przemty 07.03.2018 05:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Witam i tu Ci "asolt" powiedział prawdę .Jak będziesz grał wszystkowiedzącego to wysłucha Cie albo oleje bo cie skapnie o wujku G.... A jak powiesz o co ci chodzi i co chcesz to ci to wyceni i przedstawi jakie obiegi jakie długie pętle i któe kotły proponuje itd. Pozdrawiam No właśnie nie chce być alfą i omegą bo doskonale wiem, że najgorzej człowiek na tym wychodzi. Tak jak zapisałes,aby z kimś sensownie rozmawiać to trzeba wiedzieć co się chce i właśnie po to powstał ten temat. Dzięki wam wiem o czym rozmawiać z instalatorem że prosta instalacja ogólnie jest możliwa i że zarówno kocioł 12KW jak o 20 kW sprawdza się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.03.2018 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Najważniejsze trzeba zrobić OZC , reszta wyniknie z tych obliczeń. Nie chcesz kabli, nie rób. To tylko jedne z wielu rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.03.2018 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 .......... ogólnie jest możliwa i że zarówno kocioł 12KW jak o 20 kW sprawdza się Z tymi 20 kW przy podłogówce to uważaj bo w tym przypadku ważna jest moc minimalna do której moduluje palnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 07.03.2018 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Najważniejsze trzeba zrobić OZC , reszta wyniknie z tych obliczeń. Nie chcesz kabli, nie rób. To tylko jedne z wielu rozwiązań. No ale to już chyba obliczono w projekcie i wyszło 6.8 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 07.03.2018 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Z tymi 20 kW przy podłogówce to uważaj bo w tym przypadku ważna jest moc minimalna do której moduluje palnik. No ale modulacja przy takim kotle jest od 3 kW więc chyba nie powinno być aż tak źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.03.2018 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 No ale to już chyba obliczono w projekcie i wyszło 6.8 kW Tym bym się nie kierował. Zrób sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 07.03.2018 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Jaki program albo kalkulator polecisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.03.2018 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Nie rób sam, za dużo zabawy. Ja zleciłem asoltowi. Ale możesz zlecić komuś innemu. Koszt nieduży a możesz posterować np grubością styropianu w zależności od wyniku jaki oczekujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 07.03.2018 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 (edytowane) Nie rób sam, za dużo zabawy. Ja zleciłem asoltowi. Ale możesz zlecić komuś innemu. Koszt nieduży a możesz posterować np grubością styropianu w zależności od wyniku jaki oczekujesz. Tak z ciekawości, dlaczego nie wierzyć wynikowi z projektu? Edytowane 7 Marca 2018 przez przemty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.03.2018 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Tak z ciekawości, dlaczego nie wierzyć wyników z projektu? Podpisał się chociaż ktoś pod tym? To jet liczone na kolanie często kreatywnie, żeby spelnić wymagania formalne. Do tego zmienisz pewnie materiały, wymiary okien, ustawienie względem stron swiata i inne drobiazgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 07.03.2018 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Bezpośrednio pod wynikiem nie ale ktoś w końcu podpisuje się pod projektem więc albo wierzyć albo nie wierzyć...Ale wiem o co chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.03.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Bezpośrednio pod wynikiem nie ale ktoś w końcu podpisuje się pod projektem więc albo wierzyć albo nie wierzyć... Ale wiem o co chodzi... Wynik OZC z projektu jest tak samo wiarygodny jak kocioł 24kW w nim zaproponowany. Pomyśl że ktoś te biura sponsoruje, i w teczuszce razem z projektem dostaniesz kilogram dodatkowej makulatury. Lekarz daje receptę na konkretny lek z firmy która mu zafundowała szkolenie na Karaibach i przy tym jeszcze proponuje udać się do konkretnej apteki w której ma udziały a Biuro Projektowe poleca kotły jednego konkretnego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 07.03.2018 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 24kW w nim zaproponowany. Uściślając to 19 kW Vitodens 100-W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 13.03.2018 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Potrzebuję Waszej pomocy. Nowy dom 125 m2 z poddaszem użytkowym - najprawdopodobniej wszędzie damy podpodłogówkę (ale to jeszcze rozważamy) i potrzebujemy wybrać kocioł jednofunkcyjny kondensacyjny. Chciałbym aby kocioł był sterowany pogodowo + czujniki/sterowniki w punkcie centralnym parteru i poddasza. Z racji, że teraz mam przepływowego Termeta z którym nie mam problemów to naturalnym dla mnie było skierowanie swych kroków stronę tej marki a dokładnie kocioł Crystal II lub Gold Plus. Jednak jak czytam różne opinie to już ten wybór nie jest dla mnie taki oczywisty. Jaki model kotła kondensacyjnego polecacie - a moze jednak zostać przy Termecie - wybór pomiedzy Viessman, Vaillant, Termet, Immergas, Junkers ? Czy takie sterowanie jak napisałem będzie właściwe czy inaczej to rozwiązać i jak? Witam, Jeżeli zastanawia się Pan nad wyborem gazowego kotła kondensacyjnego do budynku o powierzchni 125 m2, gorąco polecam kotły z rodziny Cerapur marki Junkers-Bosch. Urządzenia te charakteryzują się wysokiej jakości wykonaniem oraz kompaktowymi wymiarami. Kotły wyposażone są w najnowszy panel sterowania Bosch Heatronic, współpracujący z regulatorem pogodowym lub regulatorem umieszczonym w pomieszczeniu. W sprawie doboru odpowiedniego kotła zachęcam do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers. Nasi specjaliści doradzą w doborze, jak również wykonają montaż. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Więcej informacji o naszych kotłach można znaleźć na stronie internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers - Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts