Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

salon - ocieplenie klimatu :)

Recommended Posts

Witajcie,

Powoli zapełniam mój dom, staram się robić to ostrożnie, tak żeby nie zagracić przestrzeni i może dlatego ciągle czegoś tam brak, zwłaszcza na ścianach. Ściany są w kolorze szaro-beżowym, beżowa kanapa i zasłony. Jaki kolor wprowadzić, żeby ożywić wnętrze?

Białe krzesła będą miały zmienioną tapicerkę, może w jakimś żywym kolorze ? Bardzo trudno mi się zdecydować.

Nad kaloryferami myślałam o półkach na książki. Lubię białe meble, dlatego wszystkie stojące w pokoju są własnoręcznie malowane, również żyrandol drewniany i stary dostał nowe życie.

Kanapa okazała się przede wszystkim za mała, może zamiast niej wstawić narożnik? Musicie mi pomóc będę wdzięczna za każdą radę, bo sama nie bardzo to widzę.

Obejrzyjcie poniższe zdjęcia i bardzo proszę o podpowiedź, co byście wymienili, przestawili, powiesili , wyrzucili? Wrzucam zdjęcia praktycznie całego dołu, salon jest połączony z kuchnią

da4f7280c87748bb.jpg

fbd7484b32bf0beb.jpg

4e880be450bca51b.jpg

fdfc6cc860a643e3.jpg

671918e29f2ea8f4.jpg

67f49e52edb9c677.jpg

7943ffaab276b533.jpg

brak obrazów.

Do tego stylu mogłyby być kopie jakiś sztychów, map czy XIX wiecznych grafik.

Pytanie czy ty będziesz się dobrze czuła z jakimś mocniejszym kolorem?

Może przydałaby się jakaś roślina w wiklinowym koszu na tle tego okna przy telewizorze?

Nad kaloryferem (tym przy telewizorze) półki chyba przytłoczą pomieszczenie.

Ja bym właśnie tam widziała mniejsze 4 obrazy w ramkach z drewna barwionego pod kolor blatu stołu lub owalne lustro w ozdobnej ramie.

Ale sam kaloryfer mocno rzuca się w oczy i przydałaby się dyskretna przesłona:

product_l.JPEG

Bardzo dziękuję Ci Elfir. Obrazy to u mnie stoją i czekają, na razie ramy są sosnowe więc jeszcze wszystko jest możliwe..... Osłony na kaloryfer konieczne to fakt, znowu będę musiała uskuteczniać rękodzieło bo ceny zabijają. Z kwiatami mam kłopot bo jest dość ciemno, były już trzy palmy i nie wytrzymały ......Okno balkonowe wychodzi na północ. A gdzie byś przestawiła kanapę, bo latem przydałoby się wyjście do ogródka .

Bardzo miłe wnętrze, tylko rzeczywiście kolorystycznie "nieśmiałe;)

Tak jak Elfir wcześniej mówiła - obrazy - grafiki ryciny (byle nie olej czy tez nowoczesne mocne grafiki) po dwa trzy w grupie.

a

A kolory zacznij może od poduszek - może z motywem kwiatowym? Tak pójście ku angielszczyźnie?

Ave! Bardzo Ci dziękuję. Angielski styl bardzo mi pasuje i motywy kwiatowe też. Na razie muszę zmienić dywan, bo ten z juty zupełnie nie zdaje egzaminu. Dywan będzie tradycyjny, wełniany z przewagą granatu trochę bordo i niebieskiego. Wczoraj udało się go kupić, w tygodniu dojdzie to zrobię zdjęcia. Co do grafik to muszę się przyłożyć i może coś wybiorę. Obrazki które mam to kwiaty i akryl i ramki dość szerokie , na razie sosnowe. Pewnie nie będą pasowały. :)

Elfir, myślę o wymianie tej kanapy i pewnie będzie zwykły EKTORP jedna trzyosobowa, a druga dwuosobowa , i może tę dwuosobową postawić tyłem do kuchni.

Nuxe świetne to wnętrze:wiggle:. Kolory w moim pokoju też bardzo mi się podobają. Niby niewielkie zmiany a różnica jest :) To wszystko razem zainspirowało mnie do kupienia niebieskiej kanapy :) Tapicerka na fotelu też będzie zmieniana i ten turkus bardzo mi pasuje. O lustrze też myślałam tylko nie wiem, w którym miejscu je zawiesić mimo że ściny puste ...... poza tym jakie lustro, mam takie nie zawieszone prostokątne, stare kryształowe w złotawej prostej ramie?

Cieszę się, że Ci podpasywało to wnętrze. A czy lustro zmieści Ci się na tej ścianie z lampionami?

U mnie także w planach zakup niebieskiej kanapy - a właściwie to w kolorze wyblakłego granatu. Ale to dopiero za kilka miesięcy, bo teraz jeszcze walczę z podłogami.

Że tak się wtrącę między wódkę a zakąskę, moim zdaniem niefortunnie ustawiony tv wględem kanapy (lub vice versa) i przepraszam, lecz za mały tv na takiej ścianie.Na oko jest chyba 42'' , na takiej ścianie to z 55'' by pasował. Telewizor (ekran) nigdy nie jest zbyt mały, tak jak dysk HD/SSD nigdy nie jest zbyt duży.

kanapa.jpg

Kanapa rzeczywiście niefortunnie stoi względem telewizora, ale będzie przestawiona. W zasadzie wolę czytać leżąc na kanapie niż oglądać TV. Jest malutki ale na razie wystarczy, później może przestawię do sypialni. Właśnie ściana nad telewizorem też jest zbyt pusta , może obrazki w ciemnych ramkach by coś zmieniły. A kanapa mogłaby być jak ta na zdjęciu ?

a psina jaka cudna :rolleyes:

jest żywiej , ale teraz już nie potrzebujesz tej pięknej niebieskiej kanapy, wystarczą dodatki dodaj jakiś żywszy w jednej dwóch poduchach , ryciny w np. żywszym passpartou, lustro i będzie super

tu moje obrazki w ciemnym passpartou:

IMG_20171230_145743.jpg

ale ja mam bardzo eklektycznie;)