Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór budynku

Recommended Posts

Witam,

Kompletuje dokumenty potrzebne do odbioru i zauważyłem na stronie Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego, że do wniosku należy złożyć oświadczenie o poinformowaniu Państwowej Straży Pożarnej i Sanepidu o zakończeniu budowy (podstawa prawna: art.56 ustawy P.b.) ? To prawda ?

Kończę budowę zwykłego domu jednorodzinnego i wydaje mi się to dziwne.

Mam jeszcze kilka pytań technicznych, które mnie nurtują:

1. Czym się różni "Zawiadomienie o zakończeniu budowy" a "Pozwolenie na użytkowanie" ? Jaki z druków powinienem wybrać?

Mój dom jest budowany na podstawie pozwolenia na budowę zgodnie z projektem.

2. Czy inspektorzy odwiedzają zakończone budowy ?

3. Kiedy mogę w takim domu zamieszkać ?

4. Czy dostanę jakiś 'papier' po zakonczeniu całej procedury ? Taki, który mogę przedstawić w Banku.

5. Co dalej jeśli ten odbiór bedę już miał. Jakie czynności muszę dalej wykonać.

Z góry dzięki za pomoc.

1 ty zawiadamiasz o zakończeniu budowy a nadzór wydaje pozwolenie na użytkowanie :D Ale pozwolenie na użytkowanie wydaje się jedynie kiedy planujesz odbiory częściowe. Starczy, że zgłosisz zakończenie (+złożysz wszystkie dokumenty) i jak w ciągu 14 dni NB nie wniesie sprzeciwu, można mieszkać.

2 Inspektorzy zwykle przyjeżdżają na donosy. Ale na forum trafiły się wyrywkowe kontrole. Kontrola jest też przed wydaniem zgody na użytkowanie

3. Po uzyskaniu pisma z NB o dopuszczeniu do użytkowania

4. zrób kopię zawiadomienia dla siebie i niech NB przystawi pieczątkę wpłynięcia dokumentów - powinno wystarczyć

5. przeprowadzić się.

6. zameldowac się .

7. ubezpieczyć budynek :cool:

Ubezpieczyć budynek to chyba muss jak się ma kredyt na budowę, bo co by było jakby był pożar- jakby bank odzyskał pożyczone pieniążki?

Elfir dobrze napisał nadzór zjawia się w dwóch przypadkach.

Jak nadzór nie zglosi sprzeciwu dostaniesz pismo z tym pismem idziesz do Urzędu o nadanie numeru ewidencyjnego i możesz się meldować.

Jak nadzór nie zglosi sprzeciwu dostaniesz pismo z tym pismem idziesz do Urzędu o nadanie numeru ewidencyjnego i możesz się meldować.

po nadanie numeru ewidencyjnego może iść w każdej chwili od momentu nabycia działki, jeśli tego numeru nie miała. To może byc kawałek pola bez ogrodzenia, z samymi zaroślami. To jest numer ewidencyjny posesji, a co jest na tej posesji nikogo nie obchodzi.

po nadanie numeru ewidencyjnego może iść w każdej chwili od momentu nabycia działki, jeśli tego numeru nie miała. To może byc kawałek pola bez ogrodzenia, z samymi zaroślami. To jest numer ewidencyjny posesji, a co jest na tej posesji nikogo nie obchodzi.

Masz rację w każdej chwili. Napisałem tylko kolejny krok po odbiorze jak robi większość. Nie musi mieć odbioru znam dużo takich ludzi co mieszkają bez. Wiadomo co za to grozi.

Dla mnie to zadne znaczenie. Tylko czy się urząd nie przyczepi o to. To samo dotyczy przyłącza energetycznego tj. data wpisu jest pożniejsza niz wykonanie.

Czyli wpis 12.12. a protokół jest z 27.11. Druga sprawa nie mam pisma z Enea o nazwie protokół odbioru tylko pismo o odbiorze kluczy do skrzynki oraz zlecenie montażu skrzynki wraz z wszystkimi parametrami, datą wykonania itp. no i podpisy. Mam nadzieje, że to wystarczy.

Jeszcze pytanie. Mam zrobiona instalacje odgromową ? Czy jakaś metryka do tego jest obowiązkowa ? Elektryk pomiary wykonał ale zapomnial o protokole (cała reszte pomiarów elektrycznych mam).

W ilu kopiach się sklada takie zawiadomienie o odbiorze ?

Po co ty się zajmujesz dziennikiem budowy?, od tego jest twój kierownik budowy. To on ma uprawnienia i wiedzę co jak gdzie i kiedy wpisać. Ogólnie w papierach musi grać a każda instalacja zakończona jest protokołami odbiorów tj elektryka, hydraulika, kominiarz, inwentaryzacja powykonawcza geodety i zapewne twój kierownik wpisze daty z tych protokołów. To że fizycznie prace były wykonane kilka dni wcześniej nie ma żadnego znaczenia. Swoją drogą to twój kierbud nie może za ciebie tego złożyć w Urzędzie?, w razie wyjaśnień czy niejasności wyjaśni co i jak i tyle. Poza tym to on powinien wiedzieć co ci jest potrzebne do złożenia wniosku o zakończenie budowy. Edytowane przez adam1234567

Dla mnie to zadne znaczenie. Tylko czy się urząd nie przyczepi o to. To samo dotyczy przyłącza energetycznego tj. data wpisu jest pożniejsza niz wykonanie.

Czyli wpis 12.12. a protokół jest z 27.11. Druga sprawa nie mam pisma z Enea o nazwie protokół odbioru tylko pismo o odbiorze kluczy do skrzynki oraz zlecenie montażu skrzynki wraz z wszystkimi parametrami, datą wykonania itp. no i podpisy. Mam nadzieje, że to wystarczy.

Jeszcze pytanie. Mam zrobiona instalacje odgromową ? Czy jakaś metryka do tego jest obowiązkowa ? Elektryk pomiary wykonał ale zapomnial o protokole (cała reszte pomiarów elektrycznych mam).

W ilu kopiach się sklada takie zawiadomienie o odbiorze ?

U mnie wymagany był osobny dokument wystawiony przez PGE o nazwie "Potwierdzenie odbioru przyłącza" - wymagany przez PINB specjalnie na potrzeby odbioru. Do instalacji elektr. wystarczyło oświadczenie elektryka o wykonaniu instalacji zgodnie z normami + kopia uprawnień.