Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wyrażnie napisaleś, ze na srednioroczy COP=4 wplywa to, ze w lecie pompa grzeje CWU z COP=6

A potem potdinkowales urzadzenie ktore osiaga COP=6, przy jakiej Tz ??

Nie przez cały czas grzeje z takim COPem, ale średnioroczny COP w lato podbija w stosunku do zimowego. Niemniej jeszcze raz przeanalizowałem i przy grzaniu CWU do 45 nie ma szans na średnioroczny COP CO+CWU na poziomie 4 czyli przyznając że walnąłem babola przepraszam dyskutantów.

• 2 weeks później...
Kurcze, przeczytałem ostatnie 15 stron tego watka i dalej nie wiem co wychodzi taniej w eksploatacji (CO I CWU) - kocioł kondensacyjny czy powietrzna pompa ciepła. Może właściciele jednego i drugiego powrzucali by swoje wyniki z krótkim opisem domu (temperatury,ocieplenie stolarka, rekuperacja, jaki kocioł/pompa). Dało by to jakąś możliwość weryfikacji tych wszystkich artykułów/reklam w których nowe pompy wychodzą w eksploatacji taniej niż kondensat. (oczywiście przy podłogówce)

Kurcze, przeczytałem ostatnie 15 stron tego watka i dalej nie wiem co wychodzi taniej w eksploatacji (CO I CWU) - kocioł kondensacyjny czy powietrzna pompa ciepła. Może właściciele jednego i drugiego powrzucali by swoje wyniki z krótkim opisem domu (temperatury,ocieplenie stolarka, rekuperacja, jaki kocioł/pompa). Dało by to jakąś możliwość weryfikacji tych wszystkich artykułów/reklam w których nowe pompy wychodzą w eksploatacji taniej niż kondensat. (oczywiście przy podłogówce)

Witaj, to może ja polecę nasz kalkulator - przygotowaliśmy go dla architektów i projektantów, którzy często porównują rozwiązania do danego budynku. Może tobie też pomoże? Znajdziesz go TUTAJ Chodzi mi o pierwszy w dziale "kalkulatory doborowe" Jest bardzo łatwy w użyciu.

Witam. Im dłużej czytam ten wątek, tym coraz bardziej robię się głupi i mam coraz większy mętlik w głowie.

Mam taki sam dylemat jak autor tematu.

Dom 155m2, z poddaszem użytkowym, w całym domu będzie 100% podłogówka. Na poddaszu wełna 30cm, na elewacji 20cm grafitu. Okna 3 szybowe z Uw wszędzie poniżej 0,9. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła.

Dom stoi pod Olsztynem w dość wietrznej okolicy.

Plan był taki, że dom będzie ogrzewany tylko powietrzną pompą ciepła, stąd też dom pozbawiony jest kominów. Jednak wszyscy, z którymi rozmawiam odradzają PC ze względu na duże koszty zakupu i przede wszystkim potem wysokie rachunki za prąd. Do końca roku ma być przy mojej działce ciągnięta sieć gazowa. Dlatego zacząłem się zastanawiać teraz też nad tym rozwiązaniem. Czy lepiej brnąć dalej w PC czy jednak zdecydować się na ogrzewanie gazowe z piecem kondensacyjnym?

Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć najprościej jak się da jakie ogrzewanie w moim przypadku będzie się bardziej opłacało?

Mam jeszcze niecały miesiąc na podjęcie ostatecznej decyzji.

Z góry dziękuję

Edytowane przez piterus87

W dupie się nie mieści że ktoś myśli o gazie w nowym domu

A mógłbyś napisać coś więcej?

Jeszcze kilka tygodni temu robiąc wyliczenia na cieplowlasciwe.pl pompa ciepła biła na głowę gaz ziemny. Wczoraj sprawdziłem jeszcze raz i ku mojemu zaskoczeniu PC wychodzi już mniej korzystnie niż gaz. :wtf:

Witaj, to może ja polecę nasz kalkulator - przygotowaliśmy go dla architektów i projektantów, którzy często porównują rozwiązania do danego budynku. Może tobie też pomoże? Znajdziesz go TUTAJ Chodzi mi o pierwszy w dziale "kalkulatory doborowe" Jest bardzo łatwy w użyciu.

Architekci i projektanci powinni wykonywac dokladne i rzetelne obliczenia ozc aby miec pelną wiedze na temat zapotrzebowania na ciepło i obciązenia cieplnego budynkubo taki ich zawód.

Korzystanie z kalkulatorów doborowych które dokladne byc nie mogą powoduje ze takie porownania nie mają zadnego sensu i zamiast pomóc wproawdzają jeszcze wieksze zamieszanie w głowach inwestorów

A mógłbyś napisać coś więcej?

Jeszcze kilka tygodni temu robiąc wyliczenia na cieplowlasciwe.pl pompa ciepła biła na głowę gaz ziemny. Wczoraj sprawdziłem jeszcze raz i ku mojemu zaskoczeniu PC wychodzi już mniej korzystnie niż gaz. :wtf:

Nic dziwnego ciepłowlasciwe zupelnie sie nadaje do jakichkolwiek porównan opłacalnosci róznych zródeł ciepłą

Witam. Im dłużej czytam ten wątek, tym coraz bardziej robię się głupi i mam coraz większy mętlik w głowie.

Mam taki sam dylemat jak autor tematu.

......

. Jednak wszyscy, z którymi rozmawiam odradzają PC ze względu na duże koszty zakupu i przede wszystkim potem wysokie rachunki za prąd.

Czy Ci, którzy odradzają pompę ciepła ze względu na wysokie rachunki za prąd mają w swoich domach i używają pompy ciepła?

Czy tylko mówią co szwagier szwagra powiedział, że sąsiad sąsiadce szepnął na ucho jak ją....

Czy Ci, którzy odradzają pompę ciepła ze względu na wysokie rachunki za prąd mają w swoich domach i używają pompy ciepła?

Czy tylko mówią co szwagier szwagra powiedział, że sąsiad sąsiadce szepnął na ucho jak ją....

.

Różnie :) Jedni mają PC i mówią, że rachunki za prąd kosmiczne, oczywiście nie mając porównania do gazu. Inni, mający ogrzewanie gazowe - że gaz jest w ch... drogi. Oczywiście najwięcej jest takich, którzy chwalą swoje a człowiek zaczyna głupieć bo już nie wie w końcu kogo ma słuchać... ;)

.

Różnie :) Jedni mają PC i mówią, że rachunki za prąd kosmiczne, oczywiście nie mając porównania do gazu. Inni, mający ogrzewanie gazowe - że gaz jest w ch... drogi. Oczywiście najwięcej jest takich, którzy chwalą swoje a człowiek zaczyna głupieć bo już nie wie w końcu kogo ma słuchać... ;)

Jakie ogrzewanie jest najtańsze? Takie, którego nie zużyjesz.

Dlatego podstawowym elementem jest zapobieganie zużyciu ciepła przez poprzez dokładną izolację i przemyślany projekt, likwidujący mostki cieplne.

Dobrze ocieplony dom w ogrzewaniu gazem a prądem będzie się rocznie różnił pewnie z 300-600 zł. W dobrze ocieplonym domu węgiel może wyjść najdroższym źródłem ciepła (z powodu problemów modulacji mocy w okresach odwilży, okresach przejściowych).

W dobrze ocieplonym domu czasem większym kosztem jest przygotowanie ciepłej wody do mycia niż ogrzewanie.