Krakers70 01.04.2018 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Zapewne jak ktoś się przyzwyczai do stałej temperatury, to wahnięcie 0.5* C w jedną czy drugą to szok. W drugą stronę tez to działa, są ludzie dla których amplituda 2* mieści się w marginesie komfortu. Kwestia indywidualna. Szkoda bić pianę i ciągnąć ten temat. Na przykładzie klienta Piotra widać, że da się do kwestii domu pasywnego podejść na spokojnie, z głową i bez niepotrzebnej ortodoksji. Lubię takie podejście, więc z niecierpliwością czekam na więcej szczegółów o tym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.04.2018 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Jasne, w latach '80/90 ubiegłego wieku też tak mieszkałem. Dom - kostka bez ocieplenia, ogrzewanie nadmuchowe, później CO.Czasem 22, czasem 19,5, bo wygasło. Jakoś mi się to z domem pasywnym się nie kojarzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 01.04.2018 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 U nas w domu amplitudy do 2 stopni mieszczą się w granicach komfortu. Dla mnie wahnięcie temperatury o 0,5 stopnia jest praktycznie nieodczuwalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 01.04.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 U nas w domu amplitudy do 2 stopni mieszczą się w granicach komfortu. Dla mnie wahnięcie temperatury o 0,5 stopnia jest praktycznie nieodczuwalne. Dla mnie podobnie, 19-22* jest OK, z tym że w salonie, przy rozgrzanym kominku 22* plus podczerwień promieniująca z ceramiki to już kapkę za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.04.2018 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 (edytowane) Jeżeli idea domu pasywnego, czy dyskusja o nim, sprowadza się do kwestionowania amplitudy przez osoby rozczarowane kominkiem, to przepraszam, że założyłem ten watek... Ale...dajmy bić pianę forumowym wszystkowiedzącym i róbmy swoje...W przyszłym tygodniu spróbuję podjechać i pstryknąć kilka fotek domu, wnętrza... Z ciekawych informacji. Dom ma oczywiście zasilanie elektryczne, tak więc farelka z pewnością może służyć jako rezerwowe źródło ciepła. Głównym systemem grzewczym jest słońce, a przy jego braku piecokominek. Wyjazd na dwa tygodnie zimą, spowodował spadek temperatury w budynku do 17 o C. W domu brata inwestora, zbudowanym klasycznie, w tym samym okresie spadek nastąpił do 2 o C. Były to mroźne, ale słoneczne dni, stąd prawdopodobnie taki efekt w domu pasywnym z dużymi oknami od południa. . Edytowane 1 Kwietnia 2018 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.04.2018 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Jeżeli idea domu pasywnego, czy dyskusja o nim, sprowadza się do kwestionowania amplitudy przez osoby rozczarowane kominkiem, to przepraszam, że założyłem ten watek... Moje podejście do kominków akurat nie ma tu znaczenia, natomiast kwestionowałbym każde źródło ciepła dające tak mało komfortowy rozkład amplitudy. Ten wątek przypomina mi trochę te, które zakłada bogusław, producent grzejników. Też uparcie twierdzi, że jego produkty mogą znależć swoje miejsce w budownictwie energooszczędnym/pasywnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.04.2018 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Dom stoi na płycie z 30 cm grubości izolacją styropianową (XP). Na ścianach z silikatu 18 cm jest 35 cm styropianu grafitowego. Na stropie betonowym (płyty kanałowe 20 cm grube) lezy 40, albo 45 cm wełny. Okna duże, od południa są 3 szybowe, wszystkie pozostałe mają system 4 szybowy. Oprócz pojedynczej szyby w piecokominku, jest jeszcze jeden "niewybaczalny" anachronizm. Powietrze do spalania pobierane jest z pomieszczenia! Rekuperacja jest tak ustawiona, że nie ma z tym problemu...jest kanał zewnętrzny, ale inwestor miał inną fantazję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.04.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 A jaki to syndrom wydać kilka tysięcy bez sensu na kominek i przeżywać to potem do końca dni swoich? Płyta betonowa zawiera system rur (coś w stylu legalett), w które ciepłe powietrze (40-50 o C) tłoczy zwykła turbinka. Schładzanie pieca powietrzem nie powoduje zatem zbyt dużej emisji obudowy w okresie po napaleniu (kilka godzin). System z płytą fundamentową a'la Legalett i kominek do zasilania tego to nie jest kilka tysięcy. To jest pewnie kwota kilkunastu jak nie ponad dwudziestu tysięcy w porównaniu do ław fundamentowych czy nawet zwykłej płyty i systemu grzewczego opartego na kotle elektrycznym czy kablach. Czyli w całym cyklu życia budynku ani to tanie, ani wygodne, ani nie zapewnia komfortu cieplnego choćby zbliżonego do konkurencyjnych rozwiązań. Ma też dosyć istotną wadę formalną: "§ 138. Obudowa przewodów instalacji ogrzewczej powinna umożliwiać wymianę instalacji bez naruszania konstrukcji budynku." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.04.2018 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Moje podejście do kominków akurat nie ma tu znaczenia, natomiast kwestionowałbym każde źródło ciepła dające tak mało komfortowy rozkład amplitudy. Ten wątek przypomina mi trochę te, które zakłada bogusław, producent grzejników. Też uparcie twierdzi, że jego produkty mogą znależć swoje miejsce w budownictwie energooszczędnym/pasywnym.Ja nic uparcie nie twierdzę, tylko relacjonuję pewien ciekawy eksperyment, który z pewnością jest zaskakujący. Jak widzę nie tylko dla mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.04.2018 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 @Kaizen: Te "parę tysięcy" to był przytyk do mnie. Natomiast interesuje mnie, jak urządzenie na paliwo stałe, czerpiące powietrze z pomieszczeń uzyskało odbiór kominiarski, biorąc pod uwagę WM.Ciekawi mnie też, jak równoważone jest powietrze uciekające przez komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.04.2018 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 System z płytą fundamentową a'la Legalett i kominek do zasilania tego to nie jest kilka tysięcy. To jest pewnie kwota kilkunastu jak nie ponad dwudziestu tysięcy w porównaniu do ław fundamentowych czy nawet zwykłej płyty i systemu grzewczego opartego na kotle elektrycznym czy kablach. Czyli w całym cyklu życia budynku ani to tanie, ani wygodne, ani nie zapewnia komfortu cieplnego choćby zbliżonego do konkurencyjnych rozwiązań. Ma też dosyć istotną wadę formalną: "§ 138. Obudowa przewodów instalacji ogrzewczej powinna umożliwiać wymianę instalacji bez naruszania konstrukcji budynku."To dość zaskakująca konkluzja... 1.Sugerujesz, że system Legalett jest wadliwy czy nielegalny? 2.Domy pasywne mają być tańsze w budowie od zwykłych, czy energooszczędnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 01.04.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 System z płytą fundamentową a'la Legalett i kominek do zasilania tego to nie jest kilka tysięcy. To jest pewnie kwota kilkunastu jak nie ponad dwudziestu tysięcy w porównaniu do ław fundamentowych czy nawet zwykłej płyty i systemu grzewczego opartego na kotle elektrycznym czy kablach. Czyli w całym cyklu życia budynku ani to tanie, ani wygodne, ani nie zapewnia komfortu cieplnego choćby zbliżonego do konkurencyjnych rozwiązań. Ma też dosyć istotną wadę formalną: "§ 138. Obudowa przewodów instalacji ogrzewczej powinna umożliwiać wymianę instalacji bez naruszania konstrukcji budynku." System legalett nie stanowi problemu dla wymiany instalacji. Chyba, że trzeba doprecyzować co autor ma na myśli, pisząc instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.04.2018 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 @Kaizen: Te "parę tysięcy" to był przytyk do mnie. Natomiast interesuje mnie, jak urządzenie na paliwo stałe, czerpiące powietrze z pomieszczeń uzyskało odbiór kominiarski, biorąc pod uwagę WM. Ciekawi mnie też, jak równoważone jest powietrze uciekające przez komin.Inwestor sporą część inwestycji wykonał sam. Na wiele rzeczy nie miałem wpływu. Ja dostarczyłem profesjonalne palenisko i komin, wraz z montażem. Nie sądzę, by przejmował się tym czym Ty się martwisz. To eksperyment, a człowiek ma powiązania z Politechniką Poznańską. Zresztą następny sezon, będziemy palić z podłączeniem powietrza zewnętrznym, by zaobserwować różnice... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 01.04.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Możesz bardziej przybliżyć rozwiązanie ogrzewania z piecokominka? Podłoga jest grzana ciepłym powietrzem czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.04.2018 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 (edytowane) Natomiast interesuje mnie, jak urządzenie na paliwo stałe, czerpiące powietrze z pomieszczeń uzyskało odbiór kominiarski, biorąc pod uwagę WM. A czemu miałby nie uzyskać? Żaden przepis nie zabrania urządzeń z otwartą komorą spalania przy zrównoważonej wentylacji mechanicznej. Możesz mieć kominek z cegły jak w starym pałacu. Wyłącznie przy wywiewnej jest zakaz. Ciekawi mnie też, jak równoważone jest powietrze uciekające przez komin. Normalnie - podciśnienie wewnątrz zwiększy automatycznie nawiew (zmniejszy opory), zmniejszy wywiew (zwiększy opory) i zbilansuje. Edytowane 1 Kwietnia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.04.2018 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Możesz bardziej przybliżyć rozwiązanie ogrzewania z piecokominka? Podłoga jest grzana ciepłym powietrzem czy jak?Przestrzeń między obudową a korpusem grzewczym piecokominka została podłączona do systemu stalowych rur fi 100 zatopionych w płycie fundamentowej. Wszystko stanowi jeden szczelny zamknięty obieg, w którym ruch w kółko zapewnia wentylator. Ilość, długość rur - muszę dopytać. Temperatura na zasilaniu to kilkadziesiąt stopni. Palenie jednorazowe ok 1,5 godz. 6 - 7 kg drewna, turbina pracuje kilka godzin. Podłoga w miejscach gdzie są rury osiąga dwadzieścia kilka stopni. Tak zgromadzona energia (w piecokominku, podłodze i z pewnością pośrednio w ścianach silikatowych) pozwala utrzymać temperaturę 2 dni ze spadkiem jak wspominałem, ok 2 stopni. Spadek jest mniejszy w dni słoneczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 01.04.2018 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Przestrzeń między obudową a korpusem grzewczym piecokominka została podłączona do systemu stalowych rur fi 100 zatopionych w płycie fundamentowej. Wszystko stanowi jeden szczelny zamknięty obieg, w którym ruch w kółko zapewnia wentylator. Ilość, długość rur - muszę dopytać. Temperatura na zasilaniu to kilkadziesiąt stopni. Palenie jednorazowe ok 1,5 godz. 6 - 7 kg drewna, turbina pracuje kilka godzin. Podłoga w miejscach gdzie są rury osiąga dwadzieścia kilka stopni. Tak zgromadzona energia (w piecokominku, podłodze i z pewnością pośrednio w ścianach silikatowych) pozwala utrzymać temperaturę 2 dni ze spadkiem jak wspominałem, ok 2 stopni. Spadek jest mniejszy w dni słoneczne. Rura setka rozłożona po całości płyty? Dużo i strasznie zwiększyło by koszt płyty. Płyta jakoś opomiarowana? 1,5h palenia to tak by dostarczyć do akumulatora to co stracił, a ile ładował się na początku palenia i jak wytrzymał to pasywniak? Jaka wielkość szyby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.04.2018 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 (edytowane) Nie mam pasywniaka ale mocno energooszczędny i po 5 latach domu z kominkiem uważam ciągle ,że kominek to super sprawa Technicznie,wkład z dwoma szybami z Kratek,testy Piotra miały duże znaczenie ws wyboru wkładu, ale obudowa bez kratek z płyt akumulujacych od Bohusza a 2 środku "turbodym" od Foresta i Baska też Zatem kominek jest typowo forumowy Za co dzięki. Nic mi się nie przegrzewa nawet jak mam chec zrobić klimat i patrzeć na ogień. 3-4 polana buka stykna na kilka godzin. P.S Łyżka dziekciu żeby nie było za slodko. Baska pękła w jednej płytce,mi to nie przeszkadza ale Forest to olal a widział to od początku bo po miesiącu... Edytowane 2 Kwietnia 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.04.2018 06:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Nie mam pasywniaka ale mocno energooszczędny i po 5 latach domu z kominkiem uważam ciągle ,że kominek to super sprawa Technicznie,wkład z dwoma szybami z Kratek,testy Piotra miały duże znaczenie ws wyboru wkładu, ale obudowa bez kratek z płyt akumulujacych od Bohusza a 2 środku "turbodym" od Foresta i Baska też Zatem kominek jest typowo forumowy Za co dzięki. Nic mi się nie przegrzewa nawet jak mam chec zrobić klimat i patrzeć na ogień. 3-4 polana buka stykna na kilka godzin. P.S Łyżka dziekciu żeby nie było za slodko. Baska pękła w jednej płytce,mi to nie przeszkadza ale Forest to olal a widział to od początku bo po miesiącu...No bo Forest też jest chyba rozczarowany kominkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.04.2018 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Rura setka rozłożona po całości płyty? Dużo i strasznie zwiększyło by koszt płyty. Płyta jakoś opomiarowana? 1,5h palenia to tak by dostarczyć do akumulatora to co stracił, a ile ładował się na początku palenia i jak wytrzymał to pasywniak? Jaka wielkość szyby?Remiksie. Napisałem że o ilość i długość rur dopytam (może to też większa średnica?). Nie ma ich na całej powierzchni. "Dużo i strasznie"? Nie wydaje mi się. Inwestor zakupił rury, sam je rozłożył, z zewnątrz połapał taśmami i przypilnował lanie betonu, żeby ciśnieniem z węża nie zepsuli. Dopytam, bo mnie to też interesuje... O jakie ładowanie akumulatora Ci chodzi? Może nie kumam, ale ten dom nie startuje od 0 stopni. Głównie dlatego, że ciężko go wyziębić, o czym pisałem. Słońce robi swoje. Silikaty w ścianach, beton z dołu i z góry do tego 1000 kg szamotu. W tym domu napełnienie wanny ciepłą wodą podnosi temperaturę o jedną-dwie dziesiąte stopnia! Co się dziwić, jeśli policzysz energię jaką przeznaczono na jej podgrzanie...Najlepiej nie spuszczać wody do rana! Impreza na 12 osób dostarcza ciepła zgodnie z zapotrzebowaniem budynku. Tym bardziej zdziwienie moje budził fakt nie przegrzewania domu najtańszym piecokominkiem z pojedynczą szybą o wymiarach ok 20x30 cm...Siedziałem ze 3 godziny u człowieka, napalił 15 minut przed moim przyjazdem...Najcieplej zrobiło się w pomieszczeniu technicznym za łazienką. Tam gdzie rury, turbinka, rekuperator. Rury miały zostać zaizolowane, ale zanim to zrobili, doszli do wniosku, że łazienka o 2 stopnie cieplejsza to ich marzenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts