Myjk 24.04.2018 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 (edytowane) Kaizen, upierdliwy jesteś do bólu, a mnie ze złamaną ręką nie chce się pitolić -- mimo tego ostatni raz się poświęcę. Wpisane szambo było wykonane jako forma sławojki do domku letniskowego, to dwa kręgi i ręczne kopanie, dlatego taka a nie inna cena. Będzie skasowane albo przerobione na deszczówkę. Ponownie czytaj dokładniej, wykopki z wywozem i przywozem łącznie kosztowały mnie 11,5 tys. po ostrych negocjacjach, bo powinno to normalnie kosztować 3-5 tys. (z basenem). Dalej 15 tys. zapłaciłem za więźbę, DESKOWANIE i papę na 350m2 dachów. 10 tys. robocizna, ale jest spieprzone i niechlujnie wykonane, więc jeszcze nie wiem czy dopłacę te 2 tys. zł do 8 zapłaconych w zeszłym roku. Do tego naturalnie jeszcze pokrycie, co zaznaczyłem wcześniej, 7 tys. 380m2 blachy z duperelami i rynnami około 15. I owszem, mam to w papierach wszystko, tylko nie lubię w nich grzebać. Na koniec należy zaznaczyć, że część z zakupów można dostać z VAT 8% (na przykład dekarz tak daje wszystko), albo nawet dostać w cenie netto (na przykład drewno) -- ale ja dla takich co muszą mieć faktury podaję zawsze ceny brutto 23%. Co Tobie z cementem robili że poszło tak dużo nie wiem, ale te akurat pozycje były uzupełniane przeze mnie na bieżąco i raczej nic nie pominąłem. Ps. za m2 muru z silki 24 płaciłem 67 zł po 4,50 za bloczek, w tym roku ceny się nie zmieniły, sprawdzałem ostatnio dla kumpla w moim składzie. Edytowane 24 Kwietnia 2018 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.04.2018 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Ps. za m2 muru z silki 24 płaciłem 67 zł po 4,50 za bloczek, w tym roku ceny się nie zmieniły, sprawdzałem ostatnio dla kumpla w moim składzie. Jakieś przeciwwskazania były co do zastosowania 18cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.04.2018 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Jakieś przeciwwskazania były co do zastosowania 18cm ? Za późno się zorientowałem (szwagier dał w projekcie porotherm 25), a potem stwierdziłem, że w sumie przecież chcę większa masę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.04.2018 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 (edytowane) Ponownie czytaj dokładniej, wykopki z wywozem i przywozem łącznie kosztowały mnie 11,5 tys. Wykopków i wywozu nie robiłem. Za to robiłem zasypywanie duuuużo płytszych (bo nic nie wywiozłem) fundamentów i kosztowało mnie to kilkaset złotych taniej tylko? Okolica w sumie niedaleka. powinno to normalnie kosztować 3-5 tys. (z basenem). Tanio. Podobnie tak jak u mnie bez wywożenia i bez basenu. Dalej 15 tys. zapłaciłem za więźbę, DESKOWANIE i papę na 350m2 dachów. Która to pozycja w arkuszu? Fajne ceny. 10 tys. robocizna, 10000/350=28,57zł/m2 Gratulacje. Każdemu życzę takich cen. Ale realia są trochę inne. Tu orientacyjne ceny papa na deskowaniu - 25zł/m2 w Warszawie więźba - 40zł/m2 I tego rzędu oferty dostawałem (droższe raczej - i to w zeszłym roku). Czyli ponad dwa razy drożej za robociznę, niż Ty zapłaciłeś. - położenie więźby 25 zł m2 - deskowanie 13 zł m2 - położenie dachówki 38 m2 - dach 4 spadowy - 240 m2 Na koniec należy zaznaczyć, że część z zakupów można dostać z VAT 8% (na przykład dekarz tak daje wszystko) Takoż płaciłem za wykonanie dachu (na gotowej więźbie). I pokrycie (membrana, dachówka) kosztowało mnie 142,33zł/m2 na gotowo (materiał, robocizna, wszelkie drobiazgi, gwoździe, rynny itd.). Więźba 65,19zł/m2 (tylko robocizna tu trochę umowna, bo ekipa od SSO nie bawiła się w aptekarza dzieląc płatności na raty). Gdyby koszt z m2 Twojego dachu był taki, jak u nie - to kosztowałby 68481,6 zł. Co Tobie z cementem robili że poszło tak dużo nie wiem, ale te akurat pozycje były uzupełniane przeze mnie na bieżąco i raczej nic nie pominąłem. Cementu idzie jakieś 18-20kg/m2 ściany fundamentowej z bloczków. U mnie było prawie 80m2 ściany fundamentowej pod sam dom. Do tego trochę murowali do tarasów. I już mamy prawie 2t. Do tego trochę słupów. U mnie wszystko się zgadza, dokładnie liczę i pilnuję. Jak mi się ilość BK nie kleiła, to skutecznie sprawę wyjaśniłem (błędne dane w projekcie). A ile m2 ścian fundamentowych było u Ciebie (w domu i w basenie)? A za mapę do celów projektowych naprawdę tyle zapłaciłeś? Edytowane 24 Kwietnia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 24.04.2018 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 (edytowane) Jakiś czas temu przez to przechodziłem ... Na Allegro silikaty są tanie , ale to cena bez transportu i tutaj transport jest często bardzo drogi.. Wiem , bo pisałem do każdego co oferował w super cenie silikaty i później okazywało się że potrzebuje 4 Tiry i że z "najbliższej" fabryki to około 800-1200zł za 1Tira + muszę mieć jeszcze kogoś kto mi to rozładuje z Tira ... I wtedy po doliczeniu tych opłat wychodziło że ten tani materiał wychodził tyle co z lokalnej hurtowni która miała bardzo drogo .. Bloczki NP18 były w cenie niemalże takiej jak N24. Bloczki N18 były tańsze od NP18 i to sporo. Ja przypadkowo znalazłem producenta "niedaleko mnie" (najbliżej bo "tylko" chyba 120km w jedną stronę) i zadzwoniłem bezpośrednio do fabryki i opisałem moją "historię" i się zlitowano i brałem bezpośrednio z fabryki i z ich transportem w cenie mocno "promocyjnej" ... Choć tanio nie było , to i tak sporo taniej niż na Allegro (chodzi o transport). Na początku chciałem dać N24 , ale potem zmieniłem na N18 i trochę był tańszy transport i koszt m2 mury Święte słowa. Najtaniej znalazłem w składzie Budomek w Kluczach, działajacym niejako przy producencie, na allegro też maja. Cena 3,38 brutto za N24. Jednak transport 3200szt kosztowałby ok. 2500zł = 13316zł. W pobliskim składzie, do którego silikaty przywiózł własnie Budomek, bo widzialem ich samochód na placu, były za 3,69 / szt i transport gratis = 11808zł. Miałem też z Krakowa oferty po 5,50 + transport Edytowane 24 Kwietnia 2018 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.04.2018 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 (edytowane) Oczywiście Kaizen, kłamię siebie i innych, bo mam w tym jakiś interes. Poza tym wszystko dobrze? Zaraz sprawdzę czy mam złamaną rękę (i CHGW jak przygotuje otwory pod montaż okien), może też mi się tylko wydaje... Edit, ręka jednak złamana, pytałem żony. I co ja poradzę że ceny są różne? Niektórzy mają ekipy budowlane za 30 tys. z dachem, a jak robią sami to jeszcze taniej. Ja zapłaciłem w sumie ponad 60 za robociznę, czyli ponad 2x tyle. Mam się pociąć w związku z tym czy co? Edytowane 24 Kwietnia 2018 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.04.2018 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Oczywiście Kaizen, kłamię siebie i innych, bo mam w tym jakiś interes. Skoro tak twierdzisz. Ja twierdzę, że nie można bazować na Twoich cenach, bo nie da się takich ofert znaleźć na rynku. Chyba, że ktoś ma szczęście - ale to wtedy może płacić drogo, bo regularnie trafia szóstki w lotto. Niektórzy mają ekipy budowlane za 30 tys. z dachem Którzy to? Daj namiary na geodetę co mapę do celów projektowych robi za 120 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
squesh 28.04.2018 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 A więc tak, zdanie są bardzo mocno podzielone jak widzę i fakt jest taki, że można wybudować dom za 350 tys. zł. jak również i za 200 tys. zł. Sam wystartowałem z mniejszym budżetem! Liczysz te 280 tys. po odjęciu działki tak? Ja po odjęciu działki zaplanowałem 200 tys. i zmieszczę się w tej kwocie do stanu zamkniętego +C.O +woda +elektryka. Da się Mam jednak znajomego, który w 300 tys. się nie zmieścił. Buduję z Ytonga, materiały biorę dobrej jakości a ekipę mam jedną z najlepszych (gdzie rok czekałem na wolny termin) PS. Wykończeniówka może "zabić" i są tacy, co dają radę w budżecie 60-80 tys., a są tacy, którym 200 tys. nie wystarcza. Najważniejsze jest właśnie przeanalizowanie dokładnie prac wykończeniowych, czego chcemy, co jest priorytetem a co możemy zrobić za np. pół roku. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 01.05.2018 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 A więc tak, zdanie są bardzo mocno podzielone jak widzę i fakt jest taki, że można wybudować dom za 350 tys. zł. jak również i za 200 tys. zł. Sam wystartowałem z mniejszym budżetem! Liczysz te 280 tys. po odjęciu działki tak? Ja po odjęciu działki zaplanowałem 200 tys. i zmieszczę się w tej kwocie do stanu zamkniętego +C.O +woda +elektryka. Da się Mam jednak znajomego, który w 300 tys. się nie zmieścił. Buduję z Ytonga, materiały biorę dobrej jakości a ekipę mam jedną z najlepszych (gdzie rok czekałem na wolny termin) PS. Wykończeniówka może "zabić" i są tacy, co dają radę w budżecie 60-80 tys., a są tacy, którym 200 tys. nie wystarcza. Najważniejsze jest właśnie przeanalizowanie dokładnie prac wykończeniowych, czego chcemy, co jest priorytetem a co możemy zrobić za np. pół roku. Powodzenia! Duze zalezy od technologii i miejsca gdzie budujemy. Ostatnio rozmawiałem z wykonawcą na temat fundamentów. Jeśli ławy kopane i zalewane w gruncie - 30,00,- mb , a jeśli ławy szalowane z chudziakiem na wstępie to już 70,00,- piękny kawalerze i murowanie bloczka w obu opcjach 40,00,- m2. I to są spore róznice w cenie robocizny i w wielkości zurzytego materiału. W zależności co chcemy i czy musimy. A co do wykończeniówki. Mój brat cioteczny robi sam, bez ekipy, często odwiedzam go na budowach bo zazczywaj trafiają mu się całe domy, zaczynając od zamykania sufitów bo panele w salonie. Dochodzimy do wniosku, że ludzi tak wymyślają, kombinują, naoglądają się tych internetów i później się dziwią, ze to wszystkie takie drogie.... Materiał to jedno... A robocizna? Im bardziej skomplikowany sufit tym jego zrobienie więcej kosztuje. Ludzie sprawiają wrażenie, ze o tym nie wiedzą. Są gusta i guściki. Może dla nie których zabrzmi to jak usprawiedliwienie ale w prostocie siła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 03.05.2018 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Duze zalezy od technologii i miejsca gdzie budujemy. Ostatnio rozmawiałem z wykonawcą na temat fundamentów. Jeśli ławy kopane i zalewane w gruncie - 30,00,- mb , a jeśli ławy szalowane z chudziakiem na wstępie to już 70,00,- piękny kawalerze i murowanie bloczka w obu opcjach 40,00,- m2. I to są spore róznice w cenie robocizny i w wielkości zurzytego materiału. W zależności co chcemy i czy musimy. A co do wykończeniówki. Mój brat cioteczny robi sam, bez ekipy, często odwiedzam go na budowach bo zazczywaj trafiają mu się całe domy, zaczynając od zamykania sufitów bo panele w salonie. Dochodzimy do wniosku, że ludzi tak wymyślają, kombinują, naoglądają się tych internetów i później się dziwią, ze to wszystkie takie drogie.... Materiał to jedno... A robocizna? Im bardziej skomplikowany sufit tym jego zrobienie więcej kosztuje. Ludzie sprawiają wrażenie, ze o tym nie wiedzą. Są gusta i guściki. Może dla nie których zabrzmi to jak usprawiedliwienie ale w prostocie siła Teraz ludzie bardziej "zdziwiaja " niż kiedyś, umawiają się na konkretny zakres robot za odpowiednie wynagrodzenie potem zmieniają i mówią co tak drogo. Mnie wykończenie 105m2 po podlogach kosztowało 120 tys praca własna mogłem zrobić taniej jak i drożej. Wszystko zależy od budżetu. Wykończenie standard panel za 99zl żona chciała deskę ale ta ktora jej się podobała to ponad 200zl. Drzwi wewnętrzne za 1 tys takie fajne były za 2,2. SSZ wyszedł 80 tys. Zmieściłem się w 200. Z meblami i wyposażeniem +35 tys. Teraz ogarniam ogród narazie 5 tys materiał i dwa tygodnie roboty( ziemia 350zl beton 209 zł b15, pospółka 500, obrzeża 10/1m, kręgi 100zl/szt rury400zl, koparkA 90zl/h) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymano 05.05.2018 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Świetne rozwiązania Elfir Osobom które budują pierwszy raz dom często trudno jest to wszystko zaplanować Takie coś się zmieści? Nie ma ścian nośnych. drobne zmiany polepszające funkcjonalność: - likwidacja kominka na rzecz kozy - dorobienie prysznica w wc, aby można było się wykapać gdy nastolatek zajmie łazienkę na godzinę - powiększenie spiżarni i zrobienie tam pom. technicznego (pralka, suszarka, piec, zasobnik) - ustawienie kanapy zmniejszające wgląd w kuchnię - pokoje dzieci od domniemanego południa (ogrodu) - likwidacja okna szczytowego (można ustawić dom bliżej granicy) - dodatkowa szafa w korytarzyku (gł 40-50 cm) na odkurzacz, mopa, wiadro, środki czystości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 06.05.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Teraz ludzie bardziej "zdziwiaja " niż kiedyś, umawiają się na konkretny zakres robot za odpowiednie wynagrodzenie potem zmieniają i mówią co tak drogo. Mnie wykończenie 105m2 po podlogach kosztowało 120 tys praca własna mogłem zrobić taniej jak i drożej. Wszystko zależy od budżetu. Wykończenie standard panel za 99zl żona chciała deskę ale ta ktora jej się podobała to ponad 200zl. Drzwi wewnętrzne za 1 tys takie fajne były za 2,2. SSZ wyszedł 80 tys. Zmieściłem się w 200. Z meblami i wyposażeniem +35 tys. Teraz ogarniam ogród narazie 5 tys materiał i dwa tygodnie roboty( ziemia 350zl beton 209 zł b15, pospółka 500, obrzeża 10/1m, kręgi 100zl/szt rury400zl, koparkA 90zl/h) Podkreślam, że mówię za siebie. Panel za 99 zł to standard? Panel to może i standard ale nie za 99 zł choć pewnie musi być super. Ja mam za 69 i uważam ,że jak za panel to i tak sporo. W markecie masz chyba z 30 rodzajów w cenie 40-50zł. Za drzwi do mieszkania płaciłem nie całe 300, widać, ze są tanie ale się kolejny rok nie rozpadają. Absolutnie nie twierdze, że przepłacasz czy wydziwiasz, mówię tylko, że można taniej i taż całkiem ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 10.05.2018 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Ceny robocizny bez dwóch zdać poszły w górę na przestrzeni ostatnich dwóch lat. Mój szwagier buduje "dom w zielistkach". Ekipę na SSO (fundamenty,ściany, więźba, deskowanie + papa) miał za 28tyś. Zaczęli pod koniec 2016r i skończyli w marcu 2017. Ekipa z okolicy budowy. W 2018 ta sama ekipa, za taki sam dom woła już 40tyś. Robotę ma na cały 2018r. i połowę 2019r. Jakościowo ich robota to "średnia krajowa". Bez fajerwerków ale i większych baboli. Ale np. za rozprowadzenie centralnego ogrzewania (parter + poddasze), z wkuwaniem skrzynek pod rozdzielacze, wyprowadzeniem pod piec itd. zapłacił tylko 700zł. Ekipa jechała 200km w jedną stronę... Zrobione elegancko, posprzątane po sobie, trzeba było tylko zorganizować materiał według ich wytycznych.. także zależy jak się trafi. Cena stali to temat na osobną opowieść. W 2016 r. do tego domu kupowana była za 2200zł/tona a teraz nie mniej niż 2900. Styro podrożał o około 10-15zł/m3 w porównaniu z 2017 r. Beton komórkowy też trochę do góry. Beton (Agilla Lafareg fundament B25 w 2017r. był za 307zł, w 2018 za 315z/m3). Nie zauważyłem żeby ceny czegokolwiek spadły. Jak ktoś dobrze szuka i ma trochę szczęścia to udaje się coś taniej wyłapać. Choćby XPS. Można dostać za 369zł/m3 ale trzeba zamówić 30m3 (za mniej niż 30m3 cena 415zł). Nawet jak ktoś robi płytę to 30m3 to trochę dużo ale jak już robi się dwie budowy w jednej miejscowości to można pokombinować. Niby na całości różnica to "tylko" 1380zł ale nich uda się ogarnąć 10x tego typu manewr i mamy różnice w kosztach ekipy Jeżeli ktoś ma zacięcie/możliwości/chęci/determinacje (kilku samorobów z forum może to potwierdzić) to jest w stanie praktycznie samodzielnie (lub z niewielką pomocą) wykonać w 1-2 lata to co ekipa powyżej w 2 miesiące. (robiąc urlopami, popołudniami, weekendami). Ale jest to trudne, ciężkie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 10.05.2018 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 (edytowane) Witam, Chcę w tym roku rozpocząć budowę domu (120m2) i mam na to przeznaczone maksymalnie 280 tys. Większość prac wykończeniowych chce wykonać samodzielnie ale nie znam sie na murarce i ciesielce więc musze budowe zlecić jakiejś firmie. Czy to moze sie powieść? temat rzeka pewnie można by było doktorat na temat napisać ... dopiero co rozglądam się tak samo jak i ty, obecnie jestem na etapie wyboru działki, ale powoli rozglądam się za jakimiś projektami i zbieram wiedzę aby jak najprościej/najtaniej i najlepiej zbudować Jeśli chodzi o projekt domu to .... - szukaj jak najprostszej bryły bez niepotrzebnych skosków/ukosów wysunięć do przodu itp itd im prościej tym lepiej - zrezygnuj z garażu z tego co zdążyłem się zorientować taki 2 stanowiskowy podnosi koszt o 50-60 tysi ... poza tym zawsze możesz go kiedyś dobudować teraz możesz sobie kupić blaszaka za 1k pln i też będzie ok - prosty parter + ewentualnie użytkowe poddasze. - działka, dokładnie ją sprawdź czy nie masz torfu albo gliny samej poziom wód gruntowych żeby nie było zdziwienia wtedy to już jest sajgon badanie nie jest drogie (800zł płaciłem pod Wawa) - szukanie ekip to ze chcesz się budować na śląsku nie oznacza, że nie może ci go zbudować ekipa ze Świętokrzyskiego czy Podkarpackiego i tak jak już kolega pisał ciągnąć materiały skąd taniej - zrezygnuj ze "zbędnych" rzeczy jak chociażby kominek tnij na początku gdzie się da i co się da - kilogramy melisy i czasu ... Co do projektów... Z takich projektów które rozpatrywałem zobacz sobie rodzinę "miarodajnych", jest naprawdę spora grupa osób, która go budowała jest pełno kosztów pełno jego wariantów projekty są wdzięczne w budowie, tanie i proste. Sporo z nich ma powierzchnie 60-90m2 ale w większość jest możliwość adaptacji poddasza także salon łazienka kuchnia i 1 sypialnia na parterze wy z żebratorem na parterze a dzieciaki na górze tutaj masz link do grupy https://www.facebook.com/groups/1525677640806956/ dołącz popytaj/popatrz projekty najpierw może coś Ci się spodoba... drugi projekt który mi osobiście bardzo pasuje to c316 z perspektywą https://projekty.muratordom.pl/projekt_z-perspektywa,2773,0%2C0.htm 117,2m2 prostej konstrukcji, sypialnia z garderobą i łazienką 2 sypialnie i gabinet, w komentarzach masz Marysie i Tomka napisz do nich na FB jak Cie zainteresuje znajdziesz ich bez problemu rozmawiałem z nimi 150 tysi na SSZ jest realną kwotą, Tomek doprojektował garaż i miał problemy z glebą wyszło go zdaje się koło 200 SSZ, Marysia zrobiła zdaje się bez zmian podnieśli tylko piętro i zamknęli się w kwocie 150-160 SSZ Jak sobie upatrzycie jakiś projekt to poszukajcie ludzi, którzy go już zbudowali np. tu https://mojabudowa.pl/ będziecie mieli jakiś kontakt można nawet podjechać obejrzeć na żywo Pamiętaj że poza wykończeniówką możesz np. ocieplić dom, wstawić okna/drzwi przy pomocy wujka czy ciotki którzy już to robili i zrobić tyle pracy ile jesteś w stanie samemu ... zawsze to parę tysi w kieszeni. to chyba tyla na wstępie podkreślam laika, który dopiero podobnie jak i Ty zbiera informacje .... Edytowane 10 Maja 2018 przez martingg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 23.05.2018 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 A co do projektów. Zabieram się do tego już coraz dokładniej. Rozmawiałem juz z kilkoma osobami, które zbudowały z projektów gotowych i później analizowały, dyskutowały, wyciągały wnioski..... . Nie na pisze tutaj pewnie nic nowego. Wychodzi na to, że bardziej się opłaca ponieść większy początkowy koszt (projektu indywidualnego) niż później dokładać nie potrzebnego materiału i płacić za zmiany. Oczywiście wszystko zależy od ceny projektu indywidualnego ale pewnie im większy dom tym droższy projekt ale materiału ewentualnie zaoszczędzonego też więcej. Ja mam projktanta, który dom o powierzchni koło 100m2 bierze około 4000. Jest też kierownikiem budowy wiec wszystko na miejscu u jednego. Jakie korzyści z projektu indywidualnego wg mnie? -robimy taki budynek jaki dokladnie chcemy -budujemy go z czego chcemy -materiały są dobrane na miare (tyle stali ile rzeczywiście trzeba, ławy iealne pod nasz dom) -projekty gotowe może i tańsze ale pamiętajmy, ze nie każdy zmiany są darmowe i nie wszystko da się zmienić Zawsze można skorzystać z gotowych pomysłów a później dopracować je pod siebie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.05.2018 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Nie wierzę w projekt indywidulny za 4K zł. Może to być co najwyżej jego gotowiec ewentualnie lekko zmodyfikowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voitaskawa 23.05.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Ja placiłem w Wawie 45 zl netto za m2 pow całkowitej domu za projekt indywidualny. ale dom duży wyszło 27 k brutto za calość. Pani Architekt z wydzialu arch. co robiła projekty dla Ventana.pl chciała 260 zł netto za m2 CENY WARSZAWSKIE Wiec 4,500 k za 100m2 jest realne ale netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.05.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 (edytowane) Ja dostałem na mały domek oferty pięciocyfrowe. Nawet te, bez uzyskania PnB i zagospodarowania terenu (bo architekt z innego powiatu) i musiałbym zatrudnić do tego lokalnego i zapłacić mu jak za adaptację gotowca (czyli 2600zł). Edytowane 1 Czerwca 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 24.05.2018 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Ja placiłem w Wawie 45 zl netto za m2 pow całkowitej domu za projekt indywidualny. ale dom duży wyszło 27 k brutto za calość. Pani Architekt z wydzialu arch. co robiła projekty dla Ventana.pl chciała 260 zł netto za m2 CENY WARSZAWSKIE Wiec 4,500 k za 100m2 jest realne ale netto Prawie 500 m to nie jest duży dom... to jest ogromny dom. Tak jak Kaizen pisał, nie ma szans na projekt indywidualny za 4k, chyba że mówimy o samej architekturze - bez branżystów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 24.05.2018 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 4k - projekt indywidualny ( ??? ) ... nie no proszę , może ogólna koncepcja budynku i zagospodarowania budynku o metrażu do +/- 200m2 i bez analizy obszaru oddziaływania budynku. Wyceny Projektu Budowlanego w tym nie ma ! ( nie pisząc o Projekcie Wykonawczym, choćby dotyczył samego opracowania konstrukcyjnego ), chyba ze ktoś mocno będzie się posiłkował tzw. " projektem gotowym " sądząc, że z gotowca " wyciągnie " coś indywidualnego, wyróżniajacy dany obiekt od innych poza dopasowaniem do działki, warunków zabudowy, sąsiedztwa, indywidualnych potrzeb użytkowników, obowiązujących przepisów, stron świata , dojazdu / dojścia do działki i budynku, geotechniki / warunków posadowienia, ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts