wrozansk 10.02.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Dzień dobry, Zastanawiam się czy montować ogrzewanie w piwnicy. Do tej pory byłem na to zdecydowany, i na tej podstawie też miałem wyliczone OZC. Jednak zaczynam mieć wątpliwości w sensowność tego rozwiązania. Pomieszczenia w piwnicy:- kotłownia (albo z kotłem albo jednostką wewnętrzną PC oraz być może rekuperatorem)- pralnia/suszarnia- pomieszczenie gospodarcze - raczej służące do przechowywania żywności- siłownia Plan był zamontować w piwnicy podłogówkę. Tylko patrząc realnie, jedyne pomieszczenie, które będzie regularnie użytkowane, to siłownia. Z tym że regularnie i tak ograniczy się do jakichś 2 - 3 godzin dziennie. Może zamiast montować tam podłogówkę lepiej wyjdzie zamontować kable i grzać prądem? Jak człowiek podliczy dodatkowy rozdzielacz, rurki itp., to może się to okazać nieopłacalne. Jak uważacie? Pozdrawiam, Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.02.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 hm, jeśli piętro odizolujesz od piwnicy dając np pod podłogówkę odpowiednią ilości styropianu to ja bym nie ogrzewał. Ewentualnie grzejnik elektryczny, split na dogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 10.02.2018 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Planowałem dać 6 cm styropianu na stropach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.02.2018 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Jeśli możesz dać więcej to daj. Jeśli nie możesz daj grafitowy. IMO oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 11.02.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Nieogrzewana siłownia, nieogrzewana pralnia/suszarnia. Czy to nie grozi hodowlą grzybka na ścianach? Pomyśl przynajmniej o dobrej wentylacji dla tych pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 11.02.2018 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Jeżeli będzie wentylacja to nie będzie wilgoci. Wentylacja grawitacyjna wymaga minimalnego ogrzewania i to ciepło które piwnica otrzyma przez stropy czy ściany może być wystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 11.02.2018 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Ja robie nieogrzewaną, nie ma sensu ogrzewać, jedynie pralnia będzie w piwnicy i w tym pomieszczeniu mam okno, a w pomieszczeniu obok, między którymi nie będzie drzwi, mam 3 kominy wentylacyjne, także powinno być ok, na stropy daje 19 cm styro, 6 cm 0.36 i 13 cm 0.30. Powinno być ok, na ścianach na których jest klatka schodowa na parter i gdzie będą drzwi dałem po 10 cm styropianu, aby ciepło nie uciekało. drzwi z piwnicy do domu, energooszczędne, najtańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 11.02.2018 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 (edytowane) W piwnicy będzie wentylacja mechaniczna. Siłownię chcę ogrzewać, ponieważ poza siłownią może któregoś dnia tam wstawię kanapę i będę miał pokój ucieczki:P Tylko no właśnie. Jeśli w pozostałych pomieszczeniach przebywać raczej się nie będzie, to czy jest sens dociągnięcia tam ogrzewania wodnego? Dodatkowy rozdzielacz, dodatkowe rury to zawsze jakiś koszt. Pozdrawiam, Wojciech Edytowane 11 Lutego 2018 przez wrozansk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz Kida 09.12.2018 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Ja też mam piwnice, około 50m2, pralnia, pomieszczenie na opał, kotlownia, łazienka i mały hol. Łazienka i hol na podłogowce, pralnia duży grzejnik panelowy, kotłownia piec na pellet + maly grzejnik. Wszędzie okienka, łazienka wymuszona wentylacja, jedyne obawy o pralnie, bo tam jej brak. Dodatkowo coś od spodu fundamentów podciaga, więc trzeba grzać, bo od razu wyjdzie.Ktoś wie jak się ma biała płytka w piwnicy? Czy czarnieja albo coś? Na zewnątrz izolacja zrobiona, od spodu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 09.12.2018 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 W sezonie grzewczym to raczej starczy obieg powietrza tej z kotłowni aby ogrzać. Starczy odpowiednie posadowienie pieca, aby było te parę metrów rury kominowej. Poza sezonem to ziemia dostarczy te 10 stopni stałej i starczy wymuszony nawiew ciepłej z zewnątrz budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.12.2018 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Ja też mam piwnice, około 50m2, pralnia, pomieszczenie na opał, kotlownia, łazienka i mały hol. Łazienka i hol na podłogowce, pralnia duży grzejnik panelowy, kotłownia piec na pellet + maly grzejnik. Wszędzie okienka, łazienka wymuszona wentylacja, jedyne obawy o pralnie, bo tam jej brak. Dodatkowo coś od spodu fundamentów podciaga, więc trzeba grzać, bo od razu wyjdzie. Ktoś wie jak się ma biała płytka w piwnicy? Czy czarnieja albo coś? Na zewnątrz izolacja zrobiona, od spodu nie. Mam podobnie jak Ty piwnicę 50m2. Ocieplone ściany zewnętrzne aż do fundamentu EPS100 15 cm. Okna fix trzyszybowe 82mm. Brak hydroizolacji i termoizolacji podłogi piwnicy. Pralnia, siłownia, spiżarnia. Parter ogrzewany klimatyzacją. Piwnica prawie nieogrzewana - nie ma żadnego źródła ciepła przeznaczonego dla piwnicy. Jest ogrzewana zamrażarką, pralką i suszarką kiedy te pracują, przechodzi ciepło z parteru przez strop, jest nawiew 16-17°C z rekuperatora. Obecnie w piwnicy jest 55% wilgotności i 17°C. W tym sezonie grzewczym temperatura nie spadła poniżej 16°C. W mojej sytuacji nie powinienem i nie zamierzam robić hydroizolacji oraz termoizolacji podłóg w piwnicy, a tym bardziej żadnych nieprzepuszczających wody okładzin na ściany czy podłogę. Płytki na ścianę i podłogę są wykluczone. Zapewne podobnie jest u Ciebie. Zapomnij o płytkach. Może pomaluj ściany farbą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz Kida 13.12.2018 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 JanWerbinski,Już mam płytki, kotłownia cała, podłoga + ściany, łazienka to samo i korytarzyk. Dołem coś lapaly wilgoci, bo fundamenty zaciagaly od Spodu. Ale jak teraz mam grzane to chyba nic nie będzie, ale zobaczymy. Jako izolacje pionowa mam tylko dysperbit i folie kubełkowa + 5cm styroduru. Ale to raczej wystarczy, a od spodu jeśli już to zaciąga. Teren mocno gliniasty, dużo wody stało mi wcześniej więc dałem drenaże też pod wylewkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz Kida 13.12.2018 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 I obecnie w piwnicy wilgotność na poziomie 35-40%. Reszta domu tak samo. Pierwszy sezon grzewczy, za tydzień się wprowadzam. Grzeje od końca listopada ciągle na sterownikach 10 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz Kida 13.12.2018 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 I obecnie w piwnicy wilgotność na poziomie 35-40%. Reszta domu tak samo. Pierwszy sezon grzewczy, za tydzień się wprowadzam. Grzeje od końca listopada ciągle na sterownikach 10 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gokussj4af 07.03.2022 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 Witam, Również planuje piwnicę. Dużą z pokojem na bilard, siłownią, pokojami(gabinet, pralnia) i spiżarnią. Mam pytanie czy podłogówka tutaj będzie odpowiednim rozwiązaniem jeśli chodzi o ogrzewanie? Planuje też dodać wentylacje mechaniczną z rekuperatorem. Wnioskuje że w spiżarni tej podłogówki nie będzie trzeba. Ktoś może coś poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.03.2022 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 Witam, Również planuje piwnicę. Dużą z pokojem na bilard, siłownią, pokojami(gabinet, pralnia) i spiżarnią. Mam pytanie czy podłogówka tutaj będzie odpowiednim rozwiązaniem jeśli chodzi o ogrzewanie? Planuje też dodać wentylacje mechaniczną z rekuperatorem. Wnioskuje że w spiżarni tej podłogówki nie będzie trzeba. Ktoś może coś poradzić? Mam podłogówkę w piwnicy, rurki w większym rozstawie niż na parterze nie pamiętam co ile chyba 20 cm. Mi to rozwiązanie pasuje. Ja polecam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.03.2022 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 Planuje też dodać wentylacje mechaniczną z rekuperatorem. Wnioskuje że w spiżarni tej podłogówki nie będzie trzeba. Rekuperator będzie osobny? Mieszanie powietrza z chłodniejszych, nieogrzewanych (albo słabo ogrzewanych) pomieszczeń z powietrzem z łazienek nie ma sensu z kilku powodów. Podobnie, jak nie ma sensu ogrzewana piwnica. Taniej i lepiej zrobić ogrzewany parter czy piętro. A jak już piwnica, to odizolowana termicznie od powierzchni ogrzewanych i z osobną wentylacją grawitacyjną (najlepiej ziemianka poza bryła domu lub pod tarasem). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 07.03.2022 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 A jak już piwnica, to odizolowana termicznie od powierzchni ogrzewanych i z osobną wentylacją grawitacyjną (najlepiej ziemianka poza bryła domu lub pod tarasem). Ziemianka? Do rekreacji? Tak, gokussj4af, spokojnie możesz robić podłogówkę w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.03.2022 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 Ziemianka? Do rekreacji? Powtórzyć wyraźniej? Nie ma sensu funkcja rekreacyjna w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gokussj4af 08.03.2022 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 (edytowane) Dziękuje wszystkim za szybkie odpowiedzi. W piwnicy chcę bilard, barek, siłownię. Będzie to coś w tym stylu: tutaj projekt domu który obecnie podpiwniczam: https://www.extradom.pl/projekt-domu-homekoncept-31-KRX1034 martwi mnie jedynie to że jak całość podpiwniczę to mam dodatkowe 200m2 a tam (spiżarnia, pokój rozrywkowy, siłownia, toaleta, pralnia, pokój) I trzeba to jakoś ogrzać. O ile nie planuje tam głównie spędzać czasu poza siłownią 4 razy w tygodniu i bilardem co jakiś czas. To pokoje mógłbym w przyszłości wykorzystać dla nastolatka (pokój w piwnicy dla butownika xD) I Myślę czy zrobić podłogówkę tam gdzie bilard a w pokojach grzejniki. czy może coś innego. jajmar - I jak się sprawdza? Do czego używasz piwnicy? Jest duża? Ustawienie masz osobne na parter i na piwnice? Kaizen - będzie łatwiej zrobić wentylacje grawitacyjną do piwnicy niż mechaniczną do obu? Nie znam się dlatego pytam i proszę o detale. Czytałem że mechaniczna może być lepsza właśnie na większe przestrzenie szczególnie że w piwnicy raczej nie będzie okien. Chyba że zdecyduję się na doświetlacze. Kaizen - chcę mieć tak zwany mancave w piwnicy. Niestety na parterze nie mam na coś takiego miejsca więc dodaje piwnicę. Pozdrawiam Robinson74 - wydaje mi się że to może być mix ponieważ np w pokoju lepiej dać grzejnik z tego co słyszałem dodatkowo w siłowni nie dam podłogówki bo jak coś źle spadnie to będą rurki rozwalone. Więc tam pewnie też grzejnik. Chyba że zrobię częściowe podpiwniczenie i zamiast 200m2 będzie dodatkowe 140m2 tyle ile ma projekt bez garażu. Chociaż tak jak mówię ciągle to temat dla mnie nowy więc proszę o porady. Dziękuje bardzo za wszystkie poprzednie! Pozdrawiam! edit. Tutaj jak na chwilę obecną planuje piwnicę: Edytowane 8 Marca 2022 przez gokussj4af Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts