krzysikm 20.03.2019 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 Ciekawe czy taką dopłatę można dostać na rekuperator własnej roboty? Niby w załączniku nr 1 do programu "czyste powietrze" są różne wytyczne, ale kto i jak to sprawdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorat 25.12.2020 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Polecicie jakiś czujnik PM2.5? Z ciekawości sprawdziłbym u siebie Polecicie jakiś czujnik PM2.5 i innych brudów? Generalnie mam raczej dosyć czyste powietrze wokół siebie, ale wolę się upewnić, że nie potrzebuję dodatkowej filtracji. Póki co mój Xiaomi Mi Air Purifier 2 pokazuje wynik 11-22 (nie wiem jak tutaj z dokładnością). Jakiś czas temu miałem podobny problem. Chyba najlepiej kupić miernik PM z pomiarem formaldehydu i lotnych związków organicznych. Teraz jest większy wybór takich produktów niż jeszcze parę lat temu, na stacje-pogody.pl można dużo takich urządzeń wyszukać. Ja mam coś takiego: https://stacje-pogody.pl/1791_stacja_pogody_webber_sp86.html. Minusem jest krótki czas działania na jednym ładowaniu, raczej do ciągłej pracy się nie nadaje, chociaż można też na stałe podłączyć pod ładowanie. Jest to miernik bardziej do mierzenia/kontroli co jakiś czas. Zaletą tego miernika jest też przenośność, można włożyć go do większej kieszeni i zabrać wszędzie lub mieć nawet stale przy sobie. Ktoś wcześniej pisał o dokładności pomiarów takich mierników, trzeba by mieć jakieś urządzenie wzorcowe aby coś takiego sprawdzić, ale można prościej, na zewnątrz w normalny "przejrzysty" dzień wszystko powinno być w normie, jak zapalisz przy mierniku zapałkę, to wyniki powinny poszybować ostro do góry, przekraczając wszystkie normy. Ja tak sprawdzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngreen 31.12.2020 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Powiem tak, nie wiem, ale się domyślam. Domyślam się po średnio krótkiej oczekiwanej długości życia w stosunku do innych krajów. Muszą tutaj zachodzić czynniki środowiskowe, w tym kiepska jakość powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.12.2020 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Muszą tutaj zachodzić czynniki środowiskowe, w tym kiepska jakość powietrza. Nie muszą. Może być kwestia stylu życia, otyłości, ryzykownej gospodarki, żywienia, opieki zdrowotnej, genów, jakości dróg i pewnie wielu innych czynników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 31.12.2020 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 To porównajmy ilość zachorowalność na raka płuc.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.12.2020 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 To porównajmy ilość zachorowalność na raka płuc.. A na to niby nie ma wpływu palenie papierosów i popularność zawodu górnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 31.12.2020 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Oczywiście, że ma. A w Europie to nie palą? Zresztą pomijając statystyki, nikt mi nie powie, że wdychanie tego syfu nie ma wpływu na zdrowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.11.2023 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2023 (edytowane) PM PMowi nie równy. U mnie chodzi generator masakrycznej ilości PMów (a nawet TVOCów i HCHO) - i się z tego cieszę Tak wygląda sytuacje w momencie odpalenia "generatora PMów": http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=425434] A tak po odpaleniu: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=425435] Jak nieczytelne - to prawoklik i otwórz w nowej karcie. Jak dalej nieczytelne, to klik na obrazek lupką. Wiec bez paniki w domu, bo mamy tu sporo generatorów PMów - nie tylko nawilżacz. Czajnik, kąpiel, dezodoranty, wydychane powietrze i inne sposoby na generowanie "pyłów". Wyjaśnij proszę w jaki sposób "generator pyłów PM" generuje w domu te pyły. Podaj też, proszę, dlaczego się cieszysz z tych wzrostów PM'ów. Edytowane 26 Listopada 2023 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 27.11.2023 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Ja sie zastanawiam dlaczego ten czujnik wylapuje wyzsza wilgotnosc jako pyly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 27.11.2023 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 (edytowane) Pyły PM 2,5Pierwszy wykres to pomieszczenie ostatnie kilkanaście godzin, drugi to czujnik na zewnątrz.[ATTACH=CONFIG]467126[/ATTACH] Na zewnątrz SDS 011 wewnątrz czujnik z Ikea. PS Wystarczy odkurzyć mieszkanie, a poderwany kurz spowoduje znaczy wzrost wyników. Tańsze mierniki mają pomiar optyczny stąd mniejsza precyzja, ale tak naprawdę do czego nam ta precyzja? Edytowane 27 Listopada 2023 przez gregos11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 27.11.2023 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 No ale sęk w tym, że optyczny też nie powinien tego łapać. Chyba, że nawilżacz ultradźwiękowy. U mnie w kanale jest czasem po 90% wilgotności a czujnik nie zmienia odczytów. U mnie nawiew vs na zewnątrz z ostatnich 7 dni jak niżej. Teraz na zewnątrz spoko całkiem bo wiało. Wewnątrz nie monitoruję, ale gdy miałem gościnnie 2 oczyszczacze Xiaomi to pokazywały to samo co nawiew gdy na zewnątrz było >20ug. [ATTACH=CONFIG]467135[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 27.11.2023 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Nie spodziewajmy sie po czujnikach za kilkadziesiąt złotych cudów To warto sobie kupić:https://www.ikea.com/pl/pl/p/vindriktning-czujnik-jakosci-powietrza-80515910/Elegancka obudowa, starannie zrobiona. Najlepiej na znanym portalu, jest jeszcze taniej.Dobrze sie rozbiera, do środka wejdzie jeszcze ESP i MHz-19 Wtedy wszystko chodzi ładnie po wifi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts