Robinson74 08.03.2022 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 (edytowane) Powtórzyć wyraźniej? Nie ma sensu funkcja rekreacyjna w piwnicy. Dla Ciebie nie ma, dla innych ma. A odnośnie podpiwniczenia, to łatwiej będzie to uszczelnić przeciw wodzie i wilgoci, gdy będzie całość podpiwniczona. Unikasz wtedy ław schodkowych, a możesz wręcz zrobić płytę fundamentową, tak jak u mnie. Dajesz 40 cm pospółki, na to beton podkładowy, hydroizolacja i płyta fundamentowa. Edytowane 8 Marca 2022 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.03.2022 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 Myślę czy zrobić podłogówkę tam gdzie bilard a w pokojach grzejniki. czy może coś innego. Mieszanie grzejników z podłogówką to najgorsze możliwe rozwiązanie. Zgranie tego wymaga nie lada speca. Kaizen - będzie łatwiej zrobić wentylacje grawitacyjną do piwnicy niż mechaniczną do obu? Jak zrobisz jedną mechaniczną, to będziesz piwnicę grzał i osuszał nawiewem. A pokoje z nawiewem będą chłodniejsze. Weźmy przykład. Na zewnątrz -5*, sprawnośc rekuperatora 85%. - bez podpiętej piwnicy wywiew 23*, 150m3/h, nawiew 17,4*, strata energii NA WENTYLACJI (przez przenikanie do gruntu osobna sprawa) ok, 6,5kWh dziennie, nawiew 17,4*. - z piwnicą wywiew 21* (jakiś dodatkowy wywiew musisz zrobić, który obniży średnia temperaturę wywiewu), 200m3/h (trzeba trochę dołożyć - do wykorzystywanej siłownie dużo więcej, i będzie to kłopot, jak nie założysz przepustnic żeby dać tam ze 100m3/h w czasie ćwiczeń) - straty ponad 8kWh/d, nawiew 15,8* Czyli masz zimniejsze powietrze nawiewane do sypialni i trzeba tam zwiększyć moc grzewczą a w całym domu wzrastają straty na wentylację. Do tego nie uwzględniłem, że przy większych przepływach sprawność rekuperatora spada (jeżeli będzie ten sam) - czyli temperatura nawiewu w praktyce będzie jeszcze niższa a straty jeszcze większe. Do tego jak nie dasz ERV - to będziesz miał spiżarkę nie tylko ciepłą (ledwo kilka stopni temperatura niższa, niż nawiewu nawet, bez ogrzewania przy rekuperacji nie unikniesz) to jeszcze suchą i wszelkie owoce i warzywa szybko wyschną. Kaizen - chcę mieć tak zwany mancave w piwnicy. Niestety na parterze nie mam na coś takiego miejsca więc dodaje piwnicę. Taniej i lepiej dobudować piętro, rozbudować parter czy dostawić osobny budyneczek (np. narzędziowy podpiwniczony). Jak dostaniesz wycenę hydroizolacji to już powinno przekonać do bezsensowności piwnicy. A jak nie będzie dobrej hydroizolacji, to poszukaj wątków, ile kosztowała naprawa takiego błędu. Tu dopiero koszt wyrywa z butów. A i termoizolacja tania nie będzie https://forum.muratordom.pl/entry.php?132794-Jaki-styropian-do-fundamentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gokussj4af 08.03.2022 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 (edytowane) Robinson - Dzięki, pogadam z architektem i zobaczę jak bedzie wyglądać całkowite podpiwniczenie. Ponieważ nie wiem czy ono obejmie obszar pod garażem i tarasem. Kaizen - dzieki wielkie za wyjaśnienie. Więc lepiej na parterze i w piwnicy osobną mieć instalacje mechaniczną? Zastanawiam się jak ciężko będzie zrobić grawitacyjną w piwnicy jeśli na górze jest mechaniczna. Co do podłogówki, nie rozumiem dlaczego w takim wypadku w projekcie jest: --- Ogrzewanie gazowe - piec kondensacyjny oraz ogrzewanie podłogowe w salonie, jadalni, kuchni, łazienkach, pralni, garderobie, wiatrołapie i w części komunikacyjnej, tradycyjne grzejniki w pozostałych pomieszczeniach Wentylacja - mechaniczna z rekuperacją --- (Z tym że w domu zamiast gazu będę się starał o pompe ciepła i fotowoltaikę.) Ale według tego co piszę w projekcie jest to właśnie wymieszane. I czytałem że ludzie tak robią aby mieć w pokojach temperaturę którą da się ustawić a nie stałą bezwładną. Więc zastanawiam się nad tym ciągle i staram się to zrozumieć i dojść do najlepszego rozwiązania. Piętro niestety odpada, póki co naprawdę chcę piwnicę, z badań gruntu wiem że wody są daleko dodatkowo jest zbiornik w odległości jeśli byłby jakiś problem z nadmiarowymi deszczami. Więc może nie będzie tak źle. Ale na pewno zadbam o porządną izolacje. Muszę poczytać i popytać ile taka izolacja przykładowo dla mojego projektu będzie kosztować. edit. poczytałem i najpewniej zrobię cały dom podłogówką. Mam nadzieje że mi rurki nie popękają na siłowni pod ciężarem xd Edytowane 8 Marca 2022 przez gokussj4af Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 08.03.2022 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 Robinson - Dzięki, pogadam z architektem i zobaczę jak bedzie wyglądać całkowite podpiwniczenie. Ponieważ nie wiem czy ono obejmie obszar pod garażem i tarasem. Tam zapewne będzie niżej, jeśli będzie podpiwniczenie. U mnie wygląda to tak na gotowo: piwnica pod domem 250 cm, piwnica pod garażem 185 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 08.03.2022 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 Piętro niestety odpada, póki co naprawdę chcę piwnicę, z badań gruntu wiem że wody są daleko dodatkowo jest zbiornik w odległości jeśli byłby jakiś problem z nadmiarowymi deszczami. Więc może nie będzie tak źle. Ale na pewno zadbam o porządną izolacje. Muszę poczytać i popytać ile taka izolacja przykładowo dla mojego projektu będzie kosztować. Trzeba sobie policzyć m2 podłogi i ścian zewnętrznych piwnicy, trzeba znać zużycie wybranej masy i jej cenę. Da się policzyć samemu. U mnie kosztowało to pewnie ok. 30 tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gokussj4af 09.03.2022 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2022 Dzięki Robinson, poczytałem trochę w temacie i najprawdopodobniej zrobię podłogówkę w całym domu. W piwnicy osobne ustawienia i pewnie rzadziej. Mam nadzieje że rurki mi w siłowni nie popękają. (jeśli będą niezalecane w takim pomieszczeniu to wtedy może jakiś zwykły elektryczny grzejnik na wypadek. Bo w sumie będę tam tylko godzinę 4 razy w tygodniu. A piwnica będzie z izolacją więc może nie będzie jakoś specjalnie zimno) Co do wentylacji to pewnie dwa osobne ustawienia mechanicznej na parter i piwnice. Popytam specjalistów jakie by było najlepsze wyjście aby było komfortowo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts