Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kilka rad rzeczywiście jest tu przydatnych, fajny pomysł z tym wątkiem. Nawet gdyby ktoś chciał wszystko wszystko opisać to pewnie byłoby super trudne, a tu są w miarę najpotrzebniejsze rzeczy. Dzięki

Swoją drogą to postanowiłem zrobić poprawki projektu i złożyć ponownie wniosek o pnb, zmian jest na tyle dużo w mojej ocenie że kolejne etapy budowy mogą okazać się czasochłonne w pilnowaniu projektu i dziennika budowy. Inaczej bym zrobił gdybym faktycznie zmieniał np jedna czy dwie ścianki działowe.

[...] Najfajniej musi się czuć ktoś, kto zastąpił BK Isomurem wierząc w taki obrazek... Dopłacił i zwiększył mostek ;)

W moim projekcie jakiś zdolniacha przewidział ściany z BK 600 i cokół z isomuru. Jak zobaczyłem cenę tego wynalazku to zacząłem sie zastanawiać czy z tego nie zrezygnować. Potem sprawdziłem parametry obu materiałów i uznałem, że chyba czegoś nie rozumiem (w końcu z budowlanką nie mam nic wspólnego poza własną budową). Trudno w to było uwierzyć takiemu laikowi jak ja ale to faktycznie jest mostek a nie izolacja

Przypomniałam sobie, dlaczego użyłam liczby mnogiej - bo zanim zleciłam projekt domu spotkałam się z innym architektem, popularnym w miejscowości, gdzie mieszkam. To co on nagadał o projektowaniu (już nawet nie instalacjach!) na pierwszej rozmowie, zjeżyło mi włosy ze zgrozy, bo koleś nie kojarzył nic związanego z energooszcędnością.

A po tym jak ja zaczęłam swoją budowę, za płotem u sąsiadów rozpoczęła się rozbudowa domu z jego projektu. Patrzyliśmy z mężem z przerażeniem, na to murują, ale nie ośmieliliśmy się zwrócić uwagi. No i wyszło szydło z worka - zewnętrzne schodki do domu przewiązane konstrukcyjnie ze ścianą budynku. Sąsiadowi przemarza cała posadzka wokół drzwi i ściana.

Ok, może spartoliła ekipa, a nie architekt, ale kiedy zasugerowaliśmy skucie schodów na koszt kierbuda, jeśli zrobione jest niezgodnie z projektem, to jakoś do dziś nie jest nic ruszone.

Edytowane przez Elfir

11. Wentylacja mechaniczna z rekuperacją?

Także w dużym uproszczeniu:

- Jeżeli oczyszczone powietrze ma dla Ciebie duże znaczenie - to TAK.

- Jeżeli nie budujesz kominów spalinowych (np. nie budujesz pieca lub kominka) to: TAK. Nie będziesz musiał budować kominów wentylacyjnych i koszty powinny zbliżyć się do kosztów związanych z wentylacją grawitacyjną.

W innych przypadkach to już trzeba policzyć. Nie wierz w reklamy, że rekuperacja oszczędzi 50% twoich rachunków - to bzdury.

Za duże to uproszczenie. O tym też można by napisać że bzdury.

Policz i powiedz którędy wpadnie powietrze, o jakiej temperaturze i z jaką prędkością oraz od czego to zależy. Napisz kiedy WG działa i jak. Inaczej to powielanie mitów i bzdury a nie porady.

Łukaszu - też się zastanawiam, ale zasugerowaliśmy, by skuł je na koszt kierbuda (z ubezpieczenia), ocieplił ścianę i dobudował nowe, oddylatowane. I żeby zajrzał do projektu i sprawdził, jak to miało być.

I temat ucichł.

Ale pamiętaj, że ja z tym architektem rozmawiałam i czułam się jakby to ja miała go uczyć pojęcia mostek cieplny. Z drugiej strony, nie wiem czy to był architekt sensu stricte, czy konstruktor, który dawno temu uzyskał uprawnienia projektowe? Bo człowiek leciwy wiekowo.

Ale dlatego użyłam wówczas liczby mnogiej.

Edytowane przez Elfir

Z drugiej strony, nie wiem czy to był architekt sensu stricte, czy konstruktor, który dawno temu uzyskał uprawnienia projektowe? Bo człowiek leciwy wiekowo.Ale dlatego użyłam wówczas liczby mnogiej.

zawsze uważałem, że projektant jest jak " dobre wino " - im starszy tym lepszy, ponieważ doświadczenie zawodowe procentuje dla każdego następnego projektu, oczywiście pod warunkiem, że uzupełnia wiedzę na bieżąco co jest raczej wpisane w zawód architekta. Z konstruktorami to nie wiem ? - normy obliczeniowe raczej tak bardzo się nie zmieniają. Z instalacjami - tu jest rewolucja patrząc na różne systemy, rozwiązania techniczne, instalacyjne ...

... nie wiem, nie widziałem i chyba nie mi oceniać.

Jedno jest pewne - otaczająca przestrzeń ( w tym architektura ) świadczy o nas samych. Jedni mają aspirację przebywania w fajnej przestrzeni, innym to kompletnie obojętne ... " co by nie było " na pewno nie są i nie będą "mecenasami " Architektury. Tragiczne jest natomiast to, że preferowane są rozwiązania ( w tym estetyczne ) nie odbiegające od tego co było realizowane powiedzmy 20 lat temu, gdzie różnica polega na zmianie ( przykład ) balustrady stalowej na szklaną. Jak do tego dada się zamożność "dorabiającego się" społeczeństwa i brak choćby lekcji tzw. "plastycznego" na poziomie podstawowym to wyłania się prawdziwy obraz sytuacji A.D.2018 i dążeń do własnego "M" . Ale też nie jest powiedziane, że każdy budynek ma "powalać", ale na pewno powinien mieć to "coś" co wyróżnia go od innych.

Za duże to uproszczenie. O tym też można by napisać że bzdury.

Policz i powiedz którędy wpadnie powietrze, o jakiej temperaturze i z jaką prędkością oraz od czego to zależy. Napisz kiedy WG działa i jak. Inaczej to powielanie mitów i bzdury a nie porady.

Artykuł o wentylacji mechanicznej w drodze i w nim będzie wszystko rzetelnie objaśnione. Natomiast nie rozumiem o jakich bzdurach piszesz - o tym, że poleciłem w dwóch konkretnych przypadkach WM zamiast WG? Uważasz inaczej? Niżej napisałem, że w pozostałych przypadkach należy wszystko policzyć. Daj znać :)

Uff. Skończyłem mój artykuł na temat ogrzewania domu: https://blog.poradnik-budowlany.com/koszty-ogrzewania-domu/

Starałem się rzetelnie wytłumaczyć od czego zależą koszty ogrzewania domu, dlaczego należy wykonywać OZC, opisać parametry EP, EK i EU oraz opisać, w jaki sposób można ogrzać dom. Podejrzewam, że to może być jeden z najdłuższych artykułów, które czytaliście w tym roku :) Jeżeli są jakieś niejasności - dajcie znać, a poprawię, aby było czytelnie.

Napisanie tego artykułu zajęło mi parę tygodni pracy i dużo się dzięki temu nauczyłem. Moje wnioski:

1.Tkwiłem w błędnym przekonaniu o opłacalności ogrzewania ekogroszkiem. Okazało się, że moja wiedza na temat ogrzewania innymi systemami była znikoma i dużo dzięki Wam się nauczyłem. Szczerze dziękuję.

2. Zrozumiałem też kwestię związaną z kosztem budowy domu energooszczędnego - o tym pisałem kilka wątków wcześniej.

3. W moim domu mieszkam już 7 lat. Gdybym teraz ponownie się budował - dużo bym zmienił. O ile projekt architektoniczny mi się podoba i dom jest bardzo funkcjonalny to na pewno zadbałbym o to, aby był energooszczędny i zapewne ogrzewałbym go prądem/PC + fotowoltaika. Oprócz niższych kosztów użytkowania domu, zamiast kotłowni na ekogroszek mógłbym wtedy mieć jeden mały pokój więcej.

4. Osoby, które myślą o budowie domu mają cholernie trudne zadanie, aby się w tym wszystkim połapać :( Podczas zbierania materiałów do różnych artykułów napotkałem się z takimi mitami, a czasem wręcz kłamstwami (i to zarówno na stronach różnego rodzaju czasopism budowlanych, jak i stronach producentów różnych systemów grzewczych), że łatwo tu o ból głowy. Mam nadzieję, że mój skromny blog pozwoli ten bół głowy ograniczyć. :)