SebastianSebastian 10.04.2018 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Witam wszystkich forumowiczów,Mam pytanie też zdecydowaliśmy się na podłogę ogrzewaną w całym domu parter i góra, ale mamy obawy że będzie zimno u dziewczynek w pokojach na gorze (znajomego rodzice zrobili w całym domu ogrzewanie podłogowe i było zimno w sypialniach- przy zmiennej temperaturze wiosna,jesień. instancja robiona 8 lat temu).Zależy mi bardzo na waszej podpowiedzi co ile układaliście podłogówkę bo u nas jeden hydraulik mówi co 15 cm salon i pokoje a 10cm łazienka i przy oknach tarasowych a drugi co 10 cm pokoje, salon przy oknach tarasowych a łazienka co 7 cm.W każdym pokoju i łazience,salonie sterowanie jak przy grzejniku mocą( nie wiem jak to fachowo napisać) Proszę Was o podpowiedz jak macie to zrobione Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.04.2018 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Zależy mi bardzo na waszej podpowiedzi co ile układaliście podłogówkę Wg projektu uwzględniającego obciążenie cieplne poszczególnych pomieszczeń. Zapewne najgęściej w łazienkach, trochę większy rozstaw na poddaszu, a maksymalny w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianSebastian 10.04.2018 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Dziękuje. Projekt mamy dół podłogówkę a góra grzejniki nie ma nic konkretnie co ile cm układać podłogówkę. Chcielibyśmy podlogowke w całym domu. Dom nie ma skosów, jest parter i piętro łącznie 175 metrów. Czy w takim razie robić oddzielny projekt na zapotrzebowanie ciepła z podłogówki? Chciałem jeszcze zapytać o grzejniki drabinkowe w łazienkach warto jednak je zrobić? A jak przy podłogówce rozwiązać suszenie w pralni- drabinka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.04.2018 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Projekt podłogówki zawiera rozstawy rurek trasę ich przebiegu dokładna -rozrysowane pętle długości itd. Jak przychodzi ktoś i układa tylko co X cm to masz takie skutki jak u znajomych za zimno za ciepło - wniosek podłogówka do dupy. Błędny wniosek bo to nie wina podłogówki tylko inwestora (oszczędza na dobrym projekcie) lub wykonawcy który "wie lepiej niż projektanty". Grzejniki w łazience warto dać jako osobny obieg, dasz spory grzejnik i niska temp zasilania jak dla podłogi i tak zawsze coś dogrzeje i wyschnie. Warto dać grzałki elektryczne lub przygotować pod to grzejniki. Grzałki używasz w okresie jak nie chodzi CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianSebastian 10.04.2018 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Bardzo dziękuje za podpowiedz. To szukam projektanta podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 10.04.2018 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Witam wszystkich forumowiczów, Mam pytanie też zdecydowaliśmy się na podłogę ogrzewaną w całym domu parter i góra, ale mamy obawy że będzie zimno u dziewczynek w pokojach na gorze (znajomego rodzice zrobili w całym domu ogrzewanie podłogowe i było zimno w sypialniach- przy zmiennej temperaturze wiosna,jesień. instancja robiona 8 lat temu). Zależy mi bardzo na waszej podpowiedzi co ile układaliście podłogówkę bo u nas jeden hydraulik mówi co 15 cm salon i pokoje a 10cm łazienka i przy oknach tarasowych a drugi co 10 cm pokoje, salon przy oknach tarasowych a łazienka co 7 cm. W każdym pokoju i łazience,salonie sterowanie jak przy grzejniku mocą( nie wiem jak to fachowo napisać) Proszę Was o podpowiedz jak macie to zrobione Z góry dziękuje Będzie wszędzie ciepło, proszę się nie obawiać. Mam dom z poddaszem i podłogówkę na całej powierzchni. Pokoje dzieci na poddaszu. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianSebastian 10.04.2018 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 A zapomniałem napisać ze na dole planujemy płytkę a na górze deskę barlinecka 14 mm czy ktoś może ma podobnie? Może napisać bo producent deski pisze że nie ma problemu. Wg39070 dziękuje za odp, a może Pan pamięta właśnie co ile cm kładziona była podłogówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 10.04.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 A zapomniałem napisać ze na dole planujemy płytkę a na górze deskę barlinecka 14 mm czy ktoś może ma podobnie? Może napisać bo producent deski pisze że nie ma problemu. Wg39070 dziękuje za odp, a może Pan pamięta właśnie co ile cm kładziona była podłogówka? Rozstaw mniej więcej co 12 cm, wszędzie płytki, podłogówka wszędzie, nawet pod meblami kuchennymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.04.2018 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 A zapomniałem napisać ze na dole planujemy płytkę a na górze deskę barlinecka 14 mm czy ktoś może ma podobnie? Może napisać bo producent deski pisze że nie ma problemu. Wg39070 dziękuje za odp, a może Pan pamięta właśnie co ile cm kładziona była podłogówka? Pod parkiet lity, deskę trójwarstwową projektuję zwykle 10 cm, ale zdarzyło sie i 7,5 cm po to aby uniknąć stosowania dodatkowego grzejnika kanałowego, inne pokrycia nie są juz tak wymagajace. Kolejnosc pod wzgledem wymagan jest taka: parkiet lity (im grubszy tym wieksze wymagania) wymagana temp. posadzki nie wyzsza niz 27 oC deska trójwarstwowa, to samo wymaganie dotyczące temp posadzki panel (grubosc jak parkiet lity) roznego rodzaju wykładziny pcw gres, terakota beton polerowany. Miałem przypadki 10 cm w pokoju naroznym dla parkietu, obok w salonie było 30 cm dla gresu. Wszystko pokazują obliczenia grzejników podłogowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianSebastian 10.04.2018 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Pod parkiet lity, deskę trójwarstwową projektuję zwykle 10 cm, ale zdarzyło sie i 7,5 cm po to aby uniknąć stosowania dodatkowego grzejnika kanałowego, inne pokrycia nie są juz tak wymagajace. Kolejnosc pod wzgledem wymagan jest taka: parkiet lity (im grubszy tym wieksze wymagania) wymagana temp. posadzki nie wyzsza niz 27 oC deska trójwarstwowa, to samo wymaganie dotyczące temp posadzki panel (grubosc jak parkiet lity) roznego rodzaju wykładziny pcw gres, terakota beton polerowany. Miałem przypadki 10 cm w pokoju naroznym dla parkietu, obok w salonie było 30 cm dla gresu. Wszystko pokazują obliczenia grzejników podłogowych. A co podpowiecie z posadzka robić z Mixokret czy anhydrytowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.04.2018 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 A co podpowiecie z posadzka robić z Mixokret czy anhydrytowe? To bez znaczenia, jezeli ma sie szczegolnych wymagan typu "bo ja tak chcę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 15.04.2018 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Jeśli miksokret, to przynajmniej 6,5cm. Ile masz w projekcie? I lepiej upłynnić taki beton. Anhydryt nie powinien być stosowany w pomieszczeniach mokrych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michallyko 15.04.2018 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 jak to jest z tą dylatacją anhydrytu przy ogrzewaniu podłogowym? np pokój 30m2 który ma dwie pętle ogrzewania dzielić dylatacją? albo salon z kuchnią o powierzchni 70m2 i nie prostokątnym kształcie dzielić na prostokąty? kto określa dylatacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 15.04.2018 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 (edytowane) Dylatacje powinien określić producent wylewki - na opakowaniu lub w karcie technologicznej wyrobu. Są też ogólne zasady - musisz poszukać - pamiętaj, że są dwa podstawowe rodzaje dylatacji. Tu masz trochę info:http://www.anhydrytypolska.pl/dylatowanie-posadzki Edytowane 15 Kwietnia 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts