vvvv 19.03.2019 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 A ja mam COP 2,95 niezależnie od pory dnia roku i temperatury. Tak ma być i już, i tego będę się trzymał choćby co się działo. Dodam, że nie mam pompy ciepła. No i fajnie. PS. A gdzie jest nasz "mesjasz" Franek senior. Znów dostał bananem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.03.2019 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Wyrażnie napisaleś, ze na srednioroczy COP=4 wplywa to, ze w lecie pompa grzeje CWU z COP=6 A potem potdinkowales urzadzenie ktore osiaga COP=6, przy jakiej Tz ?? Nie przez cały czas grzeje z takim COPem, ale średnioroczny COP w lato podbija w stosunku do zimowego. Niemniej jeszcze raz przeanalizowałem i przy grzaniu CWU do 45 nie ma szans na średnioroczny COP CO+CWU na poziomie 4 czyli przyznając że walnąłem babola przepraszam dyskutantów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.03.2019 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Chwilowego COP = 6 też nie osiągnie, bo u nas nie ma takich temperatur. Przeproś. Pisząc o średniorocznym COP = 4, mówiłeś, że wiele osób taki osiąga. Pokaż je, albo też przeproś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marqs76 31.03.2019 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 Kurcze, przeczytałem ostatnie 15 stron tego watka i dalej nie wiem co wychodzi taniej w eksploatacji (CO I CWU) - kocioł kondensacyjny czy powietrzna pompa ciepła. Może właściciele jednego i drugiego powrzucali by swoje wyniki z krótkim opisem domu (temperatury,ocieplenie stolarka, rekuperacja, jaki kocioł/pompa). Dało by to jakąś możliwość weryfikacji tych wszystkich artykułów/reklam w których nowe pompy wychodzą w eksploatacji taniej niż kondensat. (oczywiście przy podłogówce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 31.03.2019 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 Pompa w eksploatacji jest tańsza, ale zazwyczaj droższa w inwestycji. Zazwyczaj nie oznacza zawsze, bo lista wyjątków jest długa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 31.03.2019 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 Komuś kocioł gazowy wytrzyma 3 innemu 15 lat to loteria jak z pompą ciepła. Tak samo domy każdy przypadek jest inny, Tak samo z rozkładem temperatur w Tarnowie 17st w Szczecinie 12 w ten sam dzień. Nie ma co też porównywać spalanie gazu bo co rok temperatury są różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 02.04.2019 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 Kurcze, przeczytałem ostatnie 15 stron tego watka i dalej nie wiem co wychodzi taniej w eksploatacji (CO I CWU) - kocioł kondensacyjny czy powietrzna pompa ciepła. Może właściciele jednego i drugiego powrzucali by swoje wyniki z krótkim opisem domu (temperatury,ocieplenie stolarka, rekuperacja, jaki kocioł/pompa). Dało by to jakąś możliwość weryfikacji tych wszystkich artykułów/reklam w których nowe pompy wychodzą w eksploatacji taniej niż kondensat. (oczywiście przy podłogówce) Witaj, to może ja polecę nasz kalkulator - przygotowaliśmy go dla architektów i projektantów, którzy często porównują rozwiązania do danego budynku. Może tobie też pomoże? Znajdziesz go TUTAJ Chodzi mi o pierwszy w dziale "kalkulatory doborowe" Jest bardzo łatwy w użyciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterus87 10.04.2019 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam. Im dłużej czytam ten wątek, tym coraz bardziej robię się głupi i mam coraz większy mętlik w głowie.Mam taki sam dylemat jak autor tematu.Dom 155m2, z poddaszem użytkowym, w całym domu będzie 100% podłogówka. Na poddaszu wełna 30cm, na elewacji 20cm grafitu. Okna 3 szybowe z Uw wszędzie poniżej 0,9. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Dom stoi pod Olsztynem w dość wietrznej okolicy. Plan był taki, że dom będzie ogrzewany tylko powietrzną pompą ciepła, stąd też dom pozbawiony jest kominów. Jednak wszyscy, z którymi rozmawiam odradzają PC ze względu na duże koszty zakupu i przede wszystkim potem wysokie rachunki za prąd. Do końca roku ma być przy mojej działce ciągnięta sieć gazowa. Dlatego zacząłem się zastanawiać teraz też nad tym rozwiązaniem. Czy lepiej brnąć dalej w PC czy jednak zdecydować się na ogrzewanie gazowe z piecem kondensacyjnym?Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć najprościej jak się da jakie ogrzewanie w moim przypadku będzie się bardziej opłacało?Mam jeszcze niecały miesiąc na podjęcie ostatecznej decyzji. Z góry dziękuję Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez piterus87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 10.04.2019 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 A kilkadziesiąt stron tego tematu to o czym niby jest? Nic nowego nikt nie napisze, co najwyżej powieli, to co zostało już powiedziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.04.2019 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 W dupie się nie mieści że ktoś myśli o gazie w nowym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterus87 10.04.2019 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 W dupie się nie mieści że ktoś myśli o gazie w nowym domu A mógłbyś napisać coś więcej? Jeszcze kilka tygodni temu robiąc wyliczenia na cieplowlasciwe.pl pompa ciepła biła na głowę gaz ziemny. Wczoraj sprawdziłem jeszcze raz i ku mojemu zaskoczeniu PC wychodzi już mniej korzystnie niż gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.04.2019 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Witaj, to może ja polecę nasz kalkulator - przygotowaliśmy go dla architektów i projektantów, którzy często porównują rozwiązania do danego budynku. Może tobie też pomoże? Znajdziesz go TUTAJ Chodzi mi o pierwszy w dziale "kalkulatory doborowe" Jest bardzo łatwy w użyciu. Architekci i projektanci powinni wykonywac dokladne i rzetelne obliczenia ozc aby miec pelną wiedze na temat zapotrzebowania na ciepło i obciązenia cieplnego budynkubo taki ich zawód. Korzystanie z kalkulatorów doborowych które dokladne byc nie mogą powoduje ze takie porownania nie mają zadnego sensu i zamiast pomóc wproawdzają jeszcze wieksze zamieszanie w głowach inwestorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.04.2019 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 A mógłbyś napisać coś więcej? Jeszcze kilka tygodni temu robiąc wyliczenia na cieplowlasciwe.pl pompa ciepła biła na głowę gaz ziemny. Wczoraj sprawdziłem jeszcze raz i ku mojemu zaskoczeniu PC wychodzi już mniej korzystnie niż gaz. Nic dziwnego ciepłowlasciwe zupelnie sie nadaje do jakichkolwiek porównan opłacalnosci róznych zródeł ciepłą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.04.2019 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Nic dziwnego ciepłowlasciwe zupelnie sie nadaje do jakichkolwiek porównan opłacalnosci róznych zródeł ciepłą Tam można modyfikować wszystkie koszty (instalacyjne i użytkowe). Pomijając naturalnie przewalanie zużycia przez ten kalkulator, co wypacza wyliczenia końcowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.04.2019 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 W dupie się nie mieści że ktoś myśli o gazie w nowym domu Ha, ha... poki beda trafiac sie tacy, jak Ty wrzucajacy do nowego domu wegiel, to gaz nie bedzie mnie dziwił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 10.04.2019 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Witam. Im dłużej czytam ten wątek, tym coraz bardziej robię się głupi i mam coraz większy mętlik w głowie. Mam taki sam dylemat jak autor tematu. ...... . Jednak wszyscy, z którymi rozmawiam odradzają PC ze względu na duże koszty zakupu i przede wszystkim potem wysokie rachunki za prąd. Czy Ci, którzy odradzają pompę ciepła ze względu na wysokie rachunki za prąd mają w swoich domach i używają pompy ciepła? Czy tylko mówią co szwagier szwagra powiedział, że sąsiad sąsiadce szepnął na ucho jak ją.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterus87 10.04.2019 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Czy Ci, którzy odradzają pompę ciepła ze względu na wysokie rachunki za prąd mają w swoich domach i używają pompy ciepła? Czy tylko mówią co szwagier szwagra powiedział, że sąsiad sąsiadce szepnął na ucho jak ją.... . Różnie Jedni mają PC i mówią, że rachunki za prąd kosmiczne, oczywiście nie mając porównania do gazu. Inni, mający ogrzewanie gazowe - że gaz jest w ch... drogi. Oczywiście najwięcej jest takich, którzy chwalą swoje a człowiek zaczyna głupieć bo już nie wie w końcu kogo ma słuchać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 10.04.2019 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Zrób fachowe OZC to będziesz wiedział ile zapłacisz za prąd na co i cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.04.2019 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 . Różnie Jedni mają PC i mówią, że rachunki za prąd kosmiczne, oczywiście nie mając porównania do gazu. Inni, mający ogrzewanie gazowe - że gaz jest w ch... drogi. Oczywiście najwięcej jest takich, którzy chwalą swoje a człowiek zaczyna głupieć bo już nie wie w końcu kogo ma słuchać... Jakie ogrzewanie jest najtańsze? Takie, którego nie zużyjesz. Dlatego podstawowym elementem jest zapobieganie zużyciu ciepła przez poprzez dokładną izolację i przemyślany projekt, likwidujący mostki cieplne. Dobrze ocieplony dom w ogrzewaniu gazem a prądem będzie się rocznie różnił pewnie z 300-600 zł. W dobrze ocieplonym domu węgiel może wyjść najdroższym źródłem ciepła (z powodu problemów modulacji mocy w okresach odwilży, okresach przejściowych). W dobrze ocieplonym domu czasem większym kosztem jest przygotowanie ciepłej wody do mycia niż ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.04.2019 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Ha, ha... poki beda trafiac sie tacy, jak Ty wrzucajacy do nowego domu wegiel, to gaz nie bedzie mnie dziwił... A co ma piernik do wiatraka? Poco gaz jak prąd i tak masz? Ja się przyznaję do błędu a Ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts