Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Taka mała szpileczka i jednocześnie pytanie do osób, które mówią, że za tą kwotę nie da rady i do Pana, które chce się w tej kwocie zmieścić.

Czy budowa domu dla Ciebie to?

a) grodzenie działki na gotowo, stawianie domu w stanie "do zamieszkania", niwelacja wszelkich nie równości po budowie, zagospodarowanie działki w około w trawkę, podjazdy itp, robienie przyłączy-wszystko jednym ciągiem

b)budowa domu w stanie "do zamieszkania" (resztę z podpunktu a już masz, lub na chwilę obecną ogrodzenie, trawka i podjazdy Cię nie interesują)

To może rozwiać pewne wątpliwości

To dodam główkę do tej szpileczki ;)

Oczywiście,że rozmawiamy o całościowym punkcie A,łącznie z trawka czy podjazdami wykostkowanymi.

Ja z mieszkania zabrałem jedynie meble do sypialni i...pralkę i lodówkę.

Reszta nowka sztuka nie smigana :)

Ale...ekipę do SSO miałem spod Radomia,styro zamawialem w Gdańsku,silikaty spod Kielc,wiezbe z Podhala,dachówkę z Pszczyny a jedynie drobne i tanie pierdolki z okolicznych składów budowlanych.

Za to malowalem wlasnymi rękami,kafelkarz znajomy,tak samo jak tynk zewnętrzny i sufity podwieszane.

Edytowane przez Arturo72

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiście,że rozmawiamy o całościowym punkcie A,łącznie z trawka czy podjazdami wykostkowanymi.

Ale...ekipę do SSO miałem spod Radomia,styro zamawialem w Gdańsku,silikaty spod Kielc,wiezbe z Podhala,dachówkę z Pszczyny a jedynie drobne i tanie pierdolki z okolicznych składów budowlanych.

Za to malowalem wlasnymi rękami,kafelkarz znajomy,tak samo jak tynk zewnętrzny i sufity podwieszane.

Arturo chciałem Ci wysłać PW ale nie moge. A mam jutro wolną sobotę. Jak cos to napisz [email protected]

Ile cię kosztował stan do zamieszkania łącznie z zagospodarowaniem terenu i kostką i kiedy to było?

Autor chce się zmieścić w 280 tyś co na dzień dzisiejszy jest nie możliwe.

Ja robiłem prawie wszystko sam z pomocą wujka nie płacąc ekipą, materiały po znajomości taniej niż dla przeciętnego "szaraczka".

Teraz będę bawił się w brukarza następna umiejętność:)

Gość Arturo72
Ile cię kosztował stan do zamieszkania łącznie z zagospodarowaniem terenu i kostką i kiedy to było?

Autor chce się zmieścić w 280 tyś co na dzień dzisiejszy jest nie możliwe.

Ja robiłem prawie wszystko sam z pomocą wujka nie płacąc ekipą, materiały po znajomości taniej niż dla przeciętnego "szaraczka".

Teraz będę bawił się w brukarza następna umiejętność:)

320tys.zl łącznie z meblami i zabezpieczeniami na szkody(36tys.zl),oczywiście z podjazdami i tarasami ale bez ogrodzenia frontowego,którego do dzisiaj nie mam ;)

Sam jedynie malowalem,kleilem styro na zewnątrz,robiłem sufity podwieszane a i WM to moje wykonanie,kominek też ;) Zielenina także nasza robota :)

Reszta to prace zlecone.

No było to z 5 lat temu ;)

Być może niezbyt dokładnie szukałeś a może drogie rozwiązania ? Moja dachówka z rynnami czyli Stodo12 w promieniu 200km była wyceniana od 16tys.zl do 22tys.zl a w najbliższym składzie budowlanym 19tys.zl i to po upustach czyli "taniej" niż dla szaraczka ;) czyli tyle samo ile z Warszawy z dostawą ..a tysiaczek do tysiaczka uzbiera się nawet kilkadziesiąt tys.zl bo tego typu rzeczy w domu jest mnóstwo.

A że jestem "ogólnopolski" to styro pod płytę,na elewację i strop kupowałem w Gdańsku(jakieś 600km ode mnie),mat.na ściany spod Kielc,więźba z Podhala,tynki wewn.tez z Podhala,ekipa do SSO spod Wawy i to było wszystko tańsze niż na miejscu.

Czyli przepis na tanie budowanie,szukać :D

Edytowane przez Arturo72

A ile by kosztował samochód taki, żeby gdzieś pojechać, nie psuł się za bardzo i był komfortowy dla 4 osób.

Kolego to pytanie o koszty to tak nie na miejscy bo nie da się odnieść kiedyś do dzisiaj - zobacz ile kosztuje teraz stal, styropian, robicizna a ile było 2-3 lata temu

A ja myślę, że wszystko zależy ile inwestor da radę zrobić samemu. Jeśli samemu zrobić wszystko poza dachem, tynkami i wylewkami + szukanie materiałów po całej Polsce gdzie taniej to do wprowadzki da radę te 280-300 tyś nawet w pierwotnym projekcie z garażem.

Sam zaczynam budowę za chwilkę, ale dość dokładnie oszacowaliśmy z kierownikiem budowy koszty i za dom 170m2 PU z poddaszem użytkowym + garaż dwustanowiskowy + kotłownia, sciany solbet strop monolit, ogrzewanie gazem, WM, dachówka cementowa na deskowaniu, podłogówka 100% wyszło około 450-460 tyś - bez jednak ogrodzenia (tylko siatka leśna), meblowania i wykończenia drugiej łazienki. Założenie jednak, że sam zrobię stan zero i całą wykończeniówkę...w wykończeniówce jest klucz bo jak sama nazwa wskazuje można się "wykończyć" finansowo. Nie szaleć ze złotymi klamkami, co się łatwo da wymienić odpuścić i kupić tańsze co da się odsunąć na później to odsunąć.

Mówicie o wzroście cen za materiały. Ok zdrożało, zgadzam się ale procentowo to najbardziej poszły ceny robocizny w górę. Niektórzy to już w ogóle oszaleli. Np. liczą za metr murowania z bloczka komórkowego 40 zł z metra. Najprostszy w murowaniu materiał, najlżejszy, równy, muruje się na klej, prosty w obróbce...xella wylicza, że metr ściany muruje się 0,6 roboczogodziny. Inne bloczki na rynku są ciut większe więc będzie jeszcze szybciej ale uprośćmy, że nadal jest to 0,6 roboczogodziny. 40 zł / 0,6 = 67 zł!!! Jestem informatykiem a tyle nie zarabiam za godzinę (w Warszawie) a murowanie to nie "rocket science". Chyba jednak pomyliłem się przy wyborze zawodu...

Tak jak pisałem prawdziwa oszczędność na budowie to praca własna.

Mam jeszcze takiego małego tipsa:

Policz sobie też sobie koszt wykonania ścian fundamentowych lanych samodzielnie kontra murowanie z bloczków + robocizna. Zakładając, że deski z szalowania zostaną na strop albo dach to wychodzi sporo taniej samemu zrobić deskowanie i wylać ściany z gruchy niż brać paproka do roboty z bloczków. Warunkiem jest też to aby nie było piwnicy i wysoko wyniesionego budynku bo wtedy niestety takie ściany trzeba dodatkowo zbroić i już tak tanie nie jest.

Edytowane przez tilnen

Myjk

- nikt, absolutnie nie może tego kwestionować ! ale dla przykładu mój Inwestor ( Śląsk ) dostaje wyceny od różnych firm dla SSO na kwoty +/- 500 tys.BRUTTO

dom na płycie, parterowy z użytkowym poddaszem, na planie prostokąta, 230m2 P.U., działka płaska bez problemów, jakiś dodatkowych prac ziemnych ..

- inny z moich Inwestorów za same fundamenty dostaje wyceny +/- 300 tys.zł - ALE dom na skarpie, fundamenty skomplikowane, dużo prac ziemnych

- wydaje mi się, że jest ograniczona ilość dobrych "ekip" budowlanych, te mają rozplanowany grafik na najbliższe miesiące, stąd kwoty podwyższone wyceny ... tak się domyślam :)

Myjk

- nikt, absolutnie nie może tego kwestionować ! ale dla przykładu mój Inwestor ( Śląsk ) dostaje wyceny od różnych firm dla SSO na kwoty +/- 500 tys.BRUTTO

dom na płycie, parterowy z użytkowym poddaszem, na planie prostokąta, 230m2 P.U., działka płaska bez problemów, jakiś dodatkowych prac ziemnych ..

- inny z moich Inwestorów za same fundamenty dostaje wyceny +/- 300 tys.zł - ALE dom na skarpie, fundamenty skomplikowane, dużo prac ziemnych

- wydaje mi się, że jest ograniczona ilość dobrych "ekip" budowlanych, te mają rozplanowany grafik na najbliższe miesiące, stąd kwoty podwyższone wyceny ... tak się domyślam :)

Brałem dla porównania wyceny od firm robocizna z materiałem, licząc na niższe kwoty dzięki VAT8% za materiały, na SSO 250 tys. zł netto. Tymczasem ja brutto z VAT23% postawiłem o 50 tys. taniej. I podkreślam ponownie, nic tam nie robiłem samodzielnie tak jak ma w planach autor wątku.

I warto podpisywać umowy tak aby cena była czarno na białym . Ja popełniłem ten błąd i mam 50 zł za metr położenia płytek a w styczniu umiałem się z gościem na 40 zł.

U mnie 233k SSZ (150m po podłogach bez garażu ) gotowe wszystkie instalacje tynki i wylewki ( bez jednostek PC i reku ) z własnej pracy ; styro na podłogach alarm,TV/ internet.

Brałem dla porównania wyceny od firm robocizna z materiałem, licząc na niższe kwoty dzięki VAT8% za materiały, na SSO 250 tys. zł netto. Tymczasem ja brutto z VAT23% postawiłem o 50 tys. taniej. I podkreślam ponownie, nic tam nie robiłem samodzielnie tak jak ma w planach autor wątku.

U mnie podobnie najniższa oferta z materiałem to 180k za SSO wyszło 137K(11k zwróciła kopalnia za dodatkowe wzmocnienia)ja mam Porotherm strop monolit dachówka ceramiczna

Nie wiem skąd te ceny SSO 320 tys. Ja postawiłem w zeszłym roku SSO z silki, dom piętrowy 230m2 z dachami 350m2 (deskowanie z papą ale jeszcze bez pokrycia) i z niecką basenową w ogrodzie :p za 190 tys. BRUTTO. NIC sam nie robiłem, tylko ekipami.

Umocniłeś mnie w wierze, że można. A jak czytam posty np te nad Twoim co mi sie nóż otwiera ;)

Nie wiem skąd te ceny SSO 320 tys. Ja postawiłem w zeszłym roku SSO z silki, dom piętrowy 230m2 z dachami 350m2 (deskowanie z papą ale jeszcze bez pokrycia) i z niecką basenową w ogrodzie :p za 190 tys. BRUTTO. NIC sam nie robiłem, tylko ekipami.

Tak patrzę na Twój arkusz i czy nie wypadł Ci z wyliczeń dach?

Ten "prąd" to opłata do ZE czy dla elektryka za erbetkę? Bo na obydwie rzeczy nie wystarczy.

Ja mam takie pozycje, których nie uwzględniłeś w samej papierkologii:

opłata za wypis i wyrys z PZP

opł.za wydanie warunków przyłączenia wody

warunki geotechniczne

wypis z rejestru gruntów

Przyłączenie prądu – ryczałt

projekt przyłącza wodociągowego

przyłączenie wody na działce

Szambo za 600zł?

Stan zero "obskoczyłeś" 20t piasku? Pisałeś o przebojach i kosztach. Czym zasypałeś wywieziony urobek, bo nie widzę takiej pozycji w zestawieniu? U mnie roboty ziemne (razem z dowiezionym piachem do zasypania i do murowania ściany fundamentowej, obsadzenie szamba, wykop pod przyłącza, - generalnie wszystko, co zapłaciłem do firmy dysponującej materiałami sypkimi, cieżarówkami i koparko-ładowark) wyszły 8100 zł.

Coś mi wygląda, że o wielu kosztach zapomniałeś.

Spisuję każdą złotówkę, nawet drobiazgi (np. pozycji <10zł w tej chwili mam 8 ). Do stanu SSO (włącznie z formalnościami, przyłączami, projektem itp) wyszło mi 162 436,25 zł. A mam ledwo 115m2 i bez basenu. I owszem, mogłem zaoszczędzić. Np. jest w tym odwiert próbny studni głębinowej 450zł - ale wody nie było więc musiałem podłączyć wodociąg.

Edytowane przez Kaizen

Umocniłeś mnie w wierze, że można. A jak czytam posty np te nad Twoim co mi sie nóż otwiera ;)

Mój dom wyjdzie w stanie SSO ok 140-145 tys brutto, liczę już z opaską drenażem i instal odgromową z uziomem. Płyta, silka, wiązary, dachówka ceramiczna bądź cementowa.Myślę, że i szambo się w tym zmieści. Nie mam robocizny jeszcze na pokrycie dachu, ale zakładam, że w 15 tys na pokrycie z robicizną (dach 115m2) sie zmieszczę.

Wyceny na całość SSO miałem w granicach 190-220 tys. netto

Ale znowu nudzisz Kaizen. Popatrz dokładnie 5k jest za wykopki i wywóz oraz 6,5k za przywóz piachu na zasyp fundamentu. Poza tym w arkuszu jest 165 brutto a ja napisałem 190 jakbyś nie zauważył, czyli 25 więcej, w tym niecka którą nie wszyscy robią, i ja mam dom 230m2 piętrowy 350m2 dachu, a nie jak tu omawiany 120m2 z poddaszem użytkowym... Muszę tam uzupełnić trochę o dachu ale mam notoryczną awersję do papierów a jeśli mnie wyszlo z górką tyle, to 120 nie wyjdzie drożej. I na koniec, od kiedy się szambo liczy do SSO DOMU? Chcesz mi powiedzieć że bez szamba nie da się zrobić SSO? Bo ja mam zamiar nawet zamnąć dom bdz szamba.