Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sprawdzić w co działka jest uzbrojona? (pytanie laika)

Slawomir G

Recommended Posts

Witam serdecznie kolegów,

Mam najprostsze pytanie (które dla mnie jest ciężkie do ogarnięcia) jakie można wam zapewne zadać. Otóż jakiś czas temu zostałem właścicielem działki i chcę ją sprzedać, jednak nie wiem jak sprawdzić w co działka jest uzbrojona (mieszkam za granicą a osoba która mnie obdarowała, sama już nie wie z racji wieku). Jak I gdzie to mogę sprawdzić?

Serdecznie dziękuję za informację i przepraszam jeśli powieliłem wątek.

Sławomir

Jeżeli działka jest przy drodze, w której jest prąd, woda, kanalizacja, gaz, .....to można uznać, że jest uzbrojona, ponieważ wykonanie przyłączy będzie łatwe.

Normalnie za uzbrojoną działkę, należy uznać taką w granicy, której zostały doprowadzone media. Aby to dokładnie sprawdzić należy pytać w wydziale geodezji, tam są mapy uzbrojenia terenu.

Gdy działka jest przy drodze bocznej (z dala od innego budynku) można przypuszczać, że uzbrojona nie jest.

Mapka - jak masz media w działce, to powinno to być na niej.

Chociaż fizycznie w mojej działce była rura wodociągowa - a na mapie nie. Poprzedni właściciel nie zrobił inwentaryzacji powykonawczej.

To, że w drodze coś jest nie znaczy, że bez problemu podłączysz się do tego. Jak droga prywatna to muszą się zgodzić wszyscy właściciele drogi na jej rozkopanie.

Wiem, że woda jest bo gdy tam byłem żeby podzielić działkę, to był kran wystający z ziemi. Elektryczność jest na działkach obok, ale nie wiem jak z kanalizacją... Mapy uzbrojenia terenu - świetnie, teraz wiem czego szukać, chociaż mam jeszcze kilka pytań odnośnie uzbrojenia działki.

Działka ma ponad hektar i jedenaście arow( kształt 'I' więc jest wąska na 30 m i długa). Przekształcając wytyczyłem wzdłuż drogę z zatoczką na końcu, a przestrzeń podzieliłem na działki pod zabudowę. Czy mam wprowadzać media w te wytyczoną drogę i ciągnąć je aż po ostatnią działkę, czy lepiej gdy kupujący będą na swoj koszt przeciągać media pod siebie z początku drogi (zamierzam je wprowadzić z pierwszej już uzbrojonej działki w drogę by w razie awarii czy jakichś koniecznych robót, grzebanie było na drodze a nie na posesjach ludzi)

U mnie właściciel "pola" pociągnął media. I to jest najlepsza opcja, bo jak przybędzie właścicieli, to robi się kłopot z pociągnięciem. Bo wszyscy właściciele drogi muszą się zgodzić. Tak było po drugiej stronie drogi - droga w połowie szerokości to było pole "mojego" sprzedającego, druga połowa, bez mediów, drugiego. Po "mojej" stronie jest prąd i woda i stoją 3 zamieszkane domy (i mój się wykańcza) - po drugiej stronie kończy się budować pierwszy, a prąd chyba mają nielegalnie, bo niedawno dostałem zawiadomienie o rozpoczęciu procedury administracyjnej żeby PGE mogło przeciągnąć prąd na drugą stronę drogi, bo nie wszyscy z kilkunastu czy już może ponad dwudziestu właścicieli nie wyrazili zgodę (nie koniecznie przez złośliwość, ale ktoś mógł zemrzeć, wyjechać czy mieć lenia albo nie dostać pisma bo się gdzieś przeprowadził).

• 4 weeks później...