PaRa 26.04.2020 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 Sytuacja poprawiła się tylko w tym pokoju. Pokój z rekuperatorem ściennym jest północny. Przed instalacją rekuperatora nad szafą pojawiały się grzyby. Teraz nie ma absolutnie nic, mimo że okna plastikowe całą zimę zamknięte. Drugi pokój ma często zamykane drzwi od korytarza, ma balkon od południa często wietrzony i co pół roku pojawia się w narożniku grzyb. Trudno mi przekonać domowników do montażu drugiego naściennego, bo "szpeci ścianę". Wolą co pół roku zamykać pokój na tydzień w celu "odgrzybiania" paskudną chemią (Savvo). Mam jeszcze pytanie o wielkość / kubaturę pomieszczenia w którym masz zainstalowane to urządzenie. Na razie ze względu na koszty, szybkość instalacji i zasadę działania bardziej przemawia do mnie Mitsubishi VL-100U5-E Lossnay niż 2 szt. Malrey MEnV 180 Plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 05.05.2020 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Mam jeszcze pytanie o wielkość / kubaturę pomieszczenia w którym masz zainstalowane to urządzenie. Powierzchnia pokoju 12,74 m², wysokość pokoju 2,55 m, co daje 32,487 m³ kubatury. Rekuperator cały czas chodzi na 1. biegu. Jak drukuję na drukarce laserowej, to włączam 2. bieg, bo toner jest rakotwórczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 05.05.2020 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Witam, a co z filtrowaniem powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 05.05.2020 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Powierzchnia pokoju 12,74 m², wysokość pokoju 2,55 m, co daje 32,487 m³ kubatury. Rekuperator cały czas chodzi na 1. biegu. Jak drukuję na drukarce laserowej, to włączam 2. bieg, bo toner jest rakotwórczy. Dziękuję za informacje, po zastanowieniu się skorzystam jednak z rady kolegi i wykorzystam urządzenia MARLEY. Mniej rzucają się w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 20.05.2020 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem dla garażu, zamiast wentylacji grawitacyjnej, szczególnie ze garaż będzie ocieplony i lekko ogrzewany. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tego typu urządzeniami w garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekNet 21.05.2020 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Cześć! Planuje montaż wentylacji w niedużej łazience i pomyślamem o ściennym rekuperatorze. Czy dobrze rozumiem, że te urządzenia reklamowane jako "z odzyskiem wilgoci, bez kanału dla skroplin" nie wyrzucają wilgoci na zewnątrz, tylko wraca ona wraz z powietrzem? Mieszkam w wilgotnym klimacie i cecha "duzych" rekuperatorów w postaci skraplania się wody na wymienniku, była dla mnie do tej pory ich istotną zaletą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.09.2020 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Witam,też przymierzam się do rekuperatora ściennego -najpierw w mojej sypialni.Wstępnie "podoba mi" się Marley Menv 180 , ale ma jeden "minuch" tj sterowanie tylko pilotem. Chciałbym sterować tym urządzeniem automatyką domową (raspberry pi) w oparciu o czujnik CO2 (on/off +biegi wentylatorów) i kontrakton w oknie (on/off-czyli kiedy okno jest otwierane , reku ma nie pracować).Problem polega na tym ,że musiałbym rozebrać ten pilocik i podpinać się pod jego styki-kulawe trochę...Wpadł mi w oko jeszcze jeden rekuperator ścienny tj ALNOR HRU-WALL-100-25-czy ktoś ma jakieś info co to za wynalazek i jak stoi względem Marleya ?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.09.2020 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 (edytowane) też przymierzam się do rekuperatora ściennego -najpierw w mojej sypialni. Wstępnie "podoba mi" się Marley Menv 180 , ale ma jeden "minuch" tj sterowanie tylko pilotem. Jak dla mnie, to ma same wady: - nędzna sprawność - wysoka cena - powietrze nawiewane płynie tymi samymi kanałami, co wywiewane. - zakłócanie wentylacji w innych pomieszczeniach ale.... - żeby to było legalne, konieczne jest szczelne oddzielenie stref o wentylacji grawitacyjnej od mechanicznej a wtedy... - nędzne działanie, jak pomieszczenie jest szczelne, bo wyciągnie i upcha tyle powietrza, na ile pozwoli spręż wentylatorów - czyli niewiele - jak pomieszczenie będzie nieszczelne (albo nie wydzielisz stref) to gdy ten reku wyciąga powietrze, to gdzie indziej budynek zaciągnie powietrze z zewnątrz bez żadnego odzysku, a gdy nawiewa, to gdzie indziej wyleci ciepłe powietrze bez żadnego odzysku. Czyli i ta nędzna sprawność jest w praktyce nieosiągalna. - jak będzie ich kilka, to bez synchronizacji będą się "siłowały" bez sensu. Edytowane 9 Września 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 09.09.2020 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Jak dla mnie, to ma same wady: - nędzna sprawność - wysoka cena - powietrze nawiewane płynie tymi samymi kanałami, co wywiewane. - zakłócanie wentylacji w innych pomieszczeniach ale.... - żeby to było legalne, konieczne jest szczelne oddzielenie stref o wentylacji grawitacyjnej od mechanicznej a wtedy... - nędzne działanie, jak pomieszczenie jest szczelne, bo wyciągnie i upcha tyle powietrza, na ile pozwoli spręż wentylatorów - czyli niewiele - jak pomieszczenie będzie nieszczelne (albo nie wydzielisz stref) to gdy ten reku wyciąga powietrze, to gdzie indziej budynek zaciągnie powietrze z zewnątrz bez żadnego odzysku, a gdy nawiewa, to gdzie indziej wyleci ciepłe powietrze bez żadnego odzysku. Czyli i ta nędzna sprawność jest w praktyce nieosiągalna. - jak będzie ich kilka, to bez synchronizacji będą się "siłowały" bez sensu. A masz pomysł jak poprawić wentylację w mieszkaniu w bloku na poddaszu ? Może jest jakieś rozwiazanie poza rekuperacją które może tanim kosztem poprawić wentylacje ? O tym że system ścienny nie jest idealny wiem, ale wiem też, że działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.09.2020 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 A masz pomysł jak poprawić wentylację w mieszkaniu w bloku na poddaszu ? W bloku sam nic nie możesz. Co wiosnę ma być przegląd kominiarski - sprawdź wyniki i zalecenia i walcz we wspólnocie/spółdzielni, żeby działali. Oczywiście przy założeniu, że okna masz z nawiewnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.09.2020 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 Jak dla mnie, to ma same wady: - nędzna sprawność - wysoka cena - powietrze nawiewane płynie tymi samymi kanałami, co wywiewane. - zakłócanie wentylacji w innych pomieszczeniach ale.... - żeby to było legalne, konieczne jest szczelne oddzielenie stref o wentylacji grawitacyjnej od mechanicznej a wtedy... - nędzne działanie, jak pomieszczenie jest szczelne, bo wyciągnie i upcha tyle powietrza, na ile pozwoli spręż wentylatorów - czyli niewiele - jak pomieszczenie będzie nieszczelne (albo nie wydzielisz stref) to gdy ten reku wyciąga powietrze, to gdzie indziej budynek zaciągnie powietrze z zewnątrz bez żadnego odzysku, a gdy nawiewa, to gdzie indziej wyleci ciepłe powietrze bez żadnego odzysku. Czyli i ta nędzna sprawność jest w praktyce nieosiągalna. - jak będzie ich kilka, to bez synchronizacji będą się "siłowały" bez sensu. Kaizen-koszt np krajowego reku Alnor to niecały 1000 pln, mają atesty sprawności i jakości.Sprawność deklarowana 74%-co przy moich nawiewnikach i tak jest kosmosem.Pomysł na ten wynalazek jest taki ,żeby uzupełniał wentylację grawitacyjną.Więcej -chodzi o to,żeby zimą dostarczał trochę więcej świeżego powietrza.A to,że "ruszy" trochę powietrze w chałupie przez szczeliny drzwiowe i nawiewniki to ok-czasem po prostu wentylacja grawitacyjna nie działa , w zależności od warunków zewn/wewn... Jest to proteza-to prawda.W grę wchodzą trzy urządzenia tylko do sypialń-parter z salonem i kuchnią są w "miarę ok" jeśli chodzi o CO2 (zresztą drzwi wejściowe robią całkiem niezłą wymianę powietrza...). Warunki działania wymyśliłem dla mojej sypialni takie : -reku działa tylko kiedy jest zamknięte okno -programator czasowy on/off na cały tydzień (np dni robocze on 23-8, weekend trochę dłużej rankiem...) -po w/w warunkach działanie wg histerezy z mz-h19 np start przy 900ppm ,stop przy 600ppm , plus biegi wentylatorów (całość sterowana Maliną) Kosztowo wszystko wyjdzie za 3 sypialnie ok 3200pln brutto z czujnikami CO2+esp Nie chce mi się pruć całego dołu pod "prawdziwe" reku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 09.10.2020 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 bobrow - zamontowałeś? pomysł fajny, ale jak to się sprawuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 20.10.2020 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 bobrow - zamontowałeś? pomysł fajny, ale jak to się sprawuje? W tym tyg planuję zamontować-czekam na pogodę,a ostatnio u nas lało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamerunczyk 26.10.2020 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Witam Panowie może coś doradzacie . Mam mieszkanie stan deweloperski dwa pokoje 8 m2 po przeciwnych stronach budynku na środku salon z aneksem kuchenny i łazienka wszystko około 60 m2 . Chciałbym zamontować jakieś rekuperatory ścienne + wyciąg wentylator łazienka . Czy do takiego mieszkania wystarcza dwie jednostki ? Np około 60m3 . Chciałbym aby to były rekuperatory z wymiennikami ceramicznymi i ze sobą współgrały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.10.2020 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Mam mieszkanie stan deweloperski dwa pokoje 8 m2 Nie możesz sam ingerować w system wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamerunczyk 26.10.2020 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Mam swój osobny komin nawiewniki w oknach wentylator łazienkowy . Zgoda na Montaz od dewelopera . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.10.2020 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Mam swój osobny komin nawiewniki w oknach wentylator łazienkowy . Zgoda na Montaz od dewelopera . Komin nie jest Twój - przecież wychodzi z Twojego mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamerunczyk 26.10.2020 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Jakie to ma znaczenie ?Jeśli nie będzie to zgodne z prawem to chyba mój problem ? Ja się będę tłumaczył . Zadałem inne pytanie i chciałbym uzyskać jakieś podpowiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.10.2020 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Jakie to ma znaczenie ?Jeśli nie będzie to zgodne z prawem to chyba mój problem ? Ja się będę tłumaczył . Zadałem inne pytanie i chciałbym uzyskać jakieś podpowiedzi . Nie wystarczą dwie jednostki, bo masz pomieszczenia, przez które powietrze między tymi jednostkami nie przeleci. A tłumaczyć się będziesz co roku przy przeglądzie kominiarskim - aż w końcu (a może od razu, jak w zarządzie/zarządcą będzie służbista) wspólnota dla własnej rzyciookrytki podkabluje do PINBu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 26.10.2020 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Witam Panowie może coś doradzacie . Mam mieszkanie stan deweloperski dwa pokoje 8 m2 po przeciwnych stronach budynku na środku salon z aneksem kuchenny i łazienka wszystko około 60 m2 . Chciałbym zamontować jakieś rekuperatory ścienne + wyciąg wentylator łazienka . Czy do takiego mieszkania wystarcza dwie jednostki ? Np około 60m3 . Chciałbym aby to były rekuperatory z wymiennikami ceramicznymi i ze sobą współgrały . W jakim celu chcesz montować te urządzenia ? Mieszkanie jest w stanie deweloperskim i na razie chyba nie wiesz czy masz problem z wentylacją / wilgocią ? Wyciąg do łazienki z opóźnieniem czasowym i czujnikiem wilgotności wskazany. Może jakiś plan mieszkania byś wrzucił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts