Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyprowadzenie kabli prądowych (gruntowych) z domu z piwnicą.

Recommended Posts

Witam.

1) Jak najlepiej mogę wyprowadzić kable prądowe (oczywiście specjalne do gruntu) z piwnicy na ogród? Boje się że jak przewierce ścianę w piwnicy która od zewnątrz jest zakryta ziemią to może dostawać się woda lub wilgoć do piwnicy. Dodam że za 2 miesiące będzie docieplany fundament i cały dom ocieplany styropianem.

2) Ewentualnie jak potem uszczelnić otwór przez który puszczone sa kable między piwnicą a ogrodem.

3) Czy przewód uziemienia (10kwadrat linka) może być wypuszczony razem z kablem prądowymi czyli jeden przy drugim?

4) Czy szpila z uziemieniem może być wbita w ziemie nieopodal rury z gazem?

5) Czy przewód uziemienia musi być umiejscowiony np w jakiejś konkretnej odległości od przewodów prądowych znajdujących się w gruncie?

Proszę na odpowiedz na każde z moich pytań jeśli to możliwe :)

Bardzo Ci dziekuję za odpowiedź.

Więc mój dom ma równo 30 lat i nie posiada żadnego uziemienia. Znajomy elektryk, który ma u mnie robić nową instalację powiedział że będzie dawał kabel uziemienia 10kwadrat linka i zabije do gruntu szpile 3m na zewnątrz budynku. Uziemienie to ma być np do gniazdek prądowych.

Chce sprawdzić czy mój fachowiec zna się na rzeczy bo ja fuszerki nie toleruje.

10kwadrat linka i zabije do gruntu szpile 3m na zewnątrz budynku.

Tutaj jest tabela z minimalnymi grubościami uziomu. Jakoś 10mm2 linki wg żadnej nie starczy.

Jak nie ma uziomu fundamentowego, to powinien być otokowy. Pręt ewentualnie jako jego wspomaganie.

Do tego kwestia materiału - pogooglaj zdjęcia odkopanych po kilku czy kilkunastu latach prętów czy bednarki i ich złączek.

Edytowane przez Kaizen

=D

Bardzo Ci dziekuję za odpowiedź.

. Znajomy elektryk, który ma u mnie robić nową instalację powiedział że będzie dawał kabel uziemienia 10kwadrat linka i zabije do gruntu szpile 3m na zewnątrz budynku. Uziemienie to ma być np do gniazdek prądowych.

Chce sprawdzić czy mój fachowiec zna się na rzeczy bo ja fuszerki nie toleruje.

Moim zdaniem ten "znajomy elektryk" jest nie kompetentny i radzę zawezwać takiego, który ma uprawnienia pomiarowe (tzw "E + D") i zrobi na koniec pomiary instalacji wewn., uziemienia itd oraz podpisze protokół odbiorczy instalacji do jej użytkowania

To, że Twój elektryk chce "zabić do gruntu 3m szpile do gniazdek prądowych" świadczy jedynie o jego małym pojęciu o wykonywaniu instalacji elektrycznych wg aktualnych norm.

Prawidłowe wykonanie uziemienia instalacji domu jest b. ważne dla bezpieczeństwa domowników i całej instalacji el.

Tutaj jest tabela z minimalnymi grubościami uziomu. Jakoś 10mm2 linki wg żadnej nie starczy.

Jak nie ma uziomu fundamentowego, to powinien być otokowy. Pręt ewentualnie jako jego wspomaganie.

Do tego kwestia materiału - pogooglaj zdjęcia odkopanych po kilku czy kilkunastu latach prętów czy bednarki i ich złączek.

Kolego "Kaizen"

to co pow. piszesz chyba nie bardzo ma się do tematu !!

PS

ale bez urazy, ja też coś tam płodzę na forach po 2 piwach i potem mam problem z wyplątaniem się od własnych postów ;)

to co pow.

Myślę że elektryk chcę wbić szpilę 3m bo póki co nie ma innego rozwiazania, na ten czas nie ma uziomu do którego mógłby się podłączyć.. A czemu przekrój kabla tylko 10mm2 to nie mam pojęcia. To jaki powinien być standardowy przekrój?

A teraz nasunęło mi się takie pytanie.. bo panowie od elewacji będą wkopywać styropian 50cm pod ziemię i docieplać fundament (oczywiście od zewnątrz) i tak sobie teraz pomyślałem że może by zrobić przy tej okazji uziom otokowy tylko wtedy uziom znajdowałby się 50cm pod ziemią i około 12-15 cm od fundamentu bo grubość styropianu będzie 8-10cm plus folia kubełkowa. Czy może jednak jest to pomysł absurdalny do granic? ;)

Ale to nie koniec, mam jeszcze jeden super pomysł. Może coś wykombinować w podpiwniczonym garażu 20m2 w sensie jest tam tylko dobrze ubita ziemia :) Posadzka będzie robiona za 3 lata więc można dokopać się do skarbca pobliskiego banku lub tu zrobić jakiś uziom??

I jeszcze pytanie z innej beczki. Panowie jak będą docieplać fundament to mówili że odkopią 50cm, wyczyszczą fundament z ziemi, nałożą jakąś czarną maź (nie znam fachowej nazwy), potem na to styropian, a na styropian folię kubełkową, następnie zasypią i gotowe. Dobrze zrobią? Dobra kolejność?

Bo ja wyczytałem gdzieś że folia kubełkowa idzie przed styropianem, czyli "czarna maź", folia kubełkowa i dopiero styropian.

A mnie się wydaje że te " wszystkie uziomy i szpile do gruntu" to nie czasem do instalacji odgromowej?

Zabezpieczenie przeciw porażeniowe nie robi się aby przypadkiem przez zero w gniazdkach?

To że się przewiercisz przez ścianę piwnicy to jedno,ale jak przewod będzie podłączony w instalacji domowej?

Wepniesz się w jakieś gniazdko czy do listwy przy liczniku?

Najważniejsze to to,co tym przewodem będziesz zasilał.

Uszczelnienie przewodu to najprościej pianką,taka z marketu,budowlaną,najtańszą i uwierz mi że zero problemów,żadnych wycieków,ze względów estetycznych to na drugi dzień możesz oberwać, i zakleić zaprawą albo najlepiej klejem do glazury.... albo obdciąć ,ale to zalecam ostrożność bo kabel możesz przeciąć,nawet nie będziesz wiedział kiedy

Jesteś z dużego miasta i może mi odpowiesz jak to jest rozwiązane w budynkach wielokondygnacyjnych....

np. w blokach cztero piętrowych cz w wieżowcach?

Nie piszę złośliwie tylko pytam z ciekawości

Bardzo proste. Albo poprzez przewód PE, Albo PEN. Oczywiście są one uziemione np. w złączu kablowym, w najniższej kondygnacji.

I nie pisz o tzw. "zerze" we współczesnych instalacjach, chyba że mamy do czynienia ze stanem zastanym, w wieloletniej instalacji i/lub sieci zasilającej tę instalację.