie tylko tego co wyłączałeś z produkcji rolniczej, a tez całego otoczenia domu. To będzie jakiś czworokąt ok 1000m2 Ad1. Gmina uchwalając MPZP musiała zmienić przeznaczenie gruntów wszędzie tam, gdzie gdzie ma być KDW, KDD i inne drogi oraz MN MN-U U . Tam gdzie były grunty klasy I, II i III musiała wystąpić o zgodę do Ministra, bo taka jest właściwość wynikająca z Ustawy o Ochronie Gruntów Rolnych i Leśnych . Klasyfikacja gruntów typu R, Ps, Ls, Rp, Łs, itp, dajek pozostaje taka sama, tu nic się nie zmienia. Ad2. On nie musiał, może wcześniej był jakiś MPZP albo wcześniej ktoś występował o zmianę przeznaczenia tych gruntów. A co do zmiany klasyfikacji gruntów, to jak napisałem w Ad3. Wyłaczenie z produkcji rolniczej nie zmienia klasyfikacji gruntu. Dopóki nie postawisz domu i nie zrobisz inwentaryzacji geodezyjnej powykonawczej, dalej będziesz miał te RIIIa. Jak zrobisz ta inwentaryzację, to cały grunt zmienią Ci na grunt tupu Bp, a jak oddasz budynek w użytkowanie i go zgłosisz, to zmienia na czyste B. Całą działkę, nie kawałek a tym bardziej nie to co wyłączyłeś z produkcji rolniczej. jedno z drugim nie ma związku. Ustawa o ochronie gruntów rolnych i lesnych http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19950160078/U/D19950078Lj.pdf art.7 i inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.02.2018 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Powtarzam jeszcze raz z własnego doświadczenia: poprzedni właściciel mojej działki nie występował do ministerstwa, a dostał zgodnie z prawem na gruncie RIIIA "wuzetkę" na dom jednorodzinny. mogł mieć zastowanie art7 pkt.2a 2a. Nie wymaga uzyskania zgody ministra właściwego do spraw rozwoju wsi przeznaczenie na cele nierolnicze i nieleśne gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas I–III, jeżeli grunty te spełniają łącznie następujące warunki: 1) co najmniej połowa powierzchni każdej zwartej części gruntu zawiera się w obszarze zwartej zabudowy; 2) położone są w odległości nie większej niż 50 m od granicy najbliższej działki budowlanej w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (Dz. U. z 2016 r. poz. 2147 i 2260 oraz z 2017 r. poz. 624 i 820); 3) położone są w odległości nie większej niż 50 metrów od drogi publicznej w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych (Dz. U. z 2016 r. poz. 1440, 1920, 1948 i 2255 oraz z 2017 r. poz. 191); 4) ich powierzchnia nie przekracza 0,5 ha, bez względu na to, czy stanowią jedną całość, czy stanowią kilka odrębnych części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 07.02.2018 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 mogł mieć zastowanie art7 pkt.2a Tak. Mógł być ten, gdyż wszystkie te punkty są spełnione. Zgoda ministerstwa niepotrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 07.02.2018 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 teraz masz RIIIa, i nie zdziw sie, jak wybudujesz dom i zrobisz inwentaryzację geodezyjną, że gmina zmieni Ci cały teren Twojej działki na klasyfikacje B, noćhyba, ze masz ponad 2000m2 wtedy możesz wystąpić o zmianę tylko kawałka, ale nie tylko tego co wyłączałeś z produkcji rolniczej, a tez całego otoczenia domu. To będzie jakiś czworokąt ok 1000m2 Tzn. mam 2 ha, ale w innej gminie. Czy to by coś dało? Do tej gminy (Kraków) przyniosłem Nakaz Płatniczy podatku rolnego z innej gminy, a Pani w urzędzie "W takim razie podatek ma Pan źle naliczony." I od nowa korekta podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.02.2018 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 ^^tu nie pomogę, bo az tak się nie znam, ale wydaje mi się z podkreśleniem "wydaje mi się" , że to nie ma znaczenia. Masz w jakiejś gminie 2ha to tam płacisz podatek od tego, masz jeszcze 1ha w innej gminie, to podatek płacisz od tego 1ha w drugiej gminie. Ogólnie powierzchnie się nie sumują a podatki płacisz tam gdzie lezy działka/działki.Dochodzi jeszcze kwestia rolników, byc może oni płaca inaczej(chodzi o stawki) i grunty sie sumują aby załapać się na dana stawkę i opłacać ją w poszczególnych gminach, bo z jakiej racji posiadając działkę np. 200ha w Szczecinie płacić w Krakowie lub odwrotnie. Ale może Tobie chodzi o zmianę klasyfikacji gruntu z RIIIa na B to tu nie ma znaczenia ilość posiadanych działek i ich powierzania, trzeba rozpatrywać to w kategorii tylko tej jednej działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts