swierol 28.05.2018 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Jeszcze dodam, że 1000,00,- za adaptację starej murowanej obory na pomieszczenie gospodarcze i kotłownię. Gdybym nie słyszałem od jeszcze jednej osoby to bym dopytał czy aby napewno się nie pomyliłem. Jak mi wystawi kwit to prześle do podglądu.Brzmiało to mniej/więcej tak: "Aaa Andrzeja to ja znam, pewnie weźmie 4K". Na własnej skórze jeszcze się nie przekonałem ale zmotywowaliście mnie żeby jutro do niego podjechać. A więc najpóźniej w środę napisze dokładniej co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 31.05.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 I już wszystko wiem a niedowiarkow lub projektantów którzy biorą po 200 zł/m2 proszę o powstrzymanie się od wypowiedzi. Mówimy o projekcie DOMU!!! a nie zagospodarowania działki ( jak to można zlecać to ja nie rozumiem ). Projekt domku koło 70kilku m2. Pokazałem Panu kilka projektów ze znanych i lubianych biur sprzedających gotowe projekty na swoich stronach internetowych. Wybraliśmy jeden na którym będzie się wzorować i wprowadzi kilka zmian znaczących zmian (np wielkość budynku). Porozmawialiśmy o wnętrzu, instalacjach itd. Pan jest z zamiłowania i zawodu konstruktorem wiec wszystko będzie dobrane bez przesady. Cena projektu to 3800 razem z pozwoleniem na budowę, może być moim kierownikiem budowy za 1000,00. Jakieś pytania bądź wątpliwości? Gdyby budynek był większy ale do 100m2 wtedy cena by wynosiła 4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.05.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 (edytowane) I już wszystko wiem a niedowiarkow lub projektantów którzy biorą po 200 zł/m2 proszę o powstrzymanie się od wypowiedzi. Mówimy o projekcie DOMU!!! a nie zagospodarowania działki ( jak to można zlecać to ja nie rozumiem ). A co, masz uprawnienia, żeby samemu zrobić plan zagospodarowania działki? Ciekawe, jak uzyska PNB bez zagospodarowania. 3. Projekt budowlany powinien zawierać: 1) projekt zagospodarowania działki lub terenu, sporządzony na aktualnej mapie, obejmujący: określenie granic działki lub terenu, usytuowanie, obrys i układy istniejących i projektowanych obiektów budowlanych, sieci uzbrojenia terenu, sposób odprowadzania lub oczyszczania ścieków, układ komunikacyjny i układ zieleni, ze wskazaniem charakterystycznych elementów, wymiarów, rzędnych i wzajemnych odległości obiektów, w nawiązaniu do istniejącej i projektowanej zabudowy terenów sąsiednich; Czy może nie dogadaliście się, i masz przynieść tego gotowca a cena jest za adaptację? Bo wtedy cena robi się realna. Edytowane 31 Maja 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 31.05.2018 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Prosta adaptacja u tego Pana kosztuje 1000-1300 zł. Złe się wyraziłem z tym zagospodarowaniem. To o czym mowa w rozporządzeniu będzie ale to nie on będzie projektował kształt kostki i czy ta jodła przy ogrodzeniu bedzie koreanska czy kaukaska. W tych projektach o których mówicie może i cis takiego jest. Kolego Kazien widzę ze dalej nie dajesz wiary, nic Ci już na to nie poradzę.Może zwracasz uwagę na moje miejsce zamieszkania? Tutaj za ta kwotę napewno by się nie udało. Ja planuje postawić domek w malutkiej miejscowości, stad pewnie tez różnice w cenie.Mam nadzieje, ze dyskusja na ten temat się wyczerpała, przynajmniej ja za taka ja uważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 31.05.2018 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Pozwoliłem sobie poszukać na forum informacji na temat cen projektów indywidualnych i moja cena owszem jest niska ale jest sporo osób, które płaciły bardzo podobnie i to za dużo większe domy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka112 31.05.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Projekt indywidualny domu parterowego 114 m2 pow użytkowej - zapłaciłam 6.000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.05.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 (edytowane) Kolego Kazien widzę ze dalej nie dajesz wiary, nic Ci już na to nie poradzę. Może zwracasz uwagę na moje miejsce zamieszkania? Szukałem w całej Polsce. Najtańszy był architekt z Lubelskiego - a i tak >10k chciał bez zagospodarowania i PnB. Pewnie, że nie znalazłen najtańszego projektanta w PL. Ale że najtańszy był 3x droższy od najtańszego to wątpię (o ile faktycznie indywidualny). Edytowane 31 Maja 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.05.2018 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Projekt indywidualny domu parterowego 114 m2 pow użytkowej - zapłaciłam 6.000 zł. 8 lat temu? Najtańszy architekt z którym rozmawiałem wtedy koleżance za tyle projektował (bez zagospodarowania i PnB). Mi te 2 lata temu krzyczał 2x więcej. Bo zakres projektu się zmienił (zmiana prawa) i musial zatrudniać branżystów i ceny też się zmieniły. A od tego czasu też nie staniało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 01.06.2018 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 (edytowane) Jakieś pytania bądź wątpliwości? tak - pochwal się na FM gdy będziesz miał PnB. Akurat znam dosyć dobrze WA w Zabrzu, tak więc ( przy okazji ) napisz również ile i jakie poprawki "wypunktuje" Ci Urząd, bo w tej "szalonej" wycenie jest to pewne jak 2+2. Ale może mnie zaskoczysz i napiszesz, że Urząd odbiera projekt budowlany w zakresie innym od obowiązującego - mimo wszystko życzę powodzenia, ale ( jak w tytule ) " nie bądź naiwny " Edytowane 1 Czerwca 2018 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 01.06.2018 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 I już wszystko wiem a niedowiarkow lub projektantów którzy biorą po 200 zł/m2 proszę o powstrzymanie się od wypowiedzi. Mówimy o projekcie DOMU!!! a nie zagospodarowania działki ( jak to można zlecać to ja nie rozumiem ). Projekt domku koło 70kilku m2. Pokazałem Panu kilka projektów ze znanych i lubianych biur sprzedających gotowe projekty na swoich stronach internetowych. Wybraliśmy jeden na którym będzie się wzorować i wprowadzi kilka zmian znaczących zmian (np wielkość budynku). Porozmawialiśmy o wnętrzu, instalacjach itd. Pan jest z zamiłowania i zawodu konstruktorem wiec wszystko będzie dobrane bez przesady. Cena projektu to 3800 razem z pozwoleniem na budowę, może być moim kierownikiem budowy za 1000,00. Jakieś pytania bądź wątpliwości? Gdyby budynek był większy ale do 100m2 wtedy cena by wynosiła 4000. Rozumiem że w skład tej ceny wchodzi: - konstrukcja - architektura - koncepcja zagospodarowania terenu - projekty branżowe - uzyskanie PnB Tak? Jeśli tak, to jestem pewna, że obudzisz się z ręką w nocniku. No i ten KB za 1000 zł... poproś o informację co wchodzi w skład tej usługi bo mam wrażenie że przy takim układzie możesz mieć bardzo duży problem z... całokształtem budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 01.06.2018 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Wybraliśmy jeden na którym będzie się wzorować i wprowadzi kilka zmian znaczących zmian (np wielkość budynku). Porozmawialiśmy o wnętrzu, instalacjach itd. Pan jest z zamiłowania i zawodu konstruktorem wiec wszystko będzie dobrane bez przesady. Wynika z tego, że zakres prac nie będzie obejmował pracy architekta, lecz tylko konstruktora i pewnie bez branżystów. Normalnie płaci się za pracę architekta, konstruktora i branżystów. Poza tym, jak się mają kwestie praw autorskich w przypadku wzorowania się na projekcie gotowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 01.06.2018 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Wynika z tego, że zakres prac nie będzie obejmował pracy architekta, lecz tylko konstruktora i pewnie bez branżystów. Normalnie płaci się za pracę architekta, konstruktora i branżystów. Poza tym, jak się mają kwestie praw autorskich w przypadku wzorowania się na projekcie gotowym? Ja płaciłem 4.5 k z 154m2 po podłogach bez branżystów ( rozumiem że chodzi tu o projekty instalacji ) z zagospodarowaniem, zaniosłem do urzędu i po około 30 dniach dostałem PnB nic nie musiałem uzupełniać donosić . Też się wzorowaliśmy na gotowym projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.06.2018 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Ja płaciłem 4.5 k z 154m2 po podłogach bez branżystów ( rozumiem że chodzi tu o projekty instalacji ) z zagospodarowaniem, zaniosłem do urzędu i po około 30 dniach dostałem PnB nic nie musiałem uzupełniać donosić . Też się wzorowaliśmy na gotowym projekcie. Zaniosłeś bez projektów instlacji i dostałeś PnB? Kiedy to było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka112 01.06.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 8 lat temu? Najtańszy architekt z którym rozmawiałem wtedy koleżance za tyle projektował (bez zagospodarowania i PnB). Mi te 2 lata temu krzyczał 2x więcej. Bo zakres projektu się zmienił (zmiana prawa) i musial zatrudniać branżystów i ceny też się zmieniły. A od tego czasu też nie staniało. Nie 8 lat temu tylko w marcu br.18 kwietnia 2018 otrzymałam PNB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 01.06.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 (edytowane) tak - pochwal się na FM gdy będziesz miał PnB. Akurat znam dosyć dobrze WA w Zabrzu, tak więc ( przy okazji ) napisz również ile i jakie poprawki "wypunktuje" Ci Urząd, bo w tej "szalonej" wycenie jest to pewne jak 2+2. Ale może mnie zaskoczysz i napiszesz, że Urząd odbiera projekt budowlany w zakresie innym od obowiązującego - mimo wszystko życzę powodzenia, ale ( jak w tytule ) " nie bądź naiwny " A Ty w ogóle czytasz moje posty czy w głowie masz tylko te 4 tys? Jeśli jesteś architektem to jestem w stanie zrozumieć Twoja frustracje:) Będę miał dodane projekty branżowe (woda, elektryka, kanalizacja) bo podobno w starostwie w Radomsku innych projektów nie przyjmują a z tego co wiem to są już one zbędne jeśli chodzi o bydynki jednorodzinne. Jak tylko będę miał pozwolenie na budowę oczywiście Cię o tym poinformuje choć pewnie nie będzie to prędko. Wstępny projekt mam mieć za jakiś miesiąc. Jest jeszcze szansa ze będę szedł trybem „na zgłoszenie” bo nic nie będzie stało na przeszkodzie. Edytowane 1 Czerwca 2018 przez swierol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 01.06.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Ja w krakowie za indywidualny placilem 8k i nie byla to najtansza oferta za 170m2 za calosc wraz ze skladankem dokumentow. Architekt iarp o czym sie pozniej dowiedzialem. Nie zawsze cena swiadczy o jakosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 01.06.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 (edytowane) A Ty w ogóle czytasz moje posty czy w głowie masz tylko te 4 tys? Jeśli jesteś architektem to jestem w stanie zrozumieć Twoja frustracje:) Będę miał dodane projekty branżowe (woda, elektryka, kanalizacja) bo podobno w starostwie w Radomsku innych projektów nie przyjmują a z tego co wiem to są już one zbędne jeśli chodzi o bydynki jednorodzinne. Jak tylko będę miał pozwolenie na budowę oczywiście Cię o tym poinformuje choć pewnie nie będzie to prędko. Wstępny projekt mam mieć za jakiś miesiąc. Jest jeszcze szansa ze będę szedł trybem „na zgłoszenie” bo nic nie będzie stało na przeszkodzie. Daj mu zyc, tacy tez sa potrzebni. Wszystkie projekty za cene nie odpowiadajaca jego wyobrazeniom sa be i do d... Chyba wciaz nie moze pojac, ze ceny sa takie na jakie umawiaja sie dwie strony. Kazdy architekt by chcial zeby obowiazywale ceny z madrych tabelek ale mamy wolny rynek. Niektorzy wciaz tego nie moga pojac i stad ta frustracja. Ilekroc czytam jego "madre" teksty o projektach indywidualnych to zastanawiam sie dlaczego jego realizacje nie sa nigdzie publikowane, nie ma ich na portalach o architekturze itp? Na archdaily powinno sie roic od jego realizacji... Edytowane 1 Czerwca 2018 przez gambit565 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 01.06.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 - co do wycen - masz rację: jak dwie strony się umawiają, tak jest i bardzo dobrze !!! - fajnie, że czytasz moje teksty i jeszcze przytaczasz „archdaily” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 02.06.2018 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 Zaniosłeś bez projektów instlacji i dostałeś PnB? Kiedy to było? W maju 2017 projektów instalacji nie trzeba mieć, wystarcza schematy i tak miałem zrobione w projekcie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.06.2018 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 z instalacjami w Projekcie Budowlanym w różnych Urzędach jest różnie. Wynika to z tego, że o ile Ustawa Prawo Budowlane dała " zielone światło " dla braku instalacji, to ( jednocześnie ) jest zapis w Ustawie Art.34.6.1) gdzie : " Minister właściwy do spraw budownictwa, planowania i zagospodarowania przestrzennego oraz mieszkalnictwa określi, w drodze rozporządzenia: 1) szczegółowy zakres i formę projektu budowlanego, uwzględniając zawartość projektu budowlanego w celu zapewnienia czytelności danych; " ... a Rozporządzenie ( na które powołuje się większość Urzędów ) się nie zmieniło ! a mamy w nim :" ... rozwiązania zasadniczych elementów wyposażenia budowlano-instalacyjnego, zapewniające użytkowanie obiektu budowlanego zgodnie z przeznaczeniem, w szczególności instalacji i urządzeń budowlanych: - wodociągowych i kanalizacyjnych, - ogrzewczych, - wentylacji grawitacyjnej, grawitacyjnej wspomaganej i mechanicznej, chłodniczych, klimatyzacji, - gazowych, - elektrycznych, - telekomunikacyjnych, - piorunochronnych, a także sposób powiązania instalacji obiektu budowlanego z sieciami zewnętrznymi wraz z punktami pomiarowymi, założenia przyjęte do obliczeń instalacji oraz podstawowe wyniki tych obliczeń .... " itd. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts