Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyznaczanie poziomu za pomocą sznurka, jak to zrobić?

Recommended Posts

Cześć!

Domyślam się, że to dla Was śmieszne pytanie, ale sam zastanawiam się jak to zrobić i jak robią to np. ogrodnicy, murarze. Jak sprawdzić poziom pomiędzy punktem A i B? Załóżmy, że sznurek przywiązałem na pewnym poziomie do deski wbitej w ziemie i 3 metry dalej zrobiłem to samo, czy poziom sznurka w takiej sytuacji sprawdza się poziomicą przykładając ją bezpośrednio do sznurka? Czy może lepiej korzystać z takiej malutkiej poziomicy sznurkowej, którą się*zaczepia na sznurek? Czy może jest jeszcze jakiś*fajniejszy sposób, który można wykorzystać bez specjalistycznego sprzętu? Jak to robią murarze kiedy murują sobie do sznurka?

Pozdrawiam!

Prostą między dwoma punktami wyznaczysz sznurkiem BUDOWLANYM lub sizalowym do snopowiązałek lub optycznie czyli na oko. Poziomy najdokładniej wyznaczysz niwelatorem, geodeta wpadnie na kwadrans a ty poznaczysz taśmą lub białym flamastrem na słupkach/prętach . Poziomicą wodną też będzie dobrze.

Murarze murują do sznurka gdy im geodeta wyznaczy, musi byc ktos odpowiedzialny na kogo zwali się odpowiedzialność. Jak krzywo wyjdzie (ściana, budynek, czy cokolwiek innego) to zawsze jest winien geodeta, bo źle wytyczył lub źle pomierzył po budowie. Po to wykonuje się szkice na każdym etapie budowy, aby odpowiedzialność sie nie rozmyła i nie było gry w ping-pong.

Edytowane przez Bertha

Dawno, gdy nie było jeszcze niwelatorów(lub nie znano ich powszechnie), poradziłem sobie rurką z tworzywa.

Z jednej strony, przywiązałem do wbitego w ziemię pręta, koniec rurki na żądanej wysokości, skierowany wlotem do góry. Kilkadziesiąt mt dalej, wbiłem drugi pręt i analogicznie przywiązałem drugi koniec rurki, ale nieco wyżej (tak na oko). Z tej niższej strony lałem do rurki wodę pod ciśnieniem, aż "przelała się" w drugim końcu. Po chwili poziom uspokoił się i mogłem oznaczyć dokładną wysokość. Mając bazę 2 punktów poziomu, wyznaczenie pośrednich wysokości to fraszka.

Waserwaga jest bardzo dobrym i tanim sposobem pomiaru,trzeba jednak uważać żeby nie było pęcherzyków powietrza i aby woda się ustabilizowała.Najlepszy,bo najprostszy w obsłudze i bezbłędny jest niwelator laserowy,dodatkowo do obsługi wystarczy jedna osoba,niestety dobry sprzęt sporo kosztuje,dla przeciętnego inwestora pozostają wypożyczalnie...