BufalloBill 07.02.2018 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Witam serdecznie!!! Jakiś czas temu zakupiłem dom w stanie surowym, po kilku latach pracy, stresu i wyrzeczeń dom jest ukończony i gotowy do odbioru... Niestety podczas inwentaryzacji powykonawczej geodety okazało się że dom jest źle usytuowany względem projektu tzn. linia ściany bocznej nie jest równoległa do linii granicy działki mało tego nie ma wymaganej odległości od granicy działki tzn. trzech metrów - na początku ściany garażu bez okien mam 2,70m a na końcu 2,40 a więc odchylenie budynku wynosi 30cm i do granicy brakuje max. 60cm... Obok jest pas ziemi, który w projekcie zagospodarowania terenu bedzie w przyszłości - po odkupieniu od prywatnej osoby - drogą wewnętrzną ale póki co jest tam dżungla z trawą wysoką na 2 metry... Odkupić tego i podzielić nie mogę, pozostaje obcięcie 60 cm budynku co spowoduje że z kotłowni i garażu nie pozostanie wiele... Czy jest jakieś inne wyjście z sytuacji??? Wiem mogłem sprawdzić to wszystko przed zakupem ale wyszedłem z założenia że skoro budynek nad budową którego czuwał kierownik budowy, wytyczał uprawniony geodeta już stoi to nie ma żadnych problemów... Ehhh co robić... Wiem że jest to istotne odstępstwo od projektu a zarazem nie spełnienie warunków technicznych... Byłbym skłonny zapłacić nawet wysoką karę ażeby ocalić garaż i kotłownię... Wystąpienie o odstąpienie od warunków technicznych też jest nie możliwe gdyż prawo to nie działa wobec budynków już postawionych ponieważ byłaby to jawna legalizacja samowoli budowlanej :( Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 08.02.2018 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 (edytowane) Stało się, zonk. Za rownowartość kary dokupisz ziemi że hohoho! Dlaczego nie możesz z tej dżungli odkupić trójkąta czy trapezu o wysokości 0,60m tam gdzie do budynku jest 2,40 i nie ma okien ? Dżungla niech sobie rośnie, podział na racjonalne zagospodarowanie działki, granic w terenie nikt nie każe stabilizować trwale ani stawiac ogrodzeń. Odbioru i tak nie masz, podpisujesz cyrograf z NB że w terminie (minimum 5 miesięcy) dokupisz grunt, nowowydzielona działke wpiszesz do KW działki tej na której stoi budynek i połączysz dostając nowy numer działki. Potem pismo z wyjaśnieniem do NB dlaczego inny numer działki niż w PnB, analiza matematyczna i szkic że są 3metry (wszystko geodeta) i już z górki.Tak na marginesie: wytyczenie zrobił majster lub kierbud a geodeta klepną pieczątke? Nooo, nie chciałbym być na jego miejscu. Jeśli geodeta dał plamę to funduje ci podział i dokumentację. Funduje ale nie wykonuje, ja by takiemu nie zlecił tyczenia kawałka płotu na środku hektarowej działki. Edytowane 8 Lutego 2018 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 08.02.2018 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Stało się, zonk. .... ..... .... . Czytanie ze zrozumieniem się kłania - kupił dom w stanie surowym, więc dom już był wytyczony i pisze, że pasa ziemi nie można odkupić, bo będzie tam droga. Obawiam się, że trzeba zgłosić zaistniałą sytuację, na projekt zamienny jest już za późno. Zacząć od kontaktu z kumatym kierownikiem budowy. Wszelkie koszty pokryje i tak geodeta. Zdanie ostateczne będą pewno mieli urzędnicy, być może ze względu na drogę i brak zabudowy od tej strony uda się uzyskać zgodę na odstępstwo? Nie jestem pewien jakie są ostatnie zmiany w przepisach, ale jest możliwe usytuowanie budynku ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości mniejszej niż 3 metry od granicy, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowlanej o szerokości mniejszej niż 16 m . Oczywiście wszystko zależy od warunków zabudowy. Warto też wyszukać orzeczenia sądów w podobnej materii. A wniosek dla przyszłych inwestorów - sprawdzić samemu za pomocą miary zwijanej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 08.02.2018 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 (edytowane) Znajdz tego geodete co wytyczał budynek przed budowąi pogadaj z nim. Bedzie żywo zainteresowany tym żeby ci te papiery przepchnać, nawet jeśli zrobi celową pomyłkę przy pomiarach powykonawczych. Ponieważ bedzie tam droga a nie bezposrednio sąsiad to raczej nikt w przyszłości już sie do tego nie przyczepi, tymbardziej że to tylko 0.5m i nie rzuca sie w oczy.Okupienie tej działki nic nie da bo to działka drogowa i ta granica tam zawsze pozostanie. Nie sądze żeby ci to jakiś urzednik puścił, może na etapie pozwolenia na budowe, ale nie teraz... Edytowane 8 Lutego 2018 przez Pod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 08.02.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Czytanie ze zrozumieniem się kłania - kupił dom w stanie surowym, więc dom już był wytyczony i pisze, że pasa ziemi nie można odkupić, bo będzie tam droga. A wniosek dla przyszłych inwestorów - sprawdzić samemu za pomocą miary zwijanej ... Od czego inwestor ma odmierzać odległośc do niewidocznej granicy? Nawet jesli stoi płot, to jak pewnosc że stoi po granicy? Od takich tematów jest geodeta, wie co zrobic i w jakim trybie. Z droga to trzeba się zorientowac do ilu działek, jak szerokośc itp. Często pasy pod drogę sa na wyrost np. po minimum 6m, warto rozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 08.02.2018 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Ponieważ bedzie tam droga a nie bezposrednio sąsiad to raczej nikt w przyszłości już sie do tego nie przyczepi, tymbardziej że to tylko 0.5m i nie rzuca sie w oczy. Okupienie tej działki nic nie da bo to działka drogowa i ta granica tam zawsze pozostanie. Nie sądze żeby ci to jakiś urzednik puścił, może na etapie pozwolenia na budowe, ale nie teraz... Odległość od działki drogowej nie jest istotna wg najnowszych przepisów. Pytanie jakie były przepisy w momencie uzyskiwania Pozwolenia na Budowę? Jeśli to droga wewnętrzna to ponadto nie wchodzą w grę inne przepisy (które są od dróg wyższych kategorii). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 08.02.2018 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Znajdz tego geodete co wytyczał budynek przed budowąi pogadaj z nim. Bedzie żywo zainteresowany tym żeby ci te papiery przepchnać, nawet jeśli zrobi celową pomyłkę przy pomiarach powykonawczych. . To jest chyba najbardziej rozsądne. Po prostu jesli wtedy znalazł te 3 metry i wytyczył to niech znajdzie teraz te same 3 metry i potwierdzi na mapie do inwentaryzacji. Z drugiej strony może powiedzieć że od dobrze wytyczył tylko budowlańcy mieli to gdzieś i źle postawili. Warto byłoby znaleźć kierbuda który wtedy prowadził budowę, spędzić ich razem na działkę i niech się dogadują kto zawinił i jak z tego wybrnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.02.2018 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Podejrzewam , że geodeta wiedząc , że tam będzie droga wytyczył dom od OSI DROGI i dlatego wszystko mu się zgadza.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 08.02.2018 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 (edytowane) Jest pytanie w którym roku wytyczono budynek? Kiedyś nie było obowiazku tyczenia budynku z osnowy i różnie z tym bywało (jak widać), aczkowiek nigdy nie było zwolnienia ze stosowania zdrowego rozsądku. Lecz skoro dla niektórych "jutro to za tysiąc lat" ... @CityMatic Podejrzewam , że geodeta wiedząc , że tam będzie droga wytyczył dom od OSI DROGI i dlatego wszystko mu się zgadza.? No nie, aby pomylic granicę z osią, to elementarny brak kwalifikacji do zawodu. A te są proste: 1. But filcowy. 2. Krok metrowy. 3. Łyk setkowy Edytowane 8 Lutego 2018 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BufalloBill 08.02.2018 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Jest pytanie w którym roku wytyczono budynek? Kiedyś nie było obowiazku tyczenia budynku z osnowy i różnie z tym bywało (jak widać), aczkowiek nigdy nie było zwolnienia ze stosowania zdrowego rozsądku. Lecz skoro dla niektórych "jutro to za tysiąc lat" ... Po pierwsze bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem, to że kilka osób miało chęci i odpisało dodaje mi otuchy bo z tego co zauważyłem latając od urzędu do urzędu od fachowca do fachowca to widzę że osoby na stanowiskach całkowicie nie mają pojęcia o swojej robocie... Jeszcze raz dziękuję No więc fundamenty były tyczone w 2008 roku cholera wkurza mnie to bo poniekąd dom był pustostanem bez nadziei na ukończenie przez ówczesnych i pierwszych "budowniczych" ponadto działka zapuszczona i zarośnięta do granic możliwości... Ogarnąłem to, teren wykarczowałem, wyrównałem i ogólnie jest bajka za co sąsiedzi mi nie raz dziękowali... I masz babo placek takie coś... Ta droga to ma w przyszłości być jakąś wewnętrzną drogą osiedlową z pasami zieleni po obu stronach... Kurczę mógłbym zmodernizować tę ścianę jako oddzielenie ppoż i na odległości to i bym to przepchnął a i tak pod płotem chciałem w przyszłości wkopać wysokie tuje i kto by tam zauważył że nie ma 3m... Problemem jest te przesunięcie w terenie, które od razu rzuca się w oczy na papierze i dlatego nikt nie chce tego puścić... Ogólnie kupiłem to i wszystko zrobiłem bez kredytu dlatego jakaś modernizacja, przesunięcie ściany pod względem finansowym mnie nie przeraża, bardziej boleję nad względami estetycznymi Domek to Vis a Vis z jednym garażem... Walczyć o odszkodowania w sądach z kierownikiem, geodetą i sprzedającymi po prostu nie mam ochoty tymbardziej że każdy może powiedzieć "widziały gały co brały"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 08.02.2018 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 (edytowane) Jest pytanie w którym roku wytyczono budynek? Kiedyś nie było obowiazku tyczenia budynku z osnowy i różnie z tym bywało (jak widać), aczkowiek nigdy nie było zwolnienia ze stosowania zdrowego rozsądku. Lecz skoro dla niektórych "jutro to za tysiąc lat" ... Po pierwsze bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem, to że kilka osób miało chęci i odpisało dodaje mi otuchy bo z tego co zauważyłem latając od urzędu do urzędu od fachowca do fachowca to widzę że osoby na stanowiskach całkowicie nie mają pojęcia o swojej robocie... Jeszcze raz dziękuję No więc fundamenty były tyczone w 2008 roku cholera wkurza mnie to bo poniekąd dom był pustostanem bez nadziei na ukończenie przez ówczesnych i pierwszych "budowniczych" ponadto działka zapuszczona i zarośnięta do granic możliwości... Ogarnąłem to, teren wykarczowałem, wyrównałem i ogólnie jest bajka za co sąsiedzi mi nie raz dziękowali... I masz babo placek takie coś... Ta droga to ma w przyszłości być jakąś wewnętrzną drogą osiedlową z pasami zieleni po obu stronach... Kurczę mógłbym zmodernizować tę ścianę jako oddzielenie ppoż i na odległości to i bym to przepchnął a i tak pod płotem chciałem w przyszłości wkopać wysokie tuje i kto by tam zauważył że nie ma 3m... Problemem jest te przesunięcie w terenie, które od razu rzuca się w oczy na papierze i dlatego nikt nie chce tego puścić... Ogólnie kupiłem to i wszystko zrobiłem bez kredytu dlatego jakaś modernizacja, przesunięcie ściany pod względem finansowym mnie nie przeraża, bardziej boleję nad względami estetycznymi Domek to Vis a Vis z jednym garażem... Walczyć o odszkodowania w sądach z kierownikiem, geodetą i sprzedającymi po prostu nie mam ochoty tymbardziej że każdy może powiedzieć "widziały gały co brały"... No nie, Z PEWNOŚCIĄ NIE , że widzialy gały co brały, to nie tak. Czy było okazanie granic sprzedawanej działki w terenie przed transakcją ? Czyli zawiadomienie stron (wszyscy wokół), geodeta, protokół a na nim numer uprawnień geodety, numer zgłoszenia? Domyślam się, że nie było. Tzw. pokazanie granic przez zbywającego (ło tam do lasu, do tej stodoły, na prawo pod Moskwę, na lewo do Słubic), to jest kpina !!!! Nie ma dokumentu, on może chlapnąc co mu ślina na język przyniesie. Budynku na mapie też nie było, skoro ty robiłeś (zlecałeś) inwentaryzację powykonawczą. Czyli sprzedano ci nieruchomość z wadą, zatajając stan faktyczny (domniemuję, że inwestor wiedział że budynek źle stoi i pozbył się strupa). Dobry adwokat i cierpliwość, to jest chyba jedyny kierunek. To powinno zaboleć zbywającego, oj powinno. To już chyba drugi przypadek na tym forum sprzedaży knota budowlanego, skutek transakcji według mapy, bez okazania granic PRZED transakcją. Poprzedni przypadek to były cuda: budynku nie ma w papierach (nic w EGiB, nic w KW) za to w KW była ustanowiona służebnośc dożywocia dla mieszkańca (czego mieszkańca jeśli budynku nie ma w dokumentach?), zresztą już nie żyjącego.:eek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?343644-Ocena-17-letniego-kanadyjczyka&p=7594976#post7594976 Cuda nad cudami. Edytowane 9 Lutego 2018 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BufalloBill 09.02.2018 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Ok Dziękuję Na razie tzn. do wiosny porobię ze spokojem jakieś drobiazgi, które zostały do ukończenia a później podejmę decyzję, może faktycznie poszukam dobrego adwokata, najlepiej żeby był obcykany w Prawie Budowlanym i pójdę na wojnę... Dziś od sąsiada, który mieszka od dawna w okolicy dowiedziałem się ciekawych rzeczy o ekipie budowlanej, która postawiała dom i mieli taką tymczasową szopkę i sobie tam chodzili regularnie wychodząc coraz bardziej chwiejnym krokiem.... Ehhh :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 12.02.2018 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 ... a co na to kierownik budowy ? odpowiada za realizację obiektu ( i zagospodarowania ) zgodnie z projektem. Masz chyba dziennik budowy ? wpisy, odbiory, i oświadczenie kierownika o zgodności realizacji z projektem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 12.02.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Jak już drążymy, to trzeba zadać pytanie na czym wykonano projekt? Co to była za mapa, jakie granice znalazły sie na mapie? Czy były to granice z pomiaru gdy wykonywano mapę (pomierzono stare ogrodzenia i kamienie graniczne ) czy z ewidencji gruntów? Rok wykonania mapy? Im dalej w las, tym więcej pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BufalloBill 18.02.2018 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Panowie jeszcze raz dzięki za zainteresowanie Jest światełko w tunelu ale nie chcę pisać na forum co i jak Na razie zajmę się drobiazgami do wykończenia a może na wakacje coś zacznę działać Póki co dziękuję wszystkim, którzy chcieli pomóc a niektórzy nawet coś pomogli podsuwając pewne sugestie Pozdrawiam Forumowiczów!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts