Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co ma piernik do wiatraka?

Poco gaz jak prąd i tak masz?

Ja się przyznaję do błędu a Ty?

Grzeje sobie, kiedy chcę za 24gr/kWh.

Za 1600-1800zł na rok, razem z ciepła woda, bez roboty, bez ograniczania sie.

Jak kociol padnie, to pewnie kupisz nastepny - bo do tego czasu prąd zdrozeje, a ceny pompy nie przebolejesz.

Jak kociol padnie, to pewnie kupisz nastepny - bo do tego czasu prąd zdrozeje, a ceny pompy nie przebolejesz.

No niestety taka prawda za 1800zł w dobrze ocieplonym domku można bez własnej roboty mieć ciepłą wodę i ogrzewanie za cały sezon.

Dla klimatu można rozpalić kominek.

U mnie niestety w promieniu 100m tylko 2 osoby grzeją gazem reszta dymi ze nie da się wyjść wieczorem na dwór.

Ludzie, przestańcie podawać koszty od czapy dla "dobrze ocieplonych domków" bo to wprowadza w błąd i zaraz ktoś pomyśli, że np za 1 tys ogrzeje swój "domek"...300-metrowy...

Ja płace 2,5 tys za gaz rocznie i co to komu mówi??? W porównaniu z powyższymi kwotami to słabo... no nie?

Jeśli już operujecie jakimiś kwotami to albo podawajcie jaka pow jest ogrzewana ( nie każdy ma w podpisie info) albo ile kosztuje ogrzewanie m2...

Ja płace 2,5 tys za gaz rocznie i co to komu mówi??? W porównaniu z powyższymi kwotami to słabo... no nie?

A mówi, że zużycie energii u Ciebie to rocznie ok. 11000kWh,sądzę, że z cwu a jak tak to na 3 osoby minus ok. 3000kWh czyli sam dom zuzyl ok. 8000kWh. Nie sądzę, że budowalas jakoś wysoce energooszczednie czyli dom jakieś 120-140m2.

Trafilem? :)

Powierzchnia domu nie jest miarodajnym wskaźnikiem na rachunki i nie można tak tego porównywać bo w tym samym domu 120-140m2 zużycie energii a tym samym rachunek może być o połowe mniejszy niż u Ciebie czyli 4000kWh i 1000zl, też gazem przy utrzymywaniu tych samych temp. w środku.

Edytowane przez KILL BILL

A mógłbyś napisać coś więcej?

Jeszcze kilka tygodni temu robiąc wyliczenia na cieplowlasciwe.pl pompa ciepła biła na głowę gaz ziemny. Wczoraj sprawdziłem jeszcze raz i ku mojemu zaskoczeniu PC wychodzi już mniej korzystnie niż gaz. :wtf:

Sponsor nie zapłacił to go zastapili

22*C to nie jest ograniczanie się wg Ciebie:)

Ten sezon zamknie się w 1100zł+ prąd do kotła+ kominiarz 100zł+ kominek ok 40zł.

Widzisz sknera jestem a siedze na gatkach z tych oszczędności bo 23,5*mam

Jedyne w czym groch jest do dupy to CWU, ale CWU poza sezonem to 25-50zł/5mc ale to dla tego bo chciało mi się młotkiem pomachać.

@piterus87

Dlaczego nie gaz:

-koszt przyłącza

- droga kWh 0,22-0,25gr

-ryzyko bum

-ekologi piszą że ie jet jednak taki super czysty

- dodatkowe opłaty stałe

-zależność od dwóch żródeł energi

Mam gaz w drodze i nawet nie myślę o pociągnięciu go. Jak padnie ekogroch. Podłącze zwykłą grzałkę 6-7,5kW i jakiś klimatyzator 2,5-3,5kW.

Przy PC

koszt kWh wyszedł by na chwile obecną w moim rejonie ok:

G12W 9gr tania 22 gr droga

W g11 19gr

Więc koszt ogrzewania niema prawa być droższy od gazu zwłaszcza jeśli większość grzania odwalisz w nocy a przy podłogówce to nie problem.

Jednak nie wiem jak jest z przeglądami przy gazie ok 200-250zł

Przy PC nie wiem

Edytowane przez kulibob

22*C to nie jest ograniczanie się wg Ciebie:)

Oczywiscie, ze nie.

Ilez razy moge ci pisać, ze to dla mnie jest temperatura komfortu ?

Mieszkajac na osiedlu z wielkiej plyty przez dwa pierwsze sezony nie mialem podzielnikow energii i czy mialbym 25C, czy 20C placilbym tyle samo.

Ile mialem ? 22C

Po ile masz teraz kWh ? Po 16, 18gr ?

To zobaczymy, co zrobisz, jak ci kociol padnie, a najtansza z pradu bedzie po 35gr. Albo i 40.

Ty z wegla nie wyjdziesz - i to w nowym domu....

Edytowane przez fotohobby

Za pompą przemawia do mnie na chwilę obecną, że koszt ogrzewania wyjdzie jednak ciut taniej niż gazem a do tego prąd można samemu sobie produkować - pewnie fotowoltaika będzie miała z czasem coraz lepszą sprawność, może jakieś dotacje będą i po prostu tanim kosztem będzie można sobie ją zainstalować.

Jak tak będziecie czekać na dotacje i polepszenie sprawności to już dawno będzie po ptakach wg mnie. Już pomału ceny paneli i usług w zakresie fotowoltaiki rosną w stosunku do np stycznia. Na konstrukcję czekam 10 dni roboczych, paneli od ręki to też w zasadzie nie ma. Ja się zdecydowałem zrobić to teraz żeby jeszcze przez czerwiec-lipiec-sierpień ładnie kWh nałapało na zimę gdy zacznie pompa pracować na poważnie.

A gaz chciałem tylko gazownia mnie totalnie olała mimo , że mam metr od płota rurę...

A mówi, że zużycie energii u Ciebie to rocznie ok. 11000kWh,sądzę, że z cwu a jak tak to na 3 osoby minus ok. 3000kWh czyli sam dom zuzyl ok. 8000kWh. Nie sądzę, że budowalas jakoś wysoce energooszczednie czyli dom jakieś 120-140m2.

Trafilem? :)

Powierzchnia domu nie jest miarodajnym wskaźnikiem na rachunki i nie można tak tego porównywać bo w tym samym domu 120-140m2 zużycie energii a tym samym rachunek może być o połowe mniejszy niż u Ciebie czyli 4000kWh i 1000zl, też gazem przy utrzymywaniu tych samych temp. w środku.

KILL BILL, własnie o tym mówię...trafiłeś jak...kulą w płot :rolleyes:

4 osoby, powierzchnia grzana to ok 240m2 + 50m2 garaż również ogrzewany

Oczywiscie, ze nie.

Ilez razy moge ci pisać, ze to dla mnie jest temperatura komfortu ?

Mieszkajac na osiedlu z wielkiej plyty przez dwa pierwsze sezony nie mialem podzielnikow energii i czy mialbym 25C, czy 20C placilbym tyle samo.

Ile mialem ? 22C

Po ile masz teraz kWh ? Po 16, 18gr ?

To zobaczymy, co zrobisz, jak ci kociol padnie, a najtansza z pradu bedzie po 35gr. Albo i 40.

Ty z wegla nie wyjdziesz - i to w nowym domu....[/quote

Około 17gr no ale wyliczenia szacunkowe bo bez ciepło mierz. Założona sprawność 65%.

Widzisz nowy kocioł ok 8tysięcy i niestety remont komina za tym idzie ok 2000.

Kociołek elektryczny za 1000zł zrobię klimę za ok 2500-3000 założę.

A za różnicę w cenie masz 1,5kW na dachu.(i 70% prądu bytowego odpada.)

Może jakieś dofiansowania będą to PCet się znajdźe

Na cholerę grzać garaż? Mam garaż 44m nie ogrzewany stanowi naturalnę strefę buforową.Wyobraź sobie że 50% ściany wschodniej ma znacznie cieplej niż na zewnątrz tak samo stryszek(rupieciarnia i strefa buforowa)

Wybacz, ale na ogrzewanie pow. 300m2 +cwu nie zuzyjesz 11000kWh i nie zapłacisz za nie 2500zl a prędzej min.25000kWh i za to w przypadku gazu min. 6000zl rocznie.

Fizyki i matematyki nie zmieni się :)

I tu jestem pewny, że trafiłem, chyba, że gazem grzejesz przez 2 miesiące w roku za 2500zl a później kominek i 10m3 drewna za kolejne 2500zl :)

A w temacie, pc vs gaz, pompa ciepła zredukuje Ci zużycie energii z 25000kWh do ok. 8000kWh rocznie a w PLN to też matematyka.

A np dla tego, ze w tymże garażu jest przyłącze wody i wolę spać spokojnie. Poza tym przynajmniej raz w tyg. spędza się tam dłuższą wchwilę bo coś trzeba "podłubać" czy odkurzyć samochód.

Grzejnik w garażu jest zasilany niską temp ( tak jak podłogówka ) co zapewnia temp w garażu na poziomie ok 12-14 stopni

KILL BILL, wiesz lepiej w jakiej wysokości FV dostaję z PGNiG ? Jaki wg Ciebie mam cel w podaniu nieprawdziwych informacji?

Nie grzeje kominkiem w ogóle, 100% ogrzewania i CWU to gaz przez cały rok. Temp w domu 21,5-22 stopnie, garaż 12-14 stopni.

Celem moich wcześniejszych postów było pokazanie, że podawanie "jakichś kwot" za ogrzewanie bez info odnośnie budynku/powierzchni nic nie mówi i moze wprowadzać w błąd.

Edytowane przez suzanita

KILL BILL, wiesz lepiej w jakiej wysokości FV dostaję z PGNiG ?

Nie grzeje kominkiem w ogóle, 100% ogrzewania i CWU to gaz przez cały rok. Temp w domu 21,5-22 stopnie, garaż 12-14 stopni.

Nie mam pojęcia o dotacjach bo od X lat mam pompe ciepla i nie interesuje mnie PV :)

Cytując klasyka "nie ze mną te numery Bruner" jeśli chodzi rachunki za ogrzewanie :)

Dom 240m2 budowany powiedzmy standardowo posiada zapotrzebowanie na energię min. 70kWh/m2/rok czyli w Twoim przypadku z WG na ogrzewanie zuzyje 240*70=16800kWh,koszt 1kWh z gazu to ok. 0,23zl czyli za samo ogrzewanie płacisz min. 3860zl za sezon, do tego dochodzi cwu na 4 osoby jakieś min. 4000kWh rocznie.

Także 2500zl o jakich pisałaś, są z deczka nie możliwe :)

tak tylko chciałem napisać, odnośnie mojego domu.

Mogę napisać, że mój dom to powierzchnia ogrzana 275m2

równie dobrze, mogę też napisać, że moim domu 150m2 to powierzchnia ogrzewana

W obu przypadkach podam te same zużycie i właściwie w obu przypadkach trudno mi będzie zarzucić nieprawdę.....

Spotkałem się też przez te wszystkie lata z podawaniem "powierzchni ogrzewanej podłogi" w domu w którym na poddaszu użytkowym był dach 4-spadowy z niska ścianką kolankową, no ale powierzchnia ogrzewanej podłogi wyglądała bardzo imponująco :p

ok, to proszę niedowiarku

pgnig.jpg

pierwszy słupek z datą 23.04.2018 , czyli za mniej więcej marzec-kwiecień 2018 jest niemiarodajny - to okres kiedy jeszcze nie mieszkaliśmy, nie było drzwi do garażu i na strych, wiatr chulał a kocioł chodził nonstop. Ale uwzględniając nawet tak wysokie zużycie wychodzi za rok ok 14300kWh.

Patrząc na aktualne zużycie gazu od marca 2019 do teraz zużycie będzie co najmniej o połowę mniejsze niż w analogicznym okresie w 2018, co w efekcie da zużycie całkowite roczne ok 11000kWh

i co Ty na to ?

ok, to proszę niedowiarku

[ATTACH=CONFIG]429105[/ATTACH]

pierwszy słupek z datą 23.04.2018 , czyli za mniej więcej marzec-kwiecień 2018 jest niemiarodajny - to okres kiedy jeszcze nie mieszkaliśmy, nie było drzwi do garażu i na strych, wiatr chulał a kocioł chodził nonstop. Ale uwzględniając nawet tak wysokie zużycie wychodzi za rok ok 14300kWh.

Patrząc na aktualne zużycie gazu od marca 2019 do teraz zużycie będzie co najmniej o połowę mniejsze niż w analogicznym okresie w 2018, co w efekcie da zużycie całkowite roczne ok 11000kWh

i co Ty na to ?

Na to ja, że masz dom pasywny z zużyciem 15kWh/m2/rok :D

Czyli 240m2 *15=3600kWh plus garaż i cwu :)

Gratuluję ale wątpię, że przy WG można mieć dom pasywny :D