Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale znowu nudzisz Kaizen.

Detale i liczby są nudne. Ale bez dokładnego ich ogarnięcia nie da się policzyć kosztów. A potem inwestorzy, którzy liczą dokładnie się dziwią, że tak się budowa rozjeżdża z przewidywaniami, a ci co nie spisują na bieżąco dokładnie wydatków rozpalają nadzieję przyszłych inwestorów na tanie budowanie.

Popatrz dokładnie 5k jest za wykopki i wywóz oraz 6,5k za przywóz piachu na zasyp fundamentu.

Teraz widzę, że jest - ale nie 6,5K, a 5K za koparę i przywóz piachu. Tanio Ci wyszło. Mnie piach do zasypania kosztował 3,5K zł + 750zł koparka. Czyli niby tylko 750zł drożej Ci wyszło? A u mnie nie zostało wywiezione nic. Z wewnątrz fundamentów tylko humus został przeniesiony na zewnątrz fundamentu.

Poza tym w arkuszu jest 165 brutto a ja napisałem 190 jakbyś nie zauważył, czyli 25 więcej,

Czyli całe nic, jak uwzględnić, że nie ma tu więźby, dachu, projektu i wielu innych rzeczy. Powtórzę też, że ja tu wliczyłem wszystko, co było potrzebne by dotrzeć do tego momentu (za wyjątkiem kosztu działki).

Muszę tam uzupełnić trochę o dachu ale mam notoryczną awersję do papierów,

I z czego uzupełnisz? Z pamięci? Czy jednak masz zamiłowanie do papierków, i na wszystko masz kwitek?

Ja na bieżąco wpisuję każdy drobiazg bo wiem, że dużo potem umyka. A jest tego taka masa, że robi różnicę. Dla przykładu raz zamówiłem 1,4t cementu. A potem kilka razy na worki. Razem wyszło mi 2,3t cementu. I to wszystko na murowanie ścian fundamentowych, pod pierwszą warstwę muru i na dwa słupy lane z betoniarki. A u Ciebie niby razem z niecką poszło 2t?

a jeśli mnie wyszlo z górką tyle, to 120 nie wyjdzie drożej.

To, co zapłaciłeś rok temu ma się nijak do tego, co zapłaci inwestor startujący za rok.

I na koniec, od kiedy się szambo liczy do SSO DOMU? Chcesz mi powiedzieć że bez szamba nie da się zrobić SSO? Bo ja mam zamiar nawet zamnąć dom bdz szamba.

Czyli pozycja za 600 zł to nie szambo? To co? Bo mnie tu kwota zdziwiła.

Tak samo mnie dziwi, że za mapę do celów projektowych geodeta wziął od Ciebie tylko 120zł. Mnie geodeta skroił z 700zł.

Edytowane przez Kaizen

Gość Arturo72
Nie wiem skąd te ceny SSO 320 tys. Ja postawiłem w zeszłym roku SSO z silki, dom piętrowy 230m2 z dachami 350m2 (deskowanie z papą ale jeszcze bez pokrycia) i z niecką basenową w ogrodzie :p za 190 tys. BRUTTO. NIC sam nie robiłem, tylko ekipami.

Mój SSO+ bo na płycie kosztował mnie 137tys.zl z plyta i zabezpieczeniami na szkody ok.36tys.zl.

Czyli do wprowadzenia +180tys.zl...

No i małe podsumowanie kosztowe:

I etap

-płyta fundamentowa 55000zł

II etap

-stal 300kg dokupione-900zł

-klej-980zł

-zaprawa-200zł

-silikaty-10000zł

-deski szalunkowe 3m3-1500zł

-kotwy do murłaty-400zł

-szpilki do szalowania-400zł

-nadproża-900zł

-beton 10m3 B30-3000zł

-pierdoły-500zł

-robocizna-12000zł

Suma-30780zł

Do tej pory 85780zł i narazie zgodnie z planem :)

Teraz przerwa technologiczna a tydzień po Świętach lecimy z dachem :)

Kolejne podsumowanie kosztowe:

do etapu powyżej 85780zł a dalej:

III etap

-więźba+strop-11tys.zł

-dachówka+orynnowanie+folia-19tys.zl

-gwoździe+kątowniki-1tys.zł

-komin+obróbka-3,5tys.zł

-blachy na pas nadrynnowy i podrynnowy-0,8tys.zł

-wyłazy 2szt-0,7tys.zł

-robocizna-14tys.zł

-dodatkowy zakup dachówki-0,6tys.zł

-pierdoły-1tys.zl

Suma=51600zł

Czyli SSO+ wyszedł mnie 137380zł

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Myjk

- nikt, absolutnie nie może tego kwestionować ! ale dla przykładu mój Inwestor ( Śląsk ) dostaje wyceny od różnych firm dla SSO na kwoty +/- 500 tys.BRUTTO

dom na płycie, parterowy z użytkowym poddaszem, na planie prostokąta, 230m2 P.U., działka płaska bez problemów, jakiś dodatkowych prac ziemnych ..

- inny z moich Inwestorów za same fundamenty dostaje wyceny +/- 300 tys.zł - ALE dom na skarpie, fundamenty skomplikowane, dużo prac ziemnych

- wydaje mi się, że jest ograniczona ilość dobrych "ekip" budowlanych, te mają rozplanowany grafik na najbliższe miesiące, stąd kwoty podwyższone wyceny ... tak się domyślam :)

Domyślam się,że wyceny są razem z materiałem a to dla kogoś kto chce budować tanio jest nie do przyjęcia bo właśnie wyjdzie tak drogo.

Ekipa to pieprzy bo to nie jej kasa i wejdzie do pierwszego z brzegu najbliższego składu budowlanego i kupi jak leci bez względu na ceny sciemniajac,że tam jest duży upust.

Ja za samą robocizne na SSO dostawalem wyceny od 30 do 70tys.zl,wyslalem ok kilkadziesiąt zapytań.

W końcu wstawiłem ogłoszenie na oferie i tam się licytowali.

Wybrałem ekipę za 36tys.zl.

Ale to już na ok.rok przed rozpoczęciem budowy.

Materiały to inna historia bo szukałem po całej Polsce + allegro ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Brałem dla porównania wyceny od firm robocizna z materiałem, licząc na niższe kwoty dzięki VAT8% za materiały, na SSO 250 tys. zł netto. Tymczasem ja brutto z VAT23% postawiłem o 50 tys. taniej. I podkreślam ponownie, nic tam nie robiłem samodzielnie tak jak ma w planach autor wątku.

O dokładnie tak jest.

Domyślam się,że wyceny są razem z materiałem a to dla kogoś kto chce budować tanio jest nie do przyjęcia bo właśnie wyjdzie tak drogo.

Ekipa to pieprzy bo to nie jej kasa i wejdzie do pierwszego z brzegu najbliższego składu budowlanego i kupi jak leci bez względu na ceny sciemniajac,że tam jest duży upust.

Ja za samą robocizne na SSO dostawalem wyceny od 30 do 70tys.zl,wyslalem ok kilkadziesiąt zapytań.

W końcu wstawiłem ogłoszenie na oferie i tam się licytowali.

Wybrałem ekipę za 36tys.zl.

Ale to już na ok.rok przed rozpoczęciem budowy.

Materiały to inna historia bo szukałem po całej Polsce + allegro ;)

Ty się budowałeś lata temu gdzie był całkiem inne ceny i realia. Nie musisz ich podawać bo to nic nie wnosi. Realne to są ceny ludzi którzy się dopiero co budować zaczęli. Na oferie to sobie możesz wstawiać teraz, nikt już się prawie nie zgłasza bo i po co jak sami się inwestorzy zgłaszają i to wykonawca cene dyktuje.

Gość Arturo72
Ty się budowałeś lata temu gdzie był całkiem inne ceny i realia. Nie musisz ich podawać bo to nic nie wnosi. Realne to są ceny ludzi którzy się dopiero co budować zaczęli. Na oferie to sobie możesz wstawiać teraz, nikt już się prawie nie zgłasza bo i po co jak sami się inwestorzy zgłaszają i to wykonawca cene dyktuje.

Wykonawca cenę dyktuje ale to inwestor wybiera spośród kilkudziesięciu ofert.

Ceny materiałów wbrew pozorom nie podrożały aż tyle od 6 lat.

Tona stali kosztowała mnie 3tys.zl dzisiaj jest podobnie.

To samo z silikatem,6 lat temu 1m2 sciany kosztował mnie 36zl A dzisiaj 40zl:

http://allegro.pl/cegla-silikatowa-t-18-pustak-silka-bloczek-silikat-i7291091967.html

Też kupowałem na allegro.

Podobnie dachówki podobna cena jak 6 lat temu:

http://allegro.pl/dachowka-tondach-stodo-12-angoba-czarna-i7230982342.html

Również szukałem na allegro.

Edytowane przez Arturo72

Chyba oszalałeś :D Zazwyczaj to odpowiedź dostaniesz raptem od kilku... I wszystkie drogie, jedne do przesady inne znośnie ale wciąż drogo. A jeszcze wypadałoby wziąć kogoś sprawdzonego z dobrymi opiniami... To do tych już musisz prawie, że na kolanach się zgłaszać, wydzwaniać, przypominać się i MOŻE po jakimś czasie podadzą cenę bo zwykle są zarobieni na rok do przodu i wyceniają w niedziele. Tak wygląda dzisiejsza rzeczywistość niestety. Są to bardzo złe czasy dla inwestorów.

Gość Arturo72
Chyba oszalałeś :D Zazwyczaj to odpowiedź dostaniesz raptem od kilku... I wszystkie drogie, jedne do przesady inne znośnie ale wciąż drogo. A jeszcze wypadałoby wziąć kogoś sprawdzonego z dobrymi opiniami... To do tych już musisz prawie, że na kolanach się zgłaszać, wydzwaniać, przypominać się i MOŻE po jakimś czasie podadzą cenę bo zwykle są zarobieni na rok do przodu i wyceniają w niedziele. Tak wygląda dzisiejsza rzeczywistość niestety. Są to bardzo złe czasy dla inwestorów.

Ale identyczna rzeczywistość była jak ja się budowalem.

Ale tak jak mówisz,ja szukalem ekipy na rok do przodu.

Oczywistym jest,że dobre ekipy mają plany na dużo do przodu i jak rzucą cenę na już to musi być kosmiczna ale tak jest ze wszystkim jak chce się na już.

Ale tak jak mówisz,ja szukalem ekipy na rok do przodu.

Oczywistym jest,że dobre ekipy mają plany na dużo do przodu i jak rzucą cenę na już to musi być kosmiczna ale tak jest ze wszystkim jak chce się na już.

Ja w sobotę dogadałem się z majstrem na budowę domu. Start marzec/kwiecień 2019. Zależało mi na ekipie, która ma doświadczenie w robieniu lanego (ceramicznego) stropu nad poddaszem, więc wybór ekip miałem ograniczony. W jaki sposób zabezpieczyłeś z nimi termin? Umowa? Zadatek? A może jakaś inna forma?

Pozdrawiam.

Gość Arturo72
W jaki sposób zabezpieczyłeś z nimi termin? Umowa? Zadatek? A może jakaś inna forma?

Pozdrawiam.

Oczywiście podpisałem umowę z punktem,w którym było zastrzeżone odszkodowanie w przypadku rezygnacji ze strony wykonawcy. A jako inwestor dałem zadatek na poczet umowy 1000zl z tego co pamiętam.

Wszystko odbyło się bez zarzutu czyli aż do końca SSO.

Ceny materiałów wbrew pozorom nie podrożały aż tyle od 6 lat.

Tona stali kosztowała mnie 3tys.zl dzisiaj jest podobnie.

To samo z silikatem,6 lat temu 1m2 sciany kosztował mnie 36zl A dzisiaj 40zl:

http://allegro.pl/cegla-silikatowa-t-18-pustak-silka-bloczek-silikat-i7291091967.html

Też kupowałem na allegro.

Podobnie dachówki podobna cena jak 6 lat temu:

http://allegro.pl/dachowka-tondach-stodo-12-angoba-czarna-i7230982342.html

Również szukałem na allegro.

Na Oferii z marszu, przy zmianie ekipy dostałem 4 oferty/

Co do tych silikatów, to to jest pustak a nie bloczek silikatowy. Najtańszy przykład wziąłeś dla potwierdzenia swoich słów. Nieładnie :) 40zł za metr ściany, no może z 8ki - to sie zgodze. Wychodzi 80 zł. Chyba ze mieszkasz pod fabryka i akurat trafisz na czas kiedy w ogóle silikat jest dostepny.

Zapłaciłem 4.22zł brutto za pełny bloczek NP18 z transportem dwoma ciężarówkami i dalej 4 hds'ami.

Edytowane przez pandzik

Gość Arturo72
Na Oferii z marszu, przy zmianie ekipy dostałem 4 oferty/

Co do tych silikatów, to to jest pustak a nie bloczek silikatowy. Najtańszy przykład wziąłeś dla potwierdzenia swoich słów. Nieładnie :) 40zł za metr ściany, no może z 8ki - to sie zgodze. Wychodzi 80 zł. Chyba ze mieszkasz pod fabryka i akurat trafisz na czas kiedy w ogóle silikat jest dostepny.

Zapłaciłem 4.22zł brutto za pełny bloczek NP18 z transportem dwoma ciężarówkami i dalej 4 hds'ami.

Pełny bloczek jest tańszy niż z otworami. Skąd kupowałes ?

Z allegro ? Pytałeś się tam o cenę ? Bo ja kupiłem z allegro od gościa spod Kielc i właśnie w podobnej cenie jak obecnie z transportem bezpośrednio z Kluczy czyli z fabryki grupysilikaty.

Na Śląsku najtaniej silikat był w Wodzislawiu ale i tak znacznie drożej niż z allegro.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-Dążenie-do-spełnienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszczędna-)&p=5090216&viewfull=1#post5090216

Na archiwum allegro można znaleźć tą aukcję ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Aha. Dobrze. Na tym skończmy.

Dodałbym jeszcze, że jego transport też jest tańszy bo jest cięższy.

Jeśli kupowałes na pobliskim składzie budowlanym to koszt transportu praktycznie podwójny bo z fabryki na skład i ze składu do Ciebie. To też robi cenę.

I jak z tym allegro ?

Ale co z allegro...qfa facet. Miesiac temu byly ze 3 firmy. Wiekszosc nie obsługiwała Śląska.

Znalazlem goscia na OlX za troszke mniejsza cene ale musisz ODEBRAC 55 ton silikatow na budowie. Nie kazdy tak moze budowac. Materialu nie. Sytuacja jest dynamiczna. Miesiac temu nie bylo nigdzie Porothermu i welny. Silikatow dalej jak na lekarswto. Musze sie rozgladac nad materialem na pietro.

Co z tego ze kuoisz na allegro. Gdzie zrzucisz 55 ton materialu na waskiej dzialce? 30m od płyty? Beda latac robotnicy z bloczkami kazdy po 20kg? Kupilem przez duza hurtownie. Material zwiezli do siebie i trzymają. Nie ma problemu z tym, ze mialem poslizg, wymiane ekipy. Caly czas czesc trzymaja. Domowilem 8ki, juz jada z katowix do gliwic i przyjada hdsem z reszta materialu.

Na allegro masz ceny loco prodycent. Nie rob takich rzeczy, ze ludzie kupia silikaty za 40zl za metr2. Wprowadzasz ludzi w blad. Nie wiem skad u Ciebie taki nacisk na to ze wszystko jest tak tanio i syper hiper dostepne.

Za 40 palet zaplacilem 12800zl. W tym dwa transporty ciezarowkami po 700zl i 4hdsy po 200zl. 800zl za jakies rozwalone palety. Moze je wezmą moze nie. Liczyles je do ceny 2zl za pustak czy kupujacy bedzie nosil je na budowę w reklamowce z "loco producent".

Nie kazdy mieszka przy hurtowni ktora ma material i jest dostepny. 40zl za metr silki18cm to nie jest realna suma.

Delej pełny jest tańszy od pustaka czy juz przemyslales sprawe?

Edytowane przez pandzik

Gość Arturo72
Ale co z allegro...qfa facet. Miesiac temu byly ze 3 firmy. Wiekszosc nie obsługiwała Śląska.

Znalazlem goscia na OlX za troszke mniejsza cene ale musisz ODEBRAC 55 ton silikatow na budowie. Nie kazdy tak moze budowac. Materialu nie. Sytuacja jest dynamiczna. Miesiac temu nie bylo nigdzie Porothermu i welny. Silikatow dalej jak na lekarswto. Musze sie rozgladac nad materialem na pietro.

Co z tego ze kuoisz na allegro. Gdzie zrzucisz 55 ton materialu na waskiej dzialce? 30m od płyty? Beda latac robotnicy z bloczkami kazdy po 20kg? Kupilem przez duza hurtownie. Material zwiezli do siebie i trzymają. Nie ma problemu z tym, ze mialem poslizg, wymiane ekipy. Caly czas czesc trzymaja. Domowilem 8ki, juz jada z katowix do gliwic i przyjada hdsem z reszta materialu.

Na allegro masz ceny loco prodycent. Nie rob takich rzeczy, ze ludzie kupia silikaty za 40zl za metr2. Wprowadzasz ludzi w blad. Nie wiem skad u Ciebie taki nacisk na to ze wszystko jest tak tanio i syper hiper dostepne.

Za 40 palet zaplacilem 12800zl. W tym dwa transporty ciezarowkami po 700zl i 4hdsy po 200zl. 800zl za jakies rozwalone palety. Moze je wezmą moze nie. Liczyles je do ceny 2zl za pustak czy kupujacy bedzie nosil je na budowę w reklamowce z "loco producent".

Nie kazdy mieszka przy hurtowni ktora ma material i jest dostepny. 40zl za metr silki18cm to nie jest realna suma.

Delej pełny jest tańszy od pustaka czy juz przemyslales sprawe?

Bloczki silikatowe również zakupione,w poniedziałek dostawa,w sumie trzy kursy:

Silikat N24-1152szt-64m2

Siliktat N18-2112szt-117m2

Silikat N12-1024szt-57m2

Koszt z dowozem 10,8tys.zł

Gość nazywał się "Chrabaszcz",miał później miał na forum swój "epizod".

Transporty były połączone z inną budową.

Silikaty kupiłem na długo przed zapotrzebowaniem na nie.

Rozmieszczenie ?

DSCN3152.jpg

Edytowane przez Arturo72

Ale co z allegro...qfa facet.

Jakiś czas temu przez to przechodziłem ...

Na Allegro silikaty są tanie , ale to cena bez transportu i tutaj transport jest często bardzo drogi..

Wiem , bo pisałem do każdego co oferował w super cenie silikaty i później okazywało się że potrzebuje 4 Tiry i że z "najbliższej" fabryki to około 800-1200zł za 1Tira + muszę mieć jeszcze kogoś kto mi to rozładuje z Tira ...

I wtedy po doliczeniu tych opłat wychodziło że ten tani materiał wychodził tyle co z lokalnej hurtowni która miała bardzo drogo ..

Bloczki NP18 były w cenie niemalże takiej jak N24. Bloczki N18 były tańsze od NP18 i to sporo.

Ja przypadkowo znalazłem producenta "niedaleko mnie" (najbliżej bo "tylko" chyba 120km w jedną stronę) i zadzwoniłem bezpośrednio do fabryki i opisałem moją "historię" i się zlitowano i brałem bezpośrednio z fabryki i z ich transportem w cenie mocno "promocyjnej" ...

Choć tanio nie było , to i tak sporo taniej niż na Allegro (chodzi o transport).

Na początku chciałem dać N24 , ale potem zmieniłem na N18 i trochę był tańszy transport i koszt m2 mury :)