Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ławy czy płyta proszę o doradzenie

Tojek84

Recommended Posts

Pogrubienia nie będzie, na całej powierzchni jest taka sama grubość. Denna, żeby podnieść poziom zero za pomocą ścian fundamentowych, a nie nasypywać piasku.

Technicznie rozwiazanie poprawne, acz niepotrzebne, ekonomicznie za to bezsensowne.

Pamietaj, ze duza czesc projektantow nie mysli o fakturach, które bedzie płacił klient

• Odpowiedzi 182
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastępuje piasek bloczkami fundamentowymi w celu podniesienia poziomu 0. Obrys domu 20x12 + jeszcze jakies 1,5m poza obrys na wysokosc ok. metra daje gdzies 350m3, to gdzies ok 560ton piasku bez zagęszczania. A płyte (nie ważne na jakiej wysokości ) i tak trzeba zrobić to chyba nie trace więcej stali i betonu.

Hmm. To może mi ktoś pomoże i rozpisze jak to zrobić żeby ekonomicznie też to miało sens.

Edytowane przez Tojek84

Opis geologa:

do 3 m tylko piaski, ale woda bardzo płytko na 0,4 m poniżej terenu, humus 0,3m.

http://i1.fmix.pl/fmi1107/1cfeae9a000dc54c5ae22813/zdjecie.jpg

http://i1.fmix.pl/fmi960/c0c4178b000529ec5ae22810/zdjecie.jpg

Działka jest troche niżej położona niż droga gruntowa, która idzie obok działki, stąd Poziom zero jest wyznaczony troszke wyżej niż droga gruntowa, spadek 2-3 stopnie w stosunku do drogi gruntowej, żeby to osiągnąć potrzeba ok. 50cm nawieźć ziemi + do tego po zdjęciu humusu (30cm) daje 80 cm, czyli o tyle trzeba podnieść działke.

Na obniżenie wody gruntowej projektant zaproponował igłofiltry w celu posadowienia ław fundamentowych. I on proponuje tradycyjne fundamenty. A ja nadal nie wiem co będzie bardziej odpowiednie czy ławy czy płyta i co wyjdzie taniej.

.

Teraz masz poziom wody na 40cm pod gruntem. Nawieziesz 50cm, bedziesz miał wode 90cm ponizej poziomu zero.

I tylko dlatego masz wywalić w bloto kupe kasy na plytę denną ?

Albo zwykla plyta, albo klasyczne ławy

Jaki masz grunt pod humusem ?

Nie widze, bo pisze z tel.

U mnie zdecydowano że jednak będzie płyta taka jak na rysunku. Humus zebrany wody gruntowej nie ma, więc zaczynamy lać chudziak.

http://i3.fmix.pl/fmi174/1ec5693700034e375af54958/zdjecie.jpg

... raz mój konstruktor zaproponował takie rozwiązanie do projektu, ale dla budynku zlokalizowanym na terenie o skomplikowanych warunkach gruntowych, z III kategorią geotechniczną, szkodami górniczymi III kategorii oraz ( perełka ) w zbliżeniu do wychodni uskoku, tym samym miało to uzasadnienie. Dla warunków prostych - moim zdaniem nie ma uzasadnienia.

Teraz masz poziom wody na 40cm pod gruntem. Nawieziesz 50cm, bedziesz miał wode 90cm ponizej poziomu zero.

Ale to mam nawieść piasek 50cm na humus, bo mam też ok 30cm humusu

Koszt ław 40-45tys, nie wliczając sposobu na obniżenie wód gruntowych (np. igłofiltry) aby posadowić ławy fundamentowe, po zdjęciu humusu wody gruntowe na 10cm, po posadowieniu ław i tak wody gruntowe z powrotem podejdą na te 10cm i ławy będą cały czas w wodzie.

Na zaproponowaną płytę jeszcze nie mam wyceny

Zastępuje piasek bloczkami fundamentowymi w celu podniesienia poziomu 0.

Gdybyś nie robił płyty, tylko ławy to pod chudziakiem miałbyś tylko piasek. A tak masz 20, 25 czy nawet więcej żelbetu. Wyżej masz wszystko jak przyławach - piasek, chudziak, EPS... Więc co ma dać ta płyta pod piaskiem?

Na FM podstawowym argumentem za płytą jest ciągłość termoizolacji i połączenie tej poziomej pod płytą z pionową izolacją sciany. Tu nie masz nawet tej korzyści. Masz koszty drogiej płyty a użyteczność dużo tańszych ław.

To jak mam to zrobić! Nie zam się w dziedzinie budowlanej, a chcielibyśmy mieć własny dom, bezpieczny i w miarę możliwości ekonomicznie wybudowany.

Mam zebrany humus po obrysie domu (20x12) + 1.5m co daje 350m2

Do poziomu 0 brakuje ok. 1m

Woda gruntowa 10cm

Grunty dobre, nośne, przepuszczalne, piasek na 3m

Koszt ław 40-45tys, nie wliczając sposobu na obniżenie wód gruntowych (np. igłofiltry) aby posadowić ławy fundamentowe, po zdjęciu humusu wody gruntowe na 10cm, po posadowieniu ław i tak wody gruntowe z powrotem podejdą na te 10cm i ławy będą cały czas w wodzie.

Już pisałem - nie nawozi sie piasku na humus.

Startujesz z budowa, a nawet nie wiesz, ile bedzie kosztowała dana opcja ?

Co do law - myslisz, ze nikt ich nigdy nie wykonał przy takim poziomie wód gruntowych ?

Jest coś takiego, jak izolacja pozioma i się ją wykonuje

Na humusie nie wolno budowac. Wode bedziesz pompował podczas budowy? Co potem, izopacja cieżka , drenaz, masz zamiar obnizyc 0oziom wody trwale czy fundament bedzie zatopiony? Projktant powinien Ci dobrac wlasciwe rozwiazanie.