Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 130
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To czemu z uporem maniaka nazywasz wentylację hybrydową wentylacją grawitacyjną?

Bo, jeżeli mam kominy, to mam wybór, z której wentylacji chcę/mogę korzystać.

Ty natomiast jesteś skazany tylko i wyłącznie na prąd.

Wiesz, zaoszczędzenie trzech tysięcy złotych na dwóch kominach, to dla mnie bezmyślność. No ale róbta, jak chceta.

Czy Wy wszyscy naprawdę nie widzicie/nie doczytaliście, że dyskusja dotyczy instalacji hybrydowej? Czyli WG+WM.

Jeżeli nie, to proszę cofnąć się kilka(naście) postów wstecz, gdzie pisałem, że mając WG można dołożyć mechaniczną, a na odwrót się nie da.

Tylko kto by chcial, mając wentylację mechaniczną, wracać do grawitacyjnej ?

• 2 weeks później...
a jak z jakimiś "przeglądami" tych rekuperatorów?? często trzeba robić?? Jakie koszta?

Witam,

Rekuperator podobnie jak inne urządzenia powinien być poddawany corocznemu przeglądowi technicznemu. Znajdujące się w nim filtry z czasem ulegają zabrudzeniu i należy je wymienić na nowe. Żywotność filtrów zależy głównie od jakości powietrza w otoczeniu budynku. W przypadku bardziej zanieczyszczonych terenów wymagana będzie częstsza wymiana filtrów. Wymiany filtrów może dokonywać sam użytkownik.

Przy okazji zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie rekuperatora z Bosch Vent 500C:

https://www.junkers.pl/produkty/rekuperacja/bosch-vent-5000-c.htmll

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers - Bosch