Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma ław przy ścianie fundamentowej monolitycznej.

marcin225

Recommended Posts

1. Jak należy prawidłowo wykonać izolację poziomą ławy pod ścianą monolityczną? W projekcie jest wskazana papa termozgrzewalna ale zważywszy na zbrojenie które będzie wychodziło z ławy (i wiązało się ze zbrojeniem ścian) jest to moim zdaniem niewykonalne. Czy zastosować zaprawy mineralno-polimerowe np Izohan EKO 1K? Ściana fundamentowa oczywiście będzie z betonu B25 W8 ale jakaś izolacja między ławą a ścianą być musi (kilka osób mi mówiło żeby nie dawać i potem dać papę na izolację poziomą ścian fundamentowych) wg mnie.

Budynek niepodpiwniczony ale warunki gruntowe średnie, okresowo podchodzi woda na poziom ław, będę też wykonywał drenaż opaskowy ( przy działce jest rów melioracyjny także jest gdzie odprowadzić wodę).

2. Drugie pytanie to sposób izolacji pionowej ścian fundamentowych. Czy zastosować jakąś masę KMB i na to zwykły styropian aqua? Czy też dysperbit i XPS? Wydaje mi się, że dawanie masy KMB + XPS to już będzie przesada (przede wszystkim finansowa).

3. W projekcie jest 18 cm EPS na ściany fundamentowe, dla mnie bezsensu tyle dawać więc przy zastosowaniu XPS dałbym 10 cm a EPS aqua 10-12cm, co o tym myślicie?

1. Jak należy prawidłowo wykonać izolację poziomą ławy pod ścianą monolityczną?

Ja tam jestem zwolennikiem podejścia, że na chudziaku trzeba dać super izolację, a niżej to choćby potop. Betonowi woda nie zaszkodzi. Jedyny minus jaki znalazłem, to że suchy beton ma lambdę 1,7 a mokry 1,8. Ale przecież izolację termiczną dajesz powyżej hydroizolacji, więc w gruncie już nie robi wielkiej różnicy.

Hydroizolacja ław i ścian fundamentowych w domu niepodpiwniczonym poprawia tylko samopoczucie inwestora i wynik finansowy producentów hydroizolacji.

Standardowo daje się papę na ławy (chociaż nie wiem po co). tutaj masz dyskusję między innymi o tym, jak zrobić hydroizolację papą gdy pręty przeszkadzają i że(?) to niedopuszczalne.

Co do EPS w gruncie - ja jestem zdecydowanie na "nie".

Ale jak widać w powyższym filmiku również XPS święty nie jest. Tu filmik trochę podważający powszechne przekonanie o nienasiąkliwości XPS:

Ja tam jestem zwolennikiem podejścia, że na chudziaku trzeba dać super izolację, a niżej to choćby potop. Betonowi woda nie zaszkodzi. Jedyny minus jaki znalazłem, to że suchy beton ma lambdę 1,7 a mokry 1,8. Ale przecież izolację termiczną dajesz powyżej hydroizolacji, więc w gruncie już nie robi wielkiej różnicy.

Hydroizolacja ław i ścian fundamentowych w domu niepodpiwniczonym poprawia tylko samopoczucie inwestora i wynik finansowy producentów hydroizolacji.

Standardowo daje się papę na ławy (chociaż nie wiem po co). tutaj masz dyskusję między innymi o tym, jak zrobić hydroizolację papą gdy pręty przeszkadzają i że(?) to niedopuszczalne.

Co do EPS w gruncie - ja jestem zdecydowanie na "nie".

No w tym temacie to była inna sytuacja bo tam słup a nie ściana fundamentowa. Pozatym mowa o papie była a ja papy nie dam bo niby jak, podziurawiona w 1000 miejscach zbrojeniem nie ma sensu.

Ile masz dane XPS na ściany fundamentowe?

Ile masz dane XPS na ściany fundamentowe?

W projekcie miałem 18cm gruntothermu (nieosiągalny na rynku a jak znalazłem jakieś ceny w necie, to powalały), wykonawca namawiał na 12cm XPS a ja się zdecydowałem na 15cm. Teraz zrobiłbym, jak radzi wykonawca.