Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż z domem II - Warszawa Białołęka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 387
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niezle odwalilem fuszere. Przyjechal Pan od drzwi pomierzyc wyszlo ze wstawiamy oscieznice 90 wikeda.

Wiec trzeba bylo otwor poszerzyc do 108 z 101. Wzialem piłę i wycialem. Potem zorientowałem sie ze obok drzwi ma byc szafa wnekowa. Po wejsciu po lewej stronie. Teraz wneka ma glebokosc tylko 58cm. Szafy zazwyczaj maja min 60cm w srodku. Zastanawiam sie co z tym zrobic.

Moge dokleic 5cm gazobeton i wybrac oscieznice 90N tylko ze wtedy swiatlo przejscia zmniejszy sie z 90cm na 85cm.

Ewentualnie zoatawic jak jest i kazac tynkarzom wyjechac bardziej na futryne drzwi przedluzajac tym samym sciane i zyskac na glebokosci wneki. Tym sposobem zyskam co najwyzej 2-3 cm.

• 4 weeks później...

Zabrałem się za wykonanie ramy do kanału samochodowego dla oparcia desek przykrywających kanał. Deski mają 40mm grubości, kupiłem dwa 6metrowe kątowniki 40x40x4mm i jak tylko kupię migo mata i nauczę się*spawać to zespawam ramę i zawoże do cynkownii. W kobiałce mają wanny do 6m długości, ja potrzebuje 4,5m x 1,1m. Koszt cynkowania 170zł ale powinno dłużej wytrzymać niż jakakolwiek farba.

Pożyczyłem od kolegi spawarke elektrodową i troche się pobawiłem. Miałem do dyspozycji elektrody 2,5mm oraz 3,2mm. Dla 2,5mm dobrałem prąd 100A natomiast dla 3,2mm 110A. Najlepsze efekty uzyskałem kładąc elektrodę na materiale i czekając aż sama się stopi nr4. Opierałem końcówkę na materiale pod kątem 45 i wraz z postępem topienia spoina sama się przesuwała.

Próbowałem też robić ruchy góra dół, taki wężyk. Ta metoda sprawdzała się przy większych dziurach.

Trzecia metoda tj. pchanie elektrody (ruch od lewej do prawej ale elektroda pochylona w lewo) dała najgorsze efekty, dużo wtopionej szlaki, trudno kontrolowac długość łuku.

Nie wiedziałem jaka polaryzacja jest odpowiednia dla moich elektrod więc testowałem zarówno minus jak i plus na elektrodzie i nie zauważyłem różnic w wyglądzie spoiny.

2.jpg

planuje kupić takiego miga: https://allegro.pl/oferta/spawarka-ideal-tecnomig-202-mig-tig-mma-synergic-7684997696

Nareszcie doczekałem się wykonania przyłączy wodkan. Po pół roku telefonowania wreszcie przyjechali.

Rura żeliwna 110mm

20200129_091805.jpg

Panowie przyjechali z profesjonalnym sprzętem. Mimo że było tylko 10 metrów od rury do budynku to nie kopali przez całą*długość tylko zrobili trzy dziury i wpuścili pneumatycznego kreta. Dzięki temu mniej kopania i mniej błota bo akurat trafili na środę czyli pierwszy śnieg tej wiosny.

20200129_091332.jpg

20200129_091347.jpg

20200129_091656.jpg

20200129_115132.jpg

20200129_132513.jpg

Rura była wyprowadzona już podczas robienia fundamentów. Niestety zgodziłem się*na pomysł moich murarzy żeby nie dawać rury osłonowej i teraz trzeba było kuć 15cm chudziaka i wstawiać rure PCV. Pod ławą*fundamentową też nic nie dali ale już tam nic nie poprawialiśmy chociaż według projektu być powinna rura stalowa.

20200201_125159.jpg

Tak z ciekawości... Zastanawiałeś się co by było z tym katownikiem gdybyś wjechał komuś w tył, a np w tym poszkodowanym aucie siedzialoby dziecko w foteliku... Dla bezpieczeństwa tyłem do kierunku jazdy...?

Czy myslisz ze nie zabezpieczylem tego ladunku odpowiednio mocno i jechalem jak wariat ? Ladunek nie wystawal wiecej niz pozwalaja przepisy i zamocowany byl tasmami transportowymi tak mocno zeby nawet przy uderzeniu nie mogl sie uwolnic.

Zastanawiam sie nad kolejnoscia prac.

Mam do zrobienia.

- wywiezienie gruzu z gazobetonu

- rozplantowanie duzej gorki ziemi

- zrobienie elewacji.

Najlepiej elewacje zrobic na koncu aby nie kurzyc przy wozeniu ziemi oraz aby przypadkiem koparka nie uszkodzila tynku.

Zeby rozwiezc ziemie wokol domu musze usunac kupke gazobetonu ktora blokuje wjazd na ogród.

Aby wywiezc gazobeton musze zamowic kontener7m3 za 700zl.

Na oko mam tego 3m3 wiec polowa kontenera bylaby pusta wiec troche szkoda juz teraz zamawiac bo pewnie przy robieniu tynkow gipsowych diamanda oraz elewacji i tynkow zewnetrznych bedzie jeszcze duzo odpadow styropianu wiaderek i workow. Pytanie ile tego bedzie i czy warto czekac. Pewnie okaze sie ze znowu wyjdzie pół kontenera tylko.

Najlepiej byloby przesunac ten gruz gdzies na bok ale wtedy robie sobie dodatkowa prace przy przerzucaniu oraz zajmuje inne miejsce na dzialce ktore koparkowy moglby ladnie wyrownac. A ziemi skladowanej z tylu domu mam od cholery min 50m3 ale najwiecej potrzeba podniesc z przodu dzialki.

Ile placiliscie za kontener ? Podobno po nowym roku ceny sa juz ponad 1000zl za 7m3 wiec ta moja cena wydaje sie spoko. Pytalem w PSZOKu przy marywilskiej.

Przy ociepleniu u nas cały kontener śmieci wyszedł. Na szczęście poradziliśmy sobie zbiórką objazdową i nie buliliśmy. Po tynkach też sporo było śmieci: worki, folie, taśmy. Ja zrobiłabym najpierw elewację, potem zamówiła kontener, a potem rozplantowała ziemię. U nas koparkowy nic nie uszkodził (spróbowałby ;) ) - pomimo że był to tylko klej z siatką to na szkodę nie pozwalam. Trzeba znaleźć ogarniętego koparkowago i z głowy.

Czy myslisz ze nie zabezpieczylem tego ladunku odpowiednio mocno i jechalem jak wariat ? Ladunek nie wystawal wiecej niz pozwalaja przepisy i zamocowany byl tasmami transportowymi tak mocno zeby nawet przy uderzeniu nie mogl sie uwolnic.

Widziałem jak został zabezpieczony. Takie przewiązanie nie da wystarczającej siły trzymania przy nawet drobnej kolizji. Dobrze jak wytrzyma awaryjne hamowanie. Przy zderzeniu przy 50km/h butelka wody waży 60kg! A ile waży taki kątownik? Tutaj mamy jakieś 3kg/m czyli łącznie 13,5kg - w razie wypadku mamy 540kg siły na 1 sztuce. Przy dwóch to już ponad tona... Powiesiłbyś nad sobą w ten sposób nad sobą tonę? Tu nie trzeba jechać jak wariat.

Tydzień temu z podporządkowanej ulicy kobieta wyjechała żonie pod maskę, choć z obu stron jechały auta. Nie wiem co myślała, co widziała... ale są sytuacje, których nie da się w żaden sposób przewidzieć.

Dużo rzeczy woziłem na budowę sam i jestem w stanie zrozumieć, że ktoś chce oszczędzić. Ale jak już to niech oszczędza na bezpieczeństwie swoim lub swoich bliskich, a nie niczemu winnych ludzi postronnych...

Wystarczy sobie rzucić okiem co dzieje się dedykowanymi boxami dachowymi:

https://www.youtube.com/watch?v=ylvqTyMM-Vo

Jeśli chodzi o śmieci, to sortuj jak najwięcej i oddawaj segregowane w PSZOKU. U nas przyjmowali prawie wszystko - do 1t rocznie.

Ale trzeba było segregować osobno styropian, osobno folię kolorową, bezbarwną, kartony, plastiki grube i drobne itd. Dzięki temu środowisko cierpi mniej, a dodatkowo oddajesz za darmo lub o wiele taniej.

Tylko nie przewoź tego na dachu :p