Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cyrkulacja ciepłej wody, gdzie trójnik ?

embex

Recommended Posts

nie bedzie to możliwe gdyż rurka cyrkulacji musi być podłączona do obiegu ciepłej wody przez trójnik

W takim razie czy rozwiązaniem byłoby doprowadzenie cyrkulacji do rozdzielaczy (na parterze i na piętrze, a kocioł w piwnicy). Pewnie 1-2 szklanki wody by zleciały zanim by poleciała ciepła woda, ale dla mnie ważniejszy jest fakt braku połączeń w podłodze niż cyrkulacja z natychmiastową ciepłą wodą.

Pewnie 1-2 szklanki wody by zleciały zanim by poleciała ciepła woda, ale dla mnie ważniejszy jest fakt braku połączeń w podłodze niż cyrkulacja z natychmiastową ciepłą wodą.

W bloku mam cyrkulację na pionach. Ze 3m do baterii i przy oszczędnym perlatorze brakuje mi cierpliwości na czekanie na ciepłą wodę.

Edytowane przez Kaizen

W takim razie czy rozwiązaniem byłoby doprowadzenie cyrkulacji do rozdzielaczy (na parterze i na piętrze, a kocioł w piwnicy). Pewnie 1-2 szklanki wody by zleciały zanim by poleciała ciepła woda, ale dla mnie ważniejszy jest fakt braku połączeń w podłodze niż cyrkulacja z natychmiastową ciepłą wodą.

To byłby niezły pomysł. Natomiast od rozdzielaczy zastosuj najcieńsze rurki do kranów np PEX16. Przekroju wystarczy a bedzie mniejsza ilość wody do spuszczenia z rur.

Nie nadaje się również wszędzie tam gdzie jest hydrofor, terma elektryczna lub gazowa i....... Nadaje się tylko do rozległych instalacji czyli miejskich.

Do sieci nie możesz wpuścić wody - masz obowiązek montażu zaworu antyskażeniowego.

Tylko, że nie ma takiej potrzeby - przecież tłoczysz wodę w kółko. I nie ma znaczenia, jaki masz piecyk/termę. Jak masz jakiś zawór zamknięty na tej drodze, to i tak ciepła woda nie popłynie. Jak masz jakiś zawór zwrotny, to akurat w tę stronę musi być ustawiony. Pomysł jest realny - ale kosztowny i wymaga miejsca na pompy oraz zasilania do nich. IMO ma sens jak ktoś chce dołożyć cyrkulację do starego domu bez prucia całej instalacji.

• 1 month później...

Poradźcie w temacie cyrkulacji.

Mam taką sytuację:

Parter- pion wody w kotłowni, do łazienki z 2mb.(zaraz za ścianą), do kuchni z 11mb.

Piętro- pion wody w jednej łazience, do drugiej z 4mb rury.

I jak to teraz ogarnać, żeby cyrkulacja miała sens, mam takie pomysły:

1.Trójnik przy każdym poborze. Jak to będzie się zachowywać- czy nie będzie stref gdzie woda nie będzie przepływała, np na piętrze, bo wszystko pójdzie dołem przez kuchnię?

2. Pętla tylko na pionie. Zakładam że nawet do tej dalszej łazienki na piętrze, gdzie jest te 4metry od pionu woda będzie w miarę szybko docierać? Zostaje temat kuchni która będzie wyłączona z cyrkulacji, więc może przepływowy ogrzewacz (na wodzie ciepłej) z termostatem który się wyłącza gdy dopłynie ciepła woda?

3. Wszystkie pobory wpięte szeregowo. Jak to się zachowuje jeżeli np. jest mocne zużycie wody w kilku miejscach? Wiadomo, że wtedy pewnie trzeba ciągnąć najpierw np. do 2-3 odbiorów pexem 25 potem do kilku 20 i na koniec do reszty 16? Ma to sens?

4. Jakieś jeszcze lepsze rozwiązanie?

Pytanie poboczne. Jest sens stosowania rozdzielaczy do wody użytkowej? Wiadomo im mniej trójników pod tynkiem tym lepiej....choć chyba jeżeli przejdzie próbę ciśnieniową, to chyba z tym się nic stać już nie może, czy może?:)