jacentyy 24.04.2018 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 ^^"przy bardziej lub mniej korzystnych" napisałeś troche bzdurę - powinno byc: "przy bardzo lub mniej niekorzystnych warunkach" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.04.2018 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Jak to sprawdziłeś? Ja układałem EPSa suchego, z paczki. A potem z niego wilgoć skraplała się na folii. Czyli suchy nie był. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=404722 Zważyłeś chociaż i porównałeś wagę z takim z paczki o tej samej objętości, jak to robią testerzy na YT? Dokładalem nowe plyty tego samego producenta i orgaloleptycznie nie wyczulem rożnic miedzy mimi. Oczywiscie nie mam wagi elektonucznej w rece, rożnica jeśli byla, byla minimalna. Różnica w lambdzie pewnie podobna. Na pewno za to do plyt nie dobraly się szkodniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 24.04.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 " mniej niekorzystne " - sugerowałoby " korzystne " ale OK - sens jest jeden. Działki są różne o różnej budowie geotechnicznej. Podbudowa fundamentu powinna je uwzględniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 24.04.2018 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 No ja zamierzam ściągnąć geotechnika po wykonaniu zagęszczenia gruntu. Myślę, że to jakaś stówka-dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 25.04.2018 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 to zależy do czego , jeżeli do sprawdzenia 30-40 cm warstwy ubitego piasku to nie ma najmniejszego sensu, jeżeli do kkruszywa łamanageo o ciągłym uziarnieniu to już prędzej, ale to ogólnie przy takich małych warstwach jeżeli pod spodem jest glina lub piasek o ID=0,6-0,7 to mija się z celem. Chyba, że zageszczający to totalne parpoki i nie potrafia przejechać kilkukrotnie po warstwie kruszywa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 25.04.2018 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 A wolę mieć pewność - będzie to sprawdzenie zagęszczenia pospółki. Jak ma być Is=>0,97, to chcę to zweryfikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 25.04.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 - typ fundamentu powinien określić projektant konstrukcji po dokonaniu analizy danych do projektowania, w tym ( w szczególności ) warunków geotechnicznych Powiedzmy, że się nie znam więc stoję przed wyborem, który zostanie dokonany przez mojego projektanta, zatem chciałbym przygotować się na plusy i minusy poszczególnych rozwiązań. Oczywiście mógłbym fachury zostawić samym sobie: projektanci niech projektują, budowlańcy niech murują, itd., a samemu pojechać na wywczas i wrócić do gotowego produktu Ale mnie autentycznie interesują technikalia, tak dla samego "wiedzenia". - „ podbudowa „ - jw. w zależności od warunków posadowienia. Drenaż drenażem, a izolacja wodochronna izolacją wodochronną Dlaczego "jw."? Pytałem (prowokacyjnie przyznam) o funkcję rozwiązań jako takich. To czy dane rozwiązanie będzie konieczne do zastosowania w takich warunkach a nie innych to trochę inna inszość. To nie typ fundamentu ma chronić przed wodą, bo "pływanie w owdzie" jest chyba niepożądane zarówno dla płyty jak i ławy (bo na wodzie trzeba by było iść w jakieś słupy czy coś?). Nie rozumiem więc argumentu, że płyta jest be, bo styro pod płytą będzie "pływał" (że po deszczu nici z izolacji termicznej) - jakby miał to należy odpowiednio zabezpieczyć. - myślę, że cały dom zjedzą , a tak poważnie : dajmy sobie spokój z gryzoniami. Ja nie słyszałem przypadku, aby np. szczur zjadł izolację ( ? ). Pytanie po co miałby to robić ? chyba, że bytuje w hektarach betonu i owa izolacja byłaby najbardziej zachęcającym lokum, w co wątpię No ja również jakoś nie mogę sobie wyobrazić gryzoni żerujących w zagęszczonym piachu/tłuczniu. Prędzej do stryro dobiorą się osy, ale to na elewacji. U rodziców kilkakrotnie próbowały się zadomowić w mikro szparze między niedokładnie zatopioną siatką (klajstrowanie po wierzchu nie starczało na długo, osy skubane jakoś znajdowały drogę, firma nie kwapiła się do poprawki, trzeba było we własnym zakresie zerwać część i położyć na nowo, potem był spokój). - weź urlop na całą budowę lub choćby na 1/2 Dobrze by było... pomarzyć można... Lepiej więc wybierać mniej czasochłonne technologie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tojek84 26.04.2018 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Opis geologa:do 3 m tylko piaski, ale woda bardzo płytko na 0,4 m poniżej terenu, humus 0,4m.http://i1.fmix.pl/fmi1107/1cfeae9a000dc54c5ae22813/zdjecie.jpghttp://i1.fmix.pl/fmi960/c0c4178b000529ec5ae22810/zdjecie.jpgDziałka jest troche niżej położona niż droga gruntowa, która idzie obok działki, stąd Poziom zero jest wyznaczony troszke wyżej niż droga gruntowa, spadek 2-3 stopnie w stosunku do drogi gruntowej, żeby to osiągnąć potrzeba ok. 50cm nawieźć ziemi + do tego po zdjęciu humusu (40cm) daje 90 cm, czyli o tyle trzeba podnieść działke.Na obniżenie wody gruntowej projektant zaproponował igłofiltry w celu posadowienia ław fundamentowych. I on proponuje tradycyjne fundamenty. A ja nadal nie wiem co będzie bardziej odpowiednie czy ławy czy płyta i co wyjdzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 26.04.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) maaszak„ plusy i minusy poszczególnych rozwiązań ” - w necie jest X porównań na + i na – dla ławy, czy płyty. Wg mnie i jeden i drugi typ fundamentu nie wykluczają się nawzajem, a dobrze zaprojektowane będą tym samym dobrze pełnić swoje funkcje. Dla samego „wiedzenia” nie ma jednoznacznych odpowiedzi, ponieważ fundament powinien być przypisany dla danego i konkretnego budynku, działki, gruntu, … Czytając FM osoby, które mają płytę będą ja zachwalać, i odwrotnie. Spotkałem się natomiast z opinią ( na podstawie samego ofertowania robót budowlanych SSO), że firmy budowlane wolą płytę, a niżeli ławy, ponieważ mają ogólne przyspieszenie na robociźnie. ( nie moja opinia ! ). Ogólnie : płytę wykonują szybciej „ nie bawiąc się „ w X bardziej i mniej skomplikowanych szalunków dla ław, a czas to … . Ale też budynki nie projektuje się dla celu: czy ekipie budowlanej będzie lepiej, czy gorzej, czy też : szybciej lub wolniej się pracuje. Ważniejszy jest użytkownik od "ekipy budowlanej" , która teraz jest, a jutro jej nie będzie. " Nie rozumiem więc argumentu, że płyta jest be, bo styro pod płytą będzie "pływał" (że po deszczu nici z izolacji termicznej). "- płyta nie jest „be”, ale każdą przegrodę ( jak budynek ) się projektuje ! Cechą podstawową każdej zewnętrznej przegrody budowlanej ( w tym fundamentu ) jest ( w dużym uproszczeniu ) zapewnienie odpowiedniej nośności, izolacji termicznej oraz wodochronnej. Co do styropianu – nie jest izolacją wodochronną, tylko termiczną. Proponuje Ci, abyś porównał dowolną deklarację właściwości użytkowych producenta EPS z dowolną deklaracją XPS i pochwalił się różnicami między jednym, a drugim materiałem. Sam, myślę, że wyciągniesz wnioski. Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 27.04.2018 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) ..... Działka jest troche niżej położona niż droga gruntowa, która idzie obok działki, stąd Poziom zero jest wyznaczony troszke wyżej niż droga gruntowa, spadek 2-3 stopnie w stosunku do drogi gruntowej, żeby to osiągnąć potrzeba ok. 50cm nawieźć ziemi + do tego po zdjęciu humusu (40cm) daje 90 cm, czyli o tyle trzeba podnieść działke. Na obniżenie wody gruntowej projektant zaproponował igłofiltry w celu posadowienia ław fundamentowych. I on proponuje tradycyjne fundamenty. A ja nadal nie wiem co będzie bardziej odpowiednie czy ławy czy płyta i co wyjdzie taniej. Masz odpowiedz - jak i tak musisz naiweźć 90 cm to nie ma co sie bawic i zrobic plyte - zdejmujesz najpierw humus i nawozisz piasku, zageszczarka heja, omijasz w ten sposob wody gruntowe.... i w tym przypadku należy sprawdzić stopień zagęszczenia nasypu - Is> lub rowne 0,97 wystarczy - optymalnie 0,98 Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tojek84 27.04.2018 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 No tak, to bym musiał nawieźć prawie metr piasku, ale to wystarczy tylko na obrys domu nawieźć czy na całą działkę (wymiary działki 38mx23m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 27.04.2018 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 zalezy jak stoisz z funduszami i ile to bedzie kosztować myślę ze minimum 1-2 m poza obrys płyty fundamentowejMozesz tez co co wykopiesz z miejsca płyty jeżeli to jest gleba piaszczysta, dać w miejsce poza obrysem płyty, w miejsce płyty czysty piasek najlepiej średni lub gruby lub pospółka jak masz w okolicy, z tego co widzę to piasek jest o ID 0,40 tak wiec podczas zageszczania warstw nayspu należałoby użyć jak najcieżkiej zageszczarki np 500 kg lub jak jest mozliwośc zalatwienie walca okołkowanego, taka warstwę też dobrze by było wykonać wcześniej aniżeli prace nad płytą czyli zanim zrobisz projekt dostaniesz pozwolenia zrobić niwelację terenu, żeby miało okazję jak najbardziej siąść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tojek84 27.04.2018 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Ogólnie warstwa humus to taki jakby czarnoziem, ale jak wykopie go z miejsca płyty to poza obrys domy, można go wyłożyć?, a najwyżej reszte nawieźć piasku?. No właśnie pozwolenie na budowe ma być już po majówce.A czy bezpośrednio na humus można nawieźć piasku, tyle żeby powstała płyta i zagęścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.04.2018 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 A czy bezpośrednio na humus można nawieźć piasku, tyle żeby powstała płyta i zagęścić? Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tojek84 11.05.2018 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 U mnie zdecydowano że jednak będzie płyta taka jak na rysunku. Humus zebrany wody gruntowej nie ma, więc zaczynamy lać chudziak. http://i3.fmix.pl/fmi174/1ec5693700034e375af54958/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 11.05.2018 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 (edytowane) A w jakim celu ? Jedyna zaleta tego rozwiazana, że jest możliwośc poprowadzenia kanazlicacji nad płytą a nie pod płytą.... Bardzo drogie rozwiązanie jeszcze to pogrubienie płyty na krawędzi jakiś bezsens.. Edytowane 11 Maja 2018 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tojek84 11.05.2018 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Ponieważ po zdjęciu humusu brakuje ok. 80 cm do poziomu zero, więc zdecydowano że taniej wyjdzie nasypać piasku do wewnątrz między ścianami fundamentowymi, niż na całym obrysie domu + 1,5m poza obrys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.05.2018 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 No to po co ta płyta denna w takim przypadku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tojek84 11.05.2018 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Pogrubienia nie będzie, na całej powierzchni jest taka sama grubość. Denna, żeby podnieść poziom zero za pomocą ścian fundamentowych, a nie nasypywać piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.05.2018 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Pogrubienia nie będzie, na całej powierzchni jest taka sama grubość. Denna, żeby podnieść poziom zero za pomocą ścian fundamentowych, a nie nasypywać piasku. Tani piasek zastępujesz drogim betonem i stalą? Jaki to ma cel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts