Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruntowanie posadzki pod panele

Recommended Posts

Witam

Mam pytanko odnosnie ukladania paneli.

Bedziemy kupowac panele z montazem ale Pani w sklepie powiedziala ze przygotowanie posadzki nalezy do nas.

Uprzedzila o oczyszczeniu posadzki z resztek betonu/gipsu , wyrownaniu, pozamiataniu i odkurzeniu itd

Jest to nowo postawiony dom i ma posadzki z betonu. Pytanko czy pod panele jest koniecznosc gruntowania posadzki ?

Czytalem ze o ile pod plytki ma to sens (klej lepiej trzyma na zagruntowanej powierzchni) o tyle pod panele nie jest to konieczne

Z gory dzieki za jakiekolwiek podpowiedzi

Pozdrawiam

• 3 months później...

No i tak, oszczędności wyjdą "bokiem" i później będzie co zrobić i jak temu zaradzić ?

Grunt jest ważny , a nawet bardzo ważny więc nie należy kupować jak najtańszego bo to jest kiepski pomysł i nie spełni swojego zadania.

Panele to specyficzna powierzchnia układana na piance, tekturze i innych matach ale zasadą jest aby była "pływająca" nie związana trwale z podłożem i ścianami, więc będzie pracowała. Każdy ruch czyli kroki po takiej posadzce powodują zassanie powietrza pod nie i ponowne wydmuchanie szparami. Jeśli posadzka stanie się "luźna" cały kurz betonowy, pył będzie się wydostawał do powietrza pomieszczenia. Będzie kurzył wszystko co się w nim znajduje a najbardziej miejsca gdzie się wydostaje.

Gruntowanie posadzki betonowej pod panele jest koniecznością, gdyż późniejsza tego naprawa wiąże się z rozebraniem całej okładziny.

CT 17, wałek , kuweta i chwila pracy zapobiegnie ciągłemu narzekaniu, że się kurzy.

No i tak, oszczędności wyjdą "bokiem" i później będzie co zrobić i jak temu zaradzić ?

Grunt jest ważny , a nawet bardzo ważny więc nie należy kupować jak najtańszego bo to jest kiepski pomysł i nie spełni swojego zadania.

Panele to specyficzna powierzchnia układana na piance, tekturze i innych matach ale zasadą jest aby była "pływająca" nie związana trwale z podłożem i ścianami, więc będzie pracowała. Każdy ruch czyli kroki po takiej posadzce powodują zassanie powietrza pod nie i ponowne wydmuchanie szparami. Jeśli posadzka stanie się "luźna" cały kurz betonowy, pył będzie się wydostawał do powietrza pomieszczenia. Będzie kurzył wszystko co się w nim znajduje a najbardziej miejsca gdzie się wydostaje.

Gruntowanie posadzki betonowej pod panele jest koniecznością, gdyż późniejsza tego naprawa wiąże się z rozebraniem całej okładziny.

CT 17, wałek , kuweta i chwila pracy zapobiegnie ciągłemu narzekaniu, że się kurzy.

:yes:

... i takie podejście cechuje profesjonalistę, obojętnie rzemieślnik czy inwestor.

Będzie kurzył wszystko co się w nim znajduje a najbardziej miejsca gdzie się wydostaje.

Pod podkład daje się folię. Wiec kurzyć się nie ma jak.

Stosując taka logikę, to chudziaka strop należy gruntować, bo przez dylatacje będzie się kurzyło.

Pod podkład daje się folię. Wiec kurzyć się nie ma jak.

Stosując taka logikę, to chudziaka strop należy gruntować, bo przez dylatacje będzie się kurzyło.

Nie wiem kto daje folię pod panele???? A co to jest "chudziaka strop "to jakoś nie mogę sobie wyobrazić. Nieraz mam wrażenie że Wasza negacja wynika z tego że czegoś nie zrobiliście i tymi wypowiedziami chcecie się usprawiedliwić. Nie chcesz, to nie rób, nikt Cię nie zmusi, forum to rady nie przepis. A w dylatacje daje się materiał trwale plastyczny nie grunt

Nie wiem kto daje folię pod panele????

Kazdy, kto robi zgodnie z instrukcją i/lub chce mieć na nie gwarancję.

A co to jest "chudziaka strop "to jakoś nie mogę sobie wyobrazić.

Zjadło mi "i' pomiedzy.

Nieraz mam wrażenie że Wasza negacja wynika z tego że czegoś nie zrobiliście i tymi wypowiedziami chcecie się usprawiedliwić.

To o tej folii piszesz? Nie dałeś? Instrukcję producenta paneli czytałeś? O paroizolacji jest w niej. O gruntowaniu nie.

Gruntowanie - w przeciwieństwie do folii - producenta nie interesuje. Za to inwestora powinno interesować jedno i drugie. Ograniczenie pylenia i "zgrzytania" (które szybko też przetrze folię i z gwarancji nici) to wystarczające korzyści vs znikomy koszt.

Juz chyba z 10 lat temu położyłem panele w porzedni, mieszkaniu. Ciągle tam bywam. Zgrzytania czy pylenia nie zauważyłem. Dałem folię i płyty "eko". Mieszkanie w bloku i wylewka w nędznym standardzie deweloperskim (dlatego musiałem dać grube płyty).

W domu akurat nie będzie paneli (uczę się na błędach) - wylewka równa, zwarta. Nie widzę szans na pylenie ani żadnego sensu gruntowania takiej wylewki przy podłodze pływającej. Chyba, że ktoś ma tandetnie wykonaną wylewkę i się kruszy.

Juz chyba z 10 lat temu położyłem panele w porzedni, mieszkaniu. Ciągle tam bywam. Zgrzytania czy pylenia nie zauważyłem. Dałem folię i płyty "eko". Mieszkanie w bloku i wylewka w nędznym standardzie deweloperskim (dlatego musiałem dać grube płyty).

W domu akurat nie będzie paneli (uczę się na błędach) - wylewka równa, zwarta. Nie widzę szans na pylenie ani żadnego sensu gruntowania takiej wylewki przy podłodze pływającej. Chyba, że ktoś ma tandetnie wykonaną wylewkę i się kruszy.

Zatem brawo Ty! :)

Oczywiście - jak inwestor nie widzi sensu, to nikt i nic go nie zmusi. Jak słusznie City zauważył, forum to tylko rady, ktoś pyta, ktoś odpowiada a pytający i tak postąpi tak, jak uważa. Albo weźmie pod uwagę zdanie tego, co położył panele 10 lat temu w jednym mieszkaniu ( i na tym doświadczeniu opiera swoje przemyślenia i przekłada je na warunki w każdym innym mieszkaniu /domu) , albo tego co co roku kładzie/wymienia w jakimś mieszkaniu panele i widział, co może się pod nimi zadziać, albo też posłucha rady tego, kto z kładzenia paneli się utrzymuje i miał pewnie okazję zetknąć się z trudnymi przypadkami, reklamacjami do producenta itp . Może też wybrać inną, swoją drogę. To się nazywa wolność wyboru. :)

Edytowane przez przemo1

• 1 year później...

Pozwolę się podpiąć pod pytanie:

Zostało mi dość dużo foli w płynie (hydroizolacja w łazience) czy można pomalować posadzkę betonową (posadzka parterowa, czyli na ziemi) jedna warstwą takiej foli przed panelami (oczywiście zwykła folia + podkład + panele)?

Taka folia: https://primacol.pl/produkt/folia-w-plynie-x-fibre/