sotrab 12.03.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Dzień dobry wszystkim, Planujemy na ten rok budowę domu szkieletowego z podpiwniczeniem wg naszego projektu indywidualnego Bardzo wstępna wycena naszego wykonawcy (sprzed kilku miesięcy) za stan deweloperski to 2100zł netto (2270zł brutto) za metr pow. użytkowej + ok. 40 tys. z rozszerzenie fundamentów do piwnicy (czyli ok. 275 tys.), a może nawet mniej bo mamy prostą bryłę budynku i prosty dach. Dziś ta wycena zgodnie z listą prac 327 tys. ! Stąd moja prośba o podpowiedź:1. Wiem, że mamy w projekcie parę fajerwerków jak wiata, schody zewnętrzne itp. ale nadal mam wątpliwości czy ta wycena nie jest przesadzona. Co myslicie o tej wycenie?2. Musimy nieco zmniejszyć te koszty, pytanie w jaki sposób możemy to osiągniąć? Już widzę, że można to zrobić poprzez:- rezygnację (odłożenie w czasie) wiaty przed garażem,- rezygnację z okien dachowych- zmniejszenie okien, szczególnie balkonowych,- rezygnacja z okna w kotłowni,- zadaszenia przed drzwiami wejściowymi raczej nie możemy wyrzucić, bo nie spełnimy warunku szerokości elewacji frontowej, ale słupy można zamienić na drewniane i 3 zamiast 4 szt.- czy podniesienie budynku (tzn. mniejsze osadzenie w gruncie) zmniejszy koszty?- czy przesunięcie schodów zewnętrznych wgłąb zadaszenia zmniejszy koszty? na pewno nie trzeba będzie tyle piachu pod schody usypywac - mamy dołożony drugi komin (wzdłuż kalenicy) który pełni funkcję wentylacyjną tylko dla pokoi, pytanie czy tą wentylację w pokojach warto robić? aktualnie w mieszkaniu w pokojach nie mamy i wszystko jest ok. Jak jeszcze można zmniejszyć koszty? a może któryś mój pomysł nie zmniejszy kosztów lub jest wart skomentowania?Działka ma wjazd od wschodu i spadek również w tym kierunku, aż prosi się o garaż w podpiwniczeniu. Serdecznie prosimy o opinię na ten temat i pozdrawiamy,Bartek i Aga Dorzucam wizualizacjeWidok 1Widok 2Widok 3Widok 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 12.03.2018 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Wywal balkon, zrób portfenetry (dzięki temu doświetlenie pokoi dalej będzie dobre, a odpadnie koszt balkonu i mostek termiczny). Wywal okna dachowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.03.2018 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 tylko te zmiany trzeba nanieść na projekt. Sama technologia nie jest tania. Na dodatek dom jest wielki - ma aż trzy kondygnacje, więc rosną koszty schodów i stropów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sotrab 12.03.2018 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 tylko te zmiany trzeba nanieść na projekt. Sama technologia nie jest tania. Na dodatek dom jest wielki - ma aż trzy kondygnacje, więc rosną koszty schodów i stropów. Projekt jeszcze nie jest skończony, więc te zmiany da się nanieść. Wszędzie słyszałem/czytałem, że szkielet jest nieco tańszy od konstrukcji murowanej... ale to nie jest takie oczywiste. Z kondygnacjami to fakt, ale biorąc pod uwagę nachylenie działki, max. pow. zabudowy 128mkw i własne preferencje zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie. Na dniach musimy się zdecydować co do ostatecznej formy projektu. Dziękuję za podpowiedzi, ale czekam na więcej opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 12.03.2018 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 No to dalej: na dach dobra blacha (lżejsza), co pozwoli odchudzić więźbę i znów trochę zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.03.2018 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Rozmawiaj z wykonawcą. On szybciej podpowie, jakie rzeczy zmniejszą znacząco wycenę. Może zostawienie poddasza w mocno niedokończonym stanie pozwoli wprowadzić się mniejszym kosztem? Zadaszenie nad wejściem tak wielkie IMO zbędne - daszek nad samym wejściem może dać sensowne oszczędności. Ozdobne wstawki na elewacji dodają sporo uroku, ale pewnie zdziwi Cię ile kosztów. Taras zostaw na później - zupełnie nic nie rób. Zrobisz potem na gruncie drewniany, z płyt czy kostki wg uznania. BTW. W dzisiejszych czasach robisz wentylację grawitacyjną? Czym chcesz grzać? Może zmiana źródła ciepła przyniesie oszczędności w budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sotrab 12.03.2018 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Rozmawiaj z wykonawcą. On szybciej podpowie, jakie rzeczy zmniejszą znacząco wycenę. Może zostawienie poddasza w mocno niedokończonym stanie pozwoli wprowadzić się mniejszym kosztem? Zadaszenie nad wejściem tak wielkie IMO zbędne - daszek nad samym wejściem może dać sensowne oszczędności. Ozdobne wstawki na elewacji dodają sporo uroku, ale pewnie zdziwi Cię ile kosztów. Taras zostaw na później - zupełnie nic nie rób. Zrobisz potem na gruncie drewniany, z płyt czy kostki wg uznania. BTW. W dzisiejszych czasach robisz wentylację grawitacyjną? Czym chcesz grzać? Może zmiana źródła ciepła przyniesie oszczędności w budowie? Właśnie czekam na szczegółową wycenę od wykonawcy, teraz mam tylko całościową kwote. Z zadaszeniem przed wejściem musiałbym pogadać z architektem - musimy mieć szerokość elewacji frontowej min. 11 m, ale pomysł cenny, podobnie jak pozostałe z elewacją i tarasem. Chcemy grzać gazem, ale pieca gazowego nie było w wycenie. Ogrzewanie grzejnikowe w pokojach, podłogowe w pozostałych pomieszczeniach. Co do wentylacji to taką nam zaproponował architekt, a ja się aż tak nie znam na tym. Zatem lepiej mechaniczną? z rekuperacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 12.03.2018 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Co do wentylacji to taką nam zaproponował architekt Proponuję go zmienić. I podać nazwisko oraz nazwę firmy ku przestrodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 13.03.2018 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Co do wentylacji to taką nam zaproponował architekt, a ja się aż tak nie znam na tym. Zatem lepiej mechaniczną? z rekuperacją? Na pewno nie zaszkodzi mieć alternatywne wyliczenie. Rekuperator nie musi być najdroższy, zważywszy, że pozwala wywalić kominy - do gazu można tańszy stalowy wypuszczany przez ścianę (ale czy wizualnie będzie pasowało do projektu, to nie wiem). Skoro podłogówka i tak będzie, może warto jednak pociagnąć ją dalej po całości i rezygnować z tradycyjnych grzejników, mieszaczy? Poprosić o wycenę i porównać koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.03.2018 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 kto ten dom projektował? Leśny dziadek z wykopalisk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sotrab 16.03.2018 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Na pewno nie zaszkodzi mieć alternatywne wyliczenie. Rekuperator nie musi być najdroższy, zważywszy, że pozwala wywalić kominy - do gazu można tańszy stalowy wypuszczany przez ścianę (ale czy wizualnie będzie pasowało do projektu, to nie wiem). Skoro podłogówka i tak będzie, może warto jednak pociagnąć ją dalej po całości i rezygnować z tradycyjnych grzejników, mieszaczy? Poprosić o wycenę i porównać koszty. Dzięki, zapytam o koszty wentylacji z rekuperatorem. Podłogówka kosztuje bardzo podobnie jak tradycyjne grzejniki i tego akurat nie chcemy zmieniać. Wszystko się sypie, mamy wykonawcę na czerwiec, projekt na ukończeniu, trzeba o pozwolenie wystąpić, ale nie możemy doprosić się o mapę do celów projektowych od geodety bo coś zrobił źle i wyjaśnia w urzędzie. Złożył ją w starostwie podobno jeszcze przed świętami BN a tu połowa marca i nie wiadomo kiedy dostaniemy mapę, a czas leci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts