Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ławy czy płyta proszę o doradzenie

Tojek84

Recommended Posts

To tylko dowodzi, że Twój majster nakłaniał Cię do płyty. Tak jak mój nakłaniał do ław, bo powiedział, że jak wejdzie na gotową płytę, to za zmniejszenie zakresu robocizny (bo nie będzie musiał robić ław) obniży mi cenę o 5K zł. I to nie za różnicę w robociźnie ławy vs płyta - tyle wycenił całą robociznę ław, jakbym zamówił wykonanie płyty u kogo innego.

Nie nakłaniał ...

Od razu jak robiłem adaptację projektu to od razu robiłem adaptację fundamentów ...

Od razu też szukałem firmy (wykonawcy) która mi postawi dom do stanu SSO + kompletny dach i będzie potrafiła wykonać płytę fundamentową .

Od razu były założenia że dom ma być na płycie ...

Dopiero po adaptacji i po znalezieniu wykonawcy okazało się że projekty płyty jest do kitu (część płyty wychodziła poza mury domu !!!) oraz samo zbrojenie było idiotycznie rozrysowana (wszystkie łączenie prętów były w jednym miejscu co mogło się skończyć przełamaniem płyty na pół ...)

Dodatkowo nie było wyrysowanych innych zbrojeń.

Projekt typu kopiuj-wklej , bez żadnego myślenia ...

Wiedziałem że takiej płyty nie ma sensu robić i dlatego był pomysł aby wrócić do zwykłych fundamentów i była po to rozmowa z wykonawcą.

Ale po rozmowie z KB okazało się że ma uprawienia konstruktora oraz ma doświadczenie z płytami Legalett i pomógł "naprawić" projekt ...

Spotkaliśmy się wykonawca , ja i KB i trochę czasu podyskutowaliśmy i udało się naprawić ...

Duża zaleta tut także wykonawcy bo też dużo płyt robił i też miał doświadczenie ...

Wycenę na budowę domu do stanu SSO + kompletny dach miałem powiedzmy baaaardzo atrakcyjna ;)

Edytowane przez kaszpir007

• Odpowiedzi 182
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nieznajomość porównywalna kosztów płyta-ławy bierze się z tego że inwestorzy nie wiedzą jak się do tego zabrać a to jest bardzo proste.

Wystarczy odciąć poziomo budynek na poziomie "zero" i zliczyć wszytko dokładnie po kolei do tego poziomu na gotowo w jednej i drugiej wersji.

Mówienie że płyta jest droga wynika też z tego że konstruktorzy nie za bardzo wiedzą jak do niej podejść a założenia to podstawa obliczeń i późniejszych kosztów. Są budynki które wyjdą taniej w ławach a są też takie że posadowienie na płycie będzie lepsze i tańsze.

Trzeba jeszcze pamiętać że nasze przyzwyczajenia myślowe są takie że część prac "zrobię sam" co wcale nie znaczy że lepiej i taniej nie wspominając straconego czasu własnego a to też jest koszt. Dziś mamy dostępne materiały i możliwości by budować szybko i dobrze więc po co wiązać zbrojenie z prętów fi 10-12 co 15-20 cm skoro są dostępne siatki,tańsze niż pracownicy i pręty razem wzięte (końcowy efekt).

Ja też budowałem na ławie i ponownie nie robił bym tego, tylko na płycie. Ilość problemów związanych z pogodą i gruntem w przypadku ław jest nie do opisania, taki system chwalą tylko ci co nic w życiu nie wybudowali a przy nicku mają setki czy tysiące postów jako doradcy na FM.

Dziś mamy dostępne materiały i możliwości by budować szybko i dobrze więc po co wiązać zbrojenie z prętów fi 10-12 co 15-20 cm skoro są dostępne siatki,tańsze niż pracownicy i pręty razem wzięte (końcowy efekt).

Ja będę potrzebował 41 siatek fi 8mm w Krośnie (woj. podkarpackie) i za cholerę nie znajduję w pobliżu żadnego dostawcy takich siatek. :(

Ja będę potrzebował 41 siatek fi 8mm w Krośnie (woj. podkarpackie) i za cholerę nie znajduję w pobliżu żadnego dostawcy takich siatek. :(

To masz 2400 kg więc zamówisz w każdej hurtowni lub u dostawcy stal z dostawą na budowę, szukaj w google, jest pełnia sezonu więc termin może być większy niż 14 dni na dostawę.

Edytowane przez J&D

Gość grend
Nieznajomość porównywalna kosztów płyta-ławy bierze się z tego że inwestorzy nie wiedzą jak się do tego zabrać a to jest bardzo proste.

Wystarczy odciąć poziomo budynek na poziomie "zero" i zliczyć wszytko dokładnie po kolei do tego poziomu na gotowo w jednej i drugiej wersji.

Mówienie że płyta jest droga wynika też z tego że konstruktorzy nie za bardzo wiedzą jak do niej podejść a założenia to podstawa obliczeń i późniejszych kosztów. Są budynki które wyjdą taniej w ławach a są też takie że posadowienie na płycie będzie lepsze i tańsze.

Trzeba jeszcze pamiętać że nasze przyzwyczajenia myślowe są takie że część prac "zrobię sam" co wcale nie znaczy że lepiej i taniej nie wspominając straconego czasu własnego a to też jest koszt. Dziś mamy dostępne materiały i możliwości by budować szybko i dobrze więc po co wiązać zbrojenie z prętów fi 10-12 co 15-20 cm skoro są dostępne siatki,tańsze niż pracownicy i pręty razem wzięte (końcowy efekt).

Ja też budowałem na ławie i ponownie nie robił bym tego, tylko na płycie. Ilość problemów związanych z pogodą i gruntem w przypadku ław jest nie do opisania, taki system chwalą tylko ci co nic w życiu nie wybudowali a przy nicku mają setki czy tysiące postów jako doradcy na FM.

Kolejny indoktryner z opisem bez treści. Wiem że forum muratora jest po to aby udziwniac i wymyślac różne dziwne opcje ale wolałbym aby trzymać się faktów.... Same koszty stali z płyty pokrywają koszty betonu stali i bloczków z fundamentów - nawet ortodoksyjny piewca i zwolennik płyty tego nie zmieni. Jeżeli ktoś nadal upiera się że na normalnym gruncie jest uzasadnienie robenia płyty i jest ona porównywalna z kosztami fundamentów to tylko wprowadza w bład osoby który szukają tutaj rozwiązań do budowy i mając na wzgledzie rzetelność informacji warto by było trzymac sie faktów.

... suma / sumarum decyzję PŁYTA / ŁAWA powinien podejmować projektant konstrukcji odpowiedzialny za posadowienie budynku po wcześniejszej analizie warunków geotechnicznych, geometrii działki / terenu itp. " ZAKŁADAĆ " można sobie dokładnie wszystko ( podsumowując np.same koszty typu, rodzaju fundamnetu ) , a z realną rzeczywistością i konkretną działką budowlaną może nie mieć to nic wspólnego. Najpierw badania geotechniczne, potem analiza warunków posadowienia, następnie decyzja o rodzaju fundamentu.

Kolejny indoktryner z opisem bez treści. Wiem że forum muratora jest po to aby udziwniac i wymyślac różne dziwne opcje ale wolałbym aby trzymać się faktów.... Same koszty stali z płyty pokrywają koszty betonu stali i bloczków z fundamentów - nawet ortodoksyjny piewca i zwolennik płyty tego nie zmieni. Jeżeli ktoś nadal upiera się że na normalnym gruncie jest uzasadnienie robenia płyty i jest ona porównywalna z kosztami fundamentów to tylko wprowadza w bład osoby który szukają tutaj rozwiązań do budowy i mając na wzgledzie rzetelność informacji warto by było trzymac sie faktów.

A ileż to betonu i stali wchodzi w płytę posadowioną na dobrych warunkach gruntowych i poza szkodami górniczymi? Stali może kilkaset kg a betonu z 16-18cm na metr przy parterówce. Różnice będą niewielkie (przy rozsądnych wymiarach domu) a plusów płyta ma niewspółmiernie dużo.

A ileż to betonu i stali wchodzi w płytę posadowioną na dobrych warunkach gruntowych i poza szkodami górniczymi? Stali może kilkaset kg a betonu z 16-18cm na metr przy parterówce.
Ale u mnie np. 41 siatek (fi 8) co daje chyba ok. 2,4 tony, a do tego zbrojenie dodatkowe, a betonu ok. 75m3 (podkład, ochrona hydroizolacji, płyta właściwa), a pole płyty to 180m2.

... suma / sumarum decyzję PŁYTA / ŁAWA powinien podejmować projektant konstrukcji odpowiedzialny za posadowienie budynku

I to jest niefajne. Bo w całym procesie projektowania i realizacji domu nie ma żadnego speca od energooszczędności - a przynajmniej na FM to jest główny argument za płytą, a nie kwestie konstrukcyjne.

Gość grend
... suma / sumarum decyzję PŁYTA / ŁAWA powinien podejmować projektant konstrukcji odpowiedzialny za posadowienie budynku po wcześniejszej analizie warunków geotechnicznych, geometrii działki / terenu itp. " ZAKŁADAĆ " można sobie dokładnie wszystko ( podsumowując np.same koszty typu, rodzaju fundamnetu ) , a z realną rzeczywistością i konkretną działką budowlaną może nie mieć to nic wspólnego. Najpierw badania geotechniczne, potem analiza warunków posadowienia, następnie decyzja o rodzaju fundamentu.

Oczywiście - "trudny" grunt płyta, normalny fundament. To jest kwestia technologi co nie zmienia faktu że fundament jest tańszy.

Gość grend
A ileż to betonu i stali wchodzi w płytę posadowioną na dobrych warunkach gruntowych i poza szkodami górniczymi? Stali może kilkaset kg a betonu z 16-18cm na metr przy parterówce. Różnice będą niewielkie (przy rozsądnych wymiarach domu) a plusów płyta ma niewspółmiernie dużo.

a tak bardziej konkretnie ? Może troche matematyki ? Bo to znowu jest tylko indoktrynerstwo...

To tak jakby sprzedawca w salonie samochodowym decydował o tym czy mam kupić auto z napędem na 4 koła czy nie, samemu sobie ustalając/obliczając gdzie, jak i po czym jeżdżę.

a tak bardziej konkretnie ? Może troche matematyki ? Bo to znowu jest tylko indoktrynerstwo...

Chcesz matematyki prosze bardzo :

Moja płyta 300 m2 = 60 m3 betonu w przypadku fundamentów tradycyjnych mialbym ich około 140 mb ->ława 0,6x0,4*140=33,6 m3+ beton na ściany fumdamentowe 0,24*0,6*140=20,2 co daje 53,8 m3 dodajmy chudziak do tego 30 m3 to juz na samym betonie dla płyty mam oszczędności 25 m3 ( chudziak bedzie tanszy ale bloczki betonowe wychodzą drozej ) liczyc dalej ? Mam 10 cm xpsa pod to daje 30 m3 razy 150 PLn roznica miedzy xps a eps wychodzi ma równo z oszczednosciami z chudziaka. Piasek pod xps to tyle samo go wejdzie co przy zasypywaniu fundmanetów plus przygotwanie pod chudziaka. Stal na 140 mb wyjdzie okolo 700 kg ja na płyte mialem 2,7 t czyli jestesmy 2 tony stali w plecy przy płycie ale patrzac na czas potrzebny na wykonanie plyty i zwykleych fundmanetów to robocizna na zwykle fudnamenty bez problemu w moim przypadku zjadłaby te 4,5 tys za wieksza ilosc stali. tak wiec zwykle fudnamenty w moim przypadku wyszły by podobnie cenowo.... Tak wiec przy założeniu braku xpsa pod płytą to plyta jest zdecydowanie tańszym sposobem posadowienia...