paulplaski 03.04.2018 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Posiadam system co/cwu w którym pracuje piec z podajnikiem i zasobnikiem wody ale w lecie chciałbym aby nie trzeba było korzystać z tego pieca i mieć ciepłą wodę z innego źródła i nie wiem na co się zdecydować czy na gazowy podgrzewacz wody (bojler) lub ewentualnie piec gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem wody. Czy ktoś porówna oba pomysły i poradzi jakieś rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.04.2018 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 (edytowane) Czy dobrze zrozumiałem, że chcesz budować przyłącze i instalację gazową tylko do grzania CWU w lecie? Zebrałeś na to oferty?Zamontuj w zasobniku, który masz grzałkę elektryczną i (ewentualnie) przejdź na G12as czy inne G12. Edytowane 3 Kwietnia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 03.04.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Jeśli masz 3 fazy to zakładasz przepływowy ogrzewacz wody 18kW, (I =ekonomiczne 9kW, II= pełna moc czyli gorąca woda), kabel 5x4mm^2, możliwie blisko łazienki i kuchni. Ciepła leci natychmiast, oczywiście jesli napełniasz wannę 7 x w tygodniu to tanio nie będzie, przy przysznicu jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulplaski 03.04.2018 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Czy dobrze zrozumiałem, że chcesz budować przyłącze i instalację gazową tylko do grzania CWU w lecie? Zebrałeś na to oferty? Zamontuj w zasobniku, który masz grzałkę elektryczną i (ewentualnie) przejdź na G12as czy inne G12. Posiadam instalację gazową i wcześniej nawet miałem piec dwufunkcyjny ale piec padł i przeszedłem na ekogroszek ale jest kłopot z paleniem w piecu w lecie i dlatego mój dylemat z bojlerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 03.04.2018 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Piec gazowy droższy w zakupie, tańszy w eksploatacji w porównaniu do ogrzewacza 3.-fazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.04.2018 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 04.04.2018 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Kup sobie Termeta Termaq i bedziesz zadowolony. I przeplywka trójfazowa i pojemnościowka są droższe w eksploatacji. Ja tak grzeje CWU całym rokiem,mając możliwość uruchomienia bojlera. Pozwól że opiszę Ci to na swoim przykładzie. Kilka lat wstecz wynajmowalem mieszkanie 40m2, CWU na przeplywke 18KW bodajże AEG - kosz prądu ok. 140zł/m-c. Potem mieszkanie 70m2 + 30m2 sypialnia na poddaszu - podgrzewacz pojemnościowy Kospel 60L - koszta prądu ok. 180-200zl/m-c. Teraz duży dom piętrowy, CWU grzane Junkersem, koszta prądu w sezonie grzewczym jak teraz ok. 200zł ale na 2 miesiące (poza sezonem 160zl), cena gazu do 100zł na 2 miesiące (CWU i gotowanie). 2 łazienki, wanna i prysznic, codziennie kąpie się dwójka dzieci i żona we wrzątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 04.04.2018 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 kocioł ACV HRE 18/24 polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2018 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Polecam powietrzną pompę ciepła do cuw koszt orientacyjny cuw na 1 miesiąc około 25-30 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 04.04.2018 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 No zaraz ktoś mu kolektory słoneczne poleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2018 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 No zaraz ktoś mu kolektory słoneczne poleci. Kolektory sa nieopłacalne i awaryjne, nie dają ciepłej wody w zimie kiedy jest na nią największe zapotrzebowanie. Ja skorzystałem z 80% dofinansowania do zamontowania PC CUW więc taka inwestycja się opłaci i posiadam takową pompę http://www.austria-email.pl/fileadmin/content-pl/WPA_303_ECO_E-LF__245_047_.pdf masz DT. [ATTACH=CONFIG]410450[/ATTACH] Gorąco polecam 300 l ciepłej wody to faktyczny komfort po 100 l bojlerze. Ponadto ma ona możliwość współpracy z zewnętrznym źródłem ciepła za pośrednictwem wężownicy jak również ogniw PV (specjalny program) oraz posiada również grzałkę elektryczną 1,5 kw. Cena całej instalacji z montażem to 13 300 zł z tego 10 tys dołożyła Gmina. Jak dotychczas minimalna temperatura powietrza wlotowego wynosiła ok -2 st C. Powietrze jest pobierane z nieogrzewanego garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 04.04.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Czy do takiej pompy wymagana jest taryfa G12 aby mieścić się w kosztach miesięcznych o których pisałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 04.04.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 (edytowane) Ja wszystko rozumiem, ale tu gość ma wyprowadzona instalacje gazową, kupuje jednofunkcyjny za 950 zl i ma ciepłą wodę. Koszty miesięczne może będą 15 zł wyższe od rozwiązania które podałeś (tak jest przynajmniej u mnie przy rodzinie 2+2) co w jego przypadku jest kompletnie nieopłacalne. Ale ok, rozumiem że chciałeś się po prostu pochwalić. Edytowane 4 Kwietnia 2018 przez eliks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2018 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Ja wszystko rozumiem, ale tu gość ma wyprowadzona instalacje gazową, kupuje jednofunkcyjny za 950 zl i ma ciepłą wodę. Koszty miesięczne może będą 15 zł wyższe od rozwiązania które podałeś (tak jest przynajmniej u mnie przy rodzinie 2+2) co w jego przypadku jest kompletnie nieopłacalne. Ale ok, rozumiem że chciałeś się po prostu pochwalić. Gdybym miał gaz ziemny to z pewnością zainstalowałbym podgrzewacz gazowy pojemnościowy . Ale nigdy w życiu nie przepływowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 04.04.2018 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 A ja bym nie zamienił przepływki na pojemnościowy, bo ekonomicznie jest to nieopłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 04.04.2018 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Plus niebezpieczeństwo legionelli w pakiecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablikos 04.04.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Czyli sugerujecie, że kocioł gazowy przepływowy jest ekonomiczniejszy od pojemnościowego? Zastanawiam się właśnie nad jedno czy dwufunkcyjnym kotłem do nowego domu. Na logikę tak wychodzi, ale żeby ogrzewać wodę przepływowo muszę kupić mocniejszy kocioł czyli będzie miał wyższą moc minimalną, a mi zależy na jak najniższej mocy minimalnej. Ciekawe jakie dobowe straty generuje taki np. 100 l zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 04.04.2018 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Niech mi ktoś udowodni że pojemnościowy taniej wychodzi. Jest bardziej komfortowy do czasu zużycia wody z pojemnika, ale na pewno ekonomicznie Ci się ten zakup nie zwróci. Coś takiego obleci Ci wannę i prysznic https://www.termet.com.pl/produkt/termaq-g-19-01/23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2018 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Niech mi ktoś udowodni że pojemnościowy taniej wychodzi. Jest bardziej komfortowy do czasu zużycia wody z pojemnika, ale na pewno ekonomicznie Ci się ten zakup nie zwróci. Coś takiego obleci Ci wannę i prysznic https://www.termet.com.pl/produkt/termaq-g-19-01/23 A który ogrzewacz jest trwalszy i nie wymaga kosztownego serwisu oraz jest nieczuły na niskie ciśnienie wody. No na pewno nie przepływowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 04.04.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Gadają byle gadaćNigdy ogrzewacza pojemnościowego nie mieli i nie widza co to jest może z broszur hihi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts