emigrus 10.02.2018 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Zależy, gdzie został zrobiony rozdział PEN. Jak w rozdzielnicy to nie ma potrzeby zastosowania SPD z modułem N-PE, więc wystarczy 3+0. Nie wiem czego się czepiasz. W Polsce nie ma układów TN-S sieci zasilającej. No chyba, że jakieś zakłady przemysłowe mają własny trafo, to może. Wszystkie przekształcenia układu TN-C sieci zasilającej w instalację odbiorczą to TN-C-S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 11.02.2018 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Zależy, gdzie został zrobiony rozdział PEN. Jak w rozdzielnicy to nie ma potrzeby zastosowania SPD z modułem N-PE, więc wystarczy 3+0. Nie wiem czego się czepiasz. W Polsce nie ma układów TN-S sieci zasilającej. No chyba, że jakieś zakłady przemysłowe mają własny trafo, to może. Wszystkie przekształcenia układu TN-C sieci zasilającej w instalację odbiorczą to TN-C-S. Niczego się nie czepiam, napisałeś "Dla układu TN-S(TN-C-S) 4+0 lub 3+1." więc chciałem byś to uzasadnił. Teraz jest lepiej;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwertykokos 11.02.2018 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Elektryk namawia mnie na ochronnik Hager SPN901 T1+T2 12,5kA cena 479zł. Nie chodzi mi o oszczędności tylko jestem ciekaw czy taki ochronnik spełni swoje zadanie jeśli będzie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.02.2018 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 (edytowane) Elektryk namawia mnie na ochronnik Hager SPN901 T1+T2 12,5kA cena 479zł. Masz odpowiedź w poście z forum ISE, który linkowałem na poprzedniej stronie. Edytowane 11 Lutego 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.02.2018 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Masz odpowiedź w poście z forum SEP, który linkowałem na poprzedniej stronie. Nie forum SEP, tylko forum ISE, a to kolosalna róznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 11.02.2018 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Masz na myśli Eaton? I komunikat: "Eaton Electric sp. z o.o. z siedzibą w Gdańsku, informuje, iż wprowadzone do obrotu niskonapięciowe urządzenie ograniczające przepięcia EATON SPBT12-280/4, 158331, kod EAN 4015081548897, nie spełnia wymagań określonych w rozporządzeniu Ministra Rozwoju z dnia 2 czerwca 2016r. w spawie wymagań dla sprzętu elektrycznego, z uwagi na nie dołączenie do ww. wyrobu informacji dotyczącej prądu resztkowego Ipe. Ogłoszenie publikuje się w związku z prowadzonym postępowaniem przed Prezesem Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów." rozumiem, ze brak papierka z informacją całkowicie dyskwalifikuje dany wyrób? Rozumiem, że gdyby DEHN przez pomyłkę jakiegoś ludzia zapomniał dołączyć do informacji jakiegoś parametru, to z automatu "obecny w tym wątku ferrari" stałby się nic nie wartym szmelcem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwertykokos 11.02.2018 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Masz odpowiedź w poście z forum ISE, który linkowałem na poprzedniej stronie. Przeczytałem całość i niestety dalej nie mam pojęcia co wybrać. Z tego co tam piszą to porządne ochronniki zaczynają się od 2tys a te za kilkaset zł nie nadają się do niczego. Kolejna sprawa to powinna być przeprowadzona analiza by dobrać odpowiedni ochronnik do danej instalacji. Było także pytanie o wspomnianego przeze mne Hagera ale nikt niestety nie odpowiedział czy jest wart instalacji czy nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 26.02.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 http://ise.pl/pub/standardy-ogranicznikow.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 28.02.2018 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Koledzy albo zakładacie kombinowany albo szkoda zabawy bo zwykłe warystorowe to bubel i tyle. Nie ma oznaczeń B C w naszej normie !!!!!jest typ 1 ,2 itd. Nie sztuka zamontować SPD , ale zrobić to dobrze to się spotykam 1/100 przypadków. Jeśli nie ma uziomu w rozdzielni to raczej nie jest możliwe dobrze wykonać !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 28.02.2018 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Przy lini doziemnej ktos spotkał się z zadziałaniem bezpiecznika ? Bo ja o takim przypadku nie słyszałem. Takze nie słyszałem aby została uszkodzona instalacje w ten sposób gdy nie było bezpiecznika. Ma ktoś inne doświadczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 28.02.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Słyszałem i widzialem ... piorun uderzył w antene od internetu po tej zszedl do rutera z tego do tv i z tv na instalację elektryczną. Potem do wszystkiego co było ... najdroższy był sterownik pieca co. Cześć instalacji też poszła do lamusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.02.2018 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Słyszałem i widzialem ... piorun uderzył w antene od internetu po tej zszedl do rutera z tego do tv i z tv na instalację elektryczną. Potem do wszystkiego co było ... najdroższy był sterownik pieca co. Cześć instalacji też poszła do lamusa. i pewnie gdyby był w instalacji elektrycznej zamontowany SPD nawet taki za 20tys złotych, to pewnie nic by się nie stało? Moze przeczytaj jeszcze raz lub dwa to co napisał @grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 01.03.2018 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Do czego zmierzam - jezeli wyładowanie spowodowało by przebicie izolacji kabla położonego w ziemi to w tym momencie złamana by była podstawowa zasada funkcjonowania instalacji odgromowych. Albo inaczej, tez by była sytuacja - dziesiątki tysiecy ludzi by zostało co roku zabitych przez porażenie piorunem ktory uderzy niedaleko w ziemię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 01.03.2018 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Chyba nikt nie bierze takiej możliwości pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.03.2018 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Albo inaczej, tez by była sytuacja - dziesiątki tysiecy ludzi by zostało co roku zabitych przez porażenie piorunem ktory uderzy niedaleko w ziemię Jakby mili rozruszniki serca czy inne urządzenia którym indukcja by podniosła napięcie, to tak by były w sporej odległości od pioruna. A z kablami jest o tyle niefajnie, że nawet jakby przyjąć, że masz instalację oddzieloną od sieci, to masz ładne setki metrów kabla rozciągnięte po domu i dookoła, podpięte do nich urządzenia które podlegają prawom fizyki i nawet niebezpośrednie uderzenie pioruna podniesie im napięcia przez indukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 01.03.2018 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Panowie tylko gromnica daje stuprocentowe zabezpieczenie, to tak na rozluźnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 01.03.2018 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Jakby mili rozruszniki serca czy inne urządzenia którym indukcja by podniosła napięcie, to tak by były w sporej odległości od pioruna. A z kablami jest o tyle niefajnie, że nawet jakby przyjąć, że masz instalację oddzieloną od sieci, to masz ładne setki metrów kabla rozciągnięte po domu i dookoła, podpięte do nich urządzenia które podlegają prawom fizyki i nawet niebezpośrednie uderzenie pioruna podniesie im napięcia przez indukcję. Nie wiem czy to tak się przekłada...kabel w ziemi jest ułozony w lini prostej. Ja nie znam takiego przypadku a mam kontakty z ENEA i gdyby cos sie takiego wydarzyło w pierwszej kolejnosci by przyjechała ENEA (wariant bez zabezpieczenia) .. a z ludxmi to był przykład gdy nie działa zasada że wyładowanie wybiera droge o najmniejszej rezystancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.03.2018 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Ja nie znam takiego przypadku a mam kontakty z ENEA i gdyby cos sie takiego wydarzyło w pierwszej kolejnosci by przyjechała ENEA (wariant bez zabezpieczenia) Jak mi wężyk od baterii strzeli, to nie dzwonię do wodociągów. Dlaczego ktoś, komu piorun spalił TV miałby dzwonić do ZE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 02.03.2018 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Wiesz ja sobie wyobrazam że to nie jest tylko TV - to może tylko tak byc jak piorun uderzy w budynek ale jezeli ma się dostać do kable zakopanego w ziemi to raz to musi byc 'na lini" dotyczyło by to kilkunastu domów, izolacja kabli popalona, zabezpieczenia w trafo wywalone, skrzynki ZK popalone i popalona izolacja w instalacjach w budynku - ja sobie to tak wyobrazam. ... i to chyba jest powód aby dzwonic do energetyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.03.2018 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 A ja to sobie wyobrażam, że zaindukuje się napięcie chwilowe, które niczego nie zrobi przewodom. A elektronikę wyśle do krainy wiecznych łowów na elektrony.Jak popatrzysz na przytoczone filmy z rozwalaniem dachówek - jakoś nie zaszkodziło to przewodom, którymi prąd był doprowadzony. Zresztą to nie wyobraźnia - to opisy osób, którym sfajczył się sprzęt, a instalacja dalej była zdrowa (co najwyżej niby-zabezpieczenie się wybuchło). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts