ciasteczka 26.11.2019 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Chciałem prosić o opinie użytkowników, którzy już wybrali i korzystają ze swoich systemów. Do mojego domu 210m2 po podłogach, 165m2użytkowej i rodzina narazie 2+1 zaproponowano mi następujące centrale:ThesslaGreen AirPack4 500h (Polska) vs Zehnder AERISnext 450 R VV Standard z autom. Bypass (Holandia)Moim zdaniem troszeczkę za dużo tych m3 wymienianego powietrza. Co sądzicie? Czytając poszczególne tematy, zastanawiam się, skoro macie tyle czasu na przegadywanie się wzajemne, to bądźcie tak łaskawi i udzielcie odpowiedzi, najbardziej fachowych jakie potraficie i pozwólcie innym posiadać swoje zdanie i nie zaśmiecajcie kolejnych wątków. Dziękuję Pytanie do znawców, fachowców, teoretyków i praktyków:Posiadam GWC Żwirowe 8 x 4,5 x 0,7 m / rury fi200. O ile powinna być większa wydajność centrali lub w jaki inny sposób pokonać zwiększone opory przepływu powietrza przez GWC. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marrio 08.12.2020 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Odświeżę temat.Poszukuje rekuperatora do domu ok 220m2 gdzie instalacja jest już wykonana. Centralka będzie stać na ocieplonym strychu. Dom jest zamieszkały. Kiedyś juz miałem zamontować rekuperator ale temat nigdy nie został zrealizowany. Na co zwrócić uwagę? Wiem, ze teoretycznie powinienem mieć reku o wydajności ok 550m3 ale jakoś skłaniam się do mniejszych, ok 300-400m3. Co myślicie o rekuperatorze JanGaz, modelWNWH350EC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 08.12.2020 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Ja bym zwrócił przede wszystkim na odzysk wilgoci. Ostatnio sporo było pisane o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marrio 08.12.2020 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Właśnie zauważyłem, ze pojawiła się nowa kwestia w rekuperatorach. Wcześniej, tj ok 2 lata temu o tym w ogóle nie było pisane. A JanGaz tego nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.12.2020 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 (edytowane) Właśnie zauważyłem, ze pojawiła się nowa kwestia w rekuperatorach. Wcześniej, tj ok 2 lata temu o tym w ogóle nie było pisane. A JanGaz tego nie ma? Zehnder od dawna ma wersje z ERV - ale cena zniechęca.. Tu masz dosyć stary wątek o reku z odzyskiem wilgoci stosunkowo tanich. Alnor też ma. Obrotowe też od dawna przewijają się na FM. Od niedawna pe-flex takie robi. Edytowane 8 Grudnia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.12.2020 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Właśnie zauważyłem, ze pojawiła się nowa kwestia w rekuperatorach. Wcześniej, tj ok 2 lata temu o tym w ogóle nie było pisane. A JanGaz tego nie ma? Ma, ale tylko obrotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 08.12.2020 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Właśnie zauważyłem, ze pojawiła się nowa kwestia w rekuperatorach. Wcześniej, tj ok 2 lata temu o tym w ogóle nie było pisane. A JanGaz tego nie ma? Swiadomość użytkowników się zwiększa. Coraz więcej ludzi monitoruje wilgotność, pyły, co2. Rosną też wymagania komfortu i rynek to wszystko werfyfikuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marrio 18.12.2020 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 A co myślicie o modelu Centrala rekuperacyjna Vent-Axia Kinetic Advance S? Chce kupić jeszcze w tym roku i ale obudziłem się z ręka w no.. i wybór mam ograniczony dostępnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 18.12.2020 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 A co myślicie o modelu Centrala rekuperacyjna Vent-Axia Kinetic Advance S? Chce kupić jeszcze w tym roku i ale obudziłem się z ręka w no.. i wybór mam ograniczony dostępnością. Pospiech nie jest wskazany podczas zakupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marrio 18.12.2020 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 Taka jest złota zasada. A coś konstruktywnego nt tego rekuperatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 16.01.2021 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Witam. Mam wyliczony nawiew na 340. Czy wybor rekuperatora airpack 500v energy plus jest dobrym wyborem czy spogladac na cos innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jackobiel3 14.01.2022 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Witam,Po przesianiu zostaly dwie oferty rek:- Komfovent DOMEKT R400 H – wymiennik obrotowy odzyskujący wilgoć (Cena z montazem (10600zl)- Spiroflex VentClear HC4 HR Comfort – odzysk wilgoci z pomieszczeń (Cena z montazem 9600zl) Mam 5 dni na decyzje, o Komfovent wiem wszystko, o Spiroflexie NIC. Czy warto za 1000zl pchac sie w nieznane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 15.01.2022 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 Chyba sam już sobie odpowiedziałeś Możesz przesłać źródła z których czerpales info nt. reku Komfovent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jackobiel3 15.01.2022 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 Bezposrednio od znajomych uzytkownikow, a takze od sprzedawcow rek i https://forum.muratordom.pl/showthread.php?333967-Komfovent-Domekt-R-400-V-czy-coś-innego-Proszę-o-pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts