Elfir 23.11.2019 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 alcon :inwestycja gaz:- koszt przyłącza- koszt projektu instalacji wew.- rozprowadzenie rur gazu wewnątrz- koszt komina lub rury koncentryczno-spalinowej- koszt testu szczelności instalacji gazowej- kocioł- dodatkowy abonament niezależny od zużycia Inwestycja PC:- jednostka PC - instalacja Nawet jak sama jednostka PC jest droższa od kotła, to instalacja, jak podliczyć wszystkie koszty, wychodzi podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 23.11.2019 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 alcon : inwestycja gaz: - koszt przyłącza - koszt projektu instalacji wew. - rozprowadzenie rur gazu wewnątrz - koszt komina lub rury koncentryczno-spalinowej - koszt testu szczelności instalacji gazowej - kocioł - dodatkowy abonament niezależny od zużycia Inwestycja PC: - jednostka PC - instalacja Nawet jak sama jednostka PC jest droższa od kotła, to instalacja, jak podliczyć wszystkie koszty, wychodzi podobnie. przy pc , wymagane są przeglądy , z tego co pamietam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 23.11.2019 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 alcon : inwestycja gaz: - koszt przyłącza - koszt projektu instalacji wew. - rozprowadzenie rur gazu wewnątrz - koszt komina lub rury koncentryczno-spalinowej - koszt testu szczelności instalacji gazowej - kocioł - dodatkowy abonament niezależny od zużycia Inwestycja PC: - jednostka PC - instalacja Nawet jak sama jednostka PC jest droższa od kotła, to instalacja, jak podliczyć wszystkie koszty, wychodzi podobnie. W moim przypadku w zeszłym roku to było ok 11,500 zł od projektu przez wykonanie, materiały itd wyceny na pompy od 22 tys to po jakim czasie by się cena zrównała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 23.11.2019 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Gaz nie jest taki ekologiczny jak go malują , zmienia tylko rodzaj emitowanych zanieczyszczeń . PC zużywa średniorocznie około 3x mniej energii (tzw COP) i mimo ,że w PL 80% energii elektrycznej pochodzi z węgla i tak jest chyba zdrowszym zródłem ciepła niż wspomniany gaz . Obecnie mamy 11% OZE w miksie , ale machina ruszyła , wkrótce będzie więcej , a tym samym zdrowiej , czyli docelowo mniej zostawimy w aptekach na leczenie związane z niską emisją . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.11.2019 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Gaz nie jest taki ekologiczny jak go malują , zmienia tylko rodzaj emitowanych zanieczyszczeń . PC zużywa średniorocznie około 3x mniej energii (tzw COP) i mimo ,że w PL 80% energii elektrycznej pochodzi z węgla i tak jest chyba zdrowszym zródłem ciepła niż wspomniany gaz . Nie jest, bo raz, że z węgla produkujesz CO2 w reakcji spalania, a przy gazie jest jeszcze spalane H z którego mamy nieszkodliwą wodę, to jeszcze żeby z gniazdka wyciągnąć 1kWh to trzeba zużyć 3kWh węgla - a przy kondensacji sprawność gazu jest 3x większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 23.11.2019 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 alcon : inwestycja gaz: - koszt przyłącza - koszt projektu instalacji wew. - rozprowadzenie rur gazu wewnątrz - koszt komina lub rury koncentryczno-spalinowej - koszt testu szczelności instalacji gazowej - kocioł - dodatkowy abonament niezależny od zużycia Inwestycja PC: - jednostka PC - instalacja Nawet jak sama jednostka PC jest droższa od kotła, to instalacja, jak podliczyć wszystkie koszty, wychodzi podobnie. Zapomniałaś dodać przeglądy PC chyba że sama robisz lub rezygnujesz:p . Szczelnosc instalacji gazowej( na frajerach się zarabi -a no sorry;)). Za gaz w dobrze ocieplonym domu 100m 1600zl pompa ciepła 1000zl policz czas zwrotu inwestycji obie " bezobsługowe" nastawiasz i masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 23.11.2019 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Nie jest, bo raz, że z węgla produkujesz CO2 w reakcji spalania, a przy gazie jest jeszcze spalane H z którego mamy nieszkodliwą wodę, to jeszcze żeby z gniazdka wyciągnąć 1kWh to trzeba zużyć 3kWh węgla - a przy kondensacji sprawność gazu jest 3x większa. czyli Norwegowie i Austriacy się mylą https://swiatoze.pl/norwegia-wprowadzi-zakaz-ogrzewania-domow-paliwami-kopalnymi/ https://gramwzielone.pl/dom-energooszczedny/34548/wieden-wprowadza-zakaz-montazu-kotlow-gazowych-i-olejowych i oni również https://holistic.news/berkeley-rezygnuje-z-gazu-ziemnego-2/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 23.11.2019 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Ciekawej kiedy zakaz aut na benzynę i samolotów na lotniczą.Jak tak dalej pójdzie z walką z co2 to Arabowie wrócą za 5 lat do pasterstwa a świat pokryją wiatraki i panele. Pięknie będzie. Ja rozumiem że walka z ociepleniem klimatu powinna być na poziomie ogólnoświatowym, a nie że jakaś rada miasta zabrania spalania gazu bo jest emisja co2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.11.2019 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 czyli Norwegowie i Austriacy się mylą W czym się mylą? Że pozwalają dalej spalać węgiel w domach? Bo ja nic takiego nie przeczytałem. Oczywiście, że ekologiczne jest unikanie spalania wszelkich paliw kopalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.11.2019 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 czyli Norwegowie i Austriacy się mylą Jakby Polska miała 90% en. elektr wyprodukowanej z elektrowni wodnych, to też byłbym za tym, by odstawić gaz. No, ale to Polska co węglem stoi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 24.11.2019 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 W czym się mylą? Że pozwalają dalej spalać węgiel w domach? Bo ja nic takiego nie przeczytałem. Oczywiście, że ekologiczne jest unikanie spalania wszelkich paliw kopalnych. czytaj ,aż zrozumiesz o czym jest tekst . Nie ma tam wzmianki o spalaniu węgla . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.11.2019 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 (edytowane) czytaj ,aż zrozumiesz o czym jest tekst . Nie ma tam wzmianki o spalaniu węgla . No właśnie. Więc z jaką tezą polemizujesz powołując się na te artykuły? Że gaz w domu to mniejsze zło niż węgiel w elektrowni? Bez sensu, skoro nie ma tam o węglu. Edytowane 24 Listopada 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.11.2020 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Witam i jak tam, minął dokładnie rok od ostatniego wpisu gaz czy pompa ciepła np.monoblok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.11.2020 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 (edytowane) Witam i jak tam, minął dokładnie rok od ostatniego wpisu gaz czy pompa ciepła np.monoblok Bez pv, to pc skończy się szybko. Dla tych, co mają gaz w drodze. Rozliczenia pv, mają w zamiarze skrócić do 3 miesięcy. Wtedy szybko się nawrócę i podłączę gaz. Nie mam pv, jednak galopujące ceny prądu, zrobią swoje. A pv będzie do wyrzucenia na śmietnik. Nie moje pv, bo nie mam jeszcze. Edytowane 23 Listopada 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.11.2020 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Bez pv, to pc skończy się szybko. Dla tych, co mają gaz w drodze. Rozliczenia pv, mają w zamiarze skrócić do 3 miesięcy. Wtedy szybko się nawrócę i podłączę gaz. Nie mam pv, jednak galopujące ceny prądu, zrobią swoje. A pv będzie do wyrzucenia na śmietnik. Nie moje pv, bo nie mam jeszcze. A ile tam u ciebie kwh droga i tania wraz z opłatami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.11.2020 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Bez pv, to pc skończy się szybko. Dla tych, co mają gaz w drodze. Rozliczenia pv, mają w zamiarze skrócić do 3 miesięcy. Wtedy szybko się nawrócę i podłączę gaz. Nie mam pv, jednak galopujące ceny prądu, zrobią swoje. Spokojnie, gaz podąży za nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.11.2020 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Spokojnie, gaz podąży za nimi. Ale jak to wychodzi teraz nie obchodzi mnie co będzie kiedyś bo tego to nikt nie wie Nie biorąc pod uwagę kosztów inwestycji i nie inwestując w fv to grzejac PC.bede mniej płacił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.11.2020 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Jeśli będziesz grzał w taniej taryfie to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.11.2020 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Bez pv, to pc skończy się szybko. Dla tych, co mają gaz w drodze. Co ma PV do PC? Szczególnie w świetle poniższego stwierdzenia? Rozliczenia pv, mają w zamiarze skrócić do 3 miesięcy. Jakaś podstawa, projekt ustawy? Bo chciejstwo branży energetycznej, która chce cedować koszty utrzymania sieci na użytkowników PV, to jeszcze żadne zamiary. Wtedy szybko się nawrócę i podłączę gaz. Nie mam pv, jednak galopujące ceny prądu, zrobią swoje. A pv będzie do wyrzucenia na śmietnik. Nie moje pv, bo nie mam jeszcze. Jak prąd podrożej to wszystko inne też podrożeje. Zresztą na ogrzewanie PC, dzięki COP, ceny prądu nie robią aż takiego wrażenia. Co innego ogrzewający z COP1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.11.2020 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Zresztą na ogrzewanie PC, dzięki COP, ceny prądu nie robią aż takiego wrażenia. Co innego ogrzewający z COP1. W lipcu płaciłem 25g/kWh. Teraz 30gr. W styczniu 5 gr więcej dzięki opłacie mocowej plus podwyżka ZE. Nie licząc teoretycznej podwyżki ZE, tak będę w pół roku miał 40 % w górę. A takiej podwyżki nie da się wcisnąć w tę Twoją zakładkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts