dinek 22.02.2018 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Uzasadniona by była, ale czy opłacalna? za 250 tysięcy sobie postawi stan surowy, za drugie tyle wykończy, a tutaj 150 musi wpakować w ruinę, za której nawet zburzenie do poziomu fundamentów i wywiezienie gruzu też przecież niemało zapłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutozaur 22.02.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 (edytowane) Wybór lokalizacji doskonale rozumiem. Jest to kuszące, ale wiadomo, że przekłada się na cenę. Chciałbym natomiast jeszcze dopytać o to, co będziesz miał w tej kotłowni. Właśnie chodzi o to że to nie kosztowało dużo. Za 125m2 z ogródkiem dałem tyle co mieszkanie 90m2 w gorszej dzielnicy w stanie deweloperskim. Także u mnie się trafiło jak ślepej kurze ziarno. Co do kotłowni to właśnie jeszcze nie wiem bo to zależy od ogrzewania jakie wybiorę. Tzn na pewno będzie gazowe, ale nie wiem czy tylko podlogowka czy mieszane z grzejnikami czy podlogowka + kominek bo problem polega na tym że dom jest nieocieplony i istnieje obawa że sama podlogowka nie uciagnie. Muszę zrobić OZC i będę wiedział co musi być. Chciałbym immergas vitrix 12kw + baniak z wodą ale chyba nie opłacalne to będzie w ogóle przy podłogówce i nieocieplonym domu + ryzyko że będzie zimno przy niskich temperaturach. Jeżeli będzie podlogowka + kaloryfery to immergas 20kw, albo podlogowka + kominek to powinien wystarczyć immergas 12kw. Edytowane 22 Lutego 2018 przez gutozaur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutozaur 22.02.2018 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Dzisiejsze przepisy pozwalają na ingerowanie w elementy konstrukcyjne podczas remontu. Ekstremalnie, to można dom rozebrać i zlożyć na nowo z nowyvch materiałów. Ale że bez uzyskania pozwolenia na budowę? Czyli można wywalić okno bez żadnej papierologii albo je powiększyć? Bo z papierami chyba zawsze było można równać z ziemią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 22.02.2018 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Fachowiec starannie obejrzy, lecz nie wiem jak "prześwietli" strop nad piwnicą (żelbet lany, Klein ?) Jeśli pożar był w piwnicy, to ten strop był niczym garnek bez wody stojący na gazie. Pytanie : jak długo się paliło? A wyższe stropy - następne kondygnacje? Ryzykowna operacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.02.2018 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Zgłaszasz remont robisz. Możesz przytoczyć nową definicje remontu? Bo chyba bredzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutozaur 23.02.2018 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 (edytowane) cytat; Zgodnie z brzmieniem art. 3 pkt 8 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. – Prawo budowlane (Dz. U. z 2016 r. poz. 290) - dalej pr. bud., przez remont należy rozumieć wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym. Nadal mam wątpliwości. Wydaje mi się, że jeżeli naruszasz elementy konstrukcyjne to nie można nazwać tego remontem, i wiąże się to z większą papierologią. Ostatnio zgłaszałem prace remontowe w urzędzie i Pani mi mówiła co można, a co nie i z tego co pamiętam jak wpisałem wymiana okien to pytała czy będzie zmiana otworów okiennych więc to chyba ma znaczenie. Na muratorze jest tabelka co trzeba zgłaszać,a kiedy trzeba mieć pozwolenie, tylko nie wiem czy to aktualna tabeka http://muratordom.pl/budowa/remont-domu/remont-domu-pozwolenie-zgloszenie,23_7001.html Edytowane 23 Lutego 2018 przez gutozaur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2018 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 (edytowane) Ale autor kupuje dom do remontu a więc odpowiada mu jego układ. . Nie wiem dlaczego to dla ciebie jest oczywiste? Wielu ludzi kupujących stare domy rozbudowuje je. Remont to wymiana okna drewnianego na plastikowe - okno zostaje, zmienia się materiał. Ale powiększenie otworu okiennego czy zmiana jego położenia to jest rozbudowa. Remont to wymiana krokwi ale już zmiana jej nachylenia skutkująca powiększeniem kubatury poddasza jest rozbudową. Edytowane 25 Lutego 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2018 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 ja też odpowiadałam na pierwszy post autora:jeśli układ domu odpowiada to nie ma pozwoleń. I reszta odpowiedzi dotyczyła zmian, jeśli układ nie odpowiada. Z reszta ostatni przykład, który podałam powinien rozwiać twoje wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Dlatego wyjaśniłam to dalej, co rozumiem przez "ingerowanie w konstrukcję".Dlaczego wybiórczo czytasz, co napiszę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2018 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Przecież to co nazywasz ingerowaniem w konstrukcję to nic innego jak zmiany konstrukcyjne a to nie jest już remont. - a ja to nazwałam gdzieś remontem? Mój dosłowny cytat:jeśli układ domu odpowiada to nie ma pozwoleń. jeśli chcecie ingerować w konstrukcję to pozwolenie na budowę i projekt. Gdzie widzisz słowo "remont"? To ty ożywasz słowa remont, a nie ja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.02.2018 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Właśnie to drugie zdanie jest nieprawdziwe w świetle nowych przepisów, bo nie zmieniając kształtu domu można ingerować w jego konstrukcję i wtedy wystarczy tylko zgłoszenie remontu. . Podrzucisz jakiś przepis na to co piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrecki 27.02.2018 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 My w domu rodziców (nie z lat 70-tych, tylko z lat 20-tych) wymienialiśmy belki stropowe. Ingerencja w konstrukcję czy nie? Była też wymieniana wieźba dachowa i pokrycie - z dachówki naturalnej na angobowaną, w większym formacie (w sensie inny kształt dachówki). "Remont" wart jakieś 100 tysięcy, nikt niczego nie zgłaszał, nikt o nic nie pytał. Nie popadajmy w paranoję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 28.02.2018 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 My w domu rodziców (nie z lat 70-tych, tylko z lat 20-tych) wymienialiśmy belki stropowe. Ingerencja w konstrukcję czy nie? Była też wymieniana wieźba dachowa i pokrycie - z dachówki naturalnej na angobowaną, w większym formacie (w sensie inny kształt dachówki). "Remont" wart jakieś 100 tysięcy, nikt niczego nie zgłaszał, nikt o nic nie pytał. Nie popadajmy w paranoję No bo u Ciebie to był czysty remont. Natomiast gdybyś chciał zmienić strop z drewnianego na betonowy albo zmienić kształt / kąt połaci dachowych czy dobudować klatkę schodową to wtedy jest niezbędne pozwolenie/zgłoszenie. A to że nikt o nic nie pytał nic nie znaczy, nie jeden budynek w PL tak stoi, nawet w centrum Warszawy. Tylko to się niestety może kiedyś zemścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga25 02.03.2018 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Będziemy robili rozbudowę (klatka schodowa) i nad nią pomieszczenie. Będziemy powiększali okna. To taki wstępny zamysł. Więc potrzebne jest pozwolenie na budowę. Samo zgłoszenie remontu nie wystarczy. Poszukuję architekta w związku z tym. Ktoś coś? Warszawa - Wawer. Polecicie kogoś ? Dobrze żeby był zaznajomiony z urzędem warszawa-wawer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teodorinio 02.03.2018 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Przesłałem Ci namiary na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts