Poszukiwany 02.04.2018 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Witam. Mam mały problem. Nie znam się na tym tak bardzo więc pytanko do speców.Chcę położyć ogrzewanie podłogowe w łazięce ( w budowie ) powierzchnia podłogi do ogrzania to max 15m2. Dostałem w spadku rure Purmo pexpenta 16x2 ok. 84mb. Ogrzewam cały budynek piecem 23KW z temperaturą roboczą max 70st. W łazięce ma być jeszcze drabinka 180x50. Jak to zrobić żeby miało ręce i nogi. Z tego co znalazłem w necie przy szybkim szukaniu ta rurka wytrzyma temperaturę 90st. Więc czy bezpośrednio podłączyć ją do zasilania? Czy może do powrotnej z kaloryfera ( drabinki ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.04.2018 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Rura może i wytrzyma. Posadzka i nogi nie bardzo. Najlepiej grupa mieszająca (a to chyba za drogie rozwiązanie do jednego pomieszczenia), bo inaczej zawór RTL wpuści odrobinę wody, zagrzeje kawałek posadzki, a dalej zimna.Jak podepniesz z kolei pod powrót z grzejników- to jak się termostaty w grzejnikach pozamykają, to i podłoga w łazience będzie zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 03.04.2018 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Chcę położyć ogrzewanie podłogowe w łazięce ( w budowie ) Mnie osobiście taki błąd ortograficzny razi. Ja wiem, że współcześnie połowa dzieci w klasach to dyslektycy i można na to zrzucić winę za 2 błędy ortograficzne w jednym wyrazie, powtórzonym trzykrotnie (!) ale na litość... są korektory tekstu ... pisze się łazienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 03.04.2018 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Tylko i wyłącznie przez RTL-a, tylko z tych 15 musisz zrobić max. 10 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poszukiwany 03.04.2018 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Tylko i wyłącznie przez RTL-a, tylko z tych 15 musisz zrobić max. 10 m2. Jak 10 z tego co piszą producenci to RTL jest do 15-17m2 lub jak kto woli 70-90 mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 03.04.2018 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Kiedyś robiło się to na RTL, jak nie masz kasy i chcesz prosto to wybór jest jeden.Na pewno będziesz miał ciepłą podłogę.Rura wytrzyma, ojciec już dwa razy tak palił że trzeba było kocioł wygasać w trybie awaryjnym bo zapomniał sobie drzwiczek zamknąć.Ja się wychowałem na kotłach na paliwo stałe i podłogówka zawsze była ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 03.04.2018 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Kiedyś robiło się to na RTL, jak nie masz kasy i chcesz prosto to wybór jest jeden. Na pewno będziesz miał ciepłą podłogę. Rura wytrzyma, ojciec już dwa razy tak palił że trzeba było kocioł wygasać w trybie awaryjnym bo zapomniał sobie drzwiczek zamknąć. Ja się wychowałem na kotłach na paliwo stałe i podłogówka zawsze była ciepła. Co to oznacza w trybie awaryjnym? W niewielkim piecu otwierasz górne drzwiczki i po chwili przestaje się gotować. W firmie w której pracowałem w latach 80' był piec CO jakiś żeliwiak wieloczłonowy wielkości szafy i kiedyś palacz się zagapił i woda zagotowała się, budyneczek podskakiwał jak czajnik na fajerkach, naczynie wzbiorcze było na klatce schodowej a przelew na schody!! Czyli jak palacz wrócił ze śniadanka w domu (mieszkał ze 200 metrów od firmy), wbiegł z krzykiem "zimna woda! zimna woda!" i do kotłowni pod tym ukropem. Ja leciałem za nim, kurtka na głowę i krzyczałem " łapy precz od wody", "nie ruszaj zaworu" "otwieraj górę , dołem wygarniaj żar!" Po kwadransie strachu trzęsienie budynku ustało a biuro mogło ukoić stres, choć było jeszcze przed 13tą godziną. Starzyki wiedzą o co chodzi.:lol2: Widziałem też piecyk stalowy około 1m^2 który wygasł, instalacja w porządku, tylko termometr na piecu był pęknięty a miał zakres do 130 stopni C. Po tym zdarzeniu piec pracował jeszcze 17 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 04.04.2018 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Tak mi się napisało w "trybie awaryjnym" ale się czepiasz:) Góra została otwarta i zasypywana piachem bo to było pod ręką, dołem oczywiście żar był wyjmowany, Strachu było co nie miara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 04.04.2018 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 I to jest życie a nie tam jakieś gazy czy pompy ciepła z 30st. w układzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 04.04.2018 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Aby położyć rurki co 15 cm na 1 m2 przyjmuje się 6,6 mb rury. Pomnóż przez 15. Chyba że dasz szerszy rozstaw rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.04.2018 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 I to jest życie a nie tam jakieś gazy czy pompy ciepła z 30st. w układzie Kto pieca nie zagotował, ten życia nie zna:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.04.2018 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Tak mi się napisało w "trybie awaryjnym" ale się czepiasz:) Góra została otwarta i zasypywana piachem bo to było pod ręką, dołem oczywiście żar był wyjmowany, Strachu było co nie miara. Kto nie przeżył zagotowanego pieca, ten życia nie zna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 06.04.2018 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Kto nie przeżył zagotowanego pieca, ten życia nie zna Przez stres moje życie skróciło się o godzinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.04.2018 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Eee tam, chwila strachu poprawia krążenie. Chyba gorzej jest gdy na szosie DK3/E65 zza zakrętu (podwójna ciągła !!) wypadaja dwie ciężarówki jadące łeb w łeb, a ty nie masz gdzie uciec bo bariery, spod opon naczepy siwy dym, kabina rośnie w oczach.... Urwał nać polska codziennosć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts