pawel250 16.12.2019 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Jest juz Rozdzielnica w garażu. Eaton 6x24 natynkowa. Bedzie obudowana styropianem. Czy wyprowadzaliscie z rozdzielnicy przewód uziemiajacy dokadkolwiek? Od kiedy stosuje sie instalacje z plastiku to juz chyba nie ma uziemiac. Jak sądzicie? Tutaj miejsce na stół roboczy w garazu a nad nim bedzie rekuperator. Zastanawiam sie czy tylko nie bedzie za bardzo przeszkadzal. Nie moge go za wysoko powiesic bo thessla green musi miec od gory 70cm przestrzeni serwisowej. Wydaje mi sie to dosyc sporo. Gniazdko i skretki wypuscilem do gniazdka zlokalizowanego po lewej od okna pod rekuperatorem. Wczoraj byl u mnie wykonawca elewacji. 160 zl brutto za m2. 20cm grafitu. Zadal mi pytanie jak wysoko chce miec styropian ponad wieniec. Mowi ze powinien byc az do samego dachu aby ograniczyc podmuchy wiatru w przestrzeni strychu. U mnie przy 45 mb obwodu domu bedzie doplaty 2000zl. Nie widzi mi sie doplacac takiej sumy. On argumentuje ze bez tego wiatr bedzie wpadal przez podbitke pcv i wywiewal cieplo z wełny.U mnie welna bedzie tylko w dolnym pasie wiazarow. Jednak tak sobie mysle ze bez tego to i tak pomiedzy dachowkami bedzie wiało i tego nie przeskoczymy. Jak zrobiliscie u siebie? Jak wysoko wyszedl styropian ponad wieniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 16.12.2019 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 (edytowane) podmurowanie 13cm wysokosci z bloczka fundamentowego ciętego na 12cm szerokosci, pod okno tarasowe. Pod okno przy drzwiach wejściowych które sięga do samej podłogi wstawilismy juz gazobeton bo mniejsza waga okna. pod drzwi wejściowe również bloczek fundamentowy 14cm wys, 12cm szerokosci. Edytowane 16 Grudnia 2019 przez pawel250 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 16.12.2019 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Jak zrobiliscie u siebie? Jak wysoko wyszedl styropian ponad wieniec? U mnie jest nadbitka i styro poszło do samej nadbitki, szczelnie. Ponieważ nadbitka jest kiepska i brzydka, będziemy robić podbitkę. Jakbym od razu chciała robić podbitkę to styro poszło by do samej membrany, tak, żeby jak najlepiej zatkać te dziurę między wieńcem a dachem. Tam naprawdę mocno dmucha. Mimo dobrego uszczelnienia wieńca mam nieklejoną membranę. Na strychu wiatr hula aż niemiło. Uszczelni to dopiero piana OK, ale to w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 16.12.2019 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 tylko że u Ciebie jest użytkowe poddasze więc inaczej się nie da, tam już musi być do samej membrany. U mnie będzie strych nie ogrzewany i nie ocieplany, 30cm wełny będzie po stropie z gk nad piętrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.12.2019 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Między styropianem a membraną powinna być szczelina. Jak membrana nie wyrabia, to żeby spływajaca nią woda nie spływała (albo co gorsza pod) styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 16.12.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 tylko że u Ciebie jest użytkowe poddasze więc inaczej się nie da, tam już musi być do samej membrany. U mnie będzie strych nie ogrzewany i nie ocieplany, 30cm wełny będzie po stropie z gk nad piętrem. Ok, my mamy strop nad poddaszem ocieplany i teoretycznie nie musiałabym docieplać połaci strychu, a jednak to zrobimy, bo chłodny strych i tak oddziałuje na poddasze. Jak dla mnie im szczelniej tym lepiej. Wiem, ze 2 tys. to sporo, ale w kontekście całej budowy już niekoniecznie. A potem tego nie zmienisz. Te 160zł/m2 to z materiałem? Z tynkiem też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 16.12.2019 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 mam już stół do warsztatu. Sąsiadowi był nie potrzebny więc oddał z free. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 16.12.2019 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Nie wiem co taka rzeźba z trójnikami pod umywalką miałaby dać? Temu żeby mieć pętlę do cyrkulacji bez połączeń we wylewce, tylko w ścianie za szafką. Dużo łatwiej wyciek zauważyć i naprawić. O ile w ogóle miałby się wydarzyć, bo łączenia prasowane cieszą się dobrą opinią. @Paweł stosunki sąsiedzkie widzę w jasnych barwach. A to ważne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.12.2019 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 To czym to się różni od rozdzielacza? Przecież do niego możesz się też przyłączyć bezpośrednio z pominięcie zaworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 17.12.2019 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 To czym to się różni od rozdzielacza? Przecież do niego możesz się też przyłączyć bezpośrednio z pominięcie zaworów. No właśnie niczym się nie różni. Różnica jest tylko w kosztach. Jeden Trójnik kosztuje 7(diamond) - 20zł ( wavin), Co daje 35-100 zł za zestaw typowy zestaw na ciepłą i zimną wode (prysznic, umywalka, pralka,wc, cyrkulacja). Gdybym chciał robić rozdzielacz to znalazłem na allegro za 76 zł belke mosiężną 2x4 : https://allegro.pl/oferta/kolektor-ogrzewania-grzejnikowego-mocny-4-belki-7773362537 do tego złączki 16mm z gwintem zewnętrznym, 3 zł DIamond lub 13zl Wavin. czyli 21 zl - 91zl Podsumowując: Na trójnikach: Diamond 35zl lub 100zl wavin Na rozdzielaczu: 97zł na złączkach diamond lub 167 zł na złączkach wavin. W obydwu przypadkach wypada to obudować, w szafce umywalki lub dokupic metalową szafkę. Opcja z rozdzielaczem jest nieco sztywniejsza i solidniej można przymocować do sciany ale ewidentnie nieco droższa. Jakiego producenta i jaki model rurki oraz złączek pex użyliście u siebie ? Różnica między diamondem a wavinem jest kolosalna, aż kusi aby użyć tego całego diamonda skoro i tak wszystkie połączenia mamy na wierzchu. Muszę policzyć jaki wogóle będzie koszt całej instalacji. Trochę tych złączek się*uzbiera pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.12.2019 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Ten rozdzielacz w szafce to i tak u mnie głównie rurki trzymają. Ten mocowania są zazwyczaj nic nie warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 17.12.2019 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Czyli jesli bys robil teraz drugi raz to zrobilbys tak samo tylko bez zaworkow na samej belce ? Czy moze jednak trojniki? No kolejne pytanie czy zostawic na wierzchu czy kupowac szafke i wkuwac w sciane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.12.2019 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Zrobiłbym tak samo, tylko pewnie dałbym w belkę śrubunek i normalny zawór. Tym bardziej, że te gotowe zawory pex niekoniecznie do każdej rury pasują. Do PeXa pasują, ale do PeXa-Al-PE już nie. Wkuwać. Chyba, że z konstrukcyjnego punktu widzenia jest to niewskazane. Ale nie z powodu, który Ci zaraz wklei Kaizen, tj. jakiegoś artykułu o bruzdach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 18.12.2019 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Bajcik podesłał mi ciekawy pomysł. https://allegro.pl/oferta/pex-trojnik-zaciskany-wavin-tigrism1-16x1-2x16-gw-7260022691 takie trójniki montowane pod wyjściem przyborów i zatynkowane. Cenowo wyjdzie taniej niż na rozdzielaczach natomiast eliminujemy wade typowej instalacji trójnikowej czyli połączenia w podłodze zalane betonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.12.2019 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 Ale wy chcecie z tego zrobić rozdzielacz, czy pod każdym przyborem dać coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 20.12.2019 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Pod kazdym przyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 20.12.2019 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Nie mogę się doczekać zdjęć realizacji Proponuję sobie najpierw rozrysować jak to będzie wyglądać, przy zimmej, ciepłej wodzie i cyrkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 27.12.2019 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 (edytowane) Kanalizacja się robi. Bruzdy pod podejścia wody również. Cała kanalizacja jest z firmy pipelife. Podobno nie najgorsza, ale dokładność dopasowania poszczególnych elementów nie wzbudza mojego zaufania. 75mm jest spasowane luzniej niż 50mm. Drugi raz już nie kupię nic z tej firmy. Wode planuje rozprowadzić rurkami PERT AL PERT uponora. Końcówki też uponora. Cenowo wypadają pomiędzy tweetop a wavin. Zaopatrywać się będę prawdopodobnie w hurtownii hydrop na płochocińskiej koszykhydraulika.pl. Znacie tę hurtownie, polecacie ? Obsługa raczej mało praktykująca w hydraulice, albo może trafiłem na taką osobę. Na pytanie co Pan sądzi o rozprowadzeniu wody w systemie rozdzielaczowym rozmowa była taka: Sprzedawca: Panie ale to nie będzie działać. Ja: Dlaczego ? S: No wydaje mi się*że nie będzie. Normalnie robi się na trójnikach. Wszyscy tak robią. Ja: Przecież rozdzielacz i trójnik przy zachowaniu odpowiednich średnic (20 do trójnika i 16 odbiory) muszą działać tak samo. S: No w sumie racja, może to i będzie działać.... Cen raczej nie mają najlepszych, w necie jest taniej, ale jest blisko. Edytowane 27 Grudnia 2019 przez pawel250 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 27.12.2019 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 (edytowane) Byliśmy obejrzeć drzwi wikęd. Te po lewej to wzór 26d normal, po prawej glass design optimum. Byliśmy wstępnie zdecydowani na 26D ale jak zobaczyliśmy je w rzeczywistości to już tak bardzo nam się nie podobają. Żonie bardzo spodobały się te glass design ale są*one już dużo droższe 4800zł zamiast 3600zł. wzór 26D od środka Parapety medos, stalowe zewnętrzne 18zł brutto, boczki aluminiowe w cenie. Dach lux na płochocinskiej. Baaaaardzo dobra cena !!! Do środka pewnie weźmiemy pcv które mają dwie zalety, można położyć je przed tynkami więc odejdzie mi robota z wykańczaniem ich po tynkach a po drugie są dużo tańsze od mdfa czy drewna, a po trzecie ciężko je uszkodzić i nie trzeba konserwować. Edytowane 28 Grudnia 2019 przez pawel250 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 28.12.2019 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Zdjęcia się nie dodały prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts