Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak działa wasza brama przy mocno minusowej temperaturze?

Recommended Posts

Jak wasze bramy automatyczne radzą sobie z mrozami? czy siłownik jest w stanie przesunąć w pełni samodzielnie brame przy -15C na zewnątrz? Przyznam że mój w temperaturze mniejszej niz -5C zaczyna mieć kłopoty i musze mu pomagać własymi ręcoma. Brama 4.5metra, wypełnienie profile stalowe więc jest cięzka. Drugie pytanie czy smarujecie koło zębate? Moj montażysta to raczej odradzał.

Dzisiaj przy -24*C, brama panelowa 5,20 wolniej, ale dobrze Faac 1000 przesuwna ciężka ok 300 kg Facc 741 normalnie, popiskuje jak zwykle, ale daje sobie radę - otwierają się równocześnie więc żadna się nie spóźnia.

Nie smaruję niczym bo nie wolno...tylko odśnieżam :)

Działa b.z. Pszerzę pytanie: Jakie macie rezerwy na wypadek braku zasilania? Wracasz do domu światła brak i hopka przez płot?

UPS komputerowy w obwodzie zasilania bram 1x350W bez problemu otwiera i zamyka obie :)

ale nie równocześnie...tutaj trzeba się pilnować z przyciskami ale widać, że nie ma prądu, bo nie chcą się otwierać. Pojedynczo ups daje radę. Jest to tak sporadyczne, że niezauważalne (brak prądu).

Edytowane przez CityMatic
uzupełnienie odpowiedzi

Działa b.z. Pszerzę pytanie: Jakie macie rezerwy na wypadek braku zasilania? Wracasz do domu światła brak i hopka przez płot?

A kluczyk do siłownika i przesunięcie ręczne, podobnie brama garażowa - sznurek w dół i otwieranie ręczne. UPS? No chyba, że okolica z częstymi zanikami napięcia i awariami....

Ostatni raz prądu dłużej niż 15 minut nie było chyba z 3 lata temu... ups... bez jaj :)

Wydaje mi się ze u mnie problemem są niedopasowane wozki. Brama przechyla się w kierunku otwierania o kilka cm przy pełnym otwarciu. Tak chyba nie powinno być. Ile jest dopuszczalne ?

Edytowane przez Pod

A kluczyk do siłownika i przesunięcie ręczne, podobnie brama garażowa - sznurek w dół i otwieranie ręczne. UPS? No chyba, że okolica z częstymi zanikami napięcia i awariami....

Spoko, kluczyk do siłownika mam spięty razem z kluczami i domownicy ćwiczyli, lecz wygodne to nie jest. Niby trafo blisko, ale bywaja jakies awarie lub przełączania na średnim lub wysokim. Ostatnio ze trzy razy sie trafiło:o

Dwuskrzydłowa brama kuta. Siłowniki Elektrobim ETM-01 (moje filmy)

Lato

https://drive.google.com/file/d/1AsmLDq8-6Sfjjp5B1BBVxf6Z7QbG-vjL/view?usp=sharing

Zima -3 st.

https://drive.google.com/file/d/1WBj7iT6a3GKzm6SyEnhgeHsx5xGARwt7/view?usp=sharing

Zima -13,5 st.

https://drive.google.com/file/d/1q3KfBbMmbsV4xPGdvOZsvY_HaXP1WSty/view?usp=sharing

W tą zimę najniższa temperatura jaką zanotowałem rano o 4:30 jak otwierałem bramę to -21. Otwierała się dużo wolniej ale bezawaryjnie już od roku. Instalacje całą wykonałem sam, a fachowcem nie jestem.

Edit: Aha, siłowniki smaruję silikonem w sprayu. Nie łapią syfu.

Edytowane przez eliks

Tak, z tym że moje siłowniki otwierają przy -22 tak samo szybko jak twoje przy +22 i kosztują połowę tej kwoty, którą zapłaciłes.

Zamontowałem taki napęd jaki mi pasował. Poza tym, co Twój wpis wnosi do wątku? Kupileś taki i szanuję Twój wybór. Ja wychodzę z założenia, ż co jest tanie to jest drogie.

Dwuskrzydłowa brama kuta. Siłowniki Elektrobim ETM-01 (moje filmy)

Lato

https://drive.google.com/file/d/1AsmLDq8-6Sfjjp5B1BBVxf6Z7QbG-vjL/view?usp=sharing

.

To jest film w normalnym tempie?

Jeśli tak, to te siłowniki "zabijają" inne markowe...

Szukam czegoś na wiosnę i do tej pory myślałem o faac, nice lub czymś podobnym, ale widzę, że trzeba się przyjrzeć temu elektrobimowi.

To jest film w normalnym tempie?

Jeśli tak, to te siłowniki "zabijają" inne markowe...

Szukam czegoś na wiosnę i do tej pory myślałem o faac, nice lub czymś podobnym, ale widzę, że trzeba się przyjrzeć temu elektrobimowi.

Czy brama musi otwierać się w ekspresowym tempie? Sprawa dyskusyjna.