marcin225 12.02.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 1. Jak należy prawidłowo wykonać izolację poziomą ławy pod ścianą monolityczną? W projekcie jest wskazana papa termozgrzewalna ale zważywszy na zbrojenie które będzie wychodziło z ławy (i wiązało się ze zbrojeniem ścian) jest to moim zdaniem niewykonalne. Czy zastosować zaprawy mineralno-polimerowe np Izohan EKO 1K? Ściana fundamentowa oczywiście będzie z betonu B25 W8 ale jakaś izolacja między ławą a ścianą być musi (kilka osób mi mówiło żeby nie dawać i potem dać papę na izolację poziomą ścian fundamentowych) wg mnie.Budynek niepodpiwniczony ale warunki gruntowe średnie, okresowo podchodzi woda na poziom ław, będę też wykonywał drenaż opaskowy ( przy działce jest rów melioracyjny także jest gdzie odprowadzić wodę). 2. Drugie pytanie to sposób izolacji pionowej ścian fundamentowych. Czy zastosować jakąś masę KMB i na to zwykły styropian aqua? Czy też dysperbit i XPS? Wydaje mi się, że dawanie masy KMB + XPS to już będzie przesada (przede wszystkim finansowa). 3. W projekcie jest 18 cm EPS na ściany fundamentowe, dla mnie bezsensu tyle dawać więc przy zastosowaniu XPS dałbym 10 cm a EPS aqua 10-12cm, co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.02.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 1. Jak należy prawidłowo wykonać izolację poziomą ławy pod ścianą monolityczną? Ja tam jestem zwolennikiem podejścia, że na chudziaku trzeba dać super izolację, a niżej to choćby potop. Betonowi woda nie zaszkodzi. Jedyny minus jaki znalazłem, to że suchy beton ma lambdę 1,7 a mokry 1,8. Ale przecież izolację termiczną dajesz powyżej hydroizolacji, więc w gruncie już nie robi wielkiej różnicy. Hydroizolacja ław i ścian fundamentowych w domu niepodpiwniczonym poprawia tylko samopoczucie inwestora i wynik finansowy producentów hydroizolacji. Standardowo daje się papę na ławy (chociaż nie wiem po co). tutaj masz dyskusję między innymi o tym, jak zrobić hydroizolację papą gdy pręty przeszkadzają i że(?) to niedopuszczalne. Co do EPS w gruncie - ja jestem zdecydowanie na "nie". Ale jak widać w powyższym filmiku również XPS święty nie jest. Tu filmik trochę podważający powszechne przekonanie o nienasiąkliwości XPS: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 13.02.2018 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Ja tam jestem zwolennikiem podejścia, że na chudziaku trzeba dać super izolację, a niżej to choćby potop. Betonowi woda nie zaszkodzi. Jedyny minus jaki znalazłem, to że suchy beton ma lambdę 1,7 a mokry 1,8. Ale przecież izolację termiczną dajesz powyżej hydroizolacji, więc w gruncie już nie robi wielkiej różnicy. Hydroizolacja ław i ścian fundamentowych w domu niepodpiwniczonym poprawia tylko samopoczucie inwestora i wynik finansowy producentów hydroizolacji. Standardowo daje się papę na ławy (chociaż nie wiem po co). tutaj masz dyskusję między innymi o tym, jak zrobić hydroizolację papą gdy pręty przeszkadzają i że(?) to niedopuszczalne. Co do EPS w gruncie - ja jestem zdecydowanie na "nie". No w tym temacie to była inna sytuacja bo tam słup a nie ściana fundamentowa. Pozatym mowa o papie była a ja papy nie dam bo niby jak, podziurawiona w 1000 miejscach zbrojeniem nie ma sensu. Ile masz dane XPS na ściany fundamentowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.02.2018 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Ile masz dane XPS na ściany fundamentowe? W projekcie miałem 18cm gruntothermu (nieosiągalny na rynku a jak znalazłem jakieś ceny w necie, to powalały), wykonawca namawiał na 12cm XPS a ja się zdecydowałem na 15cm. Teraz zrobiłbym, jak radzi wykonawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 14.02.2018 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 wykonawca namawiał na 12cm XPS a ja się zdecydowałem na 15cm. Teraz zrobiłbym, jak radzi wykonawca.Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.02.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Dlaczego? Bo ilość ciepła uciekająca tędy z domu przy takiej konstrukcji jak u mnie jest znikoma, a XPS drogi. Czyli nigdy się nie zwróci i obstawiam (bez dokładnych obliczeń) że te 12cm to i tak z 2x więcej, niż optimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts