ebyc87 05.04.2018 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Cześć! Domyślam się, że to dla Was śmieszne pytanie, ale sam zastanawiam się jak to zrobić i jak robią to np. ogrodnicy, murarze. Jak sprawdzić poziom pomiędzy punktem A i B? Załóżmy, że sznurek przywiązałem na pewnym poziomie do deski wbitej w ziemie i 3 metry dalej zrobiłem to samo, czy poziom sznurka w takiej sytuacji sprawdza się poziomicą przykładając ją bezpośrednio do sznurka? Czy może lepiej korzystać z takiej malutkiej poziomicy sznurkowej, którą się*zaczepia na sznurek? Czy może jest jeszcze jakiś*fajniejszy sposób, który można wykorzystać bez specjalistycznego sprzętu? Jak to robią murarze kiedy murują sobie do sznurka? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 05.04.2018 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Sznurek się rozciąga, jakoś tego nie widzę. Długa a prosta łata, na to poziomica, druga osoba do przytrzymania łaty, ołówek.Jeśli masz równą podłogę, a jesteś w stanie dobrze naciągnąć sznurek, to długa poziomica pionowo i zaznacz sobie jeden poziom, potem drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.04.2018 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Na jakim odcinku chcesz wyznaczyć lub przenieść poziom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebyc87 05.04.2018 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 na odcinku 30 metrów, aktualnie wbijam sobie pręty stalowe co 3 metry i sprawdzam poziomicą i taką poziomicą sznurkową i w sumie to nie wiem czy dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.04.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Na takiej długości to skorzystaj z wagi wodnej = poziomica wodna Poziomica da niedokładne wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 05.04.2018 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Tak jak napisał kolega powyżej poziomica wodna w markecie budowlanym dostaniesz za ok 30zl. Dokładniej i szybciej przeniesiesz poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1234567 05.04.2018 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Szlaufwaga- czyli poziomica na wodę albo mpoziomica laserowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1234567 05.04.2018 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Szlaufwaga-poziomica wodna albo poziomica laserowa za 200zl, która przyda ci się do wielu prac ( najlepiej pracuję się z nią w lekkim półmroku, wtedy lepiej widać wiązkę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.04.2018 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Niwelator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.04.2018 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 (edytowane) Prostą między dwoma punktami wyznaczysz sznurkiem BUDOWLANYM lub sizalowym do snopowiązałek lub optycznie czyli na oko. Poziomy najdokładniej wyznaczysz niwelatorem, geodeta wpadnie na kwadrans a ty poznaczysz taśmą lub białym flamastrem na słupkach/prętach . Poziomicą wodną też będzie dobrze.Murarze murują do sznurka gdy im geodeta wyznaczy, musi byc ktos odpowiedzialny na kogo zwali się odpowiedzialność. Jak krzywo wyjdzie (ściana, budynek, czy cokolwiek innego) to zawsze jest winien geodeta, bo źle wytyczył lub źle pomierzył po budowie. Po to wykonuje się szkice na każdym etapie budowy, aby odpowiedzialność sie nie rozmyła i nie było gry w ping-pong. Edytowane 5 Kwietnia 2018 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 06.04.2018 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Dawno, gdy nie było jeszcze niwelatorów(lub nie znano ich powszechnie), poradziłem sobie rurką z tworzywa.Z jednej strony, przywiązałem do wbitego w ziemię pręta, koniec rurki na żądanej wysokości, skierowany wlotem do góry. Kilkadziesiąt mt dalej, wbiłem drugi pręt i analogicznie przywiązałem drugi koniec rurki, ale nieco wyżej (tak na oko). Z tej niższej strony lałem do rurki wodę pod ciśnieniem, aż "przelała się" w drugim końcu. Po chwili poziom uspokoił się i mogłem oznaczyć dokładną wysokość. Mając bazę 2 punktów poziomu, wyznaczenie pośrednich wysokości to fraszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.04.2018 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Klasyczna wasserwaga vel szlaufwaga, wystarczy użyc rozumu o ile nie spało sie w szkole na lekcjach fizyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 06.04.2018 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Jeżeli ma być bezbłędnie to waserwaga, a jeśli może być z małym błędem to niwelator, jeśli ze sporym błędem to laser krzyżowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.04.2018 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Jeśli niwelatorem zrobisz niwelację ze środka (równe celowe) to błędu nie będzie. Odczyt wstecz obarczony błędem minus odczyt w przód obarczony błędem, to różnica wysokości bez błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 06.04.2018 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Waserwaga jest bardzo dobrym i tanim sposobem pomiaru,trzeba jednak uważać żeby nie było pęcherzyków powietrza i aby woda się ustabilizowała.Najlepszy,bo najprostszy w obsłudze i bezbłędny jest niwelator laserowy,dodatkowo do obsługi wystarczy jedna osoba,niestety dobry sprzęt sporo kosztuje,dla przeciętnego inwestora pozostają wypożyczalnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 06.04.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Gość chce bez specjalistycznego sprzętu a Wy mu proponujecie niwelator. Zwykła szlaufwaga i po problemie.Zaraz się odezwą ze XXI wiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.04.2018 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 . Zaraz się odezwą ze XXI wiek. Wiek XXI ale woda dalej wyrównuje poziomy w naczyniach połączonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts