fotohobby 11.05.2018 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Pogrubienia nie będzie, na całej powierzchni jest taka sama grubość. Denna, żeby podnieść poziom zero za pomocą ścian fundamentowych, a nie nasypywać piasku. Technicznie rozwiazanie poprawne, acz niepotrzebne, ekonomicznie za to bezsensowne. Pamietaj, ze duza czesc projektantow nie mysli o fakturach, które bedzie płacił klient Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tojek84 11.05.2018 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 (edytowane) Zastępuje piasek bloczkami fundamentowymi w celu podniesienia poziomu 0. Obrys domu 20x12 + jeszcze jakies 1,5m poza obrys na wysokosc ok. metra daje gdzies 350m3, to gdzies ok 560ton piasku bez zagęszczania. A płyte (nie ważne na jakiej wysokości ) i tak trzeba zrobić to chyba nie trace więcej stali i betonu. Hmm. To może mi ktoś pomoże i rozpisze jak to zrobić żeby ekonomicznie też to miało sens. Edytowane 11 Maja 2018 przez Tojek84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.05.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Dlaczego TRZEBA zrobić płytę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tojek84 11.05.2018 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Opis geologa: do 3 m tylko piaski, ale woda bardzo płytko na 0,4 m poniżej terenu, humus 0,3m. http://i1.fmix.pl/fmi1107/1cfeae9a000dc54c5ae22813/zdjecie.jpg http://i1.fmix.pl/fmi960/c0c4178b000529ec5ae22810/zdjecie.jpg Działka jest troche niżej położona niż droga gruntowa, która idzie obok działki, stąd Poziom zero jest wyznaczony troszke wyżej niż droga gruntowa, spadek 2-3 stopnie w stosunku do drogi gruntowej, żeby to osiągnąć potrzeba ok. 50cm nawieźć ziemi + do tego po zdjęciu humusu (30cm) daje 80 cm, czyli o tyle trzeba podnieść działke. Na obniżenie wody gruntowej projektant zaproponował igłofiltry w celu posadowienia ław fundamentowych. I on proponuje tradycyjne fundamenty. A ja nadal nie wiem co będzie bardziej odpowiednie czy ławy czy płyta i co wyjdzie taniej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.05.2018 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Teraz masz poziom wody na 40cm pod gruntem. Nawieziesz 50cm, bedziesz miał wode 90cm ponizej poziomu zero.I tylko dlatego masz wywalić w bloto kupe kasy na plytę denną ?Albo zwykla plyta, albo klasyczne ławy Jaki masz grunt pod humusem ? Nie widze, bo pisze z tel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tojek84 11.05.2018 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 pod humusem piaski na 3m, grunt przepuszczalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.05.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 A masz juz kosztorys swojego rozwiązania porownaniu do plyty izolowanej, lub ław ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 11.05.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 U mnie zdecydowano że jednak będzie płyta taka jak na rysunku. Humus zebrany wody gruntowej nie ma, więc zaczynamy lać chudziak. http://i3.fmix.pl/fmi174/1ec5693700034e375af54958/zdjecie.jpg ... raz mój konstruktor zaproponował takie rozwiązanie do projektu, ale dla budynku zlokalizowanym na terenie o skomplikowanych warunkach gruntowych, z III kategorią geotechniczną, szkodami górniczymi III kategorii oraz ( perełka ) w zbliżeniu do wychodni uskoku, tym samym miało to uzasadnienie. Dla warunków prostych - moim zdaniem nie ma uzasadnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tojek84 11.05.2018 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Teraz masz poziom wody na 40cm pod gruntem. Nawieziesz 50cm, bedziesz miał wode 90cm ponizej poziomu zero. Ale to mam nawieść piasek 50cm na humus, bo mam też ok 30cm humusu Koszt ław 40-45tys, nie wliczając sposobu na obniżenie wód gruntowych (np. igłofiltry) aby posadowić ławy fundamentowe, po zdjęciu humusu wody gruntowe na 10cm, po posadowieniu ław i tak wody gruntowe z powrotem podejdą na te 10cm i ławy będą cały czas w wodzie. Na zaproponowaną płytę jeszcze nie mam wyceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.05.2018 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Zastępuje piasek bloczkami fundamentowymi w celu podniesienia poziomu 0. Gdybyś nie robił płyty, tylko ławy to pod chudziakiem miałbyś tylko piasek. A tak masz 20, 25 czy nawet więcej żelbetu. Wyżej masz wszystko jak przyławach - piasek, chudziak, EPS... Więc co ma dać ta płyta pod piaskiem? Na FM podstawowym argumentem za płytą jest ciągłość termoizolacji i połączenie tej poziomej pod płytą z pionową izolacją sciany. Tu nie masz nawet tej korzyści. Masz koszty drogiej płyty a użyteczność dużo tańszych ław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tojek84 11.05.2018 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 To jak mam to zrobić! Nie zam się w dziedzinie budowlanej, a chcielibyśmy mieć własny dom, bezpieczny i w miarę możliwości ekonomicznie wybudowany. Mam zebrany humus po obrysie domu (20x12) + 1.5m co daje 350m2Do poziomu 0 brakuje ok. 1mWoda gruntowa 10cmGrunty dobre, nośne, przepuszczalne, piasek na 3m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 11.05.2018 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 I tylko dlatego masz wywalić w bloto kupe kasy na plytę denną ? Albo zwykla plyta, albo klasyczne ławy. A czym się różni płyta denna od zwykłej płyty fundamentowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 11.05.2018 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Tojek84, do opinii na forum też raczej podchodź z rezerwą i zdanie 1-2 użytkowników nie może brać góry nad projektem posadowienia, bo to poważna kwestia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tojek84 11.05.2018 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Koszt igłofitrówprzywiezienie i rozłożenie 2500zlzłożenie i odwiezienie 1500zl900zl za dobe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.05.2018 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Ale to mam nawieść piasek 50cm na humus, bo mam też ok 30cm humusu Koszt ław 40-45tys, nie wliczając sposobu na obniżenie wód gruntowych (np. igłofiltry) aby posadowić ławy fundamentowe, po zdjęciu humusu wody gruntowe na 10cm, po posadowieniu ław i tak wody gruntowe z powrotem podejdą na te 10cm i ławy będą cały czas w wodzie. Na zaproponowaną płytę jeszcze nie mam wyceny Już pisałem - nie nawozi sie piasku na humus. Startujesz z budowa, a nawet nie wiesz, ile bedzie kosztowała dana opcja ? Co do law - myslisz, ze nikt ich nigdy nie wykonał przy takim poziomie wód gruntowych ? Jest coś takiego, jak izolacja pozioma i się ją wykonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.05.2018 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 (edytowane) A czym się różni płyta denna od zwykłej płyty fundamentowej? Glębokosc posadowienia, ściany fundamentowe Izolacją. Edytowane 11 Maja 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 11.05.2018 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Już pisałem - nie nawozi sie piasku na humus. czyli chcac podwyzszyc teren całej działki np. należy najpierw zdjąć hummus i dopiero podwyzszac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.05.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Jeśli chcesz na tym budować, to tak. Jesli ma tam byc tylko trawnik i drzewa, to nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 11.05.2018 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Ale to mam nawieść piasek 50cm na humus, bo mam też ok 30cm humusu Koszt ław 40-45tys, nie wliczając sposobu na obniżenie wód gruntowych (np. igłofiltry) aby posadowić ławy fundamentowe, po zdjęciu humusu wody gruntowe na 10cm, po posadowieniu ław i tak wody gruntowe z powrotem podejdą na te 10cm i ławy będą cały czas w wodzie. Na zaproponowaną płytę jeszcze nie mam wyceny Na humusie nie wolno budowac. Wode bedziesz pompował podczas budowy? Co potem, izopacja cieżka , drenaz, masz zamiar obnizyc 0oziom wody trwale czy fundament bedzie zatopiony? Projktant powinien Ci dobrac wlasciwe rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tojek84 11.05.2018 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Co do law - myslisz, ze nikt ich nigdy nie wykonał przy takim poziomie wód gruntowych ? Jest coś takiego, jak izolacja pozioma i się ją wykonuje A to nic nie bedzie szkodzilo ze ławy beda caly czas w wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts