Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oczywiście, że nie zawsze. Na przykład mój murarz to był skarb ...

no tak, dobry murarz to skarb ! podobnie jak dobry architekt, mechanik, ogrodnik ... :yes: gorzej jeśli ogrodnik chciałby być architektem, architekt mechanikiem, a mechanik ogrodnikiem, ... a wiedzę podstawową jak najbardziej powinien mieć każdy !

To była odpowiedź do Elfir nie do Ciebie Arturo72.

Cieszę się że masz tak niskie zużycie.

Nie bardzo rozumiem dlaczego miałabym kupować kilka kotłów gazowych? Co miałam z nimi zrobić? Albo po co oddawać do serwisu by tłumić moc, zamiast po prostu kupić mniejszy piec?

Niestety, projektant instalacji nie był rzetelnym fachowcem i nie dopasował kotła w projekcie. Instalator był starej daty i uważał, że im większy piec tym lepiej, bo nigdy nie miał do czynienia z budownictwem energooszczędnym.

Na szczęście mogłam skorzystać z pomocy i doświadczeń ludzi na forum.

Co więcej przekonywali mnie do prądu, ale to ja ostatecznie stchórzyłam bo sporo prądu zużywam za dnia (dwa komputery, akwaria). Moje rozterki zawarłam w dzienniku.

Edytowane przez Elfir

no tak, dobry murarz to skarb ! podobnie jak dobry architekt, mechanik, ogrodnik ... :yes: gorzej jeśli ogrodnik chciałby być architektem, architekt mechanikiem, a mechanik ogrodnikiem, ... a wiedzę podstawową jak najbardziej powinien mieć każdy !

Widzisz Łukasz, chcesz robić mi pstryczki. Ale ja nie biorę pieniędzy za projektowanie domów, instalacji czy naprawę samochodów.

Jedynie za to, co jest moim zawodem. I za to biorę odpowiedzialność.

A jak mam nazwać instalatora-projektanta, który wpisał do projektu pierwszy lepszy piec z katalogu, nie sprawdziwszy nawet, czy jest prawna możliwość zamontowania go w moim domu? Wziął pieniądze za całkowicie nieprzydatny mi dokument.

Wiedziałam, że ryzykuję opierając się na opiniach z forum. Dlatego musiałam ekspresowo się dokształcać chociażby w zrobieniu OZC. I ono (a także praktyka) tylko potwierdziły, że rację mieli ludzie z forum a nie projektant, który obstawił się dyplomami, uprawnieniami i pieczątkami.

Edytowane przez Elfir

Oj tam, jak ogólnie wiadomo, Elfir ma wiedzę wykraczającą poza ramy tego forum, we wszystkich aspektach tegoż.

Także zamknij się i czytaj, zgłębiaj tę wiedzę, baranie!

:rolleyes:

Bycie ogrodnikiem nie ogranicza mi horyzontów myślowych tylko do roślin. Zdziwiłbyś się ile wiem.

Widzisz Łukasz, chcesz robić mi pstryczki. Ale ja nie biorę pieniędzy za projektowanie domów, instalacji czy naprawę samochodów.

Jedynie za to, co jest moim zawodem. I za to biorę odpowiedzialność.

- w końcu rozsądnie napisane. Równie dobrze mogłabyś umieścić zdanie jw pod każdą Twoją wypowiedzią na FM, która nie dotyczy tego, za co bierzesz odpowiedzialność. Wiadomo by było, za co nie bierzesz :)

- na marginesie : nie zgodzę się z Twoimi wypowiedziami "wrzucającymi" jedno " chore drzewo " do innych zdrowych. Można uogólniać, ale bez przesady ! jest ( powinien być ) w tym jakiś umiar. To, że ( przykładowo ) budynek jest na " ławach " nie znaczy, że jest gorszy od tego na " płycie " / i odwrotnie.

Gość Arturo72
-To, że ( przykładowo ) budynek jest na " ławach " nie znaczy, że jest gorszy od tego na " płycie " / i odwrotnie.

Jest gorszy pod względem przenikalności ciepła do gruntu,ten na lawach z oczywistych względów :)

2-cokol-nieizolowany.jpg

Edytowane przez Arturo72

Wskaż mi JEDEN fragment mojej wypowiedzi w tym wątku, w której wrzucam wszystkich fachowców do jednego worka. W której coś uogólniam. W którym piszę coś o ławach?

Co więcej wyraźnie zaznaczyłam, że najlepsi fachowcy wysoko się cenią (bo ich wiedza kosztuje). Problem w tym, że nie każdego na nich stać. A na tańszych nie zawsze można polegać, wiec trzeba się dokształcać samemu.

Dlaczego mam coś takiego pisać po każda moją wypowiedzią? Czy biorę za wypowiedź (doradztwo) pieniądze? Czy moje rady na forum są jakimkolwiek dokumentem uznawanym w urzędach?

Dlaczego nie wymagasz tego od innych piszących?

To jest forum dyskusyjne - moje tezy może obalić każdy, jeśli posiada argumenty. Może użyć kontrargumentów. Dlaczego uważasz, że czytelnik posłucha mnie a nie adwersarza, skoro moje tezy są złe?

Kiedyś miałam w podpisie, że jestem ogrodnikiem, ale ze względu na regulamin forum usunięto mi ten podpis.

Przy okazji - ciebie też zgłaszano do moderacji, aby usunąć ci podpis "architekt".

Arturo - płyta jest też mniej podatna na nierówne osiadanie.

Edytowane przez Elfir

Gość Arturo72

Arturo - płyta jest też mniej podatna na nierówne osiadanie.

Oczywiście,że tak,dlatego na Śląsku ze względu na osiadanie terenu nad wyrobiskami kopalń powinno być zagłębie domów na płycie ;)

Ma sporo innych zalet,jest prostsza i szybsza w wykonaniu w porównaniu do ław ale niestety zakorzenione jest w "typowym" budowaniu,że jak dom to musi lawa i ścianka fundamentowa.

Swoją drogą mój szef ekipy również budował w Niemczech i "nie bał się" płyty i rozumiał moje "wydziwianie" bo taki standard budowy był na Zachodzie ;)

wiesz ile to kosztuje?

Masz może porównanie ceny wykonania płyty oraz ław z tymi bloczkami i posadzką tak, aby w sumie miały identyczne parametry przenikalności cieplnej?

Poza tym nie likwiduje mostka, tylko go zmniejsza. Przenikalność bloczka jest o wiele wyższa niż styropianu.

Edytowane przez Elfir

Gość Arturo72
" Uderz w stół, a nożyce się odezwą " :)

Stahlton - ISOMUR i już czerwonych strzałeczek zabraknie

bloczek-stahlton-isomur-plus-175-cm-x113x60-izolacja-fundament%C3%B3w-.jpg

Masz rację ale ISOMUR był drogim rozwiązaniem na moje czasy,wtedy był to koszt ok.7000zl i jakoś to do mnie nie przemawialo.

Wskaż mi JEDEN fragment mojej wypowiedzi w tym wątku, w której wrzucam wszystkich fachowców do jednego worka. W której coś uogólniam.

" Bez obrazy, ale jakbym nie czytała forum, tylko posiłkowała się wiedzą instalatorów, architektów i projektantów, ... "

jw w liczbie mnogiej

" Bez obrazy, ale jakbym nie czytała forum, tylko posiłkowała się wiedzą instalatorów, architektów i projektantów, ... "

jw w liczbie mnogiej

Owszem, ale zwróć uwagę, że pisałam o własnym domu - o konkretnym przypadku MOJEGO kotła.

Chociaż faktycznie powinnam zapisać "architekta, projektanta instalacji oraz instalatorów".

Bo z instalatorami to kilkoma miałam do czynienia, także na targach.

Ale z drugiej strony zrobiłam w tamtym tekście dopisek "Bo niestety lokalny "fachowiec" nie zawsze jest źródłem fachowej wiedzy. "

NIE ZAWSZE, a nie NIGDY.

Więc ten cytat jest wyjęty z kontekstu.

Edytowane przez Elfir

- to miałaś pecha ! ... a co dokładnie mają " architekci " ( w liczbie mnogiej ) do doboru TWOJEGO kotła ? - wydaje mi się, że NIC.

- dla pocieszenia napiszę Ci, że również ( chyba jak każdy ) trafiam na przeróżnych " fachowców " - jednych rewelacyjnych z potężną wiedzą, innych o których raczej wolałbym zapomnieć, a niżeli powierzyć cokolwiek.

" Uderz w stół, a nożyce się odezwą " :)

Stahlton - ISOMUR i już czerwonych strzałeczek zabraknie

bloczek-stahlton-isomur-plus-175-cm-x113x60-izolacja-fundament%C3%B3w-.jpg

Nie ma to jak magiczne strzałki malowane przez marketingowców. I sprzedają za grube pieniądze materiał z lambdą 0,19 chociaż od dziesięcioleci stosowany BK potrafi zejść do 0,095 i to za dużo rozsądniejszą cenę. Najfajniej musi się czuć ktoś, kto zastąpił BK Isomurem wierząc w taki obrazek... Dopłacił i zwiększył mostek ;)

- to miałaś pecha ! ... a co dokładnie mają " architekci " ( w liczbie mnogiej ) do doboru TWOJEGO kotła ? - wydaje mi się, że NIC.

- dla pocieszenia napiszę Ci, że również ( chyba jak każdy ) trafiam na przeróżnych " fachowców " - jednych rewelacyjnych z potężną wiedzą, innych o których raczej wolałbym zapomnieć, a niżeli powierzyć cokolwiek.

Architekt ma - Ja mu branżysty w końcu nie narzucam, sam ma takiego w ekipie.

Nie bardzo rozumiem dlaczego miałabym kupować kilka kotłów gazowych? Co miałam z nimi zrobić? Albo po co oddawać do serwisu by tłumić moc, zamiast po prostu kupić mniejszy piec?

Niestety, projektant instalacji nie był rzetelnym fachowcem i nie dopasował kotła w projekcie. Instalator był starej daty i uważał, że im większy piec tym lepiej, bo nigdy nie miał do czynienia z budownictwem energooszczędnym.

Na szczęście mogłam skorzystać z pomocy i doświadczeń ludzi na forum.

Co więcej przekonywali mnie do prądu, ale to ja ostatecznie stchórzyłam bo sporo prądu zużywam za dnia (dwa komputery, akwaria). Moje rozterki zawarłam w dzienniku.

Napisałem że dziwnych miałaś doradców od pieca. Napisałem też że JA kupiłem kilka kotłów więc miałem taniej, jakbym kupował tak jak każdy to kupiłbym Vitrixa. A ten miałem pod ręką, budowałem z ograniczonym budżetem. Klimę mam za 2 tyś teraz się zastanawiam czy nie kupić drugiej bo mam okazje za 1100zł.

Chodziło mi o nie rzetelnego fachowca , ale widocznie źle zostało to zrozumiane.