Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dom parterowy ok 115m2 z 4 sypialniami

Szukaliśmy gotowców ale żaden nie przypadł nam do gustu.

Ze względu na wymogi w planie zagospodarowania i wymagady kąt dachu min 35 stopni postanowiliśmy że nasz dom będzie wąski a co za tym idzie dach nie będzie strasznie wysoki. Na początku miał być dom na planie prostokąta ale przez to że będzie wąski byłby bardzo długi i miał dziwne proporcje.

Zdecydowaliśmy że nasz dom bedzie w kształcie litery T, dachy symetryczne dwuspadowe

Oto co udało nam się wyrysować. Proszę o ocene i sugestie

https://zapodaj.net/fb3657af4e5b5.png.html

Cztery sypialnie i tylko jedna łazienka (bo klopik to nie łazienka - nie można się wykąpać ani wziąć prysznica)?

Bez pomieszczenia technicznego?

Teraz bym wybrał to:

580x387_dcb115a_r1.png?ver=20170331162545

Fakt, dach trzeba by trochę przerobić - ale i tak bym przerabiał na kopertowy.

1 łazienka nam wystarczy. Pomieszczenie techniczne jest obok kuchni.

Ten projekt który sugerujesz ma ok 20m2 więcej. Dom szerszy dosyć dużo więc będzie wyższy o ok 1.5m więc proporcje między ścianami a dachem nie będą wyglądały dobrze. Masz jeszcze jakieś sugestie odnośnie mojego projektu?

Sorry 13m2 więcej ma

Uważam, że warto tyle dorzucić - chociaż sam wybrałem 115m2, to teraz wybrałbym ten projekt od Lipińskich. 12m2 więcej, ale funkcjonalnie i technicznie lepszy układ. Np. instalacje tańsze, mniejsze straty na cyrkulacji bo wszystkie punkty poboru blisko, jedna ściana konstrukcyjna i ława wzdłuż mniej itd.

Twój układ jest pod tym względem jeszcze słabszy. To będzie droższe w budowie i to sporo - zrób np. wycenę dachu.

Całkiem przyjemny projekt.

Co mi się podoba to, że korytarz strefy prywatnej jest odsunięty od strefy wejścowej - goście trafiają prosto do salonu i nie muszą zaglądać np. w drzwi łazienki.

Jeśli przy kuchni ma być pomieszczenie gospodarcze to ja bym się zastanowił czy drzwi przesuwnych nie zrobić jednak od strony wiatrołapu, a szafę w iatrołapie dać na przeciwległej ścianie, bo moim zdaniem funkcje ogólnogospodarcze są ważniejsze niż spiżarka (ewentualnie zrobić od strony kuchni wnekę na dodatkową zabudowę.

Ale mam też zastrzeżenia podobnie jak Kaizen. Łazienka prawie że po przekątnej budynku w stosunku do kuchni i PG, więc dłuższe instalacje. Bryła budynku nie sprzyja taniemu budowaniu. Kwestia budżetu.

Sam jestem na podobnym etapie tworzenia koncepcji (mam dwie główne i z dziesiątkę ich modyfikacji) i niestety warunki czasem są takie, że u mnie raczej nie ma szans na wymarzoną bryłę - musi być długa, wąska stodoła, bo jednak funkcjonalność ma dla mnie priorytet.

A jaka może być różnica w cenie, przy budowie domu w kształcie litery T a prostokąta?

Pytam, bo identyczne mieliśmy założenia jak autor wątku i też chcemy budować wg. projektu T.

Tylko w naszym przypadku wszystkie mokre pomieszczenia mamy obok siebie.

Nasz dach też będzie 2-spadowy, bez okapów.

Edytowane przez ciężkiprzypadek
dopisek

nie mam pojęcia, bo wybrałam najtańszy dach - płaski.

Też o takim marzyłam, ale niestety inne MPZP. Lubię modernistyczne bryły.

Mniej więcej przetrzepałam wiadomości i koszt tych dodatkowych koszy byłby max 5-10tyś.zł

To taka kwota jest do zniesienia, trochę mniej wacików i coś by się uzbierało:P

A tak poważnie, to wygląd dla nas ma znaczenie i warto zapłacić, bo przecież buduje się też dla naszych oczu.Jak mam kilkanaście lat żałować, że nie zrobiliśmy i patrzeć na coś, co nie do końca się nam podoba, to wolę przycisnąć pasa i zapłacić.

Działka i projekt domu to najważniejsze ogniwa. Oszczędzać można na wystroju lub ewentualnie troszkę poczekać na lepsze meble.

Odnośnie projektu, to najbardziej brakuje mi tu większego pomieszczenia technicznego, chociażby na pralnię, mopy i inne glamoty.

Jeśli przy kuchni ma być pomieszczenie gospodarcze to ja bym się zastanowił czy drzwi przesuwnych nie zrobić jednak od strony wiatrołapu, a szafę w iatrołapie dać na przeciwległej ścianie, bo moim zdaniem funkcje ogólnogospodarcze są ważniejsze niż spiżarka (ewentualnie zrobić od strony kuchni wnekę na dodatkową zabudowę.

\.

Taka opcja też wchodzi w grę

Ale mam też zastrzeżenia podobnie jak Kaizen. Łazienka prawie że po przekątnej budynku w stosunku do kuchni i PG, więc dłuższe instalacje. Bryła budynku nie sprzyja taniemu budowaniu. Kwestia budżetu.

.

Planuję płytę fundamentową i instalację wodną rozłożę odrazu w płycie

A jaka może być różnica w cenie, przy budowie domu w kształcie litery T a prostokąta?

Pytam, bo identyczne mieliśmy założenia jak autor wątku i też chcemy budować wg. projektu T.

Tylko w naszym przypadku wszystkie mokre pomieszczenia mamy obok siebie.

Nasz dach też będzie 2-spadowy, bez okapów.

Masz może jakieś rzuty domu, który planujesz?

To jest koncepcja jeszcze przed zmianami . Chcemy poszerzyć o 0.5m ścianę z garderobą , na korzyść sypialni i gabinetu oraz jeszcze kilka drobniutkich zmian odnośnie okien i drzwi.

IMG_2602 (934x1024).jpg

Jeszcze będziemy mieć dobudowany garaż obok wiatrołapu podobnie jak tu:

http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/wygodny-1

a w części dziennej nie będzie stropu.

Mamy inne potrzeby niż Wy, to projekt różni się od Waszego choćby liczbą pokojów.