Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie wady i zalety używania bojlera/podgrzewacza wody gazowego

paulplaski

Recommended Posts

Posiadam system co/cwu w którym pracuje piec z podajnikiem i zasobnikiem wody ale w lecie chciałbym aby nie trzeba było korzystać z tego pieca i mieć ciepłą wodę z innego źródła i nie wiem na co się zdecydować czy na gazowy podgrzewacz wody (bojler) lub ewentualnie piec gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem wody. Czy ktoś porówna oba pomysły i poradzi jakieś rozwiązanie?

Czy dobrze zrozumiałem, że chcesz budować przyłącze i instalację gazową tylko do grzania CWU w lecie? Zebrałeś na to oferty?

Zamontuj w zasobniku, który masz grzałkę elektryczną i (ewentualnie) przejdź na G12as czy inne G12.

Edytowane przez Kaizen

Czy dobrze zrozumiałem, że chcesz budować przyłącze i instalację gazową tylko do grzania CWU w lecie? Zebrałeś na to oferty?

Zamontuj w zasobniku, który masz grzałkę elektryczną i (ewentualnie) przejdź na G12as czy inne G12.

Posiadam instalację gazową i wcześniej nawet miałem piec dwufunkcyjny ale piec padł i przeszedłem na ekogroszek ale jest kłopot z paleniem w piecu w lecie i dlatego mój dylemat z bojlerem.

Kup sobie Termeta Termaq i bedziesz zadowolony. I przeplywka trójfazowa i pojemnościowka są droższe w eksploatacji. Ja tak grzeje CWU całym rokiem,mając możliwość uruchomienia bojlera.

Pozwól że opiszę Ci to na swoim przykładzie. Kilka lat wstecz wynajmowalem mieszkanie 40m2, CWU na przeplywke 18KW bodajże AEG - kosz prądu ok. 140zł/m-c.

Potem mieszkanie 70m2 + 30m2 sypialnia na poddaszu - podgrzewacz pojemnościowy Kospel 60L - koszta prądu ok. 180-200zl/m-c.

Teraz duży dom piętrowy, CWU grzane Junkersem, koszta prądu w sezonie grzewczym jak teraz ok. 200zł ale na 2 miesiące (poza sezonem 160zl), cena gazu do 100zł na 2 miesiące (CWU i gotowanie). 2 łazienki, wanna i prysznic, codziennie kąpie się dwójka dzieci i żona we wrzątku :-)

No zaraz ktoś mu kolektory słoneczne poleci.

Kolektory sa nieopłacalne i awaryjne, nie dają ciepłej wody w zimie kiedy jest na nią największe zapotrzebowanie. Ja skorzystałem z 80% dofinansowania do zamontowania PC CUW więc taka inwestycja się opłaci i posiadam takową pompę http://www.austria-email.pl/fileadmin/content-pl/WPA_303_ECO_E-LF__245_047_.pdf masz DT. [ATTACH=CONFIG]410450[/ATTACH]

Gorąco polecam 300 l ciepłej wody to faktyczny komfort po 100 l bojlerze. Ponadto ma ona możliwość współpracy z zewnętrznym źródłem ciepła za pośrednictwem wężownicy jak również ogniw PV (specjalny program) oraz posiada również grzałkę elektryczną 1,5 kw. Cena całej instalacji z montażem to 13 300 zł z tego 10 tys dołożyła Gmina. Jak dotychczas minimalna temperatura powietrza wlotowego wynosiła ok -2 st C. Powietrze jest pobierane z nieogrzewanego garażu.

Ja wszystko rozumiem, ale tu gość ma wyprowadzona instalacje gazową, kupuje jednofunkcyjny za 950 zl i ma ciepłą wodę. Koszty miesięczne może będą 15 zł wyższe od rozwiązania które podałeś (tak jest przynajmniej u mnie przy rodzinie 2+2) co w jego przypadku jest kompletnie nieopłacalne.

Ale ok, rozumiem że chciałeś się po prostu pochwalić.

Edytowane przez eliks

Ja wszystko rozumiem, ale tu gość ma wyprowadzona instalacje gazową, kupuje jednofunkcyjny za 950 zl i ma ciepłą wodę. Koszty miesięczne może będą 15 zł wyższe od rozwiązania które podałeś (tak jest przynajmniej u mnie przy rodzinie 2+2) co w jego przypadku jest kompletnie nieopłacalne.

Ale ok, rozumiem że chciałeś się po prostu pochwalić.

Gdybym miał gaz ziemny to z pewnością zainstalowałbym podgrzewacz gazowy pojemnościowy . Ale nigdy w życiu nie przepływowy

Czyli sugerujecie, że kocioł gazowy przepływowy jest ekonomiczniejszy od pojemnościowego? Zastanawiam się właśnie nad jedno czy dwufunkcyjnym kotłem do nowego domu. Na logikę tak wychodzi, ale żeby ogrzewać wodę przepływowo muszę kupić mocniejszy kocioł czyli będzie miał wyższą moc minimalną, a mi zależy na jak najniższej mocy minimalnej.

Ciekawe jakie dobowe straty generuje taki np. 100 l zbiornik.

Niech mi ktoś udowodni że pojemnościowy taniej wychodzi. Jest bardziej komfortowy do czasu zużycia wody z pojemnika, ale na pewno ekonomicznie Ci się ten zakup nie zwróci. Coś takiego obleci Ci wannę i prysznic https://www.termet.com.pl/produkt/termaq-g-19-01/23

A który ogrzewacz jest trwalszy i nie wymaga kosztownego serwisu oraz jest nieczuły na niskie ciśnienie wody. No na pewno nie przepływowy.