iso2 04.03.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Spotkałem się z takim rozwiązaniem Wydaje się, że to bardzo dobre rozwiazanie. Nie trzeba ciągnąć rury pod posadzką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.03.2018 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Za to wychładzasz ścianę (obudowę komina) i sam komin zmniejszając jego ciąg. Poprowadzenie pod PnG, odizolowanej z 15-20cm styro to najlepsze rozwiązanie. Czemu teraz nie piszesz w tym starym wątku tego samego, co tam już wielokrotnie napisałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 04.03.2018 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Za to wychładzasz ścianę (obudowę komina) i sam komin zmniejszając jego ciąg. Poprowadzenie pod PnG, odizolowanej z 15-20cm styro to najlepsze rozwiązanie. Buhaha...dawno takich bzdur nie czytałem I na tym skończę polemikę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.03.2018 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Buhaha...dawno takich bzdur nie czytałem Dziwne, bo takie same odpowiedzi całkiem niedawno otrzymałeś w wątku o Jawarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.03.2018 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Buhaha...dawno takich bzdur nie czytałem I na tym skończę polemikęNo i to jest słuszna decyzja kogoś, kto nie umie polemizować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.03.2018 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Za to wychładzasz ścianę (obudowę komina) i sam komin zmniejszając jego ciąg. Poprowadzenie pod PnG, odizolowanej z 15-20cm styro to najlepsze rozwiązanie. Czemu teraz nie piszesz w tym starym wątku tego samego, co tam już wielokrotnie napisałeś?Rozwiązanie było badane na Politechnice Opolskiej. Badający to mój znajomy...rozmawialiśmy o problemach. Potwierdzam Twoje sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 04.03.2018 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 No i to jest słuszna decyzja kogoś, kto nie umie polemizować.... Z tym delikwentem kiedyś raz jedyny spróbowałem polemizować. Ale przestałem albowiem dziadek nauczył mnie jednej ważnej maksymy: "Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem." Mark Twain Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 04.03.2018 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Rozwiązanie było badane na Politechnice Opolskiej. Badający to mój znajomy...rozmawialiśmy o problemach. Potwierdzam Twoje sugestie. A możesz napisać jakieś konkrety ? Jakieś nazwisko osoby która badała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.03.2018 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Z tym delikwentem kiedyś raz jedyny spróbowałem polemizować. Ale przestałem albowiem dziadek nauczył mnie jednej ważnej maksymy: "Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem." Mark TwainNo to mamy jasność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.03.2018 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 A możesz napisać jakieś konkrety ? Jakieś nazwisko osoby która badała ?Zdecyduj się...Chcesz czy nie chcesz z idiotami polemizować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 04.03.2018 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Spotkałem się z takim rozwiązaniem [ATTACH=CONFIG]408549[/ATTACH] Wydaje się, że to bardzo dobre rozwiazanie. Nie trzeba ciągnąć rury pod posadzką. Ja ostatnio zastanawiałem się czy na odcinku ok. 25 cm rury dymowej od obudowy dystrybutora do wejścia w komin nie owinąć z dwa razy wokół (w odstępie ok 1 cm do rury dymowej) rurą spiro która doprowadza powietrze do spalania w kominku. Coś na zasadzie odebrania ciepła ze spalin podgrzania tego powietrza do spalania i tym samym zwiększenia temperatury spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.03.2018 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Spotkałem się z takim rozwiązaniem [ATTACH=CONFIG]408549[/ATTACH] Wydaje się, że to bardzo dobre rozwiazanie. Nie trzeba ciągnąć rury pod posadzką.Rozwiązanie niedopracowane. Nie nadaje się do każdego paleniska. Jego brak przydatności jest wprost proporcjonalny do temperatury generowanej przez urządzenia grzewcze do komina. W przypadku kominków może doprowadzić do sytuacji niebezpiecznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 04.03.2018 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Z tym delikwentem kiedyś raz jedyny spróbowałem polemizować. Ale przestałem albowiem dziadek nauczył mnie jednej ważnej maksymy: "Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem." Mark Twain Ale prostak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.03.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Ale prostak...Początkowo miałem zgłosić do moderacji, ale w sumie lepiej, żeby forumowicze widzieli co to za człowiek. Świadomie skopiowałem, by nie skasował.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 04.03.2018 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 (edytowane) Początkowo miałem zgłosić do moderacji, ale w sumie lepiej, żeby forumowicze widzieli co to za człowiek. Świadomie skopiowałem, by nie skasował.... I jak można z tobą toczyć polemiki skoro nie podałeś nazwiska "znajomego" z politechniki. Polemikę w stylu "jedna baba drugiej babie" możesz sobie toczyć na bazarze w Łaziskach koło Wągrowca Edytowane 4 Marca 2018 przez iso2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 04.03.2018 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 A możesz napisać jakieś konkrety ? .... Super konkretów nie znam , sam jestem zainteresowany szczegółami, to co mi się udało ustalić w temacie jednoosiowego odprowadzenia spalin z doprowadzeniem powietrza do spalania to: -dobrze dobrany układ nawet do 15% poprawia elektywność spalania kotła na stałe paliwo, to co schłodzimy komin świeżym powietrze podgrzewając go od spalin, to o tyle podniesiemy temperaturę w palenisku i o tyle wyższa wyjdzie z paleniska lepiej dopalając paliwo- czyli przy odpowiedniej kontroli i dopasowaniu układu same zalety. -i tu koniec dobrych informacji, bo tak dobiera się tylko przemysłowe kominy, w domkach nikt nie liczy nawet ciągu komina do mocy paleniska i istniało by ryzyko znacznego schłodzenia spalin niedopasowanymi wielkościami. -istnieje na rynku parę firm, oferujących takie kominy głównie dla osób które nie doprowadziły z jakiegoś powodu powietrza dołem lub do domów drewnianych w celu maksymalnej separacji komina od dachu. Tyle mi się udało ustalić, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 04.03.2018 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Jak się stawia komin by grzał a nie odprowadzał spaliny o minimalnej dostępnej temperaturze to i może coś da. Metalowe skrzynki i 0,5mb rury spalinowej przed kominem to chociaż troszkę obniży temperaturę komina by się nie rozleciał. A i argument dla domów drewnianych taki sobie, ciekawe jak ten komin zachowa się w czasie pożaru sadzy bo poza pożarem sadzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 04.03.2018 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Wydaje się, że to bardzo dobre rozwiazanie. Dobry bo zamiast smoła truć sąsiadów zostanie cała w kominie. Nie trzeba ciągnąć rury pod posadzką. Ale trzeba zbudować nietypowy komin z tendencją do zasmalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts