Elfir 10.04.2018 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 mąż odczytuje liczniki prosumentów instalacji fotowoltaicznej - pracuje dla ENEA.Wie dokładnie ile dana instalacja wytworzyła prądu, ile kosztuje kredyt i kiedy trzeba wymieniać falownik.Kiedy ktoś dzwoni z ofertą to tylko parska śmiechem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławomir Zając 10.04.2018 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 mąż odczytuje liczniki prosumentów instalacji fotowoltaicznej - pracuje dla ENEA. Wie dokładnie ile dana instalacja wytworzyła prądu, ile kosztuje kredyt i kiedy trzeba wymieniać falownik. Kiedy ktoś dzwoni z ofertą to tylko parska śmiechem. Czy piszesz o panelach fotowoltaicznych wziętych na dotację z obowiązkowym kredytem? To inna para kaloszy - takie dotacje nie zawsze są opłacalne. Ostatnio daleki znajomy przyznał, że za instalację 5,2 kWp z dotacją zapłacił więcej niż ja za moją 8,1 bez dotacji! W tym samym roku! Ludzie biorą panele w ciemno nie sprawdzając cen, parametrów instalacji, ciesząc się tylko 30, 50 lub 70% upustem i często po prostu za to przepłacając... Mój sąsiad zgłosił się po dotację do naszej gminy, zaczął budowę domu, warunkiem otrzymania dotacji jest ukończenie SO w tym roku, ale.. sąsiad nie wie absolutnie nic o tym, co otrzyma, oprócz tego, że dotacja jest na panele do 3 kWp. Nie wie jakie panele, jakiej mocy, jaki falownik, nie otrzymał żadnego projektu, żadnej symulacji, nic. Może się potem okazać, że z tych 3 kWp uzyska tyle, co ja z 1 kWp. Kto wie... Dlatego rozdzielmy dotacje, które mogą, ale nie muszą być opłacalne, od samej technologii. Zapoznaj się proszę z artykułem, pokaż go mężowi. Panele - brane na zasadach rynkowych lub z dotacją na jasnych warunkach - są godne rozważenia i dla mnie (podkreślam - dla mnie) to rozsądna inwestycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.04.2018 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 po co wykonywać OZC skoro na koniec realizacji projektu budowlanego inwestor otrzyma charakterystykę budynku. Serio? Od kogo po realizacji projektu dostanę charakterystykę? Prawidłowo wykonany certyfikat energetyczny daje bardzo dużą dokładność oszacowania kosztów. OZC, PCHE - a tu dorzucasz certyfikat? Zapomniałeś napisać co to jest i skad się to bierze i czy cokolwiek wnosi, jak ktoś ma już PCHE (to zawsze ma) i zapłacił za OZC. Spotkasz się także z parametrem EU (energia użytkowa) – jest to ilość energii, która jest potrzebna do utrzymania w budynku założonej temperatury i przygotowania ciepłej wody użytkowej, ale nie uwzględnia sprawności systemu grzewczego. Wiesz, co to EUco+w? Gdzie tu CWU? Dom wymaga dostarczenia 80 kWh energii na m2/rok (parametr EU). EK to EU po uwzględnieniu sprawności systemu grzewczego. Jeżeli dom ogrzewamy gazem z 90% sprawnością to EK wyniesie 88,9 kWh/ m2/rok. Jeżeli dom ma 100 m2 i ogrzewamy go gazem ziemnym to roczne koszty ogrzania i przygotowania ciepłej wody użytkowej wyniosą 88,9 * 100 * 0,3 (koszt 1 kWh gazu) = 2667 złotych. Nieprawda. Nie ważne, z jaką sprawnością ogrzewasz swój dom - ważne, jaki współczynnik zapisał minister w rozporządzeniu. A EP – Energia Początkowa? O, a to "początkowa" to skad się wzięło? Wcześniej było:Najczęściej jednak spotkasz się z parametrem EP – wskaźnikiem rocznego zapotrzebowania na nieodnawialną energię pierwotną. To coś innego? koszt 1 kHw będzie znacznie niższy Co to za jednostka i czego? Ale już nie w 50% bo kominek nie może być podstawowym źródłem ogrzewania Podasz podstawę prawną takiego twierdzenia? Można wręcz wybudować dom z minimalną izolacją, wstawić piec na biomasę i cieszyć się pozwoleniem na budowę… Nie można, bo EP to nie jedyny wymóg. Są wymagania co do izolacyjności muru, okien itd. Od 2014 r. przez to nie da się zbudować legalnie domu z nieocieplonego bala - bo EP da się wyciągnąć choćby ogrzewając solarami czy biomasą. Ale żeby uzyskać wymaganą izolacyjność muru trzeba by wyciąć najgrubsze drzewa w kraju i z nich zrobić mur. Dodatkowo plany są takie, aby od 2021 To nie są plany, tylko zapisy z Rozporządzenia w sprawie WT. Tyle, że po aktualizacji z 14 listopada 2017 r termin przesunięty na 2020 r. im dom większy tym pompa mniej opłacalna A to czemu? np. ogrzewanie energią elektryczną jest najdroższe, Urban legend. Zależy od ceny kWh prądu - a ta może być od 0 do prawie 70gr. PS Niedługo będę prowadził szkolenia dla budujących. Jak to napisał Woody Allen w jednym scenariuszu "– Ci, którzy nic nie potrafią, uczą, a ci, którzy nie potrafią uczyć, uczą w-f. " A jak ktoś chce zrozumieć, skąd się bierze EU, EP itp - zapraszam tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.04.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 mąż odczytuje liczniki prosumentów instalacji fotowoltaicznej - pracuje dla ENEA. Wie dokładnie ile dana instalacja wytworzyła prądu Skąd wie, ile wytworzyła? Zakłada licznik na zużycie własne (to co nie trafiło do sieci) po kryjomu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławomir Zając 10.04.2018 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Kaizen - wielkie dzięki za poświęcony czas i wszystkie uwagi. Poprawię ewidentne literówki oraz przeregaduję kilka zdań, aby moje intencje były jasne. Co do certyfikatu energetycznego. Jest obowiązkowy. Art. 34. 1.: "3. Projekt budowlany powinien zawierać (...) projekt architektoniczno-budowlany, określający funkcję, formę i konstrukcję obiektu budowlanego, jego charakterystykę energetyczną (...)" Co do "Nieprawda. Nie ważne, z jaką sprawnością ogrzewasz swój dom - ważne, jaki współczynnik zapisał minister w rozporządzeniu." - nie rozumiem. Co ma rozporządzenie do podanych przeze mnie parametrów? "Ale już nie w 50% bo kominek nie może być podstawowym źródłem ogrzewania " Spytam projektanta, który przekazał mi tę informację i jutro dam znać. Co śmieszne, zerknąłem do Twojego wpisu o EU i EP, który poleciłeś i na końcu napisałeś: "Mam kominek, mogę przyjąć że 49% ciepła na potrzeby ogrzewania domu będzie w nim wytwarzane. Nie mogę więcej, bo kominek nie może być podstawowym źródłem ogrzewania. Ale i tak nie muszę nim wcale palić. " ) Do reszty odniosę się jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.04.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Skąd wie, ile wytworzyła? Zakłada licznik na zużycie własne (to co nie trafiło do sieci) po kryjomu? Skąd wie?, przecież odczytuje liczniki. Kazda instalacja fotowoltaiczna podłaczona do sieci musi byc z licznikiem który liczy energię oddaną do sieci. Oczywiscie ze licznik ten liczy zuzycia własnego a calkowitą wartosc energii wyprodukowane w danej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.04.2018 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Co do certyfikatu energetycznego. Jest obowiązkowy. Art. 34. 1.: "3. Projekt budowlany powinien zawierać (...) projekt architektoniczno-budowlany, określający funkcję, formę i konstrukcję obiektu budowlanego, jego charakterystykę energetyczną (...)" A możesz zamiast tego nie związanego z moim wpisem wytłuścić "certyfikat energetyczny"? Co do "Nieprawda. Nie ważne, z jaką sprawnością ogrzewasz swój dom - ważne, jaki współczynnik zapisał minister w rozporządzeniu." - nie rozumiem. Co ma rozporządzenie do podanych przeze mnie parametrów? Napisałeś "Jeżeli dom ogrzewamy gazem z 90%". Nie ważne, jak my ogrzewamy. Do EP nie ma znaczenia jaki model kotła czy pompy wybierzesz i jaką ma sprawność - ważne, jaką minister przypisał sprawność dla grupy urządzeń danego typu. EP liczy się tylko i wyłącznie na podstawie rozporządzenia - nie ma znaczenia sprawność podana przez producenta czy zbadana przez kogokolwiek. Czy grzeję PC PP Lomo Economic, czy najbardziej wypasionym Mitsubishi - i tak minister domaga się liczenia 3.0. "Mam kominek, mogę przyjąć że 49% ciepła na potrzeby ogrzewania domu będzie w nim wytwarzane. Nie mogę więcej, bo kominek nie może być podstawowym źródłem ogrzewania. Ale i tak nie muszę nim wcale palić. " ) U mnie tak jest zapisane w MPZP. Ale to jest prawo lokalne, a nie krajowe. Wielokrotnie czytałem taki tekst, że kominek nie może być podstawowym źródłem ciepłą - ale przepisu ogólnie obowiązującego na to nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.04.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 (edytowane) Kaizen - wielkie dzięki za poświęcony czas i wszystkie uwagi. Poprawię ewidentne literówki oraz przeregaduję kilka zdań, aby moje intencje były jasne. Co do certyfikatu energetycznego. Jest obowiązkowy. Art. 34. 1.: "3. Projekt budowlany powinien zawierać (...) projekt architektoniczno-budowlany, określający funkcję, formę i konstrukcję obiektu budowlanego, jego charakterystykę energetyczną (...)" Co do "Nieprawda. Nie ważne, z jaką sprawnością ogrzewasz swój dom - ważne, jaki współczynnik zapisał minister w rozporządzeniu." - nie rozumiem. Co ma rozporządzenie do podanych przeze mnie parametrów? "Ale już nie w 50% bo kominek nie może być podstawowym źródłem ogrzewania " Spytam projektanta, który przekazał mi tę informację i jutro dam znać. Co śmieszne, zerknąłem do Twojego wpisu o EU i EP, który poleciłeś i na końcu napisałeś: "Mam kominek, mogę przyjąć że 49% ciepła na potrzeby ogrzewania domu będzie w nim wytwarzane. Nie mogę więcej, bo kominek nie może być podstawowym źródłem ogrzewania. Ale i tak nie muszę nim wcale palić. " ) Do reszty odniosę się jutro. Proponuję sie doszkolic i to bardzo powaznie z zakresu ozc, charakterystyki energetycznej oraz tzw. swiadectwa (certyfikatu) energetycznego. To są rózne opracowania. Charakterystyka energergetyczna budynku a własciwie projektowa charakterystyka energetyczna budynku to całkiem rózne opracowanie od certyfikatu energetycznego. Nie rozumiem jak mozna chciec prowadzic szkolenia z tego zakresu nie rozniając podstawowych pojęc. Narzuca mi sie skojarzenie z TB który tez chce szkolic z zakresu efektywnosci energetycznej a poglądy jego na temat ozc, charakterystyk są powszechnie znane. Dosc powiedziec ze mnie za to ze wykonuje ozc nazywa mordercą, a innych okreslen nie zliczę. Certyfikat a własciwie swiadectwo charakterystyki energetycznej budynku sporządza sie po zakonczeniu budowy i jest obowiązkowe tylko dla sprzedających lub wynajmujących mieszkania, domy oraz w innych nielicznych przypadkach które nie dotyczą budujących własne domy a takich tu zdecydowana wiekszość. Odnosnie kominka to nie moze byc on głowny zródłem ogrzewania i mozna wpisac ze jego udział moze byc max 49%. Ten procent nie ma literalnego odzwierciedlenia w WT2017 ale logika i zdrowy rozsądek podpowiadają ze ta wartosc moze byc taka. Obliczenia dotyczące opłacalnosci fotowoltaki tendencyjne w celu udowodnienia tej opłacalnosci. Nie wiadomo dlaczego przyjeto srednią cene 50-55 gr? w jakiej taryfie, jaki dystrybutor i sprzedawca. Inna bedzie opłacalnosc dla G11 inna dla G12w a jeszcze inna dla G13 (Tauron). Inna dla PGE inna dla Tauronu inna dla Enei Edytowane 10 Kwietnia 2018 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.04.2018 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 ... U mnie tak jest zapisane w MPZP. Ale to jest prawo lokalne, a nie krajowe. Wielokrotnie czytałem taki tekst, że kominek nie może być podstawowym źródłem ciepłą - ale przepisu ogólnie obowiązującego na to nie znalazłem. Słabo szukałeś a wystarczyłoby zajrzec do WT2018 i poczytac rozdział 4 "Instalacje ogrzewcze" Na początek : § 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami. i to by wystarczyło, ale dla wątpiących kolejny paragraf § 136. 2.92 Kotły na paliwo stałe omocy cieplnej nominalnej do 25 kW powinny być instalowane w wydzielonych pomieszczeniach technicznych zlokalizowanych na kondygnacji podziemnej, na poziomie ogrzewanych pomieszczeń lub w innych pomieszczeniach, w których mogą być instalowane kotły o większych mocach cieplnych nominalnych. Skład paliwa powinien być umieszczony w wydzielonym pomieszczeniu technicznym w pobliżu kotła lub w pomieszczeniu, w którym znajduje się kocioł. Pomieszczenia, w których instalowane są kotły oraz pomieszczenia składu paliwa powinny odpowiadać wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwo stałe. Czy widziałes kocioł na paliwo stałe czyli jak chcą niektórzy kominek w wydzielonym pomieszczeniu?? Czytac i jeszcze raz czytac dokładnie nowe WT2018. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.04.2018 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 (edytowane) Słabo szukałeś a wystarczyłoby zajrzec do WT2018 i poczytac rozdział 4 "Instalacje ogrzewcze" Na początek : § 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami. i to by wystarczyło, ale dla wątpiących kolejny paragraf No i mam kable grzejne i klimę (pompę ciepła powietrze-powietrze jak kto woli). Budynek jest wyposażony w wymagane urządzenie ogrzewcze. A jaki przepis wymaga ode mnie podania, które jest główne i które może produkować większość ciepła? Jaki przepis powszechnie obowiązujący (czyli nie licząc mojego MPZP) zakazuje mi wpisać w PCHE, że kominkiem grzeję 90%, kablami 5% i klimą 5%? Przepisy o kotłach mnie nie dotyczą - bo mam kozę i grzeję powietrze, nie wodę. Chyba wiesz czym jest kocioł? Ale swoją drogą jak to ma się do kominka z płaszczem wodnym? Nie podpada pod to? I nie mieszaj przepisów z logiką. To zupełnie różne poziomy abstrakcji - często sprzeczne. Edytowane 10 Kwietnia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławomir Zając 10.04.2018 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Charakterystyka energergetyczna budynku a własciwie projektowa charakterystyka energetyczna budynku to całkiem rózne opracowanie od certyfikatu energetycznego. Nie rozumiem jak mozna chciec prowadzic szkolenia z tego zakresu nie rozniając podstawowych pojęc. Dziękuję za wyjaśnienie. Jutro odniosę się do wszystkich uwag (po prostu padam ze zmęczenia, a nie mogłem się powstrzymać przed zerknięciem na forum), ale odniosę się tylko do jednego - nie prowadzę szkoleń z zakresów przekraczających moje kompetencje. I w mojej książce (https://blog.poradnik-budowlany.com/moja-ksiazka/) i na szkoleniach kładę nacisk głównie na to, aby dobrze przemyśleć wybór działki i projektu budowlanego i nawiązać współpracę z rzetelnym projektantem, kierownikiem budowy i wykonawcami. Koncentruję się na ludziach bo uważam, że to umiejętność wyboru projesjonalisty jest najważniejsza i podczas budowy i po prostu w życiu. Zahaczam oczywiście podczas szkoleń o inne tematy, ale NIGDY nie przekonuję do stosowania konretnych rozwiązań, wyboru konkretnych materiałów budowlanych i technologii itp. bo to po prostu przekracza moje kompetencje. Zawsze uczulam, że od takich rzeczy są specjaliści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.04.2018 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 No i mam kable grzejne i klimę (pompę ciepła powietrze-powietrze jak kto woli). Budynek jest wyposażony w wymagane urządzenie ogrzewcze. A jaki przepis wymaga ode mnie podania, które jest główne i które może produkować większość ciepła? Jaki przepis powszechnie obowiązujący (czyli nie licząc mojego MPZP) zakazuje mi wpisać w PCHE, że kominkiem grzeję 90%, kablami 5% i klimą 5%? Przepisy o kotłach mnie nie dotyczą - bo mam kozę i grzeję powietrze, nie wodę. Chyba wiesz czym jest kocioł? Ale swoją drogą jak to ma się do kominka z płaszczem wodnym? Nie podpada pod to? I nie mieszaj przepisów z logiką. To zupełnie różne poziomy abstrakcji - często sprzeczne. Rozmawiamy o kominku jako głownym zródle ciepła? jezeli tak to w/w paragraf jest wystarczajacy. A MPZP wynika własnie z WT jako prawa nadrzednego. Jezeli MPZP na twoim terenie były by z WT sprzeczne na pewno znalezli by sie tacy ktorzy by je kwestionowali i w sadzie administracyjnym sprawe by wygrali. Nie słyszałem aby ktos sprawe kominka jako głownego zródła grzewczego wygrał czy nawet kwestionował zapisy MPZP w tym zakresie. Mozesz byc tym pierwszym, zyczę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.04.2018 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 (edytowane) Dziękuję za wyjaśnienie. Jutro odniosę się do wszystkich uwag (po prostu padam ze zmęczenia, a nie mogłem się powstrzymać przed zerknięciem na forum), ale odniosę się tylko do jednego - nie prowadzę szkoleń z zakresów przekraczających moje kompetencje. I w mojej książce (https://blog.poradnik-budowlany.com/moja-ksiazka/) i na szkoleniach kładę nacisk głównie na to, aby dobrze przemyśleć wybór działki i projektu budowlanego i nawiązać współpracę z rzetelnym projektantem, kierownikiem budowy i wykonawcami. Koncentruję się na ludziach bo uważam, że to umiejętność wyboru projesjonalisty jest najważniejsza i podczas budowy i po prostu w życiu. Zahaczam oczywiście podczas szkoleń o inne tematy, ale NIGDY nie przekonuję do stosowania konretnych rozwiązań, wyboru konkretnych materiałów budowlanych i technologii itp. bo to po prostu przekracza moje kompetencje. Zawsze uczulam, że od takich rzeczy są specjaliści. To moze nie pisac o tym na czym sie nie zna, a sprawy OZC, PCHE, Ep, Eu i pokrewne to domena audytora energetycznego, projektanta juz mniej bo ci raczej koncentrują sie na oszustwie PCHE , czyli uzyskaniu PNB w pierwszej kolejnosci. Edytowane 10 Kwietnia 2018 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.04.2018 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 (edytowane) Rozmawiamy o kominku jako głownym zródle ciepła? jezeli tak to w/w paragraf jest wystarczajacy. Możesz wytłuścić? To "głównym", "podstawowym" albo wyrażone to w %? Bo że nie może być jedynym, to prawda (tylko takie stwierdzenie pada w tym wątku pierwszy raz i nie o tym dyskusja). Paragraf stanowi, że muszę mieć inne urządzenie. Nie ma tu nic o tym, które może być główne. To, że MPZP jest prawem i nie musi mieć nic wspólnego z logiką - prawda. Tylko pytanie było o to, jaki przepis powszechnie (a nie lokalnie) obowiązujący zabrania ogrzewania głównie kominkiem. Edytowane 10 Kwietnia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.04.2018 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 (edytowane) To, że MPZP jest prawem i nie musi mieć nic wspólnego z logiką - prawda. Tylko pytanie było o to, jaki przepis powszechnie (a nie lokalnie) obowiązujący zabrania ogrzewania głównie kominkiem. MPZP nie moze byc sprzeczne z WT, skoro nikt tego nie podwazył to oznacza ze nie wszystko musi byc napisane wprost. Kazdy akt nizszej rangi powiniem byc sprawdzany przez prawników specjalistów. Jezeli uwazasz ze MPZP nie ma podstaw w WT to masz prawo zaskarzyc te artykuły z ktorymi sie nie zgadzasz, i w zasadzie masz wygrane bo w WT nie masz podanej definicji głównego zródła ciepła, a przy okazji kolejna fucha weryfikatora rozporządzen i ustaw. Naprawde nie rozumiesz tego zapisu? § 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami. Edytowane 11 Kwietnia 2018 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.04.2018 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 (edytowane) Skąd wie, ile wytworzyła? Zakłada licznik na zużycie własne (to co nie trafiło do sieci) po kryjomu? Wiesz, jak od ponad 15 lat odczytujesz człowiekowi liczniki pradu i on nagle założy fotowoltaikę, to jakieś porównanie masz. Na dodatek liczniki elektroniczne są w stanie podać moc szczytową, minimalną co do minuty. Wskazują kilkadziesiąt różnych pozycji i nie odczytuje się ich z ekranu, ale specjalnym urządzeniem, który przekazuje dane do komputera. Zysk odliczając zużycie własne na poziomie 160 zł/rok to nie jest porażająca kwota, co? Edytowane 11 Kwietnia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.04.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 MPZP nie moze byc sprzeczne z WT, skoro nikt tego nie podwazył to oznacza ze nie wszystko musi byc napisane wprost. To jak mi zabronili w WT zielonego dachu (antracyt i czerwienie mogę mieć), to jest to niezgodne z WT? Oczywiście, że w MPZP można zakazać czegoś więcej, niż wynika z rozporządzenia. Na tym polegają MPZP - inaczej po co by były, jakby mogły tylko dublować zapisy z WT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.04.2018 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Mylicie pojęcia. MPZP nie może być sprzeczne z WT, ale jednocześnie może zawierać dodatkowe przepisy pozostające w zgodzie z WT. Np do końca zeszłego roku MPZP nie znosiły wymogów ppoż i obowiązku odsunięcia się od lasu. Taka samo jak w MPZP nikt nie zapisze, że można budować w odległości mniejszej niż 3/4m od granicy, ale może zapisać, że ma to być 6m, co pozostanie w zgodzie z WT. Natomiast zapis w WT, że powinien być wyposażony nie mówi niczego o roli takiego ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 11.04.2018 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Charakterystyka energergetyczna budynku a własciwie projektowa charakterystyka energetyczna budynku to całkiem rózne opracowanie od certyfikatu energetycznego. ... konkretnie i rzeczowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławomir Zając 11.04.2018 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Posypuję głowę popiołem. OZC, PCHE, świadectwa energetyczne - moja wiedza na ten temat nie była wystarczająca w tym zakresie. Doszkoliłem się i poprawiam artykuł, aby był zgodny z rzeczywistością. Dzięki! Łukasz Ładziński - jak wygląda wykonywanie PCHE przy pracach projektowych? Najczęściej spotykam się z tym, że projektanci tworzący projekt indywidualny najpierw sami (bez większych konsultacji z projektantami z innym branż) ustalają wszystko z inwestorem, a potem po prostu na podstawie przygotowanego projektu architektonicznego zlecają zrobienie projektu konstrukcji, projektów sanitarnych i tak przygotowana dokumentacja wraca do inwestora. A przecież architekt i konstruktor muszą przecież w trakcie prac wiedzieć, jaki budynek będzie miał zapotrzebowanie na ciepło po to, aby dobrać odpowiednią izolację, zoptymalizować koszty, zaproponować system grzewczy itp. Zastanawiam się jak więc to powinno wzorcowo wyglądać... Wyobrażam sobie zespół projektantów z różnych branż pracujących wspólnie nad jednym projektem przy jednym stole... Jak to wygląda u Ciebie? Kaizen. Wracając do ogrzewania elektrycznego. Napisałeś, że: "(ogrzewanie elektryczne) zależy od ceny kWh prądu - a ta może być od 0 do prawie 70gr." Co masz na myśli pisząc "od zera"? I drugi temat. Napisałeś: "Do EP nie ma znaczenia jaki model kotła czy pompy wybierzesz i jaką ma sprawność - ważne, jaką minister przypisał sprawność dla grupy urządzeń danego typu. EP liczy się tylko i wyłącznie na podstawie rozporządzenia - nie ma znaczenia sprawność podana przez producenta czy zbadana przez kogokolwiek." Zerknij na to: http://wis.pol.lublin.pl/kongres3/tom1/1.pdf Wzór na EP wymaga podstawienia EK. Obliczenie EK wymaga wcześniejszego obliczenia EU. EU nie uwzględnia sprawności systemu grzewczego, EK ją uwzględnia. Wynika z tego, że w obliczeniach energii pierwotnej jest uwzględniona sprawność systemu grzewczego. Oczywiście zawarte w rozporządzeniu wartości współczynników (energia elektryczna 3,0, kocioł na węgiel 1,1, biomasa 0,2 itp.) są niezależne od klasy urządzenia, jego sprawności itp. Elfir Napisałaś: "Zysk odliczając zużycie własne na poziomie 160 zł/rok to nie jest porażająca kwota, co?" Przecież bez informacji o koszcie instalacji fotowoltaicznej ta informacja nic nam nie mówi... Proszę, otwórz się na fotowoltaikę chociaż tak, jak ja się zamknąłem na ekogroszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts