Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Po 22 to ja ide spać coby przesyłu Wam nie obciążać :D @Arturo, trochę za długo jestem na forum żeby oglądać Twoje "faktury"... ja kupuję tylko od uczciwych sprzedawców.

No ja prąd kupuje od Tauron Gliwice,dawniej Vattenfal,raczej uczciwy jest :D

Do wielu rzeczy trzeba się przyzwyczaić i nie nazywamy tego niewolnictwem. Choćby wystawienie w odpowiednim dniu koszy na śmieci. Kilka razy nie wystawiłem i się nauczyłem :) Ze zmywarką też nie czekam do 22 bo przecież jest opóźniony start.

DO tej pory wykorzystuję 60% w T2, tak przeciętnie a nie grzeję prądem.

@fotohobby jak zwykle bez poszanowania dla kasy. Wiem wiem więcej na trawnik wydajesz:) Kilkanaście złotych miesięcznie to profanacja.

Mam g12W i ok 60-65% bytowych w taniej. Nie widzę problemu w tym aby odpalić pralkę zmywarkę czy odkurzacz w weekend lub po 21

Ale Ty potrafisz czytac ze zrozumieniem ?? Jestem zwolennikiem G12w

Mam ją od niedawna.

Ale w sumie dlatego, ze w markecie 1000m od domu obok Tauron otworzyl BOK i kiedyś, bedac z żona na zakupach zmienilem :)

Natomiast faktem jest, ze na trawnik wydaje rocznie wiecej, niz na G12w zaoszczedze.

Edytowane przez fotohobby

To bardzo oszczędnie Ci idzie tego prądu bytowego bo ok.220kWh,może dlatego,że w G11 jest tak drogo i siedzisz przy zgaszonym świetle i bronisz dzieciom oglądać bajek i pierzesz ręcznie ?

Może to Ty jesteś niewolnikiem taryfy G11 ???

Mi bytowego idzie ok.350-370kWh i w nocy tylko reku i lodówka no i komp jak widać :)

Dużo w weekendy bo od rana wszyscy są w domu czyli od rana TV,kompy,gotowanie,pranie itp porządki.

W tygodniu zwyczajnie nie ma na to czasu jak przychodzi się z pracy czy ze szkoly ok.17-18.

Natomiast w tańszej taryfie jest ustawione grzanie.

A rachunek ?

Proszę,zerknij ile kWh natrzaskalo w "drogim" prądzie w tygodniu od 6-13 i od 15-22,360kWh za 2 miechy czyli niedużo mniej niż Ty przez całą dobę i zobacz jaki koszt jest tego "drogiego" prądu i może przestań już opowiadać głupoty:

[ATTACH=CONFIG]410002[/ATTACH]

wszędzie wklejasz te szacunkowe odczyty i piszesz o "natrzaskaniu" prądu, dajże w końcu jakiekolwiek rachunki z odczytami rzeczywistymi

Ale Ty potrafisz czytac ze zrozumieniem ?? Jestem zwolennikiem G12w

Mam ją od niedawna.

Ale w sumie dlatego, ze w markecie 1000m od domu obok Tauron otworzyl BOK i kiedyś, bedac z żona na zakupach zmienilem :)

Natomiast faktem jest, ze na trawnik wydaje rocznie wiecej, niz na G12w zaoszczedze.

ale serio cala ta dyskusja tak wyglada, ja rozumiem oszczedzanie itd nikt nie lubi wywalac kasy ale tu jest rozmowa o kilkudziesieciu zlotych, z wykresami excela itd coby paru zlotych nie zmarnować, tak sie zastanawiam jak wyglada wyjscie na piwo zebranych tu forumowiczów;)

Też mnie śmieszy ta cała rozmowa. Oszczędzanie grosza do grosza - jak tak można żyć?

Czasami trzeba zachować zdrowy rozsądek i nie zgłupieć. Sam mam G11 i miesięcznie zużywam 300 kWh i teoretycznie mógłbym zaoszczędzić dosłownie DWADZIEŚCIA złotych, gdybym przeszedł na G12W bo tak wynika z suchych kalkulacji, ale... nie mam czasu ani chęci jakoś zajść do Energii i zmienić taryfy... Wolę inne rzeczy robić w wolnym czasie niż siedzieć z ołówkiem w ręku i szukać oszczędności na każdym kroku. Na przykład wyjść na miasto powydawać trochę kasy :D

ale serio cala ta dyskusja tak wyglada, ja rozumiem oszczedzanie itd nikt nie lubi wywalac kasy ale tu jest rozmowa o kilkudziesieciu zlotych, z wykresami excela itd coby paru zlotych nie zmarnować, tak sie zastanawiam jak wyglada wyjscie na piwo zebranych tu forumowiczów;)

Tu nie chodzi o moje groszowe oszczednosci, tylko sprostowanie błędnej tezy, jakoby uzytkownicy pomp grzejacy w G12 tracili na drogim prądzie bytowym.

To jest po prostu bzdura

Też mnie śmieszy ta cała rozmowa. Oszczędzanie grosza do grosza - jak tak można żyć?

Czasami trzeba zachować zdrowy rozsądek i nie zgłupieć. Sam mam G11 i miesięcznie zużywam 300 kWh i teoretycznie mógłbym zaoszczędzić dosłownie DWADZIEŚCIA złotych, gdybym przeszedł na G12W bo tak wynika z suchych kalkulacji, ale... nie mam czasu ani chęci jakoś zajść do Energii i zmienić taryfy... Wolę inne rzeczy robić w wolnym czasie niż siedzieć z ołówkiem w ręku i szukać oszczędności na każdym kroku. Na przykład wyjść na miasto powydawać trochę kasy :D

mam dokladnie tak samo, ale też mam kolege ktory na sama świadomość że przeplaca na pradzie 20 zl nie moglby normalnie funkcjonowac i byc soba

Sam mam G11 i miesięcznie zużywam 300 kWh i teoretycznie mógłbym zaoszczędzić dosłownie DWADZIEŚCIA złotych, gdybym przeszedł na G12W bo tak wynika z suchych kalkulacji, ale... nie mam czasu ani chęci jakoś zajść do Energii i zmienić taryfy... Wolę inne rzeczy robić w wolnym czasie niż siedzieć z ołówkiem w ręku i szukać oszczędności na każdym kroku. Na przykład wyjść na miasto powydawać trochę kasy :D

Dokladnie tak.

Gdyby Tauron nie otworzyl BOK w Carrefour, w ktorym robimy zakupy, to bym mial do tej pory G11.

Ale zmienilem taryfe "przy okazji" nie zmieniajac przy tym rodzinnych przyzwyczajen, ani trybu zycia.

Mam +/- miesiac pradu gratis, nie bede rozpaczal, ze tylko tyle :)

Edytowane przez fotohobby

a co to piwo???

dzięki g12w zaoszczędzam ok 150-200zł rocznie dzięki uruchamianiu pewnych urządzeń po 21 i niewiedzę z tym problemu dla mnie warto.

Zadna bzdura - grzejący pradem chcąc tanio grzac sa zmuszeni do g12 i jeśli by nie podporzakowali sie taniej taryfie (a juz wiemy, ze tak jest...czytaj "przyzwyczajenia") to za prąd bytowy płacili by więcej...

Wez kalkulator, on nie gryzie :)

Przelicz sobie.

Tyle osob juz ci pisalo, ze to bzdura, a Ty nadal swoje.

Dlaczego nawet osoby grzejące gazem, czy weglem korzystają z G12w ?

Nikt Cie do G12w nie zmusza, ale nie wprowadzaj innych w blad, że na tym sie traci, albo, ze popada sie w niewole.

Dla mnie (wiele razy o tym pisalem) w domu bardziej liczy sie komfort, niż koszty.

Gdyby na G12w moj komfort mial ucierpieć, to bym z niej zrezygnował.

Gość Arturo72
Ok, załóżmy - przechodzę na g12 i stylu życia nie zmieniam tak jak Wy.. np. nie czekam z kawa dla gości do 13 az tanie okienko wskoczy...czy tez z gotowaniem do soboty...itd :D ile miesięcznie zaoszczędze przy obecnych kosztach 120-130/mc?

Ale pierd.... głupoty. Czajnik elektr.o mocy 2kW zużyje przy gotowaniu wody przez 7 minut 0,25kWh czyli w tygodniu przed 13 i po 15 w PLN 0,15zl a w przedziale 13-15 0,08zl...za to w soboty i niedziele cały czas 0,08zl czyli gości zaprasza się na weekendy.

Weź młotka...

Edytowane przez Arturo72

Ok, załóżmy - przechodzę na g12 i stylu życia nie zmieniam tak jak Wy.. np. nie czekam z kawa dla gości do 13 az tanie okienko wskoczy...czy tez z gotowaniem do soboty...itd :D ile miesięcznie zaoszczędze przy obecnych kosztach 120-130/mc?

Pewnie pare zlotych