Gość Arturo72 08.03.2018 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 To w takim razie co proponujecie dla 4 osobowej rodziny + labrador ? Jesteśmy otwarci na wasze propozycje. Pomóżcie nam wybrać coś rozsądnego bo chyba inaczej nigdy nie zjedziemy z powrotem do kraju. A może jakaś parterówka? Mamy 8 arów do zagospodarowania. Coś w stylu projektu jaki Elfir zapodala,do tego strop drewniany i są duże szanse na zmieszczanie się w 280tys.zl. Ale nauka Cię czeka "jak tanio budować" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sanna_66 08.03.2018 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Czyli 2018 to dobry moment na rozpoczęcie budowy - dobrze w czasie boomu sprzedać inne nieruchomości (jeśli mają nam sfinansować budowę) - załatwić formalności zw. z budową - warto postarać się o kredyt póki banki nie dokręcą śruby (tylko te marże nie za fajne) I jak już to wszystko zrobimy to jest szansa, że jak sektor budowlany wpadnie w mniejszy czy większy kryzys to będzie można się wybudować w bardziej przewidywalnym budżecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasmurr 09.03.2018 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 09.03.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Czyli 2018 to dobry moment na rozpoczęcie budowy - dobrze w czasie boomu sprzedać inne nieruchomości (jeśli mają nam sfinansować budowę) - załatwić formalności zw. z budową - warto postarać się o kredyt póki banki nie dokręcą śruby (tylko te marże nie za fajne) I jak już to wszystko zrobimy to jest szansa, że jak sektor budowlany wpadnie w mniejszy czy większy kryzys to będzie można się wybudować w bardziej przewidywalnym budżecie Raczej ten moment już minął teraz dużo osób się buduje - taki mały bum. Co do banków to marże są wysokie, jak pożyczasz kasę to oprocentowanie masz zmienne przez WIBOR który od 3 lat jest na najniższym poziomie 1,5%. Niedługo raczej wzrośnie więc raty kredytów w PLN wzrosną, Na to bym nie liczył każdy chce zarabiać więcej więc ceny usług muszą rosnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 10.03.2018 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 A no widzisz jak się mylisz 25km od Rybnika 140m2 z garażem i do zamieszkania czyli umeblowany 320tys.zl. Ile lat temu? Bo mi teraz za taką samą powierzchnie plus garaż śpiewają 230 tys za sam SSO, a gdzie tam reszta.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaromkv 10.03.2018 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 (edytowane) Dom parterowy pow. fundamentów około 165 m2. Pow.użytkowa plus garaż - 140 m2 Za samą robociznę SSO z obróbką dachu na gotowo - 58 tys. Ceny w Bielsku i znaleźć coś korzystniejszego graniczy z cudem. A widzę, że mieszkasz kawałek dalej. Ceny idą w górę. Kilkanaście dni temu płaciłem prawie złotówkę więcej za pustak aniżeli kolega niecały rok temu. Trzy dni temu lałem "chudy beton" i poinformowali mnie, że jeszcze po starej cenie. Od nowego tygodnia cena m3 betonu idzie w górę około 14-18 zł za kubik. O stali już nie wspomnę, najtaniej znalazłem za 3200 zł za tonę, a w samym Bielsku nawet 3600 zł usłyszałem. W domku parterowym też można się nieźle nadziać, zwróć uwagę na powierzchnie zabudowy. Wysokość ścian fundamentowych (czymś to musisz zasypać. Chyba,że będzie płyta) mnie weszło 275 ton wysiewki. Druga sprawa powierzchnia dachu + strop lekki. Będę potrzebował około 22 kubiki drewna (najtaniej 945 zł brutto za kubik) łatwo policzyć ile pójdzie na dach. Do tego dojdą nie przewidziane koszty, których uniknąć się nie da niestety. Edytowane 10 Marca 2018 przez jaromkv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anemonek 10.03.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Takie coś się zmieści? Nie ma ścian nośnych. drobne zmiany polepszające funkcjonalność: Elfir, świetnie rozwiązana strefa spiżarnia - kotłownia - toaleta. W oryginalnym projekcie dużo miejsca marnowało się na nieustawny wiatrołap, no i prysznic w pomieszczeniu innym niż wanna jest dużo bardziej funkcjonalny. Trochę szkoda okna w spiżarni, ale dzięki temu będzie bardziej ustawnie, a wiele będzie musiało się tam zmieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 10.03.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Poczytajcie domza150tysięcy - nie wierzcie w kwoty bo są dawno nieaktualne a i od nowości były optymistyczne i wielu rzeczy nie uwzględniały. Dokładnie. 150 tys to była wycena samego materiału w 2016. Człowiek twierdzi, że na taką samą realizację, kupując takie same materiały w takich samych ilościach na początku 2018 musi położyć już minimum 170 tys. Planuję budowę na przyszły rok. Jak tak dalej pójdzie to strach się bać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikises 11.03.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 czesc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 12.03.2018 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 (edytowane) 6 lat temu tez może bym wybudował za 330-350tyś. Teraz dołóż 30-40% Edytowane 12 Marca 2018 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.03.2018 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 chyba demonizujecie. Wybudowałam większy dom 4 lata temu za 280 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.03.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 chyba demonizujecie. Wybudowałam większy dom 4 lata temu za 280 tyś. Jak masz jakieś fakturki czy zapisane ceny, to zadzwoń do składu i popytaj, ile to teraz kosztuje. Zdziwisz się pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.03.2018 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 dom 4 lata temu za 280 tyś. No własnie ... 4 lata temu ... W ubiegłym roku ceny usług zaczęły drastycznie rosnąć. Duża "zaleta" tutaj wprowadzeniu minimalnej stawki godzinowej oraz duży booom budowlany ... Ceny drastycznie wzrosły ... Ja budowałem w 2016/2017 i widziałem jak ceny usług i materiałów szybują .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.03.2018 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 ale autor część prac chce robić samemu. Ja za wszystko płaciłam wykonawcom. No i dom większy, standard pasywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skil73 16.03.2018 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 ale autor część prac chce robić samemu. Ja za wszystko płaciłam wykonawcom. No i dom większy, standard pasywny. Taki mam właśnie zamiar. Chyba jednak porwę się z tą motyką na słońce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 16.03.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Taki mam właśnie zamiar. Chyba jednak porwę się z tą motyką na słońce Co masz zamiar zrobić samemu? Bo jeżeli malowanie, płytki, panele to małe szanse na wybudowanie w tym budżecie. Ceny materiałów w tym roku większe no i budujących więcej:). Tera ciężko bez faktury bo i każdy chce umowę o pracę no i ZUS'y poszły w górę. Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 16.03.2018 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 To w takim razie co proponujecie dla 4 osobowej rodziny + labrador ? Jesteśmy otwarci na wasze propozycje. Pomóżcie nam wybrać coś rozsądnego bo chyba inaczej nigdy nie zjedziemy z powrotem do kraju. A może jakaś parterówka? Mamy 8 arów do zagospodarowania. Piszesz o 120m2 a pokazujesz dom, który po podłodze ma 150m2 plus garaż 20m. Kubatura 680m3! Sam dach pochłonie z 50 tys zł i więcej. Takiego domu nie wybudujesz za 280 tys. No chyba , że na granicy obecnych przepisów ale ani to nie będzie tanie w użytkowaniu ani wygodne. Chcesz spróbować tanio to dom piętrowy (nie z poddaszem) o powierzchni zabudowy z 75-80m2. Posadowiony na płycie - mało robót ziemnych. Do tego daszek dwuspadowy o małym nachyleniu. Przemyśleć musisz dobór materiałów. Ja się uparłem na silkę, którego nie ma na rynku, przez co koszt transportu to nawet 35% jego ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.03.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Ile lat temu? Bo mi teraz za taką samą powierzchnie plus garaż śpiewają 230 tys za sam SSO, a gdzie tam reszta.. A to się trzeba samemu postarać żeby było tanio a nie ręce w kieszeni i "budujcie mi tanio" Czemu nie zmienisz ściany konstrukcyjnej na tańszy materiał ? Gdzie szukałeś ekip ? Czy i gdzie szukałeś pokrycia dachu i czemu tak drogo ? Takich pytań może być dużo a odpowiedzi wiążą się z konkretnymi tys.zl zaoszczędzonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bookser 19.03.2018 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Mój brat na budowę domu przeznaczoną miał podobną kwotę i "metodą gospodarczą" udało mu się zamknąć projekt w kwocie ok 200tys. Spróbuj znaleźć osoby, które znają się na fachu, ale nie posiadają działalności gospodarczej Jeśli możesz liczyć na bezpłatną pomoc rodziny, to uda Ci się znacznie ograniczyć budżet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 20.03.2018 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Taka mała szpileczka i jednocześnie pytanie do osób, które mówią, że za tą kwotę nie da rady i do Pana, które chce się w tej kwocie zmieścić.Czy budowa domu dla Ciebie to?a) grodzenie działki na gotowo, stawianie domu w stanie "do zamieszkania", niwelacja wszelkich nie równości po budowie, zagospodarowanie działki w około w trawkę, podjazdy itp, robienie przyłączy-wszystko jednym ciągiemb)budowa domu w stanie "do zamieszkania" (resztę z podpunktu a już masz, lub na chwilę obecną ogrodzenie, trawka i podjazdy Cię nie interesują) To może rozwiać pewne wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts