5y1w3k 23.02.2018 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 przegladam watki o nieogrzewanych garazach w bryle i wiekszosc z Was pisze zeby w takim nie dawac styropianu w podloge. mozecie fachowym okiem rzucic, czy taki sposob jak na zalaczonym obrazku jest prawidlowy? na szaro styropian, paskowany chudziak, z kropkami akumulacyjna wylewka grzana kablami. sciana 12 z ytonga ocieplona 15cm od strony garazu. garaz od zewnatrz ocieplony 25cm. na podlodze pod wylewka styropian 30cm z gory dzieki za ewentualne wskazowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.02.2018 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Brak styropianu w podłodze nie zwalnia Cię ze zrobienia chudziaka czyli płyty podłogowej na gruncie, a tak to widnieje na Twoim rysunku.Po drugie to brak styro w garażu pociąga za sobą zrobienie chudziaka w całym domu na dwóch różnych poziomach.W garażu można spokojnie dać styropian tylko mniejszą wartość tak aby zazbrojona siatką wylewka ze spadkiem w swoim minimalnym miejscu miała owe 6,5 - 7cm grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majkis 23.02.2018 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Nie jest to moja dziedzina, ponieważ kompletnie się na tym nie znam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 23.02.2018 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Ja dałem w posadzkę garażu 5 cm eps100, zostało z domu a wywalić było szkoda. Dobrze to czy źle, nie wiem i wnikam. Chudziak z miksa 15 cm, styropianu 5 i posadzka z miksa zbrojona siatką 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 23.02.2018 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Edit, ...nie wnikam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 23.02.2018 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Brak styropianu w podłodze nie zwalnia Cię ze zrobienia chudziaka czyli płyty podłogowej na gruncie, a tak to widnieje na Twoim rysunku. Po drugie to brak styro w garażu pociąga za sobą zrobienie chudziaka w całym domu na dwóch różnych poziomach. W garażu można spokojnie dać styropian tylko mniejszą wartość tak aby zazbrojona siatką wylewka ze spadkiem w swoim minimalnym miejscu miała owe 6,5 - 7cm grubości. Dlaczego różne poziomy podłogi? Ja nie mam styropianu w garażu więc zrobiłem grubszą wylewkę tak, żeby poziom podłogi był równy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5y1w3k 24.02.2018 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Dlaczego różne poziomy podłogi? Ja nie mam styropianu w garażu więc zrobiłem grubszą wylewkę tak, żeby poziom podłogi był równy. czyli nie ogrzwasz garazu? a sciany wspolne z domem masz ocieplone wewnatrz garazu? I jak z temperaturami w ziemie? Utrzymuja sie na plusie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 24.02.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 czyli nie ogrzwasz garazu? a sciany wspolne z domem masz ocieplone wewnatrz garazu? I jak z temperaturami w ziemie? Utrzymuja sie na plusie? Nie ogrzewam garażu. Temperatury tej zimy miałem 10-12 stopni na plusie (przy samej bramie może trochę mniej). Ścian pomiędzy domem i garażem nie mam ocieplonych. Miałem to zrobić w tym roku ale chyba jednak zostawię nieocieplone bo nie odczuwam dyskomfortu z tym związanego a jednak jest to jakieś pośrednie ogrzewanie garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.02.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Należy też zrobić dylatację murów i fundamentów i zaizolować. Bo połączenie to nie tylko ucieczka ciepła do garażu (bo to w sumie nie problem), ale przede wszystkim wychłodzenie murów w części ogrzewanej, a to oznacza niemal pewną wilgoć na ścianach i duże szanse na pleśń i grzyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5y1w3k 24.02.2018 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Ale fundament i ściana mają być ocieplone. Tak jak ściany zewnętrzne. Nieogrzewany garaż będzie się różnił tylko tym że będzie cieplej niż na zewnątrz. Czemu więc na ścianie z garażem ma wystąpić wilgoć skoro na innych ścianach tak nie zakładamy. Źle coś rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 24.02.2018 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 U mnie nie ma żadnych dylatacji pomiędzy garażem a częścią ogrzewaną. Brak jakichkolwiek problemów z wilgocią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 24.02.2018 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Brak odizolowania nieogrzewanego garażu to tak trochę jak zdjęcie uszczelki z drzwi lodówki, chłodzić będzie, ale ile więcej przez to prądu weźmie... Kaizenowi chodzi o punkt rosy, jak masz zimna butelkę to od cieplej strony (czyli od zewnatrz) zbiera się wilgoć, tak samo jest z ściana - jak z jednej strony masz 21stopni a z drugiej -3, to wilgoć z powietrza będzie się osądzać na ścianie od strony cieplejszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.02.2018 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Ale fundament i ściana mają być ocieplone. Tak jak ściany zewnętrzne. I niewiele mniej powinna być ocieplona ściana oddzielająca nieogrzewany garaż od domu. Nieogrzewany garaż będzie się różnił tylko tym że będzie cieplej niż na zewnątrz. Czemu więc na ścianie z garażem ma wystąpić wilgoć skoro na innych ścianach tak nie zakładamy. Źle coś rozumiem? W garażu będziesz miał w mrozy na plusie, ale niewiele. W domu dobre kilkanaście stopni więcej. Więc ścina oddzielająca garaż od domu będzie miała warunki, jak przez sporą część sezonu grzewczego ściana zewnętrzna. Czyli nastąpi wychłodzenie tej przegrody. Jeżeli mur i fundament części ogrzewanej i nieogrzewanej się łączą nie ma dylatacji i izolacji) to mur robi za radiator - z jednej strony grzeje garaż, ale z drugiej wychładza pomieszczenia mieszkalne. Rozrysuj sobie, jaką drogę do garażu ma ciepło np. z ogrzanej wylewki. A skoro ciepło ucieka tak łatwo, to miejsce ucieczki jest chłodniejsze, niż reszta domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5y1w3k 24.02.2018 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Wszystko się zgadza, ale tylko w przypadku gdy ściana o której mówimy, czyli ta łącząca dom z garażem nie będzie ocieplona od strony garażu. Choć czytam też, że niektórzy nawet radzą zostawić ją nieocieploną. Ja się jednak skłaniam do wersji z ociepleniem. Na rysunku jest z resztą to zaznaczone. Styropian ma szaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.02.2018 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Wszystko się zgadza, ale tylko w przypadku gdy ściana o której mówimy, czyli ta łącząca dom z garażem nie będzie ocieplona od strony garażu. Ściany i fundamenty łączące się z tą ścianą też są radiatorami. Można to porównać do balkonu ocieplonego tylko z jednej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts