jakub_dw 19.03.2018 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Panowie, bardzo dziękuję za dyskusję. Na początku tylko sprostuję- w projekcie mam 5cm styropianu pod wylewką, nie 3. No ale do sedna... Rozmawiałem dzisiaj z 3 niezależnymi architektami (w sensie w żaden sposób nie powiązanymi z moimi projektem). Wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że 10 cm XPS pod PF oraz 5cm pod wylewką w zupełności wystarczy. To jak to właściwie jest? Brat w zeszłym roku wybudował dom na fundamentach tradycyjnych (w technologii murowanej). Niedawno zauważył, że budowlańcy zamiast 10 cm styropianu pod wylewką, położyli mu 5 cm:) W domu, jak dla mnie, ma straszną saunę. Jest naprawdę ciepło, a rachunki za gaz przychodzą normalne (niczym nie różniące się od sąsiadów, którzy pod wylewką zastosowali 10-15 cm styropianu). Czytam dokładnie to co piszecie, przejrzałem też wiele postów o podobnym temacie. Jakie konkretne argumenty przemawiają za zastosowaniem większej izolacji? Przeważnie piszecie, że "przyjęło się, że...", "im więcej tym lepiej". Ale czy wynika to z jakiś konkretnych wyliczeń? Przez prawie dwa lata analizowałem rynek z domami szkieletowymi. Byłem w wielu takich domach. Z reguły pod płytą żelbetową, firmy stosowały 10cm XPS oraz 5 cm pod wylewkę. Rozmawiałem z wieloma użytkownikami i nikt nigdy nie skarżył się ani na zimno, ani na wysokie rachunki. Wszystko to wydawało mi się normalne i oczywiste, do momentu aż sam nie zacząłem budować... Czy na taką grubość izolacji może mieć wpływ fakt, że buduję się pod Wrocławiem (i wszystkie domy, które oglądałem, również znajdowały się pod Wrocławiem)? z góry dziękuję i pozdrawiam Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.03.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Brak powierza je wydusi. A tak na serio od dołu mało co sie przebije bo pospółkę utwardzałem 400kg ugniatarką. Szpadla nie można było wbić. Złudzenie. Szczury to i przez beton się przekopią. Bratu do piwnicy właziły i dopiero potłuczone szkło zalane betonem załatwiło sprawę. Mrówki zrobią sobie przejście ziarenko po ziarenku. Tylko kto to zobaczy? Praprawnuki, jak zechcą wieżowiec w tym miejscu stawiać i zdemolują płytę? Albo i nikt nigdy. Lepiej żyć w błogim przeświadczeniu, że wszystko jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 19.03.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Ale czy wynika to z jakiś konkretnych wyliczeń? Wyliczenia robi się pod konkretne projekty w konkretnych lokalizacjach (Polska ma 5 stref klimatycznych ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.03.2018 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Czy na taką grubość izolacji może mieć wpływ fakt, że buduję się pod Wrocławiem (i wszystkie domy, które oglądałem, również znajdowały się pod Wrocławiem)? z góry dziękuję i pozdrawiam Kuba Tak ma to wpływ ..strefy klimatyczne jak kolega zauważył..u Ciebie jest najcieplej a u mnie najzimniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.03.2018 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Rozmawiałem dzisiaj z 3 niezależnymi architektami (w sensie w żaden sposób nie powiązanymi z moimi projektem). Wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że 10 cm XPS pod PF oraz 5cm pod wylewką w zupełności wystarczy. To jak to właściwie jest? Niestety, nieliczni są architekci-hobbyści co pochylają się z zainteresowaniem nad tematami energooszczędności. I to typowe podejście budowlańców "a po co tyle izolacji". A do tego "Prądem chcesz Pan grzać? Zbankrutujesz Pan." I jakoś nie widzą powiązania jednego z drugim. Jest naprawdę ciepło, a rachunki za gaz przychodzą normalne (niczym nie różniące się od sąsiadów, którzy pod wylewką zastosowali 10-15 cm styropianu). I pewnie więcej, niż niejeden grzejący prądem z FM. Czytam dokładnie to co piszecie, przejrzałem też wiele postów o podobnym temacie. Jakie konkretne argumenty przemawiają za zastosowaniem większej izolacji? Przeważnie piszecie, że "przyjęło się, że...", "im więcej tym lepiej". Ale czy wynika to z jakiś konkretnych wyliczeń? OZC i liczenie kosztów ogrzewania. Wydasz więcej na izolację, możesz kupić tańsze w instalacji a droższe w eksploatacji źródło ciepła a i tak rachunki będą trochę mniejsze albo trochę większe, jak dałbyś cieńsza izolację i droższe źródło ciepła sumarycznie wydając tyle samo kasy. A gdzie jest optimum - tu właśnie potrzebne jest OZC i oferty na systemy grzewcze. Pozostają jeszcze aspekty nie mierzalne w pieniądzu. Jak wygoda danego systemu grzewczego czy preferencje "eko" czy subiektywnie odczuwalny komfort cieplny (np. są ludzie, którzy lubią mieć ciepłą podłogę - a przy dobrze ocieplonym domu ona nie jest ciepła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.03.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Brak powierza je wydusi. A tak na serio od dołu mało co sie przebije bo pospółkę utwardzałem 400kg ugniatarką. Szpadla nie można było wbić. NA szkodniki stosuje się trutkę JA jeszcze piasek w strefie brzegowej mam solidnie posypany i wymieszany z palonym wapnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 20.03.2018 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 NA szkodniki stosuje się trutkę JA jeszcze piasek w strefie brzegowej mam solidnie posypany i wymieszany z palonym wapnem. Widziałem. Tez tak zrobie po obwodzie przy wykonywaniu opaski, uziomu i odwodnienia. Byłem przed chwilą na działce. Sucho wszedzie poza jednym miejscem. Wybrałem wode spod niedociążonej płyty styroduru. Warunki kiepskie. Zimno i wieje jak diabli. W tym tygodniu nic juz nie zrobi mój majster z Rybnika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts